Thursday, December 25, 2014

Saya Mesti Pilih...

Assalamualaikum

Ni lah jenama favorite saya kalau mencari mentol lampu untuk kegunaan di rumah. Memang agak mahal, tapi bagi saya rasanya agak berbaloi.
20% off price tag!
Saya sukakan cahaya yang dihasilkan oleh mentol keluaran Philips ni. Dan mungkin jugak terpengaruh dengan apa yang diorang displayed kat kotak mentol ni; 80% energy saving!

Lagi satu faktor yang membuatkan saya pilih Philips ialah jangkahayat produk diorang yang saya perasan agak tahan lama. Dah menjadi habit setiap kali beli mentol, saya akan conteng kat badan mentol tu tarikh saya beli dan mula menggunakannya dan tarikh mentol tuh mula padam! So, dari bulan Julai 2007 sampai Disember 2014, lama la tu kan? 

Setiap orang, ada pilihan masing-masing. Mungkin ada mentol dari jenama lain yang lebih baik dan jimat daripada Philips ni. Kalau sesiapa yang terbaca ni tahu jenama atau kedai mana yang lagi murah jual mentol berkualiti, silalah berkongsi maklumat ye...

Monday, December 15, 2014

Flight Tracking; MH21

Assalamualaikum

Adik aku yang tracked flight ni. Flight ni delayed sejam lebih akibat keadaan cuaca di Paris masa tu yang berkabus tebal sampai la ke tengahari.
1pm still belum take off 
Gambar-gambar apps Flightradar24 ni dari handphone Samsung adik aku. MH21 berlepas dekat pukul 1400hrs berbanding dengan jadual asalnya pada pukul 1200hrs. Itupun keadaan sekitar Charles de Gaulle masih lagi diselaputi keadaan berkabus, cuma tak la seteruk awal pagi masa aku checked-out dari hotel di La Villette.
cruising at FL390 rupanye...
Dah delayed departure, sampai pun lambat le. Dah pukul 0700hrs pun belum nak masuk ruang udara Malaysia lagi. Apapun, Alhamdulillah penerbangan berjalan lancar walaupun keadaan cuaca pada mulanya agak kureng membantu. 

Thank you bro for the tracking!

Friday, November 14, 2014

Menara Tak Berkembar KLCC...

Assalamualaikum

Cuaca yang agak kurang baik sejak kebelakangan ni telah berjaya menyumbang kepada beberapa pemandangan yang jarang dapat dilihat setiap hari. Boleh dikatakan setiap hari jugak hujan turun dengan lebatnya di sekitar kawasan Lembah Kelang. 

Gambar bawah ni aku rakam masa hujan rintik-rintik yang sebelumnya lebat. Awan tebal dah berjaya menutup satu menara KLCC! Kalau dapat amik gambar dari atas menara berkembar tu masa awan tebal tengah melintas tu mesti lagi cantik!
satu menara dah hilang...dari pandangan!

Sunday, October 26, 2014

Pedagang Dari Zimbabwe

Assalamualaikum

Pedagang dari Zimbabwe telah ditugaskan untuk men'yettle'kan barang-barang dalam gambar kat bawah ni. Pedagang telah menerima tugas ini dari mereka dan keluarga mereka yang telah balik kampung baru-baru ini. 

Alhamdulillah, pedagang dari Zimbabwe telah berjaya melupuskan barang-barang berkenaan kepada mereka yang berminat dan telah memesannya. Jam tangan jenama Rangka tu memang mendapat sambutan luarbiasa sehingga ada yang sanggup berbunuhan sesama sendiri demi sebuah jam tangan Rangka asli yang dijual agak murah dari harga pasaran bersama dengan waranti terhad selama 2 tahun. 
Zara 30ml EDT, Fossil dan jugak nail-clipper yang menjadi rebutan...
Wangian EDT keluaran ZARA bersaiz 30ml jugak tak ketinggalan menyertai pesta pedagang dari Zimbabwe ini. Fruity dan jugak Black Poeny nama diorang ni.

Pedagang tidak menjual nail-clipper itu sebab pedagang sendiri berkenan dengan bendalah tu. Nampak berkualiti. Jadi pedagang beli je untuk diri sendiri. Yang lain semua SOLD OUT!

Apa lagi pedagang dari Zimbabwe nak jual lepas ni?

Thursday, October 16, 2014

Putrajaya & JPJ

Assalamualaikum

Buat pertama kalinya dalam hidup aku kena saman samun sebab bawak kereta laju gila**** masa on the way to Hospital Putrajaya.

Waktu kejadian di Lebuh Sentosa yang jalan sempit dan banyak kenderaan tu aku tengah memecut 82km sejam sebab nak kejar waktu appointment bapak aku dengan pakar mata pukul 0830 pagi. Aku tersedar yang mangkuk yang boleh berayun tu dah curi-curi amik gambar aku dan Piji bila tetiba je wujud flash dari  celah-celah pokok kat tepi jalan tu. Masa tu hati aku dah menyumpah-nyumpah dah dan pada masa yang sama aku cuba ingat balik papantanda hadlaju yang diorang pacak kat situ. Rasanya aku bawak tak la selaju drivers from hell yang lain kat Malaysia ni.

Dalam perjalanan balik dari HPJ tu aku noticed hadlaju yang diorang pacak kat area tu ialah 70km/j dan 80km/j. What the f***???  Biar betul diorang ni?? Aku rasa macam diorang ni cuba amik kesempatan dan cuba buat duit dengan cara mudah ni. Kalau kau nak letak bapak AES, DSLR dengan lens bagak sebesar billboard tepi highway tu aku masih boleh terima kalau hadlaju yang dibenarkan 80km/j dan kau nak rompak duit aku sebab aku exceeded 80km/j tu. Tapi kalau kau taruk 70km/j untuk jalan yang dah ala-ala lebuhraya tu dengan bilangan kenderaan yang orang rabun teruk pun boleh agak berapa kenderaan tengah lalu kat situ, memang sangat kurang ajar la tu. Banyak lagi peraturan yang korang buat tapi kurang enforcement yang sepatutnya boleh buat korang kaya, tapi tak tahu la pesal korang tak nak pulak sibuk-sibuk nak saman.

