Kelly 3572

Sunday, December 31, 2017

Selamat Akhir Tahun 2017...

Assalamualaikum

Selamat menyambut akhir tahun 2017.
  • Awal dan akhir tahun 2017, aku berada di tempat yang sama
  • Mongoose muncul, dan beli child-seat demi awek tersayang..ha ha, tapi dah lari ke Daw Hah pulak dia. Mongoose only clocked 78km until today...
  • Aidilfitri pertama, dia balik kampung for good
  • MAB tukar CEO lagi...apa yang tak kena dengan 2 CEO sebelum ni? Musykil aku...
  • MAB bakal dapat 6 Airbus 350 XWB, 2 dah delivered, 9M-MAB dan 9M-MAC
  • MAB katanya tak jadi let go semua 6 Airbus 380, sebab takde buyer dan semoga Project Hope tu berjaya mencapai apa sahaja matlamatnya yang membawa kebaikan dan keuntungan kepada MAB. Go MH!!!
  • kebakaran Maahad Tahfiz kat Keramat...MasyaAllah tak tahu apa nak jadi budak-budak zaman sekarang ni...
  • Manchester United started this season quite impressive, but towards the end of 2017, macam ada sesuatu yang tak kena je..ha ha. Really missed Sir Alex Ferguson...
  • berjinak-jinak dengan beberapa bahasa asing
  • bertukar henfon baru...tiada dalam perancangan asal, smarter phone, hopefully smarter owner
  • kadar penglihatan mata mula menunjukkan penurunan prestasi
  • blood pressure still low
  • kawan-kawan dah ada yang terbuat bypass surgery
  • ada jugak kawan-kawan zaman belajar dulu yang balik kampung for good jugak
  • kerja, semakin boring kat office. Semoga dapat dan ditawarkan kerja idaman atau yang kita sangat enjoy, dan yang penting, jauh lebih berkat dan bersih sumber pendapatannya
  • hobi semakin menjadi-jadi, semakin bertambah ilmu..Alhamdulillah
  • Donald Duck jadi ketua polis dunia yang baru. Dah macam-macam masalah dah dia timbulkan. Semoga dia diberikan hidayah olehNya. Siapa tahu kan kalau Allah nak tunjuk siapa yang lagi berkuasa...Amin.
  • Korea Utara masih lagi ketegaq, atau mungkin bersekongkol ke, dua kongkol ke dengan negara-negara yang anti US
1827hrs, Runway 32L, KUL/WMKK
 Worldwide finding...

  • Prague tak la cantik sangat, bagi aku la
  • Berlin memang best, tapi aku prefer Dresden, lebih tenteram sket sebab kurang manusia berbanding Berlin.
  • Bad Schandau adalah pekan yang masuk dalam senarai aku teringin nak pergi. Bandar kecik dalam Germany yang terletak di tepi sungai Elbe, antara Dresden dan sempadan Republik Czech
  • Berlin Wall tu memang menarik sejarah dan cerita-cerita di sebaliknya. Kalau ada rezeki dan kesempatan, pergi la...
  • Aku jugak prefer Edinburgh dari London. Jauh lebih cantik dan tenteram. Walaupun Scottish accent nya tu memang tak boleh blah...
  • memandu di bahagian utara Scotland memang sangat mendamaikan minda, cuma tak mencabar macam kat Scandinavia la... view sangat postcard view ha ha..
  • Qatar adalah sebuah negara yang sangat kaya, walaupun kena boikot dengan jiran-jirannya, tapi masih lagi bertahan, dan business as usual
  • Souq Waqif adalah pasar tradisi dan lama, memang kategori rare dan legend la pasar ni...tempat wajib singgah kiranya tersinggah di Doha

1912hrs, Runway 32L, KUL/WMKK
Sebelum aku wrap up posting terakhir 2017 ni, nak aku highlight sket perangai orang Malaysia yang masih jauh ketinggalan dan tak salah kalau aku katakan tak memberikan contoh tauladan yang baik kepada orang lain.

Kejadian yang berlaku masa aku tengah skodeng ni la. Ada 2 orang hamba Allah ni, sedang skodeng jugak la. Kebetulan aku memang parked Ferrari aku sebelah diorang, tu yang aku nampak tu. Menjadi kebiasaan kalau skodeng mesti la akan lepak lama sket kan sebab nak usha bermacam-macam burung besi nak landing. Jadi perkara biasa la kalau kaki skodeng akan bawak bekal mangkuk tingkat segala bagai untuk dikunyah sesambil skodeng. 

Sama la jugak dengan 2 jejaka tampan yang aku maksudkan kat atas tu. Tak pasti apa diorang makan, tapi lepas makan, diorang bungkus elok-elok dalam plastik, lepas tu tanpa rasa bersalah letakkan plastik tu kat tepi tiang lampu approach light di hujung Runway 32L tu. Tak sempat aku nak snap plate number kereta diorang tuh. Yang pasti kereta Proton Saga, warna brownish tu dengan nombor pendaftaran bermula dengan huruf M. 

Tak boleh ke bawak sampah yang korang bawak tu balik sekali, ataupun, jumpa memana tong sampah, berhenti la kejap, pastu buang la dalam tong sampah. Orang-orang macam ni la yang selalu buatkan banjir kilat boleh terjadi bila hujan lebat. Mana taknya, kalau sampah dah buang merata-rata, mesti la longkang akan tersumbat dan menyebabkan air hujan tak boleh mengalir ke tempat sepatutnya dengan lebih baik. Memalukan orang Islam je korang ni...

Kalau pihak MAHB nampak perkara ni, tak pasal-pasal je diorang akan tutup kawasan tu daripada di kunjungi oleh kaki-kaki skodeng. Kalau MAHB pasang CCTV kat tempat-tempat macam ni pun lagi bagus sebenarnya sebab kawasan lapangan terbang kan memerlukan kawalan keselamatan yang tinggi.

