Saturday, August 19, 2017

Abang Oren a.k.a Panjang a.k.a Long melawat Klinik Maya...

Assalamualaikum

Dah lama tak bercerita pasal kucing. Sibuk sangat dengan banyak masalah duniawi...
Doctor belanja Oren Fussie Cat untuk menenangkan jiwa kacau Oren
Petang Sabtu macam ni baru la free sket. Kebetulan pulak ada kucing kat rumah yang luka akibat bergaduh. Luka tu pulak dah lebih dari seminggu dan tuan empunya badan pun susah nak jilat sebab luka tu betul-betul kat atas belakang dia. 
Thank you Doctor sebab hilangkan nervous saya...
Minggu lepas aku perasan belakang badan kucing tu bengkak semacam je menyebabkan kucing tu menghadapi kesukaran untuk berjalan seperti biasa. Aku panik dah. Dah mula mencari-cari klinik haiwan yang beroperasi sampai ke malam. Tapi nasib baik la jugak kucing tu masih berselera makan seperti biasa. Cuma susah nak berjalan dengan normal je.

2-3 hari selepas tu aku perasan bengkak kat atas belakang tu dah surut dan bulu di sekitar tempat luka kucing tu basah dan lembab. Aku syak mesti bengkak sebelum ni dah pecah dan nanah semua dah habis keluar. Kucing tu pun nampak dah kembali normal cat walknya. Alhamdulillah.
bermuhasabah diri sepanjang perjalanan balik dari Klinik Maya...
Walaupun bengkak dah surut, tapi aku tak nak amik risiko jangkitan kuman lain pulak dalam badan kucing tu. Selepas survey dan cari klinik haiwan yang terdekat, terjumpa la aku dengan Klinik Maya. Beroperasi sampai pukul 6 petang pada hari Sabtu. Aku nekad nak hantar kucing tu untuk rawatan lukanya dan jugak rawatan lain yang dirasakan perlu.
sampai kat rumah pun masih lagi bermuhasabah diri...atau syok duduk dalam carrier...
Aku sampai klinik tu lebih kurang pukul 4. Memang agak ramai 'pesakit' yang sedang menunggu giliran untuk mendapatkan rawatan. Semua sihat-sihat, sado dan kiut-miut kucingnya. Kucing aku tu pulak nampak sangat relax bila masuk dalam klinik tu. Maklum la, masuk dalam persekitaran yang berhawa dingin. Sempat la dia membuta sementara menunggu giliran. 
pengalaman ngeri kena cucuk bontot masa doctor nak dapatkan body tempreture
Memang agak lama jangkamasa menunggu untuk mendapatkan rawatan kat klinik ni. Memang ada review di internet yang komen pasal waktu menunggu tuh. Tapi aku tak kisah menunggu lama sebab aku rasa doktor kat klinik ni cuba memberi rawatan yang sebaik mungkin kepada 'pesakit' dan memberi nasihat dan tunjuk ajar kepada tuan-tuan pesakit tentang cara-cara menjaga atau merawat 'pesakit' yang kurang sihat. 
jangan lupa next appointment ye Abang Oren...
Pukul 5 lebih baru nama aku dipanggil masuk bilik rawatan. Doktor check suhu badan kucing tu, masukkan termometer ke dalam bontot. Terus panik dan menggelupur kejap meow aku tu. Nasib baik suhu badan dia ok. 

Lepas trauma bontot kena sumbat dengan termometer, doktor nak inject ubat-ubat lain pun dah susah sebab mungkin kucing aku dah dapat agak something fishy is going on dan dia tak nak duduk diam. Doktor siap potongkan kuku kaki belakang supaya kucing tu tak mencederakan lagi bahagian luka ketika menggaru. 

Secara keseluruhannya, aku suka dengan cara doktor yang merawat kucing aku tu handle pesakit-pesakitnya. Pesakit-pesakit dilayan dan dibelai-belai dan dimanjakan macam kucing dia sendiri. No wonder la kucing aku pandai bodek nak makan free kot.

Tunggu je la next appointment pada 3 September nanti. Harap-harap kucing aku dah sembuh sepenuhnya. Kos kesemua rawatan dan consultation untuk hari ni ialah MYR110. Tu termasuk setengah tin makanan basah Fussie Cat yang doktor gunakan untuk menenangkan kucing aku tu lepas kena sumbat dengan termometer...

Wednesday, July 5, 2017

Saturday, June 10, 2017

Gadget Baru...