Notis samun tu sampai masa aku dan wifey takde kat rumah. Aku tak tau pun tu notis samun sebab aku dah tunggu agak lama untuk terima apa-apa surat samun, tapi takde. Bila aku check online pun takde jugak. Aku ke Pos Malaysia untuk collect surat berdaftar tu. Dah ambik, aku bagi je kat wifey sebab nama penerima ialah wifey. Bila wifey bukak baru la kitorang tahu itulah dia notis minta duit tu. Hambik kau RM300 kena kompaun samun.  Lagi sekali aku angin, wifey cuba menenangkan aku. Lupakan pasal notis mangkuk hayun tu. Kitorang cabut pergi menenangkan perasaan sekejap masa Hari Raya Qurban untuk beberapa hari.

Aku sedapkan hati dengan menerima pandangan wifey yang mengatakan mungkin ini caranya Allah ambil balik memana sumber rezeki aku yang haram dan tak berkat tu. Sedap dan lega sket hati aku dengar wifey cakap camtu. Memang benar apa yang wifey cakap tu.

Hari ni, aku sekali lagi bertugas untuk bawak bapak aku ke hospital yang sama dengan menggunakan laluan yang sama. Kali ni aku lebih alert dengan hadlaju yang adakalanya memang tak masuk akal.

Bila sampai di laluan 'maut' tu, aku pun bawak la ikut hadlaju ntah apa-apa tu, semua kenderaan lain pun slowdown. Perghhh... Aku cuba berfikir positif kenapa kat situ kena drive 70km/j instead of 80km/j. Ada sekolah ke? Kenderaan berat keluar masuk ke? Takde pun. Ataupun mungkin ni la salah satu tarikan untuk pelancong datang ke Putrajaya, untuk melihat sendiri kenderaan dipandu perlahan kat jalan yang dah macam highway. Sesiapa yang tak guna satnav alert macam aku ni pasti akan jadi mangsa samun tanpa senjata kat situ...😝

Balik dari hospital aku ke JPJ untuk lupuskan duit haram aku tu. Di JPJ Wangsa Maju, untuk pembayaran 'kompaun' kena berurusan di Pintu 8 yang letaknya di bahagian belakang bangunan, agak tersorok. Sampai kat Pintu 8, memang agak ramai orang tengah menunggu giliran untuk urusan masing-masing. Aku ada terdengar sorang perempuan ni komplen pasal staff kat kaunter bayar kompaun tu yang dikatakan agak kerek. Aku terpaksa la bersedia untuk menerima layanan yang sama nanti kot.

Dipendekkan cerita, memang staff kat kaunter tu agak kurang wajar la kot cara dia berkomunikasi dengan pelanggan. Terlampau banyak yang wajib diperbaiki. Tak perlulah didedahkan identiti staff perempuan tu. Biar JPJ yang selidik sendiri. Alangkah bagusnya kalau dia lebih lemah lembut dan bersopan santun. Orang nak bayar kompaun pun mungkin kurang sket rasa tak puas hati kalau kau berkomunikasi dengan lebih berhemah.

Ni aku punya finding yang aku dapat dari berurusan kat kaunter kompaun tu. Kompaun yang RM300 tu layak untuk mendapat diskaun sekiranya dijelaskan dalam masa sebulan dari tarikh notis. Dan kompaun boleh dikenakan serendah RM150 sekiranya diselesaikan dalam masa 2 minggu dari tarikh notis. Banyak boleh dijimatkan kan? TETAPI, semua berkaitan potongan kompaun tu tak dinyatakan di dalam notis atas sebab-sebab yang 'tidak diketahui'. Sepatutnya kalau kau nak encourage mangsa kau bayar awal, bitau la dalam notis tu. Takde la jadi isu mangsa bakal bertekak kat kaunter masa nak jelaskan kompaun tu nanti.

Akibat dari kejadian yang sungguh menyayat hati ni, aku dah mula rasa benci dengan Putrajaya dan juga jaypeejay padayappa!!! Minta maaf sekiranya taipan kata-kata kali ini agak manis dan terlampau bersopan santun!

Kepada semua yang tak biasa dengan lebuhraya di Putrajaya tu, sila pandu dengan melampau berhati-hati sekiranya anda taknak jadi mangsa macam aku ni! Walaupun aku memang salah sebab melebihi hadlaju yang terlampau tuh, tapi tolonglah kuatkuasakan undang-undang sepanjang masa, tak kira siapa dan pastikan undang-undang ciptaan korang tu lebih wajar untuk dilaksanakan. 

Sunday, October 5, 2014

Salam Aidil Adha 1435H

Assalamualaikum

Selamat menyambut Aidil Adha buat semua. Semoga ibadah korban yang dilaksanakan diterima olehNya dan diberkati. Amin.

Semoga semua jemaah haji di tanah suci juga dapat menjalankan ibadah haji mereka dengan sempurna dan dikurniakan Allah haji yang mabrur! Amin.

Thursday, September 11, 2014

Kebolehan Yang Wajib Ada Pada Seekor Kucing Kampung...

Assalamualaikum
survival skill or attempted suicide?
Setiap kucing yang ada kat atas planet ni mesti ada special skill yang mahu ditonjolkan kepada masyarakat umum amnya, dan khasnya kepada masyarakat kucing. Dalam kes kucing betina aku ni, aku sendiri tak pasti apa mimpi la pulak dia berlari dengan aktifnya bila tuannya sibuk nak menyapu daun manggis yang gugur. Anak-anaknya yang lain usha je ibunya tengah buang tebiat yang akhirnya... 
dah gabra sebab tak reti nak turun camne...
end up atas pokok manggis ni!!!

Saja nak show off  kat kucing jantan ke ataupun tengah meroyan ke ntah la. Papepun, skill memanjat dengan kelajuan yang tinggi ni mestilah ada pada semua kucing; terutama sekali bila berlaku kecemasan seperti dikejar hantu ke, dikejar anjing ataupun ketika banjir!!!

Yang penting, dah ada skill memanjat, mesti ada skill untuk turun!!!

Tuesday, September 2, 2014

Jangan Lupakan Kami!!!

