Kelly 3572

Wednesday, February 18, 2015

4 Hours Delayed...

Assalamualaikum

Masa tengah menaip ni, aku masih lagi menunggu panggilan untuk ke Gate C 17. Waktu berlepas yang sebenar sepatutnya pada jam 2335hrs tadi. Tapi staff di check-in counter mengatakan bahawa flight ke Incheon dijangka hanya akan berlepas pada jam 0330hrs!

Ini la pengalaman pertama dalam hidup aku merasa penerbangan tertangguh yang agak lama. Baru-baru ni pun aku terkena jugak dalam penerbangan balik ke KL dari Kota Bharu, tapi yang tu delayed setengah jam je. 

Masa balik dari Paris sebelum Krismas hari tu penerbangan MH 21 tertangguh selama satu setengah jam akibat cuaca berkabus tebal yang menghadkan jarak penglihatan; membahayakan sebarang aktiviti penerbangan.

Aku dan wifey sampai kat KLIA agak awal hari sebab nak pilih the best seat la kononnya. Tapi lain pulak yang jadi. Melangut la kitorang kat KLIA sementara nak menunggu waktu berlepas. Itupun kalau betul MH 66 boleh depart seperti waktu yang tertera di boarding pass

Sempat la kitorang dinner di KFC. Pukul 11 lebih baru la kitorang bergerak ke satellite terminal building. Lepak la kat movie lounge yang takde tayangkan apa-apa movie pun. Sambil berceloteh kat sini...

Later la aku update lagi, kalau rajin... Ha ha!

Tuesday, February 17, 2015

Last Minute...

Assalamualaikum

Lepas lunch dan solat zuhur aku sempat jugak lari ke money changer untuk beli Aussie dan jugak Won. Matawang Dollar Australia (AUD/MYR) sangat rendah sekarang ni, boleh dikatakan paling rendah sejak 4 tahun yang lepas. Sesuai la sekiranya ada yang berhajat nak ke sana atas sebarang urusan. 

Ini rate yang aku dapat petang tadi;

1 AUD $       = MYR 2.83

Kali terakhir aku beli Aussie, rate yang aku dapat ialah;

1 AUD $       = MYR 3.22     

Selain dari Aussie, aku jugak beli South Korean Won. Hari ni aku dapat beli Won pada kadar;

1,000 KRW   = MYR 3.28

Kemungkinan besar aku dapat beli kedua-dua matawang ni pada kadar yang lebih baik kalau money changer favourite aku dibuka. Tapi takde rezeki la pulak. Tukar je la kat mana-mana money changer yang bagi rate paling murah kat area Bukit Bintang tu.

Semoga perkongsian ni boleh memberi manfaat kepada yang memerlukan.

Monday, February 2, 2015

Pengalaman Pertama Mengunjungi White House!

Assalamualaikum

Akiviti hari ni ialah memborong murtabak sebelum menghantar Tort ke airport untuk balik ke Penang. Banyak jugak la murtabak yang menjadi mangsa kitorang. Pakcik aku yang perkenalkan rumah pengusaha murtabak raja tuh. Tapi aku dah lupa exact location tempat ni!

Selesai memborong murtabak, abang aku ajak semua pergi mengopi di bandar KB! Kitorang follow je la. Katanya nak mengopi di White House! Haaa? White House?? Blur kejap aku dengar.
Betul la nama kedai ni White House!
Menurut abang aku, kedai ni tak beroperasi sepanjang hari. Diorang bukak pagi dan tutup sekejap sekitar waktu tengahari dan bukak balik lepas tu. Aku tak dapat jadual operasi White House ni. Masa kitorang sampai pun dah dekat pukul 12 tengahari. Tapi ramai jugak orang lain tengah mengopi masa tu.

Abang aku rekemen kitorang order set roti bakar dengan kaya, telur separuh masak dan jugak secawan kopi. 
Perghhh!!! Memang mantop la!!!
Bila pesanan dah sampai, terus melantak dengan lahapnya! Aku perasan roti tuh diorang bakar tak guna toaster. Roti yang tengah suam-suam tuh memang sedap bila disapu home made kaya dan jugak mentega. Macam tak cukup pulak order satu set! 