Semoga lepas ni generasi sampah di Malaysia ni akan berubah ke arah yang lebih baik dan positif! Dan tak menggunakan beg plastik dah untuk membeli belah di kedai runcit dan jugak pasaraya. 

Saturday, December 30, 2017

Penghijrahan Yang Dah Overdue...

Assalamualaikum

Zaman dulu kala, henfon boleh dikategorikan sebagai barangan mewah. Tak ramai orang mampu beli. Syarikat pengeluarnya pun boleh dikira dengan sebelah tangan je. Itu dulu la, lebih kurang 20 tahun lalu. Aku ingat lagi, zaman belajar di Selatan semenanjung Malaysia dulu, sorang senior yang ada henfon boleh buat business lagi dengan menyewakan kepada sesiapa yang perlu menghubungi keluarga, awek dan kawan-kawan di luar waktu yang dibenarkan untuk ke pondok telefon berbayar. Masa tu phonecard sangat popular la. Aku la salah sorang pembeli kad telefon keluaran Telekom Malaysia.  

Hari ni, henfon memang dah macam jadi sesuatu yang semua orang wajib ada. Dan, lebih parah lagi, bukan setakat wajib ada, tapi wajib ada internet plan sekali. Dan aku rasa hampir 99% henfon yang ada di dunia sekarang ini adalah telefon pintar. Tapi pemilik-pemilik telefon ini takde la sampai 99% pintar kot...ha ha.

Kes aku ni pulak, henfon ada, tak berapa nak pintar la jugak henfon ni; termasuk la dengan aku sekali. Internet plan memang takde. Sebab aku memang jarang guna henfon. Dan aku guna post paid plan. Bil bulanan aku pun dalam purata MYR22 sahaja sebulan. Yang betul-betul aku guna henfon aku tu adalah untuk buat panggilan dan SMS. SMS tau...Aku tak pasti ada lagi ke tak manusia yang masih gunakan SMS ni selain daripada aku. Dan oleh sebab aku nak move along dengan technology ni la menyebabkan ramai orang agak tak puas hati dengan aku kot. Sebab diorang terpaksa bayar beberapa sen untuk hantar SMS kat aku. Cuma aku je yang tak bising bila aku kena bayar beberapa sen untuk SMS diorang. Rata-rata hari ni dengan smartphone semua orang akan menggunakan applikasi Whatsapp sebagai medium untuk menghantar pesanan...samada ringkas ataupun karangan berbaur kertas SPM Bahasa Malaysia. Siap ada photo or video attachment lagi. Dan jugak voice messages via Whatsapp tu.

Sempena menjelang tahun baru 2018, aku dah nekad untuk bertukar selera dengan mencari henfon baru yang boleh dikategorikan separa pintar la kot demi memuaskan hati depa-depa yang selalu tak puas hati tu seperti Jose Mourinho, Marcos Rojo dan jugak Romelu Lukaku Lukamu Jua. Aku terpaksa beli walaupun aku tahu aku belum cukup pintar untuk memiliki henfon tu. 
jauh berbeza bentuk dan isinya...
Gambar kat atas ni la menceritakan segala-galanya. Bukannya aku tak pernah ada applikasi Whatsapp tuh. Ex-henfon aku tuh masih boleh berfungsi dengan baik sehingga ke hari ini KECUALI untuk menggunakan perkhidmatan Google Play Store tu memang hancur dan hancus!!!

Kali terakhir aku guna Whatsapp dengan ex-henfon aku tuh ialah pada March 2015. Dan sampai hari ini aku ingat lagi bila cubaan aku nak update software yang support Whatsapp application tu gagal sebab Android Software 2.3.3 dah tak mampu dah nak run applikasi tuh. 

Hari ni jugak lepas bayar tadi promoter kat DirectD tu terus activatekan henfon baru aku ni, masukkan kad SIM tu terus dan boleh terus guna. Nampakkan perbezaan ketara kedua-dua henfon tuh. Kalau ikutkan nafsu serakah aku ni, memang la nak je aku beli X atau 8 tuh. Tapi sebab-sebab semasa menyebabkan aku berjauh hati dengan buah tu. Tak nak aku kayakan lagi diorang walaupun aku sangat tahu buah tu dan isinya sangat bagus.

Dari segi harga, ex-henfon aku tuh sebenarnya lagi mahal dari jumlah yang aku bayar untuk henfon baru tu. Dan aku merupakan pemilik kedua ex-henfon aku tuh, sebab aku belikan ex-henfon tu kepada wifey. Bila aku belikan wifey henfon yang lebih canggih, masa tu la ex-henfon tu jadi milik aku.

Kenapa aku beli henfon model ni? Aku pun tak pasti sangat. Aku bukannya heavy user, bukannya dari jenis yang tak tentu arah bila tertinggal henfon atau tak boleh hidup sehari tanpa henfon. Aku tertarik kepada free gift yang ditawarkan je. Dan sebab-sebab lain menjadi penyokong kepada sebab utama tuh.
  1. free gift yang bagi aku lain dari yang lain dan sangat berbaloi
  2. processor dan RAM yang ikut standard terkini.
  3. built-in internal memory yang boleh dikatakan besar
  4. pengaruh dari kawan-kawan yang agak ramai menggunakan jenama ni, walaupun aku tak kisah sangat pun sekarang ni asalkan murah\

Free gift yang buat aku tertarik tu ialah;
  1. 3 Days 2 Nights hotel accommodation in selected hotel in Malaysia, Thailand or Indonesia (ini la sebab utamanya...ha ha)
  2. Travel bag
  3. Bluetooth speaker
  4. Car adapter/charger (additional free gift lepas bayar)
  5. mobile-phone holder untuk dalam kereta (yang ni aku bodek brader promoter tu)    
Aku rasa puas hati beli henfon ni walaupun ada ketikanya masa di DirectD tuh aku dah hilang tumpuan kejap bila promoter Oppo F5 yang sangat friendly tu mengayat aku macam-macam. Sebab aku tak amik F5 tu ialah sebab processor dan built-in memorynya yang kurang menarik. Gambar dan videonya aku tak nafikan agak menarik. Dan lagi satu sebab aku tak beli Oppo ialah sebab aku tak suka Patahaming dan Hang Jebat...ha ha.