Assalamualaikum

Nak share sikit gambar dan apa yang aku jumpa kat KLIA tadi masa pergi mengantar orang fly
Mini memorial untuk flight and cabin crew flight MH370 dan jugak MH17. Mula-mula aku musykil jugak, boleh ke aku sesuka hati je pergi ke mini memorial tu? Maklum la lokasinya tu kat level yang aku perasan tak ramai orang lepak, antara level 4 (arrival) dan level 5 (departure). Yang selalu mundar-mandir kat level tu biasanya cabin crew yang keluar masuk briefing room. 
Dah lewat malam macam ni, orang pun dah tak ramai. Crew briefing pun aku nampak dah semakin berkurangan sebab kebanyakan flight lewat malam dah bersedia untuk berlepas. Aku pun dengan confidentnya naik escalator ke level 4.5 tu untuk pergi tengok memorial tu dengan lebih dekat.
cabin crew of MH17
Perasaan aku sangat tak boleh nak digambarkan bila aku dah sampai kat betul-betul depan memorial tu. Gabungan 2 memorial tu cukup sedih dan menyayat hati. Sayu bila terbaca ucapan untuk mereka; terutama sekali ucapan,"Selamat hari raya Daddy!" dari anak-anak yang menanti kepulangan ayah mereka yang bertugas di dalam pesawat MH370. Boleh menitik airmata aku ni kalau aku ikutkan emosi!
cabin crew of MH370
Agak lama aku berdiri kat depan memorial tu. Terasa nak juga berkongsi kesedihan aku dan memberi kata-kata semangat kat memorial tu tapi aku pulak takde pen dan kertas. Cukuplah doa dan juga posting ni sebagai cara aku nak mengingatkan semua orang yang terbaca posting ni terhadap apa yang telah berlaku kepada mereka. Sesekali bila ada cabin crew yang selesai sesi taklimat menuju ke lif dan escalator  dan nampak aku sensorang berdiri kat depan memorial tu, aku senyum je kat diorang sambil mendoakan mereka semua akan dilindungi Allah sepanjang masa. 

Aku rasa adalah lebih baik kalau memorial ni dibuat di tempat yang lebih strategik. Lokasi di tingkat 4.5 ni agak tersorok. Hanya cabin crew, staff MAS dan jugak airport personnel je yang betul-betul aware pasal memorial ni. Kalau buat macam Amsterdam Schiphol pun mungkin ok jugak. Kat bahagian luar airport, lebih ramai orang boleh nampak.

Walaupun mini memorial ni nampak lebih kepada mengingati cabin dan flight crew MAS yang terbabit, ini tak bermakna kita melupakan semua penumpang di dalam kedua-dua pesawat malang terbabit. Aku yakin kesemua mereka; penumpang dan anak-anak kapal MH370 dan MH17 berharap agar kita semua tidak akan melupakan mereka.

Al-Fatihah

Tuesday, August 26, 2014

Jelaskan Cukai Sebelum Meninggalkan Malaysia...

Assalamualaikum

Sekadar nak berkongsi apa yang dibaca kat surat khabar. 

Lembaga Hasil Dalam Negeri tengah berusaha dengan lebih gigih dalam meng'ollect' pendapatan negara. Kemungkinan besar LHDN bekerjasama dengan Jabatan Imigresen dalam usaha mengesan mereka yang berhutang dengan LHDN. 

Tak pasti la pulak diorang bukak kaunter jugak ke tak kat sebelah kaunter imigresen di pintu-pintu utama untuk keluar dari Malaysia tu. Tapi yang pastinya, sesiapa yang berhutang dengan LHDN berkemungkinan besar takkan dapat ke luar negara selagi diorang tak jelaskan cukai yang tertunggak tu.

Jadi, jelaskan cukai pendapatan sebelum terlambat atau terlepas flight kat airport dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya.

Anda juga boleh membuat semakan status perjalanan anda kat laman web yang aku sediakan kat bawah ni...


Masukkan nombor kad pengenalan anda dan tekan butang 'SEMAK'.

Ok?

Friday, August 22, 2014

Jumaat Yang Penuh Dengan Emosi...

Assalamualaikum

Berkemeja hitam ke tempat kerja hari ni. Wifey pulak berjubah hitam. Walaupun kami tak dapat bersama menyambut 'kepulangan' mereka di KLIA, tapi ingatan dan doa kami sentiasa untuk mereka. 

Kalau kami pun bersedih, apatah lagi ahli keluarga mereka...

Langkah kaki ke tempat kerja tak seperi hari-hari biasa. Setiap satu langkah aku diselubungi rasa sayu dan sebak. Di dalam gerabak LRT, agak ramai yang menunjuk rasa sedih dan simpati dengan berpakaian hitam seperti yang disarankan oleh kerajaan. 

Pesawat MAS-Kargo Boeing 747 selamat mendarat di KLIA hampir pukul 1000 pagi bersama 20 penumpang istimewa yang pertama. 23 orang lagi masih di Amsterdam. Semoga mereka semua berjaya dibawa pulang secepat mungkin.

Di tempat kerja pulak, tak ramai sangat yang berbaju hitam, tapi tak semestinya mereka tak bersedih atau bersimpati. Siaran TV yang selalu menjadikan saluran Bloomberg sebagai tontonan utama kali ni menyiarkan siaran langsung dari KLIA, dari saat mendaratnya pesawat MAS-Kargo hinggalah ke saat kenderaan-kenderaan yang membawa jenazah bergerak ke destinasi yang telah ditetapkan.

Tak dapat dinafikan kat tempat kerja aku, ada juga yang mengikuti istiadat istimewa itu dengan penuh khusyuk; dan nampak riak muka mereka yang sedih. Aku sempat berjumpa rakan sepejabatku yang kebetulan juga merupakan sepupu arwah Ahmad Hakimi, pembantu juruterbang, sebelum dia bertolak ke upacara pengkebumian di Presint 20 , Putrajaya. Menurut beliau, arwah Ahmad Hakimi akan dikebumikan selepas solat Jumaat. 

Lebih kurang jam 1050 pagi, pihak building management buat pengumuman bagi meminta semua tenant bersedia untuk bertafakur selama seminit pada jam 1054 pagi. Aku agak terkejut sebab tak jangka pulak building management akan buat pengumuman minta semua bertafakur ni. Terharu...

Seminit yang sunyi sepi tu cukup buat aku rasa sedih gila...macam-macam aku terbayang masa tu. Sambil-sambil menyedekahkan Al-Fatihah yang entah keberapa kali buat semua mangsa yang beragama Islam. Memang lain macam la keadaan pejabat masa tu. Sayu. Sebak. Macam nak banjir dah dalam hati aku. Semua orang berhenti buat kerja...Mungkin suasana lebih menyayat hati kalau kat Kompleks Bunga Raya KLIA tuh. Dari siaran TV memang nampak ramai giler cabin crew dan pilot MAS yang tak bertugas masa tu datang join the special event. Ramai yang bawak bunga...ramai yang tak dapat menahan kesedihan mengenangkan tragedi yang menimpa rakan-rakan setugas mereka.

Khutbah Jumaat hari ni pun berkait dengan tragedi MH17. Satu dugaan yang amat besar untuk negara dan juga kaum keluarga penumpang dan anak kapal. Paling aku nantikan ialah upacara solat jenazah ghaib yang dibuat selepas selesai solat Jumaat. Air mata bergenang ketika doa selepas solat jenazah.

