Saturday, December 26, 2015

Berselisih...

Assalamualaikum

Petang tadi takde keje, saja la usha-usha angkasaraya. Terdetik nak track MH4 (KUL-LHR). Sekali bila dah spotted terkejut jugak sebab MH4 baru dekat ruang angkasa India. Sepatutnya MH4 dah berada di sekitar ruang angkasa Timur Tengah kalau berlepas on-time. Rupa-rupanya flight ni delayed agak lama; 4 jam 20 minit dari waktu berlepas yang asalnya pada pukul 1010hrs.

Yang menarik perhatian aku ialah MH4 berselisih dengan MH3 (LHR-KUL) di ruang angkasa India tu. Hanya 1,000 kaki memisahkan antara 2 buah pesawat Airbus 380 ini. Mesti kedua-dua flight crew pesawat ini boleh nampak pesawat masing-masing dengan mata kasar kot...

Ni la hasil screenshot dari FlightRadar24 tadi...
MH4 in red



thank you Indian ATC! :)
Ni la tugas utama Air Traffic Controller; mengasingkan, menjarakkan ruang antara pesawat-pesawat di udara dengan memberi arahan kepada juruterbang tentang ketinggian, kelajuan yang perlu juruterbang patuhi pada setiap masa. Kerjaya yang sangat mencabar sebab memang tak boleh berlaku kesilapan sedikit pun kerana risikonya amatlah besar.

Selamat bertugas dengan cekap dan teliti kepada semua ATC di seluruh dunia demi menjamin keselamatan penumpang dan anak kapal pesawat yang dinaiki!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...