What's next? Aku nak ke service provider pulak untuk amik data plan paling murah untuk henfon baru aku ni... 

Saturday, December 23, 2017

Selamat Pulang Ke Tanah Air 9M-MAC...

Assalamualaikum

Hajat di hati dari mula lagi nak pergi pangkal runway pepagi lagi. Nak tunggu kepulangan awek baru yang seksi tu la. Terbaca kat salah satu komen di Instagram, katanya ETAnya pukul 0845hrs. Memang sempat sangat-sangat kalau aku dah terpacak kat sana kalau cik MAC betul-betul sampai 0845hrs.

Tapi bila aku double check kat FlightRadar24, rupa-rupanya ETA MAC ialah lebih kurang 0945hrs. Kecewa retak seribu kejap. Kalau takde plan lain, memang boleh la aku witness ketibaan dia. Ni sebab ada agenda lain kat Kuala Selangor. Maka terpaksa la dilupakan dulu hajat hati tu. Tunggu la ketibaan D, E, F & G pulak nanti. 

Anyway, welcome back home sweetheart

Dah sebab tak pergi runway hari ni, jadi takde la gambar si dia tuh. Yang ada cuma gambar kat bawah ni je...
1544hrs..cuaca yang redup, saujana mata memandang..ha ha
Selesai menghadiri kenduri kahwin, aku meredah jalan-jalan Parit, shortcut menghala ke Pasar Haji Dorani. Dah lama sangat tak pergi ni. Alang-alang dah sampai area sini, pergi je la.

Banyak kerja baik-pulih jalan persekutuan Kuala Selangor tu menyebabkan perjalanan agak kurang lancar dan selesa. Tu belum campur lagi keadaan trafik yang semua orang tahu selalu sesak di laluan ni.

Alhamdulillah sampai jugak dengan selamatnya ke destinasi yang dituju selepas beberapa kali berhenti di bahu jalan untuk posing gambar dengan background sawah bendang dan jugak untuk shopping kerepek.

Nampak agak kurang peniaga-peniaga hasil tangkapan laut berbanding dengan kali terakhir aku datang sini. Mungkin ramai yang bercuti ataupun dah berniaga di tempat lain. Air tebu yang aku idam-idamkan pun tak kelihatan. Yang masih ada, gerai sate kat simpang tu je. Itupun harga secucuk dah naik MYR0.20 berbanding dengan harga sebelum ni MYR0.50 sahaja. Kerang pulak di jual dengan harga dalam lingkungan MYR6 hingga MYR10 untuk sekilo. Kata makcik aku, harga kerang tu murah banget...Ketam, sotong, ikan dan ulam raja semuanya menyusul masuk ke dalam bonet kereta selepas itu...

Dalam perjalanan balik pulak, berhenti lagi di tepi-tepi jalan sebab nak usha mentarang. Hajat asalnya nak beli mentarang mentah, tapi akhirnya beli mentarang bakar. Harga mentarang bakar yang aku beli tuh MYR15 untuk 500gram. Dapat la 15 ekor mentarang. Orang tu bakar dengan menggunakan mentega menggantikan minyak. Mungkin untuk menyedapkan rasanya kot. Harga mentarang mentah yang orang tu jual pulak ialah MYR25 sekilo! Memang dah mahal harga menatang ni. Aku ingat lagi aku pernah beli mentarang dengan harga hanya MYR10 sahaja sekilo!

Sampai rumah je sempat la rasa mentarang bakar tuh. Memang la sedap...tapi tak elok jugak makan secara berlebihan. Banyak asid urik rasanya...

Hari memandu yang agak memenatkan melabuhkan tirainya...

Thursday, November 30, 2017

Welcome Home 9M-MAB (A350WXB)

Assalamualaikum

Hari ni Malaysia Airlines Berhad menerima kehadiran ahli keluarga baru mereka yang terbang secara terus dari Toulouse, Perancis. Aku rasa ramai peminat-peminat kapal terbang, plane-spotter dan yang seangkatan dengannya memang tertunggu-tunggu kepulangan pesawat Airbus A350 XWB (extra wide-body) yang pertama membawa bendera Jalur Gemilang ni. Termasuk la aku. 

Walaupun tak dapat join crowd yang biasanya melepak di hujung runway 32L untuk skodeng aircraft landing dari dekat, cukup la dapat monitor kepulangan baby baru ni kat FlightRadar24.
Hello sister MH4! (Photo credit to FlightRadar24)
Pesawat baru ni bakal membawa penumpang dalam 3 kelas kabin. Kelas pertama, perniagaan dan juga ekonomi. A350 ni bakal menggantikan tempat kakaknya, A380 untuk penerbangan harian ke London Heathrow. Bila tarikhnya tu aku tak pasti, tetapi, aku ada terbaca somewhere in the net yang A350 ni akan memulakan penerbangan ke London bermula pertengahan bulan Januari 2018 nanti. Wallahua'lam. 

Aku harap sangat-sangat MAB tak akan jual sebijik pun A380 yang ada sekarang ni. Memang la kos nak maintain sebijik A380 tuh tinggi, tapi ntah la. Aku rasa sedih sangat kalau MAB jual jugak walaupun sebijik A380 tuh. 
9M-MAB on final to 32L (Photo credit to FlightRadar24) 
A350 ni aku rasa pesaing kepada pesawat Boeing 787 (Dreamliner). Kat mana kelebihan A350 ni aku tak pasti. Cuma dalam suratkhabar kata, pesawat ni lebih menjimatkan minyak, lebih senyap dan udara lebih bersih. Dan aku tak pasti la jugak perbandingan ni dibuat dengan pesawat mana. 