Ya Allah yang maha pengasih dan maha penyayang, Kau ampunilah dosa-dosa mereka yang telah kembali ke pangkuanMu di dalam tragedi ini. Kau tabahkanlah hati-hati keluarga mereka yang telah ditinggalkan. Sesungguhnya kami reda dengan ketentuanMu ini. Amin, amin, amin ya rabbal alamin!

Thursday, August 21, 2014

Selamat Kembali Ke Tanah Air...

Assalamualaikum

Ini adalah entry khas untuk semua penumpang dan anak-anak kapal MH17 amnya, dan khusus untuk mereka yang bakal tiba lebih kurang 7 jam 45 minit dari masa aku menaip posting ini. 
kedudukan MH6129 masa aku buat entry ni...
Aku sangat berhajat nak sambut kepulangan 20 orang yang aku tak pernah kenal ni, tapi apakan daya, office-mate aku dah terlebih dahulu apply cuti. 

Kesemua 20 jenazah ini tak tahu betapa mereka diberikan penghormatan yang sangat tinggi. Mereka diingati oleh kebanyakkan rakyat Malaysia khususnya dan juga masyarakat antarabangsa. Mereka acapkali disebut di dalam doa keluarga serta kenalan yang menangisi pemergian mereka dalam keadaan yang sangat tragis. 

1.   Mastura Mustafa, anak kapal.
2.   Ahmad Hakimi Hanapi, kru teknikal. 
3.   Hamfazlin Sham Mohamed Arifin, anak kapal.
4.   Nur Shazana Mohamed Saleh, anak kapal. 
5.   Dora Shahila Kassim, anak kapal. 
6.   Foo Ming Lee, penumpang. 
7.   Karamjit Singh Karnail Singh, penumpang. 
8.   Ng Qing Zheng, penumpang. 
9.   Mabel Anthony Samy, penumpang. 
10. Paul Rajasingam/Sivagnanam, penumpang. 
11. Elisabeth Ng Lyeti, penumpang. 
12. Lee Hui Pin, anak kapal. 
13. Angeline Premila Rajandaran, anak kapal. 
14. Ariza Ghazalee, penumpang. 
15. Muhammad Afif Tambi, penumpang. 
16. Noor Rahimmah Mohd Nor, penumpang. 
17. Chong Yee Pheng, anak kapal. 
18. Azrina Yakob, anak kapal. 
19. Mohd Ali Md Salim, penumpang. 
20. Hasni Hardi Parlan, penumpang.
Al-Fatihah untuk kesekian kalinya buat saudara seagamaku dan takziah bagi saudara senegaraku yang lain. Aku memang masih lagi susah nak terima hakikat kejadian ini, sedangkan MH370 pun aku tak boleh terima, nikan pulak tragedi MH17 yang berlaku dengan sangat kejam dan menyayat hati, walau apapun sebab atau alasan yang diberikan oleh pihak yang bertanggungjawab yang sehingga ke saat ini, masih membisu dan tiada yang berani mengakui kesilapan. Mereka boleh terlepas di dunia ini, tapi mereka takkan dapat lari di sana nanti.

Mungkin ada antara kita yang kurang bersetuju dengan upacara berkabung yang bakal dibuat esok dengan pelbagai alasan, tapi bagi aku, kembalinya jenazah-jenazah rakyat negara kita sendiri yang telah dibunuh dengan kejam, memang patut kita sama-sama bersatu menerima kepulangan terakhir mereka ke tanah air, di samping sebagai lambang sokongan kepada keluarga mangsa yang kehilangan orang yang tersayang. Mungkin kita tiada pertalian saudara langsung dengan mangsa, tetapi sekurang-kurangnya kita doakan mangsa yang telah pergi tenang di sana dan keluarga yang ditinggalkan boleh meneruskan kehidupan dengan lebih cekal dan tabah.

Doakan juga agar Malaysia Airlines akan kembali pulih tanpa ada kakitangan mereka yang perlu ditamatkan perkhidmatan dan doa agar negara kita dilindungi Allah swt dari segala bentuk bala bencana serta perbuatan khianat musuh-musuh yang kita tidak sedari.

Bertafakur bukannya kita hanya diam membisu mengingati mangsa, paling kurang, surah Al-Fatihah bagi mangsa yang beragama Islam. Dan bukannya kita dipaksa memberhentikan kenderaan yang kita sedang pandu, terpulang kepada kita untuk berhenti ataupun tidak. Ya, mereka bukanlah raja atau menteri. Mereka adalah warga negara kita yang tidak bersalah, mereka adalah antara flight crew dan cabin crew yang terbaik di dunia dan ada juga bayi-bayi comel yang masih belum mengenal dunia. Sama-samalah kita menunaikan solat jenazah selepas solat Jumaat esok,  banyak hikmah serta besar pahalanya. 
Flight crew MAS bergambar bersama anak arwah salah seorang flight crew MH 17 di Kompleks Bunga Raya KLIA
Semoga semua mangsa nahas MH17 berjaya ditemui secepat mungkin dan mangsa warga Malaysia dapat dibawa balik seawal 24hb Ogos ini.

Sunday, August 10, 2014

Jumpa Orang Lama...

Assalamualaikum

Hari ni ada kenduri kawin sepupu sepapat sebelah wifey kat Pulau Indah. Jadi berbondong-bondonglah kroni-kroni berjumpa di lokasi kenduri tuh. Lepas selesai makan-makan, team leader proposed semua convoy ke kawasan yang berpotensi untuk dijadikan bakal aset hartanah, dan bakal jadi rebutan.
singgah solat Zuhur dan Asar di masjid ni
Ni la pertama kali aku sampai ke Pulau Indah ni. Memang sangat terasa suasana kampung. Aman damai je. Sebelum convoy ke lokasi yang diperkatakan, kitorang singgah solat zuhur dulu kat Masjid Ar-Rahman di Kampung Sungai Pinang. Lepas solat, ada antara kroni yang nak lelapkan mata pulak seminit dua. Akhirnya semua bersetuju untuk terus solat asar kat situ. Baru la selesa nak ke sana sini lepas tanggungjawab dilaksanakan.
orang lama yang masih steady!
Bila azan asar dilaungkan, nampak la penduduk kampung datang ke masjid untuk berjemaah. Salah sorang dari kroni terperasan kelibat salah seorang dari orang kampung yang masuk ke ruang solat tu macam seorang selebriti! Itu macam Jamali Shadat (Datuk). 
sebagai kenang-kenangan bersama otai power!
Berkain sarung, baju melayu putih dan berketayap. Ikon lawak masa aku kecik-kecik dulu ni still nampak sihat dan kuat walaupun usianya kalau tak silap aku dah 74 tahun. Lepas solat kena ajak bergambar ni!
Habis je doa selepas solat asar, kitorang pun approached otai tuh. Dia pun mesra je melayan kitorang. Tapi bila salah seorang dari kitorang mintak kebenaran nak bergambar dengan otai, dia sound kitorang macam ni...