Assalamualaikum

Sekarang ni tengah trend orang suka buat aktiviti berbasikal. Satu hobi yang sangat bagus bukan sahaja untuk memperbaiki kualiti kesihatan diri, tetapi juga sangat berfaedah untuk kebaikan alam sekitar.

Lebih baik lagi kalau kat bandar-bandar utama disediakan lorong basikal pulak untuk menggalakkan orang berbasikal sahaja untuk ke tempat kerja.
basikal pertama yang dibeli dengan hasil titik peluh sendiri...
Aku pun tak terlepas jugak dari trend ni. Aku pun dah ada basikal sendiri sekarang ni. Tapi bukan sebab nak berbasikal secara extreme setiap minggu yang buatkan aku beli basikal ni. Aku beli mountain bike ni sebab nak bawak girlfriend kesayangan aku jalan-jalan petang-petang kat sekitar kawasan rumah. Tu girlfriend kecik la. Siap beli carrier lagi untuk dia. Tapi tu la, berat maksimum yang boleh ditampung oleh carrier tu ialah 22kg sahaja. Bila girlfriend kecik dah exceed berat tu, dah tak boleh naik guna carrier tu dah...

Girlfriend yang tak kecik pun boleh la jugak guna basikal ni untuk beriadah supaya keadaan kesihatannya lebih baik. 

Beli basikal ni dapat la botol air dan helmet percuma. Lepas tu aku beli satu set lampu depan dan belakang dan jugak satu speedometer. Untuk beriadah bila ada kelapangan je. Tak perlu beli banyak aksesori sangat. Banyak la jugak aku diajar selok-belok pasal basikal ni dan jugak cara nak maintain supaya basikal ni sentiasa dalam keadaan yang baik.

Basikal ni selamat aku angkut bawak balik ke rumah dengan sumbat dalam Kelly jer. Bukak tayar depan, sumbat segala-galanya kat seat belakang.

Alhamdulillah, semoga basikal ni boleh memberi manfaat kesihatan untuk aku dan girlfriend aku yang 2 orang tu!!!

Tuesday, June 6, 2017

Jangan Dibiarkan Berlarutan...

Assalamualaikum

Isu terbaru? Mangsa terbaru? Apa muslihat? Siapa dalangnya? Siapa yang kena cucuk hidung?
Imej dari Flightradar24.com
Harap-harap isu ini takkan berlarutan. Ramai rakyat Malaysia yang bekerja di Qatar di dalam pelbagai sektor. Janganlah sampai Qatar menjadi macam Yemen, Iraq, Afghanistan, Palestin, Syria dan lain-lain. Yang sedang bertepuk tangan dan kaki sekarang ialah Israel la...

Dan, yang paling aku rasa pelik, of all the countries yang memutuskan hubungan diplomatik tu, Arab Saudi yang jadi ketuanya. Apa muslihat "Itik" dan konco-konconya?

Sunday, May 21, 2017

Nombor 6 Pun Jadilah...

Assalamualaikum

Ok camni?

Kalau ikut musim lepas, dah merosot satu anak tangga! Dan kalau diambil kira masalah kecederaan yang menimpa ramai pemain senior, rasanya pencapaian MU musim ni boleh la dikatakan not bad. 

Dari segi logiknye pulak, aku rasa kedudukan MU dalam liga mesti lagi teruk kalau takde Brahim tu kot. Sebab dia la penjaring utama untuk MU musim ni. Cuba kalau Brahim takde, aku rasa maunya MU berakhir kat mid-table kot!

Apa-apapun, tahniah MU sebab musim ni bergelar juara seri!!! Ha ha ha...apa punya ##@@$#%@ la!!! Cuba kalau yang seri tu boleh menang...tak payah menang semua 15 game tu la, menang 10 dari 15 game yang seri tu pun dah ok dah. Senang-senang je dapat nombor 2 kot. Dah qualify Champions League untuk musim depan. 

Semoga MU boleh menang dalam final Europa League di Stockholm tu nanti. Biar la dapat layak ke liga juara-juara Eropah dengan menang Europa League ni. Dapat tambah koleksi trophy. Dan kalau MU berjaya memenangi Europa League ni lagi la rasa sangat-sangat bermakna, bukan sahaja kepada pemain dan penyokong, tapi sudah semestinya Jose Mourinho. 3 piala dalam satu musim yang macam-macam masalah kot...

Tunggu je lah pagi Khamis nanti... 