Apa-apapun, aku harap sangat-sangat MAB akan berkembang maju seperti zaman dulu-dulu. Buka semula laluan-laluan Eropah yang dihentikan dulu. Tak perlulah buat penerbangan harian ke Eropah kalau itu membebankan MAB. Cukup la 2-3 kali seminggu ke beberapa destinasi utama, janji flight penuh. 

Dengan 5 lagi A350 XWB bakal membawa Jalur Gemilang, aku rasa MAB mungkin cuma perlukan tambahan 3-4 buah lagi wide body aircraft untuk gantikan fleet 772 yang penuh dengan memori yang menyayat hati tu. 

Semoga MAB akan bergerak ke arah yang lebih positif dan kembali menjadi peneraju utama dalam bidang penerbangan di rantau Asia. 

Thursday, November 16, 2017

Projek Osaka 2018

Assalamualaikum

Kejap tadi sesambil browse internet, ternampak la Air Asia tengah ada promosi Free Seat...free la sangat. Aku pun segera la click sana-sini, simulate booking sana-sini sampai hang notebook Sasmung aku. Dan akhirnya, payment completed!

Memang dah agak lama berhajat nak ke Osaka ni. Dan Alhamdulillah, berjaya menempah tiket pergi balik untuk 2 orang dengan harga MYR1,902.00. Harga ni dah termasuk beg 20kg seorang, 4 meals, travel insurance dan standard seat selection. Sebenarnya memang boleh dapat lagi murah kalau tak masukkan beg, makan, insuran dan pilihan tempat duduk tu. Tapi kata orang putih, for peace of mind, aku selected jugak la benda-benda tu...
Peta dari Google Maps
Excited la bila nak pergi ke Jepun ni. Tak pasti apa sebabnya. Yang pasti ada dalam itinerary ialah kunjungan ke bandar Kyoto dengan menaiki keretapi antara bandar yang aku agak macam KTM Komuter la. Bagi aku jugak, dapat merasa landing di Kansai International Airport yang merupakan pulau buatan manusia pun dah sangat-sangat mengujakan aku.

Setakat ini, aku berempat sahaja yang akan ke sana pada bulan Julai 2018. InShaaAllah sebarang perkembangan terbaru berkenaan projek ini akan dikemaskini bila aku rajin dan ada kelapangan.
  1. Return flight ticket KUL-KIX-KUL - Done 16112017

Thursday, November 2, 2017

Nasi Daging Merah...

Assalamualaikum

Pengalaman makan nasi putih, lauk daging merah. Take-away or tapau or bungkus. 

Lokasi A (Dalam KL)
  • dekat dengan rumah aku, boleh jalan kaki je
  • memang aku selalu shop-food kat sini, paling kerap aku beli telur bungkus
  • parking agak susah 
  • residential area, betul-betul depan main entramce satu apartment
  • tetikus pun agak sibuk ke hulu ke hilir, terutama sekali waktu malam
  • tak banyak pilihan makanan lain, biasa la, gerai tomyam dan masakan panas...
  • harga, RM8.00
Lokasi B (Pinggir KL)
  • jauh jugak la dari rumah aku, tapi dekat dengan rumah parent
  • kat sini pun aku selalu lepak jugak
  • parking jauh lebih baik daripada Lokasi A, sebab kedudukan Lokasi B ni di tepi jalan utama yang kurang sibuk
  • residential area jugak, cuma ini adalah kawasan landed property
  • tetikus aku sangat jarang nampak kat sini, lipas pun macam tak pernah aku nampak jugak. Kucing ada la sekor-dua...
  • banyak pilihan makanan selain dari tomyam dan masakan panas. Burger, chicken-chop etc pun ada 
  • harga, RM6.50
Perbandingan ni aku buat setakat pada tarikh perkongsian ini dibuat. Dari segi masakannya, Lokasi B punya nasi daging merah jauh lebih sedap dari Lokasi A. 

Dan aku sendiri pun memang dah berhenti pergi shop-food kat Lokasi A tuh walaupun dekat dengan rumah aku. Kes aku kena overcharged dengan cashier Lokasi A pun mengukuhkan lagi tekad aku untuk tidak pergi situ lagi...

Saturday, October 28, 2017

Muka Kekurangan Kasih Sayang...

Assalamualaikum

Saya masih single. 
Dan masih lagi 'seorang' penganggur.
Tak pernah ada sebarang professional career pun.
Bercita-cita tinggi nak jadi captain untuk Airbus A380 untuk memana airlines yang mampu membayar gaji yang saya request.
Saya juga mengambil kesempatan ini untuk mencari awek yang berkenan nak jadikan saya sebagai boyfriend diorang.
Oh.. lupa pulak, saya memang sangat malas mandi...
Dan saya takut pada biawak...
Attached herewith is a not passport-size photo for your perusal...
saya tahu la saya tak hensem...

Saturday, September 16, 2017

Penangan biskut Gery...

Assalamualaikum

Aku tak ingat bila first time aku makan biskut ni. Yang aku ingat, adik ipar aku la yang introduce aku kat biskut ni bila dia bawak balik dari Indonesia masa dia kena ke sana aritu. Aku memang tak boleh berhenti makan biskut tu. Kalau bukak satu paket tu, memang ada harapan aku berjaya habiskan sepaket tu untuk aku sorang je.