"Inilah yang saya tak suka...

masa tu aku dan kroni terasa macam permintaan ditolak je! Tapi bila dia habiskan ayat dia...

...nak tolak ni!"

Terus kitorang semua gelak! Saspen betul! Ingatkan nak kena marah ke apa. Sempat lagi otai kenakan kitorang. Otai yang synonym dengan panggilan Atan ni memang dah lama tinggal di perkampungan ni. Semoga Allah panjangkan usianya dan sihat sejahteralah hendakNya. 

Tuesday, July 29, 2014

2 Syawal 1435 Hijrah

Assalamualaikum

Aktiviti malam 1 Syawal dihabiskan dengan merayau di KLIA. Tempat favorite dan boleh jadi sangat emotional bagi aku bila teringat dari sini la 9M-MRO dan 9M-MRD kali terakhir meninggalkan KLIA ni. Al-Fatihah.
ni la tujuan aku beraya di KLIA...KUL-PVG-SFO...
Kitorang bergerak ke KLIA sebelum pukul 2200hrs, dengan harapan pergerakan trafik yang lancar sebab semua orang tengah beraya di kampung masing-masing. Dan Alhamdulillah segalanya seperti yang dirancang. Jalan clear! Adik ipar pulak drive ala-ala pemandu Formula 1. Pukul 2240hrs dah sampai kat parking block C KLIA. 

Bila naik ke balai perlepasan, ni la antara pemandangan yang kitorang nampak...
2256hrs; lengang...
Terkejut jugak sebab balai perlepasan kosong camni. Mungkin sebab malam raya semua orang dah selamat sampai rumah kot. Takkan sebab semua orang dah boikot naik MAS kat KLIA ni kot? Sempat aku tanya staff MAS kat check-in counter tu. Katanya sebelum kitorang sampai memang dah ramai passenger yang check-in

Lepas check-in dan dapat boarding pass, lepak-lepak la dulu minum kopi bagi terbeliakkan biji mata aku yang nak kena drive balik nanti. Ikutkan hati nak je ikut adik aku dan familynya fly, tapi apakan daya, esok nya (3 Syawal) dah nak kena kerja! Ha ha...

Lepas selesai mengopi dan mini-mesyuarat kedai kopi, kitorang bergerak ke haluan masing-masing. Have a safe flight adik perempuan dan family! Kirim salam kat Javier Hernandez kalau jumpa kat Guadalajara nanti!
PVG-SFO route...

Monday, July 28, 2014

1 Syawal 1435 Hijrah

Assalamualaikum
MH370 & MH17; semoga kau tenang di sisiNya... Amin.
Salam Aidilfitri untuk semua.

Rasa kesedihan lebih banyak menyelubungi hati rakyat Malaysia pada 1 Syawal tahun ini. Tahun yang sangat mencabar buat MAS dan jugak penumpang serta anak kapal 2 pesawat terbabit; 9M-MRO dan 9M-MRD.
Semoga Allah menenangkan hati-hati mereka yang kehilangan orang yang tersayang dalam 2 insiden ini. Aku pun seperti terasa kehilangan saudara mara, takda mood langsung nak sambut raya! Syarikat penerbangan negara kehilangan flight crew dan cabin crew yang berpengalaman di samping 2 buah pesawat Boeing 777-200.

Aku masih menaruh harapan kepada MH370. Ya Allah Yang Maha Penyayang, ketemukanlah kami dengan mereka dalam keadaan yang sebaik mungkin.

Aku sangat-sangat berharap MAS dan seluruh kakitangannya tabah  melalui saat yang boleh dikatakan paling mencabar ini. Mungkin banyak penambahbaikan dalam segala sudut boleh dilakukan oleh MAS untuk bangkit semula dengan lebih kuat untuk hari-hari yang mendatang.  

Isu yang tak berkesudahan pulak ialah kekejaman dan kebiadaban rejim Zionis di Palestin yang mengganas di atas sekecil-kecil alasan semata-mata untuk mengambil kesempatan menghapuskan seramai mungkin rakyat Palestin di sekitar Gaza; tiada pengecualian samada wanita, warga emas dan kanak-kanak! Lebih memeritkan bila jiran yang merupakan antara kuasa besar di Timur Tengah tidak mampu berbuat apa-apa, malahan lebih kepada menyokong rejim Zionis Laknatullah!

Betapa besarnya dugaan yang terpaksa saudara seagama aku lalui setiap hari di Gaza. Tiada hidangan istimewa ketika berbuka puasa, apatah lagi di Aidilfitri! 

Selagi umat Islam seluruh dunia tidak bersatu, mungkin Palestin akan terus ditindas dan rejim Zionis akan terus bermaharajalela!

Selain dari takbir dan puji-pujian kepada Yang Maha Esa, hanya doa tulus ikhlas dariku untukmu rakyat Palestin, penumpang dan anak kapal MH370 dan MH17 di pagi 1 Syawal ini. Al Fatihah...

Allah'uakbar!!!

Thursday, July 17, 2014

19 Ramadhan 1435H - MH17 AMS-KUL....

Assalamualaikum

Betul ke berita yang aku dengar dan dapat ni? Not again!!!

Harap-harap berita ni tak betul....

MH17 - Boeing 777-200ER
Registration 9M-MRD
283 penumpang dan 15 anak kapal.
Expected last known altitude +/-32,000 feet.

Ya Allah, berikanlah ketenangan buat hati-hati mereka yang kehilangan.
Media statement from Malaysia Airlines website
Sources from Flightradar24.com for MH17
Waypoint TAMAK where MH17 last contact with Ukrainian ATC
Last Ukrainian ATC radio contact; 1720hrs local time (2220hrs Malaysian time). MH17 disappeared from radar 3 minutes later. Al-Fatihah and rest-in-peace.

