Saturday, March 22, 2014

D14 - MH370 (9M-MRO)

Assalamualaikum

Dah 2 minggu. Takde apa-apa berita lagi selain dari suspected possible debris kat selatan Lautan Hindi tu. Terharu dengan kerjasama antarabangsa yang ditunjukkan oleh semua negara terlibat dalam usaha mencari dan menyelamat ni, harap-harap perkataan menyelamat tu masih boleh digunakan, Amin.

Kat tempat kerja pun sebenarnya aku rimas dan boring gila bila dengar ulasan-ulasan kat suratkhabar yang disampaikan semula secara audio oleh 'pakar-pakar' yang bertauliah dalam semua bidang. Semua maklumat dalam suratkhabar dan internet ditelan dan dimuntahkan semula; macam makanan yang tak dapat dihadamkan oleh asid-asid dalam perut adanya. Itu belum lagi diambil kira spekulasi-spekulasi dengan teori yang canggih-manggih lagi tu...

Hari ni ada sedikit kelainan dalam jadual A380 MAS. Aku terperasan kejap tadi masa tengah browsing the net. Sempat la amik screenshot sebagai pemanis entry ni.
MAS4 is 9M-MNF, yang takde callsign tu MAS2D; 9M-MNB, both heading to Heathrow
Dari screenshot ni, 2-2 MAS A380 ni tengah menuju ke Heathrow. Pelik la jugak sebab biasanya pagi ada satu je flight ke LHR. Malam baru ada dua A380 digunakan untuk ke LHR dan CDG. Kalau nak aku speculate boleh jugak ha ha! Mungkin ada sebijik A380 dah sangkut kat LHR kot? Ha ha, jom buat spekulasi...

MAS ada 6 bijik A380...
  1. 9M-MNA (besar kemungkinan dalam hangar)
  2. 9M-MNB ; MAS2D en-route KUL-LHR
  3. 9M-MNC ; unknown* 
  4. 9M-MND ; unknown*
  5. 9M-MNE ; MAS1 en-route LHR-KUL
  6. 9M-MNF : MAS4 en-route KUL-LHR
*Mungkin tengah standby untuk flight malam ni ke LHR (MAS/MH2) dan CDG (MAS/MH20)

Tak kisah la semua tu pasal A380, yang lebih penting sekarang, kat mana MH370/9M-MRO?

1 comment:

Ninie Hanis said...

Smlm daddy Fahim usha2 tix MAS..rupa2nya ada flight MAS dr KUL-MAN. slalu london heathrow je. Tp 2x transit la. We're expecting someone from Msia to come this summer :)

P.s masih berdoa dan berharap MH370 dapat ditemui. Klu ada berita uncle mijoe laju2 update blog ok.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...