Saturday, June 10, 2017

Gadget Baru...

Assalamualaikum

Sekarang ni tengah trend orang suka buat aktiviti berbasikal. Satu hobi yang sangat bagus bukan sahaja untuk memperbaiki kualiti kesihatan diri, tetapi juga sangat berfaedah untuk kebaikan alam sekitar.

Lebih baik lagi kalau kat bandar-bandar utama disediakan lorong basikal pulak untuk menggalakkan orang berbasikal sahaja untuk ke tempat kerja.
basikal pertama yang dibeli dengan hasil titik peluh sendiri...
Aku pun tak terlepas jugak dari trend ni. Aku pun dah ada basikal sendiri sekarang ni. Tapi bukan sebab nak berbasikal secara extreme setiap minggu yang buatkan aku beli basikal ni. Aku beli mountain bike ni sebab nak bawak girlfriend kesayangan aku jalan-jalan petang-petang kat sekitar kawasan rumah. Tu girlfriend kecik la. Siap beli carrier lagi untuk dia. Tapi tu la, berat maksimum yang boleh ditampung oleh carrier tu ialah 22kg sahaja. Bila girlfriend kecik dah exceed berat tu, dah tak boleh naik guna carrier tu dah...

Girlfriend yang tak kecik pun boleh la jugak guna basikal ni untuk beriadah supaya keadaan kesihatannya lebih baik. 

Beli basikal ni dapat la botol air dan helmet percuma. Lepas tu aku beli satu set lampu depan dan belakang dan jugak satu speedometer. Untuk beriadah bila ada kelapangan je. Tak perlu beli banyak aksesori sangat. Banyak la jugak aku diajar selok-belok pasal basikal ni dan jugak cara nak maintain supaya basikal ni sentiasa dalam keadaan yang baik.

Basikal ni selamat aku angkut bawak balik ke rumah dengan sumbat dalam Kelly jer. Bukak tayar depan, sumbat segala-galanya kat seat belakang.

Alhamdulillah, semoga basikal ni boleh memberi manfaat kesihatan untuk aku dan girlfriend aku yang 2 orang tu!!!

Tuesday, June 6, 2017

Jangan Dibiarkan Berlarutan...

Assalamualaikum

Isu terbaru? Mangsa terbaru? Apa muslihat? Siapa dalangnya? Siapa yang kena cucuk hidung?
Imej dari Flightradar24.com
Harap-harap isu ini takkan berlarutan. Ramai rakyat Malaysia yang bekerja di Qatar di dalam pelbagai sektor. Janganlah sampai Qatar menjadi macam Yemen, Iraq, Afghanistan, Palestin, Syria dan lain-lain. Yang sedang bertepuk tangan dan kaki sekarang ialah Israel la...

Dan, yang paling aku rasa pelik, of all the countries yang memutuskan hubungan diplomatik tu, Arab Saudi yang jadi ketuanya. Apa muslihat "Itik" dan konco-konconya?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...