Kopi pun sedap jugak diorang bancuh. Aku tengok kat dapur White House tuh, barista diorang semua makcik-makcik orang kanpung je. Tabik la makcik!!! Semua puas hati mengopi kat sini. InShaaAllah panjang umur aku wajib 'mengopirotibakayamentegatelurseparuhmasak' lagi di White House ni. Kedai ni jugak ada jual kaya dan kopi yang diorang serve tu. Boleh beli untuk bawak balik! White House ni letakknya agak berdekatan dengan Pasar Siti Khadijah. Nak parking kereta pun senang sebab banyak kawasan meletak kereta di sekitarnya

Selesai mengopi, terus ke airport untuk hantar Tort balik Penang. Selepas dropped Tort di airport, aku dan wifey ikut abang aku balik ke rumah in-law  dia berhampiran dengan airport tuh. Lepak-lepak dan solat Zuhur di masjid sebelah rumah kakak ipar aku tu.

Dari situ, abang aku bawak pulak kitorang pergi melahap 'colek perut' di tepi jalan kampung berhampiran dengan airport yang sama jugak. Ni pengalaman pertama aku dan wifey makan 'colek perut' dan bagi aku ianya sangat layan la!!! Gambar pun lupa nak amik. Cuma lokasinya je yang sempat aku save dalam Garmin. Punye la suka dengan 'colek perut' ni sampaikan aku dan wifey tapau 3 bungkus nak bawak balik rumah pakcik aku.
1602hrs: Muara Sungai Raja Gali, Kampung Sabak
Selesai 'mencolek perut' abang aku bawak pulak kitorang ke satu lagi lokasi melantak. Lokasinya di Kampung Sabak, tepi muara Sungai Raja Gali. Berhadapan dengan Sekolah Kebangsaan Sabak. 
1602hrs: ni la tempatnya, dengan cuaca panas terik dan juga terasa melekit sebab sangat berdekatan dengan tepi Laut China Selatan

Jambatan Kampung Sabak


1603hrs: bot pisang pun ada kat sini...
Menurut abang aku, tempat ni ada menyediakan sotong sumbat, air kelapa muda dan pelbagai kuih muih lagi untuk santapan di petang hari, sambil menikmati angin Laut China Selatan!  
1608hrs: 3 ekor sotong yang pertama, shared dengan wifey!
Maka makanlah kitorang sotong sumbat tuh kat bawah pondok kayu di tepi sungai tu. Memang best dapat lepak macam ni. Kalau cuaca kurang panas mesti lebih selesa nak bersantai lelama. 
1626hrs: ni tambahan lagi 3 ekor sutun! Untuk aku sorang!!!
Oleh kerana aku ni memang hantu dengan sotong sumbat, maka setakat 3 ekor shared dengan wifey tu memang la sangat tak mencukupi! Sebab tu lah aku order lagi 3 ekor untuk aku sorang! Makan sampai puas! Walaupun sebenarnya memang tak puas, sotong segar pulak tuh! Kalau kat KL sekor sotong sumbat ni harganya dalam lingkungan RM4 hingga RM5 seekor! Itupun sotongnya kecik dan tak segar!
1640hrs: kelapa muda dengan 3 scoop ice cream!
Acara penutup disudahkan dengan sebijik kelapa muda dengan 3 scoops ice cream. Cuaca panas macam ni memang sesuai sangat dapat hirup air kelapa muda, disejukkan pulak oleh ais krim tu. 
close up sket ice cream dalam air kelapa muda tu...

1654hrs: Mamat ni pun tak ketinggalan untuk menjamu selera di petang hari!!!
Selesai menjamu selera dan perut pun dah tak boleh disumbat, baru la boleh balik dengan senang hati! Lokasi-lokasi panas ni wajib dikunjungi setiap kali balik ke kampung. Tak dapat pergi ke White House yang kat US tu pun takpe, janji dapat pergi yang kat KB ni pun jadi le...ha ha! 

Esok dah nak balik ke dunia nyata. Adui malas betul...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...