Edited: 2123hrs 24072014

Friday, July 11, 2014

13 Ramadhan 1435H

Assalamualaikum

Dah nak masuk 2 minggu umat Islam berpuasa. Tahun ni bulan Ramadhan terus dicemari, kalau kat Malaysia memang dah jadi perkara biasa. Cuma terlebih luar biasa kat Timur Tengah, khususnya kat Semenanjung Gaza.

Dah 3 hari berturut-turut Israel yang macam Firaun tuh dengan rakus dan sombongnya melanyak bandar-bandar dan jugak lokasi yang kononnya disyaki tempat perlindungan pejuang Hamas dengan ratusan peluru berpandu dan juga bom-bom. Setakat ni nampak macam semakin agresif.

Aku rasa seluruh masjid di Malaysia hari ni melakukan solat sunat hajat selepas solat Jumaat tengahari tadi untuk meminta dan berdoa kepada Allah agar umat Islam di Palestin dilindungi, diberi kekuatan dan kemenangan. Tak lupa juga agar seluruh umat Islam di sana bersatu agar mereka dapat menggelabahkan lagi zionis yang pengecut tu.

Memang sedih bila sekali imbas macam Palestin dibiar keseorangan menghadapi rejim Zionis yang dilindungi oleh sekutu kuatnya tu. Nampak je dikelilingi negara-negara Islam, tapi rasanya takde yang secara terang-terangan datang membantu, terutama sekali dalam bidang ketenteraan. Nampak ada negara jiran yang sokong tindakan Israel tu ada la...

Dalam coverage yang Buletin Utama TV3 buat tadi, diorang ada highlight satu blog dari seorang aktivis/blogger yang tinggal kat Gaza. Aku dah letak link blog tu kat side bar Kelly3572 ni. Rasa lebih sedap kalau baca cerita di Gaza tu dari sudut alternatif macam blog ni. Mungkin kita dapat gambaran yang lebih jelas tentang keadaan sebenar di sana.

Aku selalu dengar cerita parang terbang masa Malaysia dalam keadaan darurat dulu. Sekarang ni dah takde ke? Alangkah baiknya kalau fenomena parang terbang ni wujud sekarang untuk memenggal kepala-kepala Zionis jahanam dan juga sekutunya. 

Bersatulah dunia Islam! Bersatulah menjadi kuasa yang dulunya sangat digeruni di seluruh pelusuk dunia. Pasti ada cara untuk kita menghancurkan Zionis dan sekutunya tu. Mungkin bukan dengan cara peperangan yang boleh menyebabkan ramai nyawa yang tak berdosa melayang. Aku berdoa kepada Allah agar apa yang diceritakan dalam Surah al Fiil bakal berlaku kepada musuh-musuh Islam tu, Amin Ya Rabbal Alamin!

Allahuakbar!!!

Saturday, June 21, 2014

Spotted: Google Maps Street View Team Malaysia

Assalamualaikum

Petang tadi masa on the way balik ke Value, stopped by Serdang mini R&R. Kehausan, wifey nak belikan stabak. Masuk je parking dan keluar dari kereta aku terperasan kereta comel dalam gambar kat bawah ni. 
Chevrolet yang ceria dengan warna-warni Google Maps
Wifey masuk ke stabak dulu sementara aku curious dan attracted kat kereta Google Maps Street View team tu. Usha kiri kanan tengok tuan kereta takde. Terus aku snap snap snap....
Aku rasa google maps team ni perlu banyak berjalan lagi untuk update kawasan-kawasan yang belum diorang update dalam maps diorang. KLIA2 pun belum diupdate lagi secara 100%.  

Aku paling suka tengok kamera 360 darjah kat atas bumbung Chevrolet ni. Teringin aku nak masuk dalam Chevrolet ni dan tengok macamana cara kamera tu berfungsi...he he. Jakunnya aku ni...
Berbalik kepada kejadian dalam stabak pulak, wifey ordered Strawberry Cheesecake Frappuccino. Sempat la aku sipped seteguk dua. Sungguh strawberry rasanya.  
Sebelum meneruskan perjalanan, sempat la aku snapped lagi satu gambar kenderaan Google Maps team tu. Lepas ni mesti lagi banyak la jalan-jalan kat Malaysia yang kita dah boleh tengok guna Google Maps street view.

Tuesday, May 27, 2014

Kata Survey...

Assalamualaikum

Ni tajuk keratan akhbar The Sun hari ni. Tapi bukan muka depan la. 
macam menarik je bunyinye...
Dari ulasan-ulasan yang dibaca di internet, berkunjung ke negara matahari terbit ni umpama mengembara ke masa hadapan; terutama sekali kalau nak dibuat perbandingan dengan keadaan di negara kita sendiri.

Isu kebersihan, pengurusan masa, kemajuan teknologi kejuruteraan dan macam-macam lagi. Rasanya macam memang Tokyo berhak dapat title best city for travelers tu kot. 

Nak pastikan statement The Sun ni kena la pergi tengok sendiri negara Ultraman dan Doraemon ni...

Thursday, May 22, 2014

Kunjungan Pertama...

Assalamualaikum

Lepas kerja tadi sempat meluangkan masa menghadiri jemputan majlis doa selamat anjuran AJK Masjid Wilayah Persekutuan di Jalan Duta. Ramai la jugak office-mate yang datang. Aku ajak wifey sekali.

Ni la kali pertama kitorang mengunjungi masjid ni. Memang cantik sebagaimana yang disebut-sebutkan oleh orang ramai. Besar dan sangat selesa. 

Tapi sayangnya...
kosong...kosong...koosong!
Tak sampai 2 saf pun. Itupun sebab staff dijemput hadir untuk majlis doa selamat. Agaknya kalau takde majlis tu, mungkin bilangan jemaah semakin sikit kot.

Pemandangan biasa di semua masjid di Malaysia ketika solat fardu...

Wallahu'alam.

Wednesday, May 21, 2014

Wordless Wednesday; Warung Kerang ATZ (BoB)

mesti ada orang familiar dengan tempat ni...ha ha ha

Char Kuey Teow dan mee goreng kerang untuk dinner hari ni...

Kalau taruk kerang lebih sket lagi best! 

Monday, May 19, 2014

Welcome Louis Van Gaal!

Louis Van Gaal
Assalamualaikum

Hari ni MUFC dah confirmed bahawa pengganti David Moyes ialah LVG! Gembira la sket hati ni dengan background LVG sebagai pengurus baru Manchester United yang boleh la buat ramai penyokong lega.

Mana taknye, LVG sebelum ni pernah menjadi pengurus kelab-kelab gergasi Eropah seperti Barcelona dan Bayern Munich, dan banyak jugak pasukan di bawah bimbingannya memenangi pial-piala berprestij di liga-liga domestik dan jugak Eropah.