Tapi sekarang aku perasan biskut ni memang dah senang didapati kat KL ni. Cuma harga je la yang berbeza-beza. Paling mahal aku pernah tengok ada kedai jual MYR5.50 sepaket! Betul-betul kaut untung tu kalau nak dibandingkan dengan kos sebenar sepaket biskut tu yang aku rasa mungkin tak sampai MYR2.00 pun kot...
amik kau! Makan la sampai muntah...
Kebetulan pulak baru-baru ni aku ke kedai borong kat Melawati, terjumpa la biskut Gery ni ada dijual kat kedai tu. Bila tanya berapa harga sepaket, orang kedai tu cakap MYR2.90! Aku pun dengar je dia cakap MYR2.90, terus amik bakul, isi penuh-penuh. Orang lain usha je, ingat aku nak jual balik kot...takde maknenye. Ni semua untuk ketagihan sendiri, kroni-kroni dan orang-orang kampung!!!

Saturday, August 19, 2017

Abang Oren a.k.a Panjang a.k.a Long melawat Klinik Maya...

Assalamualaikum

Dah lama tak bercerita pasal kucing. Sibuk sangat dengan banyak masalah duniawi...
Doctor belanja Oren Fussie Cat untuk menenangkan jiwa kacau Oren
Petang Sabtu macam ni baru la free sket. Kebetulan pulak ada kucing kat rumah yang luka akibat bergaduh. Luka tu pulak dah lebih dari seminggu dan tuan empunya badan pun susah nak jilat sebab luka tu betul-betul kat atas belakang dia. 
Thank you Doctor sebab hilangkan nervous saya...
Minggu lepas aku perasan belakang badan kucing tu bengkak semacam je menyebabkan kucing tu menghadapi kesukaran untuk berjalan seperti biasa. Aku panik dah. Dah mula mencari-cari klinik haiwan yang beroperasi sampai ke malam. Tapi nasib baik la jugak kucing tu masih berselera makan seperti biasa. Cuma susah nak berjalan dengan normal je.

2-3 hari selepas tu aku perasan bengkak kat atas belakang tu dah surut dan bulu di sekitar tempat luka kucing tu basah dan lembab. Aku syak mesti bengkak sebelum ni dah pecah dan nanah semua dah habis keluar. Kucing tu pun nampak dah kembali normal cat walknya. Alhamdulillah.
bermuhasabah diri sepanjang perjalanan balik dari Klinik Maya...
Walaupun bengkak dah surut, tapi aku tak nak amik risiko jangkitan kuman lain pulak dalam badan kucing tu. Selepas survey dan cari klinik haiwan yang terdekat, terjumpa la aku dengan Klinik Maya. Beroperasi sampai pukul 6 petang pada hari Sabtu. Aku nekad nak hantar kucing tu untuk rawatan lukanya dan jugak rawatan lain yang dirasakan perlu.
sampai kat rumah pun masih lagi bermuhasabah diri...atau syok duduk dalam carrier...
Aku sampai klinik tu lebih kurang pukul 4. Memang agak ramai 'pesakit' yang sedang menunggu giliran untuk mendapatkan rawatan. Semua sihat-sihat, sado dan kiut-miut kucingnya. Kucing aku tu pulak nampak sangat relax bila masuk dalam klinik tu. Maklum la, masuk dalam persekitaran yang berhawa dingin. Sempat la dia membuta sementara menunggu giliran. 
pengalaman ngeri kena cucuk bontot masa doctor nak dapatkan body tempreture
Memang agak lama jangkamasa menunggu untuk mendapatkan rawatan kat klinik ni. Memang ada review di internet yang komen pasal waktu menunggu tuh. Tapi aku tak kisah menunggu lama sebab aku rasa doktor kat klinik ni cuba memberi rawatan yang sebaik mungkin kepada 'pesakit' dan memberi nasihat dan tunjuk ajar kepada tuan-tuan pesakit tentang cara-cara menjaga atau merawat 'pesakit' yang kurang sihat. 
jangan lupa next appointment ye Abang Oren...
Pukul 5 lebih baru nama aku dipanggil masuk bilik rawatan. Doktor check suhu badan kucing tu, masukkan termometer ke dalam bontot. Terus panik dan menggelupur kejap meow aku tu. Nasib baik suhu badan dia ok. 

Lepas trauma bontot kena sumbat dengan termometer, doktor nak inject ubat-ubat lain pun dah susah sebab mungkin kucing aku dah dapat agak something fishy is going on dan dia tak nak duduk diam. Doktor siap potongkan kuku kaki belakang supaya kucing tu tak mencederakan lagi bahagian luka ketika menggaru. 

Secara keseluruhannya, aku suka dengan cara doktor yang merawat kucing aku tu handle pesakit-pesakitnya. Pesakit-pesakit dilayan dan dibelai-belai dan dimanjakan macam kucing dia sendiri. No wonder la kucing aku pandai bodek nak makan free kot.

Tunggu je la next appointment pada 3 September nanti. Harap-harap kucing aku dah sembuh sepenuhnya. Kos kesemua rawatan dan consultation untuk hari ni ialah MYR110. Tu termasuk setengah tin makanan basah Fussie Cat yang doktor gunakan untuk menenangkan kucing aku tu lepas kena sumbat dengan termometer...

Wednesday, July 5, 2017

Saturday, June 10, 2017

Gadget Baru...

Assalamualaikum

Sekarang ni tengah trend orang suka buat aktiviti berbasikal. Satu hobi yang sangat bagus bukan sahaja untuk memperbaiki kualiti kesihatan diri, tetapi juga sangat berfaedah untuk kebaikan alam sekitar.