Thursday, May 4, 2017

Scotland - D6

Assalamualaikum

Misi memandu akhirnya selesai, dan Alhamdulillah tiada kejadian yang tak diingini berlaku. Tapi, ada la jugak tertanggal cat pada tubuh Sharan kesayangan aku tu. Sikit je... itupun masa dah sampai dan selamat parking depan rumah Hannan.
Laluan Sharan, part 1
Laluan Sharan, part 2
Secara kesimpulannya, memandu di Scotland ni agak mudah dan kurang mencabar bagi aku la, berbanding di negara-negara Scandinavia. Seronok sebab Sharan ni automatik, dan agak driver-friendly! Aku drive sensorang dan boleh biarkan semua penumpang lain enjoy view yang cantik dan berehat bila perlu.

Dan yang paling utama, aku memang tak puas memandu dan menjelajah Scotland ni. Memang aku berazam untuk datang lagi dan memandu lagi di negara asal usul Alex Ferguson ni! Banyak lagi tempat tumpuan pelancong yang aku tak sempat singgah dan posing getik. 

Tiba-tiba berangan nak beli Sharan la pulak...tapi brand new Sharan agak mahal kot!!!

Sunday, March 12, 2017

Kereta Baru...???

Assalamualaikum

Peugeot 308THP... superb!!!

Ha ha... kereta baru test-drive la...

Tak mampu ler nak beli kereta ni. Lagi mahal dari harga rumah masa aku beli dulu...

Tapi... tapi... featuresnya yang buat aku jatuh hati pandangan pertama sebelum ni ialah i-Cockpit concept tu la. Ada 6 airbag. Tayar 18 inci termasuk spare tyre pun saiz yang sama. 2 seat depan ada mesin untuk urut bahagian belakang pemandu dan penumpang hadapan. Apa lagi aku dah lupa...

Nak tahu lebih lanjut, sila la berkunjung ke showroom Peugeot yang berhampiran. Aku dan sepupu pergi pun sebab nak makan free je...ha ha ha!

Saturday, March 11, 2017

Kelly Kembali...

Assalamualaikum

Petang tadi aku dan sepupu aku pergi jemput Kelly selepas Kelly dah boleh discharge dari wad. Seminggu Kelly lepak dalam wad bersama kawan-kawan yang sama level dengannya. Mengikut kata sepupu, sebenarnye Kelly dah boleh discharge 2 hari lepas, tetapi doktor yang merawat Kelly tak bitau sepupu pasal tu. 

Sepupu aku test drive Kelly dulu. Saja je aku suruh dia drive supaya dia boleh kenalpasti sekiranya ada yang masih tak kena dengan Kelly. Katanya Kelly dah jauh berbeza berbanding dengan seminggu yang lepas. Takde lagi dashboard bergegar macam nak tercabut. Clutch pun terasa sangat berbeza dan pickup  pun macam terasa sangat efficient. 
paid MYR550 only...
Ada la sikit-sikit benda-benda remeh yang boleh dibetulkan on-the -spot. Aku pun dengan rasa lega bayar la apa-apa yang patut. Itupun lebih la sket dari jangkaan asal aku sebab ada benda-benda lain yang perlu ditukar jugak atau dibaikpulih selain dari engine mounting dan clutch plate. Tetapi, secara keseluruhan, aku dah berjaya menjimatkan hampir 50% duit aku untuk kos baikpulih Kelly ni berbanding dengan sebutharga yang diberikan oleh klinik pakar Kelly sebelum ni.

Selepas mengucapkan terima kasih pada sepupu yang banyak membantu tu, aku singgah dulu isi perut Kelly di Shell Seksyen 9 sebelum bergerak balik ke KL. 

Sekarang aku kena perhatikan performance Kelly untuk memastikan sekiranya ada apa-apa masalah yang berkaitan selepas Kelly dibaikpulih. After-sales service tetap ada...

Door Gift Kenduri Kawin...

Assalamualaikum

Sebelum pergi jemput Kelly, aku ke kenduri kawin dulu.

Zaman sekarang ni dah macam-macam benda boleh dijadikan door gift untuk kenduri kawin. Kalau dulu mesti bunga telur je. Tak ye pun gula-gula...

Hari ni aku jumpa satu kelainan lagi dan aku rasa perlu dikongsi kat sini, supaya bakal pengantin yang lain dapat lagi banyak idea untuk fikirkan apa benda nak bagi kat tetamu yang hadir di majlis resepsi diorang nanti.
door gift yang sangat berguna dan sah jadi rebutan...
Ya... kicap! Macam ni punye door gift gerenti orang berebut dan tak akan buang punya!!!

