Kelly 3572

Thursday, April 30, 2015

AUDMYR

Assalamualaikum

Kadar tukaran matawang Dollar Australia ke atas Ringgit Malaysia yang aku dapat beli pada hari ini adalah seperti berikut;

1 AUD$ = MYR2.87

Kadar ini direkodkan di sini untuk tujuan rujukan pergerakan dan perbandingan kedua-dua matawang negara ini.

Sunday, April 26, 2015

EID Korean Halal Restaurant Gets Korea Herald Coverage!

Assalamualaikum

Tengah tekun mengadap internet tadi, tergerak hati nak bukak FB EID kot-kot diorang ada upload gambar wifey dan rombongan masa diorang pergi dinner  kat situ. Bila terpampang je first page FB EID tuh terus aku ternampak muka Saad bersama caption Herald Interview

Aku yang takde kena mengena ni tetiba terasa bangga dengan perkembangan positif restoren ni. Dengan liputan Korea Herald ni mesti semakin ramai orang akan tahu kewujudan restoren halal yang dimiliki oleh keluarga Muslim tempatan berhampiran Seoul Mosque di Itaewon ni.

Berita tersebut baru lagi disiarkan pada 24 April lepas.

Aku copy isi kandungan akhbar tu untuk bacaan semua just in case link yang aku bagi tadi dah tak leh guna.

Restaurant puts halal touch on Korean cuisine

At a cozy restaurant in the multicultural district of Itaewon, Eid serves one of its staple dishes ― bibimbap, a bowl of rice mixed with red chili paste and a variety of vegetables.

It is accompanied by side dishes of kimchi, stir-fried anchovies, salad and cabbage soup.

The food may look like any other served at Korean restaurants nationwide. But it’s not. 

Eid cooks its meals, including samgyetang (ginseng chicken soup), bulgogi (marinated beef) and grilled fish, with ingredients and techniques in accordance with the Islamic law, or halal.

Eid is just one of five restaurants in Korea that has been halal-certified by the Korean Muslim Federation, and the only one serving Korean cuisine. 

“I wanted to help Muslims traveling in Korea to get a taste of Korean cuisine without worrying about halal,” Eid CEO Yu Hyun-woo said in an interview.

Halal is the local food industry’s menu du jour amid the public’s increasing interest in Muslim culture following stronger relations with the Middle East.

The restaurant, which seats up to 24 people, only makes the four dishes because halal sets the bar high for careful management of the food preparation process.

All meats must be blessed and slaughtered following particular procedures.

All food must be free of pollution from anything considered “haram,” or impermissible. 

For restaurants to be halal, the owner and chef must both be Muslim. 

All things considered, it was not easy for Yu to prepare for the opening of his restaurant for Muslims and non-Muslims.

“The hardest thing for us at first was finding gochujang (red chili paste) and doenjang (soybean paste) that was halal,” Yu said with a small bowl of bright red paste.

“Most brands use alcohol to speed fermentation, so we had to go out and find pastes that were naturally fermented. This gochujang is light and sweet, flavored with pears.” 

Korean dishes like samgyetang and bulgogi presented a different challenge. 

“Samgyetang is supposed to use a whole, young chicken, but we couldn’t find any halal young chickens. What we ended up doing was using just half of bigger halal chickens,” he said.

It was also impossible to find halal sliced beef to make bulgogi.

So, the workers spend hours slicing blocks of halal beef themselves. 

“Halal becomes much more accessible when people think of it as a quality certification like the HACCP, rather than a type of cuisine,” said Yu. 

The five halal-certified restaurants in Korea are: Salam, Kervan, Mr. Kebab and Eid in Itaewon, and Dongmun on Nami Island in Chuncheon. 

By Won Ho-jung (hjwon@heraldcorp.com)

(Credit to The Korea Herald  & Won Ho-jung)

Berdasarkan pengalaman aku sendiri yang dah 2 kali dine kat situ, memang aku sangat suka dan puas hati dengan makanan yang aku pesan dan juga layanan mereka. Sesiapa yang plan nak ke Seoul, bagi aku, diorang mesti makan kat sini untuk rasa masakan orang Islam Korea yang sudah pastinya halal. Ada sijil halal dari Korean Muslim Federation lagi! Masjid Seoul pun sekangkang kucing je dari EID ni. 

Kalau tengok FB diorang, tiap-tiap hari mesti ramai je pelancong ataupun local yang datang makan kat situ. Walaupun tempatnya kecik, tapi yang paling penting ialah, halal, yang kedua sedap... he he. Harga? Biasala, mesti la tak semurah kita makan kat negara sendiri. Tapi memang berbaloi aku rasa!

Jadi, jangan lupa masukkan Restoren EID ni dalam itinerary Seoul korang! Aku sendiri pun tak sabar nak makan kat situ lagi...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...