Lebih baik lagi kalau kat bandar-bandar utama disediakan lorong basikal pulak untuk menggalakkan orang berbasikal sahaja untuk ke tempat kerja.
basikal pertama yang dibeli dengan hasil titik peluh sendiri...
Aku pun tak terlepas jugak dari trend ni. Aku pun dah ada basikal sendiri sekarang ni. Tapi bukan sebab nak berbasikal secara extreme setiap minggu yang buatkan aku beli basikal ni. Aku beli mountain bike ni sebab nak bawak girlfriend kesayangan aku jalan-jalan petang-petang kat sekitar kawasan rumah. Tu girlfriend kecik la. Siap beli carrier lagi untuk dia. Tapi tu la, berat maksimum yang boleh ditampung oleh carrier tu ialah 22kg sahaja. Bila girlfriend kecik dah exceed berat tu, dah tak boleh naik guna carrier tu dah...

Girlfriend yang tak kecik pun boleh la jugak guna basikal ni untuk beriadah supaya keadaan kesihatannya lebih baik. 

Beli basikal ni dapat la botol air dan helmet percuma. Lepas tu aku beli satu set lampu depan dan belakang dan jugak satu speedometer. Untuk beriadah bila ada kelapangan je. Tak perlu beli banyak aksesori sangat. Banyak la jugak aku diajar selok-belok pasal basikal ni dan jugak cara nak maintain supaya basikal ni sentiasa dalam keadaan yang baik.

Basikal ni selamat aku angkut bawak balik ke rumah dengan sumbat dalam Kelly jer. Bukak tayar depan, sumbat segala-galanya kat seat belakang.

Alhamdulillah, semoga basikal ni boleh memberi manfaat kesihatan untuk aku dan girlfriend aku yang 2 orang tu!!!

Tuesday, June 6, 2017

Jangan Dibiarkan Berlarutan...

Assalamualaikum

Isu terbaru? Mangsa terbaru? Apa muslihat? Siapa dalangnya? Siapa yang kena cucuk hidung?
Imej dari Flightradar24.com
Harap-harap isu ini takkan berlarutan. Ramai rakyat Malaysia yang bekerja di Qatar di dalam pelbagai sektor. Janganlah sampai Qatar menjadi macam Yemen, Iraq, Afghanistan, Palestin, Syria dan lain-lain. Yang sedang bertepuk tangan dan kaki sekarang ialah Israel la...

Dan, yang paling aku rasa pelik, of all the countries yang memutuskan hubungan diplomatik tu, Arab Saudi yang jadi ketuanya. Apa muslihat "Itik" dan konco-konconya?

Sunday, May 21, 2017

Nombor 6 Pun Jadilah...

Assalamualaikum

Ok camni?

Kalau ikut musim lepas, dah merosot satu anak tangga! Dan kalau diambil kira masalah kecederaan yang menimpa ramai pemain senior, rasanya pencapaian MU musim ni boleh la dikatakan not bad. 

Dari segi logiknye pulak, aku rasa kedudukan MU dalam liga mesti lagi teruk kalau takde Brahim tu kot. Sebab dia la penjaring utama untuk MU musim ni. Cuba kalau Brahim takde, aku rasa maunya MU berakhir kat mid-table kot!

Apa-apapun, tahniah MU sebab musim ni bergelar juara seri!!! Ha ha ha...apa punya ##@@$#%@ la!!! Cuba kalau yang seri tu boleh menang...tak payah menang semua 15 game tu la, menang 10 dari 15 game yang seri tu pun dah ok dah. Senang-senang je dapat nombor 2 kot. Dah qualify Champions League untuk musim depan. 

Semoga MU boleh menang dalam final Europa League di Stockholm tu nanti. Biar la dapat layak ke liga juara-juara Eropah dengan menang Europa League ni. Dapat tambah koleksi trophy. Dan kalau MU berjaya memenangi Europa League ni lagi la rasa sangat-sangat bermakna, bukan sahaja kepada pemain dan penyokong, tapi sudah semestinya Jose Mourinho. 3 piala dalam satu musim yang macam-macam masalah kot...

Tunggu je lah pagi Khamis nanti... 

Thursday, May 4, 2017

Scotland - D6

Assalamualaikum

Misi memandu akhirnya selesai, dan Alhamdulillah tiada kejadian yang tak diingini berlaku. Tapi, ada la jugak tertanggal cat pada tubuh Sharan kesayangan aku tu. Sikit je... itupun masa dah sampai dan selamat parking depan rumah Hannan.
Laluan Sharan, part 1
Laluan Sharan, part 2
Secara kesimpulannya, memandu di Scotland ni agak mudah dan kurang mencabar bagi aku la, berbanding di negara-negara Scandinavia. Seronok sebab Sharan ni automatik, dan agak driver-friendly! Aku drive sensorang dan boleh biarkan semua penumpang lain enjoy view yang cantik dan berehat bila perlu.

Dan yang paling utama, aku memang tak puas memandu dan menjelajah Scotland ni. Memang aku berazam untuk datang lagi dan memandu lagi di negara asal usul Alex Ferguson ni! Banyak lagi tempat tumpuan pelancong yang aku tak sempat singgah dan posing getik. 

Tiba-tiba berangan nak beli Sharan la pulak...tapi brand new Sharan agak mahal kot!!!

Sunday, March 12, 2017

Kereta Baru...???

Assalamualaikum

Peugeot 308THP... superb!!!

Ha ha... kereta baru test-drive la...

Tak mampu ler nak beli kereta ni. Lagi mahal dari harga rumah masa aku beli dulu...

Tapi... tapi... featuresnya yang buat aku jatuh hati pandangan pertama sebelum ni ialah i-Cockpit concept tu la. Ada 6 airbag. Tayar 18 inci termasuk spare tyre pun saiz yang sama. 2 seat depan ada mesin untuk urut bahagian belakang pemandu dan penumpang hadapan. Apa lagi aku dah lupa...

Nak tahu lebih lanjut, sila la berkunjung ke showroom Peugeot yang berhampiran. Aku dan sepupu pergi pun sebab nak makan free je...ha ha ha!

Saturday, March 11, 2017

Kelly Kembali...

