Sunday, August 10, 2014

Jumpa Orang Lama...

Assalamualaikum

Hari ni ada kenduri kawin sepupu sepapat sebelah wifey kat Pulau Indah. Jadi berbondong-bondonglah kroni-kroni berjumpa di lokasi kenduri tuh. Lepas selesai makan-makan, team leader proposed semua convoy ke kawasan yang berpotensi untuk dijadikan bakal aset hartanah, dan bakal jadi rebutan.
singgah solat Zuhur dan Asar di masjid ni
Ni la pertama kali aku sampai ke Pulau Indah ni. Memang sangat terasa suasana kampung. Aman damai je. Sebelum convoy ke lokasi yang diperkatakan, kitorang singgah solat zuhur dulu kat Masjid Ar-Rahman di Kampung Sungai Pinang. Lepas solat, ada antara kroni yang nak lelapkan mata pulak seminit dua. Akhirnya semua bersetuju untuk terus solat asar kat situ. Baru la selesa nak ke sana sini lepas tanggungjawab dilaksanakan.
orang lama yang masih steady!
Bila azan asar dilaungkan, nampak la penduduk kampung datang ke masjid untuk berjemaah. Salah sorang dari kroni terperasan kelibat salah seorang dari orang kampung yang masuk ke ruang solat tu macam seorang selebriti! Itu macam Jamali Shadat (Datuk). 
sebagai kenang-kenangan bersama otai power!
Berkain sarung, baju melayu putih dan berketayap. Ikon lawak masa aku kecik-kecik dulu ni still nampak sihat dan kuat walaupun usianya kalau tak silap aku dah 74 tahun. Lepas solat kena ajak bergambar ni!
Habis je doa selepas solat asar, kitorang pun approached otai tuh. Dia pun mesra je melayan kitorang. Tapi bila salah seorang dari kitorang mintak kebenaran nak bergambar dengan otai, dia sound kitorang macam ni...

"Inilah yang saya tak suka...

masa tu aku dan kroni terasa macam permintaan ditolak je! Tapi bila dia habiskan ayat dia...

...nak tolak ni!"

Terus kitorang semua gelak! Saspen betul! Ingatkan nak kena marah ke apa. Sempat lagi otai kenakan kitorang. Otai yang synonym dengan panggilan Atan ni memang dah lama tinggal di perkampungan ni. Semoga Allah panjangkan usianya dan sihat sejahteralah hendakNya. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...