Friday, February 14, 2014

Semangat Nak Mengalahkan LCW!!!

Assalamualaikum

Balik kerja tadi, singgah kejap kat AEON Wangsa Maju sebab wifey tunggu kat situ. Nak beli barang basah untuk bawak balik kampung kejap lagi.

Dah jumpa wifey aku ajak dia naik ke bahagian sukan untuk cari kasut untuk kegunaan indoor court. Ni untuk aktiviti badminton la ni. Kasut Nike aku tu tapaknya hitam, not allowed on indoor court, nanti kotorkan court tu yang warnanya hijau. 

Pergi kat bahagian aksesori sukan menggunakan raket, terjumpa la berbagai pilihan kasut untuk kegunaan dalam court tu. Banyak jugak yang menarik, dan yang penting, harganya tak la sampai mencecah 3 angka. Selamat budget aku. 
kasut Dunlop RM59.90, cushion grip RM5.90 each...
Terus amik jenama Dunlop macam dalam gambar kat atas ni. Agak ringan kasut ni. Paling mahal pun yang aku jumpa kat situ RM79.90. Tak yah beli mahal-mahal, bukannya selalu main pun. 

Selesai pilih kasut, kena la cari sepasang setokin ala-ala Lin Dan Don Den Dun, tapi nasib baik tak jumpa dan tak de pilihan sangat. Jadi selamat la budget untuk beli setokin tu. Next, cushion grip untuk raket badminton aku. Yang ada sekarang dah lunyai selepas sessi latihan dengan Ahmad baru-baru ni. Sambar la 2 cushion grip Gosen tuh.

Dah bayar cepat-cepat keluar dari AEON tuh sebelum aku gatal tangan sambar benda-benda lain pulak. Balik dengan kadar segera ke kampung dengan harapan sempat main badminton satu round malam ni. Dan satu lagi godaan yang memanggil kitorang segera balik kampung ialah budak ni...
posing dengan penuh menggoda memanggil uncle dan auntynya balik...

Sunday, February 9, 2014

Salah Satu Perkara Biasa Yang Berlaku Di Malaysia...

Assalamualaikum
my poor Kelly; the mini beemer...
Hidup di negara yang aman makmur ni memang kita tak kan terlepas dari menghadapi musibah-musibah dan dugaan macam yang biasa kita baca dalam surat khabar ataupun kita tonton kat TV dan juga internet.  
kalau panggil Horatio of CSI Miami mesti terus dapat clue who's the culprit...
Tak pernah lagi kita tengok surat khabar kat Malaysia ataupun siaran berita di TV Malaysia ni tanpa berita jenayah dalam satu hari. Kiranya, kalau takde berita jenayah ni memang tak sah atau tak lengkap la siaran berita dan jugak surat khabar Malaysia ni.
crime scene!!!
Aku tak berapa nak ingat bila kejadian ni sebenarnya berlaku. Cuma aku ingat memang aku amik cuti hari ni, sebab nak hantar ibunda tercinta pergi HKL. Hari tu, pukul 0640hrs pagi, aku ke tempat Kelly di parking di tepi jalan, di luar pagar kawasan tempat tinggal aku. Bila sampai je kat sebelah Kelly, terus aku bukak pintu dan duduk di tempat pemandu la macam biasa. Bila aku tengok seat sebelah, ternampak la deraian kaca cermin sebelah penumpang yang dah berterabur kat atas seat dan lantai Kelly. Kotak dashboard pun terbukak dengan kaset-kaset dan charger berterabur. Ashtray tempat kita selalu taruk duit syiling tu pun hilang terus!!!
ke bengkel jua akhirnya...
Aku tak panik, Terus panaskan enjin dan gerak ke rumah parent aku. Bawak ibunda ke HKL dulu, lepas tu baru settlekan hal Kelly ni.

Bawak Kelly ke Balai Polis Setapak untuk buat report. Polis cakap ini memang kes normal bagi Kuala Lumpur. Menurut pegawai polis yang melayan kes aku ni lagi, ini mungkin kerja budak-budak sekolah yang takde masa depan. Baru bejinak-jinak dengan jenayah mungkin. Setiap hari memang sangat banyak kejadian pecah cermin kereta ni berlaku. Sama la jugak dengan jenayah ragut. Masa tengah menunggu giliran nak buat laporan, aku terdengar sorang Chinese guy ni datang buat laporan pasal kereta bapak dia kena pecah untuk kali ke 2 dalam masa sebulan! Memang betul la KL ni aman damai kan? Ha ha...
cermin baru, dari luar...bersama imej reflek jurugambar...
Selesai buat laporan polis baru la boleh fikirkan pasal nak replace cermin Kelly tu. Jemput ibunda di HKL dan lunch dulu sebelum ke Sri Gombak untuk tukar cermin kereta. 
'3 HARI JANGAN BUKA' sign!!!
Kesian dengan Kelly aku ni. Jadi mangsa jugak akhirnya. Aku dah takmo park Kelly kat tempat tu lagi. Buat sementara waktu, aku park Kelly kat rumah parent aku je la sementara nak bawak balik ke Pajam. Biar la ni kali pertama dan terakhir Kelly jadi mangsa!
cermin baru tanpa tinted...
Ntah berapa banyak kereta lain lagi yang dah kena pecah agaknya. Nasib baik jugak la aku ni memang jenis tak tinggal barang-barang berharga dalam kereta. Duit syiling yang dibawak lari oleh manusia takde masa depan tu pun rasanya tak sampai RM5 pun. Ha ha...kesian betul dengan penyangak tu. 
baki serpihan kaca yang berjaya dikutip
Mesti ramai lagi pemilik kereta lain yang ada pengalaman macam aku ni, ataupun lebih teruk lagi kot. Dan diorang semua mesti rasa macamana aku rasa, bengang dan sebagainya. 

Dan yang paling jelas, Kuala Lumpur dan Malaysia ni bukanlah tempat yang tinggi tahap keselamatannya atas berbagai faktor yang dah tak terkawal. 
mungkinkah ini kerja mamat ni???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...