Assalamualaikum

Petang tadi aku dan sepupu aku pergi jemput Kelly selepas Kelly dah boleh discharge dari wad. Seminggu Kelly lepak dalam wad bersama kawan-kawan yang sama level dengannya. Mengikut kata sepupu, sebenarnye Kelly dah boleh discharge 2 hari lepas, tetapi doktor yang merawat Kelly tak bitau sepupu pasal tu. 

Sepupu aku test drive Kelly dulu. Saja je aku suruh dia drive supaya dia boleh kenalpasti sekiranya ada yang masih tak kena dengan Kelly. Katanya Kelly dah jauh berbeza berbanding dengan seminggu yang lepas. Takde lagi dashboard bergegar macam nak tercabut. Clutch pun terasa sangat berbeza dan pickup  pun macam terasa sangat efficient. 
paid MYR550 only...
Ada la sikit-sikit benda-benda remeh yang boleh dibetulkan on-the -spot. Aku pun dengan rasa lega bayar la apa-apa yang patut. Itupun lebih la sket dari jangkaan asal aku sebab ada benda-benda lain yang perlu ditukar jugak atau dibaikpulih selain dari engine mounting dan clutch plate. Tetapi, secara keseluruhan, aku dah berjaya menjimatkan hampir 50% duit aku untuk kos baikpulih Kelly ni berbanding dengan sebutharga yang diberikan oleh klinik pakar Kelly sebelum ni.

Selepas mengucapkan terima kasih pada sepupu yang banyak membantu tu, aku singgah dulu isi perut Kelly di Shell Seksyen 9 sebelum bergerak balik ke KL. 

Sekarang aku kena perhatikan performance Kelly untuk memastikan sekiranya ada apa-apa masalah yang berkaitan selepas Kelly dibaikpulih. After-sales service tetap ada...

Door Gift Kenduri Kawin...

Assalamualaikum

Sebelum pergi jemput Kelly, aku ke kenduri kawin dulu.

Zaman sekarang ni dah macam-macam benda boleh dijadikan door gift untuk kenduri kawin. Kalau dulu mesti bunga telur je. Tak ye pun gula-gula...

Hari ni aku jumpa satu kelainan lagi dan aku rasa perlu dikongsi kat sini, supaya bakal pengantin yang lain dapat lagi banyak idea untuk fikirkan apa benda nak bagi kat tetamu yang hadir di majlis resepsi diorang nanti.
door gift yang sangat berguna dan sah jadi rebutan...
Ya... kicap! Macam ni punye door gift gerenti orang berebut dan tak akan buang punya!!!

Apapun, terima kasih dan selamat pengantin baru kepada pengantin yang berkenaan. Semoga berkat dan berkekalan selamanya, Amin!

Saturday, March 4, 2017

2017 Tahun Merawat Kelly...

Assalamualaikum

Sejak Kelly lahir sampai la dah form 1 ni, dia belum pernah kena masuk wad kalau pergi check up dan sebagainya. Keadaan kesihatan dia agak bagus. Setakat demam-demam batuk-batuk biasa tu adat la kan. Cuma sejak 2-3 tahun lepas keadaan dia agak kurang baik, bukan dari luaran, tapi dalaman.

Kali terakhir aku bawak Kelly ke klinik pakar di Shah Alam dulu pun memang doktor tu cakap Kelly perlu menjalani rawatan yang agak complicated dan memerlukan Kelly ditahan di wad untuk sekurang-kurangnya 1 malam. Dan kos rawatan di klinik pakar tersebut untuk penyakit yang Kelly alami masa tu sekitar MYR1,200. Terkejut la sekejap aku.Oleh kerana takde budget yang mencukupi, aku terpaksa la menangguhkan dulu keputusan untuk merawat Kelly masa tu. 
Quotation dari pusat servis Perodua
Baru-baru ni, setelah sekian lama aku tak jadikan Kelly sumber pengangkutan utama, dan dikukuhkan lagi oleh alasan keadaan adik Kelly, Piji yang kurang baik jugak dan memerlukan kos yang jauh lebih tinggi untuk dirawat, aku hantar Kelly untuk medical check up setelah sekian lama Kelly jarang digunakan secara aktif.

Aku perasan keadaan Kelly agak membimbangkan semasa aku bawak Kelly jenjalan. Kurang lancar dalam proses menukar gear. Kelly yang dah merantau sejauh hampir 140,000km sejak lahir tu masuk la klinik untuk menjalani rawatan kecil-kecilan.

Selesai rawatan dan dapat bill, ok la lagi. Tapi doktor pakar bagi aku senarai kos rawatan susulan yang perlu Kelly lakukan dengan kadar segera bagi mengelakkan keadaan Kelly bertambah buruk. Gambar yang mula-mula tu la senarainya...dan termasuk kos yang perlu dibayar sekiranya Kelly menjalani rawatan di klink pakar tersebut. 

Nasib baik jugak la masa tu aku bukan bersama Kelly je, adik/sepupu aku yang memang jauh lebih mahir pasal kereta pun ada sekali. Jadi, bila dia nampak kos senarai rawatan yang perlu Kelly jalankan tu, dia pun bagi cadangan supaya bawak Kelly pergi jumpa bomoh kampung je dulu. 

Barang-barang macam ayam panggang, pulut kuning dan pengeras lain tu dia cadangkan beli je sendiri kat kedai yang menjual peralatan memuja kereta kat Glenmarie. 

Pagi ni, aku dah janji dengan adik/sepupu aku tu di Shah Alam untuk pergi cari pengeras di Glenmarie sebelum hantar Kelly untuk dirawat oleh bomoh kampung di Seksyen 7, Shah Alam. Awal-awal lagi aku dah gerak dari Nilai meredah lebuhraya PLUS untuk ke Shah Alam dengan memandu Kelly yang kurang sihat tu. Saspen jugak bawak Kelly kali ni bila dah tahu apa sebenarnya penderitaan yang sedang Kelly tanggung selama ni. Tapi Alhamudlillah, tiada perkara yang tak diingini berlaku dan aku selamat sampai di Shah Alam. 

