Kelly 3572

Saturday, January 31, 2015

Tapak Kaki Lembu...

1823hrs; 'kasut' sedang dibakar...
Pakcik aku memang sorang yang ringan tulang dan suka/pandai memasak! Walaupun umur dah nak menjangkau 60 tahun dalam masa beberapa hari lagi.
kalau lembu nampak ni mesti diekor nangis...
Aku ingat lagi kali terakhir aku balik Kelantan, pakcik aku sediakan (masakkan) sup gearbox. Macam nak gila aku makan, itupun control jugak sebab segan! Dah la balik Kelantan seabad sekali, tetiba nak melahap dengan rakusnya pulak kat rumah orang! 

Sampai je kat rumah pakcik aku lepas pick-up Tort kat Damn It, aku usha-usha la kat dapur, nak menyibuk. Takde niat pun nak cari sup favorite tu. Sekali ternampak 2 periuk kat atas dapur berisi kaki lembu. Murah rezeki la ni...

Bila usha kat luar rumah nampak pulak pakcik aku tengah bakar bahagian tapak kaki lembu yang dia panggil kasut. Katanya lagi, kasut dibakar sampai macam nak jadi arang supaya boleh dikikis untuk diambil segala 'isi-isi' dalam kasut tu untuk dimasak bersama gearbox kat atas dapur tadi. 
1849hrs; kikis tapak 'kasut' setelah betul-betul berkerak dibakar...
Ini satu penemuan baru bagi aku! Menurut pakcik aku, kalau kat kedai, memang diorang takde masa la nak bakar kasut tu untuk dapatkan isi kat tapak kaki lembu tu. Tapi pakcik aku yang rajin ni memang nak fully utilized sebatang kaki lembu yang berharga RM50 ni! 

Pergi Seremban nanti boleh la aku tanya makcik wifey yang rajin masak sup gearbox ni pasal kasut lembu ni. 
hasil dalam 'kasut' yang bakal masuk dalam periuk bersama-sama 'kotak gear!'
Bila dah betul-betul berkerak hitam macam arang, kasut tu pun diangkat dan direndam dalam air untuk menyejukkan bagi memudahkan urusan nak mengikis tapak kasut lembu tu.

Bila dah selesai dikikis, baru la kasut tersebut dibilas dengan air sebelum dimasukkan bersama gearbox yang kat atas dapur tadi. 

Sup gearbox dan isi dalam kasut tadi menjadi salah satu lauk untuk kitorang dinner malam ni. Dan aku masih lagi control tak makan banyak sangat sebab segan dan juga bimbang jugak kot-kot boleh menyumbat saluran-saluran darah kat jantung tu...Nauzubillah!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...