Apapun, terima kasih dan selamat pengantin baru kepada pengantin yang berkenaan. Semoga berkat dan berkekalan selamanya, Amin!

Saturday, March 4, 2017

2017 Tahun Merawat Kelly...

Assalamualaikum

Sejak Kelly lahir sampai la dah form 1 ni, dia belum pernah kena masuk wad kalau pergi check up dan sebagainya. Keadaan kesihatan dia agak bagus. Setakat demam-demam batuk-batuk biasa tu adat la kan. Cuma sejak 2-3 tahun lepas keadaan dia agak kurang baik, bukan dari luaran, tapi dalaman.

Kali terakhir aku bawak Kelly ke klinik pakar di Shah Alam dulu pun memang doktor tu cakap Kelly perlu menjalani rawatan yang agak complicated dan memerlukan Kelly ditahan di wad untuk sekurang-kurangnya 1 malam. Dan kos rawatan di klinik pakar tersebut untuk penyakit yang Kelly alami masa tu sekitar MYR1,200. Terkejut la sekejap aku.Oleh kerana takde budget yang mencukupi, aku terpaksa la menangguhkan dulu keputusan untuk merawat Kelly masa tu. 
Quotation dari pusat servis Perodua
Baru-baru ni, setelah sekian lama aku tak jadikan Kelly sumber pengangkutan utama, dan dikukuhkan lagi oleh alasan keadaan adik Kelly, Piji yang kurang baik jugak dan memerlukan kos yang jauh lebih tinggi untuk dirawat, aku hantar Kelly untuk medical check up setelah sekian lama Kelly jarang digunakan secara aktif.

Aku perasan keadaan Kelly agak membimbangkan semasa aku bawak Kelly jenjalan. Kurang lancar dalam proses menukar gear. Kelly yang dah merantau sejauh hampir 140,000km sejak lahir tu masuk la klinik untuk menjalani rawatan kecil-kecilan.

Selesai rawatan dan dapat bill, ok la lagi. Tapi doktor pakar bagi aku senarai kos rawatan susulan yang perlu Kelly lakukan dengan kadar segera bagi mengelakkan keadaan Kelly bertambah buruk. Gambar yang mula-mula tu la senarainya...dan termasuk kos yang perlu dibayar sekiranya Kelly menjalani rawatan di klink pakar tersebut. 

Nasib baik jugak la masa tu aku bukan bersama Kelly je, adik/sepupu aku yang memang jauh lebih mahir pasal kereta pun ada sekali. Jadi, bila dia nampak kos senarai rawatan yang perlu Kelly jalankan tu, dia pun bagi cadangan supaya bawak Kelly pergi jumpa bomoh kampung je dulu. 

Barang-barang macam ayam panggang, pulut kuning dan pengeras lain tu dia cadangkan beli je sendiri kat kedai yang menjual peralatan memuja kereta kat Glenmarie. 

Pagi ni, aku dah janji dengan adik/sepupu aku tu di Shah Alam untuk pergi cari pengeras di Glenmarie sebelum hantar Kelly untuk dirawat oleh bomoh kampung di Seksyen 7, Shah Alam. Awal-awal lagi aku dah gerak dari Nilai meredah lebuhraya PLUS untuk ke Shah Alam dengan memandu Kelly yang kurang sihat tu. Saspen jugak bawak Kelly kali ni bila dah tahu apa sebenarnya penderitaan yang sedang Kelly tanggung selama ni. Tapi Alhamudlillah, tiada perkara yang tak diingini berlaku dan aku selamat sampai di Shah Alam. 

Dah jumpa dengan adik/sepupu tu, terus dia bawak aku ke kedai yang menjual barang-barang pengeras untuk merawat Kelly tu. Semua barang seperti yang disenaraikan oleh klinik pakar tu ada di kedai yang aku pergi tuh. Dan, tengok la perbezaan harga untuk barang yang sama standardnya atau mungkin jauh lebih baik di antara klinik pakar dan jugak kedai memuja kereta tu. 
Daihatsu mounting set dan clutch plate...


Absorber support ni je yang mahal sikit sebab yang ni lebih canggih...
Jumlah kos untuk semua barang yang aku dapat ni, belum cecah MYR680.00. Tinggal lagi nak bayar labour cost sahaja yang adik/sepupu aku anggarkan sekitar MYR250 hingga MYR350, harap-harapnya lah! Aku tak pasti la harga ni dah betul-betul murah ke tak, tetapi sekurang-kurangnya dah jauh lebih murah berbanding dengan apa yang disenaraikan di klinik pakar tu.