Semoga dia berjaya membawa MUFC ke arah dan kedudukan yang lebih baik dalam liga berbanding dengan musim di bawah kendalian David Moyes. 

Untuk berita rasmi sila rujuk di sini.

Photo credited to manutd.com

Saturday, May 17, 2014

Tokyo - D1

Assalamualaikum
0033hrs, nah makan dulu sampai kenyang, pastu tido!!! Jangan kacau cabin crew...
MH 88 berlepas mengikut jadual, tak delay lama sangat. Sebaik pesawat dah stabil dan climbing ke cruising altitude, cabin crew pun mula sibuk untuk hidangkan supper! Hidangan ringan je la tengah malam buta ni. Tapi sandwich yang diorang hidangkan tu memang menyelerakan! Alhamdulillah, sedap. Tak lupa jugak, kacang masin trademark MAS...he he. 
0145hrs: since aku memang susah nak tidur, cik cabin crew bagi aku assignment!!!
Cabin crew malam ni pun bagus, peramah dan rajin layan passenger borak bila diorang dah habis service

Dah kenyang melahap supper ingatkan boleh la lelapkan mata, tapi aku ni memang jenis susah nak tidur dalam flight, lebih-lebih lagi kalau dapat duduk window-seat, mesti sibuk nak tengok view luar kapal, walaupun tengah malam buta!
0450hrs(MYT): MH88 approaching the land of the rising sun...
Sorang cabin crew ni noticed aku tak tidur dan kelihatan fresh, pastu dia tegur aku dan mintak tolong aku isi survey and feedback form terhadap in-flight service MAS. Aku dengan senang hatinya melayan request cabin crew tu. 
0655hrs (Tokyo): ni assignment wajib untuk alien entering Japan
Selepas breakfast dan dah dekat nak landing baru la visitors to Japan mula sibuk mengisi borang maklumat ketibaan dan penginapan kat Tokyo dan juga Customs Declaration.
0720hrs: Alhamdulillah selamat mendarat di Narita Airport
MH 88 mendarat dalam keadaan cuaca pagi yang sangat baik di Narita Airport lebih kurang jam 0715hrs (Tokyo). Suhu pagi ni ialah 17'C, tak la sejuk sangat! Terasa Narita ni lebih besar dari KLIA. Tu la my first impression about Narita Airport.

Semuanya berjalan lancar dari beratur kat kastam dan imigresen diorang sampai la amik luggage. Kitorang kena berkumpul kat arrival hall dan berjumpa dengan travel agent dan jugak tourist guide kat situ. 

Kalau biasanya bercuti menggunakan pakej RSB ni mesti akan berlaku macam-macam hal bila join trip ramai-ramai macam kali ni. Kemungkinan besar akan ada adegan tunggu kawan-kawan lambat, sesat dan macam-macam lagi la. 
1030hrs: approaching Tokyo metropolitan by chartered coach
Japanese travel agent kitorang bernama Noriko, disertai oleh sorang lelaki Melayu Malaysia bernama Razif sebagai penterjemah dan juga merangkap tourist guide. Dia dah lama tinggal kat Tokyo ni. Rumahnya pun berhampiran dengan kawasan taman tema Disney! So, kalau ada yang berminat nak bercuti ke Tokyo, boleh la hubungi Encik Razif ni nanti untuk menguruskan tempat tinggal dan jugak itinerary travel anda!

Kitorang dibawa ke bandar Tokyo dengan menaiki bas. Segar mata memandang sepanjang perjalanan ke bandar Tokyo yang memakan masa hampir 1 jam dari Narita. Siap lalu sebelah Tokyo Disney Resort lagi! Tapi tempat tu takde dalam itinerary trip ni.
wifey paling takut nak pijak atas glass floor ni...
Kitorang dibawa ke Tokyo Tower di Minato sebagai destinasi pertama. Menara setinggi 333 meter ni lebih tinggi daripada Eiffel Tower di Paris. Dan dikatakan ianya lebih ringan juga daripada Eiffel Tower dari segi jumlah bahan-bahan binaannya. Hampir 1/3 daripada menara yang siap dibina pada tahun 1958 ni dikatakan diperbuat daripada besi-besi terpakai selepas perang dunia ke 2. Teknologi guna-semula di Jepun dah wujud dah lama la maknanya kan...   
1100hrs: view dari Tokyo Tower! Gunung Fuji kelihatan comel je...
Menara ni ada 2 observation deck. Aku tak pasti berapa kos untuk naik ke 2-2 deck ni sebab semuanya dah termasuk dalam pakej trip ni. Rasanya macam tak sampai 1,000 yen (+/- MYR32). Main observation deck berada pada ketinggian 150 meter dan satu lagi deck  berada pada ketinggian 250 meter. 
sebahagian bandar Tokyo dari Tokyo Tower
Boleh la rasa pengalaman naik lif yang laju! Cuaca pagi ni yang baik membolehkan kitorang skodeng Gunung Fuji dari menara ni. Dalam gambar kat atas ni, puncak Gunung Fuji masih lagi diliputi salji. Rasanya banyak salji tengah mencair ni. Harap-harap sempat la kitorang sampai Gunung Fuji sebelum habis salji cair nanti. 
ni la rupa abang ketam yang menjadi santapan kitorang tu
Turun dari menara dan selepas menunggu semua rombongan habis posing dan selfie, kitorang dibawa ke sebuah restoren untuk lunch. Aku tak ingat apa nama restoren tu, tapi aku ingat ada ketam besar diorang letak dalam aquarium kat pintu masuk restoren tu.
set lunch kitorang
Menunya ialah sushi, sup-sup yang best yang kena dengan anak tekak aku dan wifey, dan jugak ketam, beberapa potong sahaja, bukan beberapa ekor! Makan kat restoren tu pun ikut tradisi dan budaya Jepun, duduk kat meja rendah dan guna chopstick! Terkial-kial jugak aku dan wifey nak guna chopstick mula-mula tu. Kenkadang guna gak tangan dan juga sudu garpu bila perlu. Takde la nak buat-buat pandai guna chopstick. Ada jugak kawan semeja kitorang yang tak boleh terima sangat makanan Jepun ni. Paling aku tak boleh lupa kat restoren ni ialah bila Wak Doyok kitorang cetuskan kontroversi bila dia minum air untuk basuh tangan yang diletakkan dalam mangkuk kecik kat atas meja kat depan dia. Jadi bahan kena sakat la untuk beberapa minggu ni...