Dah jumpa dengan adik/sepupu tu, terus dia bawak aku ke kedai yang menjual barang-barang pengeras untuk merawat Kelly tu. Semua barang seperti yang disenaraikan oleh klinik pakar tu ada di kedai yang aku pergi tuh. Dan, tengok la perbezaan harga untuk barang yang sama standardnya atau mungkin jauh lebih baik di antara klinik pakar dan jugak kedai memuja kereta tu. 
Daihatsu mounting set dan clutch plate...


Absorber support ni je yang mahal sikit sebab yang ni lebih canggih...
Jumlah kos untuk semua barang yang aku dapat ni, belum cecah MYR680.00. Tinggal lagi nak bayar labour cost sahaja yang adik/sepupu aku anggarkan sekitar MYR250 hingga MYR350, harap-harapnya lah! Aku tak pasti la harga ni dah betul-betul murah ke tak, tetapi sekurang-kurangnya dah jauh lebih murah berbanding dengan apa yang disenaraikan di klinik pakar tu.

Dah dapat semua barang tu baru la adik/sepupu aku tu bawak aku dan Kelly ke Seksyen 7 untuk berjumpa dengan bomoh kampung tu. Memang banyak la sedara mara Kelly kat tempat bomoh kampung tu. Menurut kata adik/sepupu aku, bomoh kampung ni memang pakar merawat orang-orang macam Kelly dan sedara mara dia. 

Tapi, Kelly memang kena ditinggalkan bersama bomoh kampung tu untuk beberapa hari la kan untuk dirawat. Ni kalau dalam dunia realiti, bila orang yang dirawat kena tinggal dengan bomoh kampung untuk beberapa ketika ni dah jadi kes lain macam kan? Ha ha ha... nasib baik la Kelly ni kereta dan bomoh kampung tu adalah bengkelnya...ha ha!

So, goodbye Kelly untuk beberapa hari. Semoga Kelly kembali sembuh dan terus buat comeback dengan cemerlang, gemilang dan terbilang seperti dulu!
Stesyen LRT Glenmarie
Lepas tinggalkan Kelly di bengkel, aku lunch dulu dengan adik/sepupu di Seksyen 3 sebelum dia hantar aku ke Stesen LRT Glenmarie untuk aku balik ke Gombak! Ni la pertama kali aku naik LRT dari stesen Glenmarie ni. Extended line LRT ni sangat mengagumkan aku. Memang sangat memudahkan orang-orang yang duduk jauh dari KL untuk pergi balik kerja. Projek macam ni aku sokong la kalau dikatakan untuk membantu rakyat... 
Tengahari Sabtu macam ni memang la tak ramai orang naik LRT dari stesen ni, jadi memang tren pun lengang! Dapat la aku duduk dalam tren dari Glenmarie all the way sampai Taman Melati! Dan kos tambang menggunakan Touch n Go ialah MYR3.90. Berbaloi la tu rasanya untuk perjalanan sejauh lebih 25km tu!

Lepas ni aku akan update perkembangan kesihatan Kelly selepas discharge dari rumah bomoh kampung tu! 

Sunday, January 15, 2017

Tahun Baru Tayar Baru...

Assalamualaikum

Ye, tahun baru, Kelly pun memerlukan tayar baru. Sementara tengah ada duit lebih sikit ni, boleh la guna untuk manjakan Kelly pulak. Minggu lepas dah selesaikan cukai jalan.
Ni Yokohama yang lama...MYR155 sebijik
Hari ni tayar pulak! Dari malam tadi lagi duk survey harga tayar kat internet. Nak pilih tayar jenama apa yang sesuai la. Nak budget price range la. Tayar yang dah expired ni Yokohama. Sebab Kelly ni jarang digunakan, memang la dari tahun 2010 sampai hari ni baru la aku tukar semua.

Macam nak cari Continental atau Michelin, tapi kedai yang aku pergi tadi cuma ada Sportiva dan Hankook. Harga yang ditawarkan, MYR130 sebijik. Still within budget. Pastu aku complaint la pasal tayar second hand yang aku tukar sebelum ni kat kedai tu kira-kira sebulan yang lepas dah crack walaupun aku tak guna sangat pun Kelly tu. Dan kebetulan pulak boss bengkel tu baru sampai. Pekerja bengkel tu pegi tanye boss dia berapa harga dia boleh bagi aku.  
Bil masa tukar Yokohama dulu...2010 tu...
Pekerja tu datang balik kat aku dan bitau boss dia bagi MYR128 sebijik siap alignment and balancing sekali. Okay la tu. Aku dah malas nak bargain lagi. Yang penting sekarang, Kelly dah ada tayar baru! 
Oh My Kelly...
Selesai tukar tayar, aku nak hantar Kelly untuk check air condition pulak. Lepas tu, cari audio entertainment pulak. Tinted, betulkan cermin dan service! Selesai semua tu baru la boleh bawak wax dan polish Kelly sampai nampak macam baru keluar dari kedai...😅

Satu jam tayar Kelly siap pasang, alignment dan balancing. Tengok balik bil dengan jaminan setahun tu aku dapat la final price tayar tu dia kasi MYR127.50 sebijik. Okay la tu...discount lagi MYR0.50! Senang hati aku drive Kelly balik!

Monday, January 2, 2017

Selamat Tahun Baru 2017

Assalamualaikum

Selamat tahun baru 2017 kepada diri sendiri dan kepada sesiapa sahaja yang tersesat ke sini! 

Azam tahun ini ialah untuk merealisasikan azam tahun-tahun lepas! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...