Dah dapat semua barang tu baru la adik/sepupu aku tu bawak aku dan Kelly ke Seksyen 7 untuk berjumpa dengan bomoh kampung tu. Memang banyak la sedara mara Kelly kat tempat bomoh kampung tu. Menurut kata adik/sepupu aku, bomoh kampung ni memang pakar merawat orang-orang macam Kelly dan sedara mara dia. 

Tapi, Kelly memang kena ditinggalkan bersama bomoh kampung tu untuk beberapa hari la kan untuk dirawat. Ni kalau dalam dunia realiti, bila orang yang dirawat kena tinggal dengan bomoh kampung untuk beberapa ketika ni dah jadi kes lain macam kan? Ha ha ha... nasib baik la Kelly ni kereta dan bomoh kampung tu adalah bengkelnya...ha ha!

So, goodbye Kelly untuk beberapa hari. Semoga Kelly kembali sembuh dan terus buat comeback dengan cemerlang, gemilang dan terbilang seperti dulu!
Stesyen LRT Glenmarie
Lepas tinggalkan Kelly di bengkel, aku lunch dulu dengan adik/sepupu di Seksyen 3 sebelum dia hantar aku ke Stesen LRT Glenmarie untuk aku balik ke Gombak! Ni la pertama kali aku naik LRT dari stesen Glenmarie ni. Extended line LRT ni sangat mengagumkan aku. Memang sangat memudahkan orang-orang yang duduk jauh dari KL untuk pergi balik kerja. Projek macam ni aku sokong la kalau dikatakan untuk membantu rakyat... 
Tengahari Sabtu macam ni memang la tak ramai orang naik LRT dari stesen ni, jadi memang tren pun lengang! Dapat la aku duduk dalam tren dari Glenmarie all the way sampai Taman Melati! Dan kos tambang menggunakan Touch n Go ialah MYR3.90. Berbaloi la tu rasanya untuk perjalanan sejauh lebih 25km tu!

Lepas ni aku akan update perkembangan kesihatan Kelly selepas discharge dari rumah bomoh kampung tu! 

Sunday, January 15, 2017

Tahun Baru Tayar Baru...

Assalamualaikum

Ye, tahun baru, Kelly pun memerlukan tayar baru. Sementara tengah ada duit lebih sikit ni, boleh la guna untuk manjakan Kelly pulak. Minggu lepas dah selesaikan cukai jalan.
Ni Yokohama yang lama...MYR155 sebijik
Hari ni tayar pulak! Dari malam tadi lagi duk survey harga tayar kat internet. Nak pilih tayar jenama apa yang sesuai la. Nak budget price range la. Tayar yang dah expired ni Yokohama. Sebab Kelly ni jarang digunakan, memang la dari tahun 2010 sampai hari ni baru la aku tukar semua.

Macam nak cari Continental atau Michelin, tapi kedai yang aku pergi tadi cuma ada Sportiva dan Hankook. Harga yang ditawarkan, MYR130 sebijik. Still within budget. Pastu aku complaint la pasal tayar second hand yang aku tukar sebelum ni kat kedai tu kira-kira sebulan yang lepas dah crack walaupun aku tak guna sangat pun Kelly tu. Dan kebetulan pulak boss bengkel tu baru sampai. Pekerja bengkel tu pegi tanye boss dia berapa harga dia boleh bagi aku.  
Bil masa tukar Yokohama dulu...2010 tu...
Pekerja tu datang balik kat aku dan bitau boss dia bagi MYR128 sebijik siap alignment and balancing sekali. Okay la tu. Aku dah malas nak bargain lagi. Yang penting sekarang, Kelly dah ada tayar baru! 
Oh My Kelly...
Selesai tukar tayar, aku nak hantar Kelly untuk check air condition pulak. Lepas tu, cari audio entertainment pulak. Tinted, betulkan cermin dan service! Selesai semua tu baru la boleh bawak wax dan polish Kelly sampai nampak macam baru keluar dari kedai...😅

Satu jam tayar Kelly siap pasang, alignment dan balancing. Tengok balik bil dengan jaminan setahun tu aku dapat la final price tayar tu dia kasi MYR127.50 sebijik. Okay la tu...discount lagi MYR0.50! Senang hati aku drive Kelly balik!

Monday, January 2, 2017

Selamat Tahun Baru 2017

video
Assalamualaikum

Selamat tahun baru 2017 kepada diri sendiri dan kepada sesiapa sahaja yang tersesat ke sini! 

Azam tahun ini ialah untuk merealisasikan azam tahun-tahun lepas! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...