Pelayan-pelayan wanita di restoren ini pun semua memakai pakaian tradisi Jepun semasa menghidangkan makanan. Penat la jugak aku kejap-kejap tunduk tanda hormat kat diorang, tapi it's fun sebab aku rasa mungkin orang Jepun menghargai kita sebagai pelancong menghormati budaya diorang.
1605hrs: meow ni pulak yang jadi tumpuan orang ramai di Sensoji Temple
Selepas lunch, kitorang dibawa ke Sensoji Temple yang terletak di Asakusa. Temple ni memang menjadi tarikan bukan sahaja untuk pelancong asing, tetapi masyarakat tempatan juga. Ia juga dikenali sebagai Asakusa Kannon Temple. Selain menjadi temple yang paling terkenal di Tokyo, Sensoji Temple ni jugak dikatakan telah dibina pada tahun 645 menjadikan ianya temple tertua di Tokyo. 

Kebetulan jugak masa kitorang berada di Tokyo ni, tengah ada sambutan Sanja Matsuri yang perarakannya melalui kawasan temple ni. Lagi la meriah jadinya kawasan ni. Sanja Matsuri ni disambut pada setiap kali hujung minggu ke 3 dalam bulan Mei. Aku tak study sangat pasal Sanja Matsuri ni, cuma kalau bakal pelancong tak suka suasana terlampau ramai manusia, elakkan dari datang ke Asakusa atau Sensoji Temple ni dalam bulan Mei.

Kat kawasan temple ni jugak terdapat tempat membeli cenderahati di Nakamise-dori Street. Menarik la jugak tu, boleh la nak survey harga selipar Jepun yang dijual dengan harga mencecah lebih seratus ringgit!!! Ha...ni baru betul selipar Jepun! Bukan macam selipar Jepun kat Malaysia tu yang selalu orang guna untuk ke toilet!

Antara perkara yang paling aku bimbangkan kalau trip involved ramai orang ni ialah, ada yang mementingkan diri sendiri dan ikut budaya hidup masa kat Malaysia; tak tepati masa dan buatkan semua terpaksa menunggu dan membuang masa semata-mata nak tunggu diorang. Padahal dah pesan berkali-kali, jam sekian-sekian kena ada kat tempat ni. Akhirnya, semua orang terpaksa membuang masa hampir 1 jam menunggu orang-orang yang sepatutnya diharamkan mengikut rombongan macam ni! Dah la lambat sampai ke tempat berkumpul, lepas tu boleh pulak diorang ni yang marah dan tak puas hati bila hanpir semua orang lain merungut. Nak cover la kot dah memalukan diri sendiri...

Sememangnya travel pakej RSB jauh lebih baik daripada travel with strangers macam ni...

Dari Asakusa ni, kitorang dibawa pula ke Arabic Islamic Institute in Tokyo di Motoazabu untuk menunaikan kewajipan. Dapat la berehat-rehat sekejap dalam dewan solat. Setakat ni, tahap kebersihan di Tokyo aku boleh kategorikan sebagai A+! Dari bandar sampai la ke rumah ibadat ni. Kalau di Malaysia, kita nak jumpa toilet bersih di masjid pun agak susah kan?

Selepas semua selesai solat dan berehat, kitorang akan dibawa ke restoren untuk makan malam.
1955hrs: jalan-jalan ke HRC untuk usha souvenir to collectors before dinner
Sebelum dinner rombongan terpaksa dibahagikan kepada 2 kumpulan sebab saiz restoren tempat kitorang bakal pergi tu agak kecik untuk memuatkan ahli rombongan yang lebih dari 30 orang. Kumpulan pertama dinner dulu sementara kumpulan yang selebihnya merayau di kawasan berhampiran.

Aku dan wifey joined kumpulan ke 2. Kitorang ke Hard Rock Cafe souvenir shop di Roppongi, masuk dan usha-usha je. Takde la berhajat nak beli apa-apa pun. Wifey je beli t-shirt beberapa helai.

Lepas dapat greenlight first group dah selesai melahap, kitorang pulak dijemput untuk dinner di restoren tu yang dikenali dengan nama Sumiyakiya Nishiazabu. Dari kedai souvenir HRC tadi kitorang jalan kaki je selama 10 minit untuk ke restoren yang ada menyediakan sajian halal ni. 
2029hrs: dinner yang awesome, oishi!!! tapi rasa macam tak puas...
Restoren ni memang kecik, beberapa kangkang kera sahaja. Mungkin sebab harga hartanah di tengah kota Tokyo ni yang mahal menyebabkan pemilik restoren ni belum mampu lagi nak besarkan restoren ni kot.

Masuk je dalam restoren dan amik tempat masing-masing, terus dapat bayangkan apa hidangan untuk dinner malam ni. Konsepnya barbecue and grill. Ayam, daging, nasi putih, sup, sayur dan sebagainya. 
2046hrs: ni la rupa depan restoren Sumiyakiya Nishiazabu
Kos dinner sekepala aku tak pasti sebab included dalam pakej MAS Golden Holidays ni. Mungkin boleh usha kat website restoren ni kot. Ada harga untuk setiap menu. Tapi kalau orang tanya aku sedap ke tak, memang jawapannya "Oishi!!!!" la. Maksudnya sedap dalam bahasa Jepun!

Perut dah kenyang, kaki dah letih, mata dah ngantuk, badan pun dah dekat 24 jam tak mandi sebab belum check-in hotel sejak sampai. Last activity baru la menuju ke hotel penginapan di Ikebukuro. Hari ni memang kitorang dibawa ke sana sini menaiki bas dan juga berjalan kaki, belum ada aktiviti menaiki LRT/Tube tu semua lagi.
2203hrs: akhirnya selamat checked-in kat tingkat 37, Sunshine City Prince Hotel, Ikebukuro
Sampai di lobi hotel, berkumpul pulak untuk urusan group check-in. Mana yang bujang atau datang tanpa spouse semuanya dapat bilik twin kat low rise. Yang bawak spouse macam aku ni diberi bilik di tingkat 37! Diorang assume yang kawin ni datang honeymoon kot!

Tapi apapun, memang sangat best bilik yang kitorang dapat tu sebab boleh nampak pemandangan sebahagian bandar Tokyo yang cantik! Ada bathtub dan jugak toilet yang canggih! Toilet bowl pun ada button yang bermacam fungsi! And breakfast included! Click here for more info about this hotelI 

Awesome la Jepun ni! Good night Tokyo, see you again tomorrow!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...