Thursday, October 31, 2013

Penipuan Kad Kredit...

Assalamualaikum

Semalam aku dapat 1 SMS yang dihantar oleh Citibank yang memberitahu aku pasal successful transaction yang telah dibuat menggunakan kad kredit aku berjumlah RM5. Merchant yang aku tengok terbabit dengan urusniaga tu sangat pelik bagi aku. Tak familiar langsung dengan nama syarikat tu.

Tapi aku tak panic sangat la. Cuma, bila pukul 0214hrs pun Citibank hantar satu lagi SMS yang sama berjumlah RM5 untuk satu lagi successful online transaction, merchant yang sama, ini sudah lebih! Nak kena bertindak ni...
kad yang dah aku 'selamat'kan...
Pagi tadi aku called issuing bank pasal kes ni. Lepas bersoal jawab sikit, customer service tu suggest aku blocked kad kredit tu dari sebarang urusniaga dan gantikan dengan kad baru! Aku setuju dengan cadangan dia. Kad baru aku tu siap dan boleh collect dalam masa 1 jam.

Moral of the story; kalau terjadi perkara macam ni, jangan berlengah lagi. Call issuing bank to block your card and get a replacement. Dalam kes aku ni, issuing bank reverse those 2 unauthorized transactions pending investigation. Hopefully aku tak payah bayar apa-apa la.

Orang jahat zaman sekarang makin canggih. Macam-macam diorang boleh buat! Jadi, berwaspadalah sokmo 24-8...bukan 7! Dari penggunaan mesin ATM, buat urusniaga atas talian sampai la bab isi minyak menggunakan kad kredit di stesen minyak. Kita sentiasa terdedah kepada risiko credit card fraud ni!

Sunday, October 20, 2013

Amaran Kepada Semua Ayam-Ayam Kampung Changkat!!!

Assalamualaikum

Sila ambil perhatian semua ayam-ayam(binatang; bukan versi manusia!) di kawasan Kampung Changkat. Sekiranya korang ada terbaca posting ni, harap maklumkan kepada rakan-rakan yang takde smartphone ataupun access to internet!

Kalau korang rasa dah boring jadi ayam, dan teringin sangat nak jadi kucing, pergi la buat make over or plastic surgery untuk bertukar jadi kucing. Yang korang duk sibuk makan biskut-biskut untuk kucing tu pehal? Ada ke kucing-kucing pernah makan makanan korang? 

Kalau nak maintain jadi ayam tapi nak jugak makan makanan kucing, aku suggest la korang tukar nama kat JPN dari ayam kepada 'acing' or 'kuyam' je la...tangkap sembelih buat chicken cordon bleu kang baru tau!!!

Saya Dah Mandi!!! Anda Bila Lagi???

Assalamualaikum

Setakat ni saya Nameless. Umur saya mungkin dalam lingkungan 2 hingga 3 bulan lebih. Tapi saiz saya memang kecik.
dah mandi tapi 'shit eye'saya tak hilang pun!!!
Tuan saya ni tak bagi nama khas untuk saya mungkin sebab dia masih lagi tak reti-reti nak pastikan jantina saya. Tu la sampai sekarang, saya akan dikenali sebagai Nameless kalau saya boy dan kalau saya girl saya akan dikenali sebagai Namelesswati... 
saya dah wangi!!!
Saya sebenarnya 2 beradik, tapi sedara sekelahiran saya tak panjang umur. Dia dah rilek-rilek kat syurga Allah bersama-sama jejebons lain yang telah pergi meninggalkan dunia ni. Kalau tak silap saya, dia cuma sempat hidup sebulan je. Katanya dia boring dengan keadaan dunia yang penuh dengan dugaan, maksiat, orang-orang jahat dan macam-macam jenis manusia lagi.

Ok, berbalik kepada topik asal. Tuan saya mungkin nampak saya ni kusut masai dan busuk. Maka tindakan susulan beliau ialah memaksa saya mandi dengan syampoo Friskies berbau aloe vera yang sungguh wangi tu. Mula-mulanya saya cool je. Tapi bila makin banyak air paip yang tak suam tu membasahi tubuh kerdilku ini, maka kadar kecoolan aku dah terus hilang. Sejuk gilakucing ooo...

Aku rasa ni la pengalaman pertama aku mandi sejak aku lahir ke dunia yang fana ini...
terperuk kat celah kain pelikat; mencari heater untuk warmkan badan yang kesejukan lepas mandi..
So macamana? Aku dah mandi dah...korang dah belum?

Tuesday, October 15, 2013

10 Zulhijjah 1434 Hijrah

Assalamualaikum

Selamat menyambut hari raya Qurban kepada semua kawan-kawan dan jugak sesiapa sahaja yang terbaca this entry di mana jua anda berada.
nasib baik aku tak jadi sebahagian dari korban tahun ni...
Ni gambar meow cun mana ntah aku terjumpa kat area rumah makcik wifey di Taman Bukti, Senawang. Tetiba je dia muncul jalan lenggang-lenggok sekor-sekor. Mungkin baru balik beraya rumah member ataupun baru balik dari 'tolong' melapah daging korban kat memana kot.

Baik dan jinak pulak tu, bersopan santun, berbudi bahasa kucingnya. Anak sapa la ni ek... boleh buat menantu gitu...ha ha ha. 

Semoga tahun depan kita semua dapat melaksanakan ibadah korban dengan lebih baik dan berkat. Doa juga ditujukan kepada semua umat Islam yang mengerjakan ibadah haji di Tanah Suci, semoga mereka semua mendapat haji yang mabrur, sihat sejahtera dan selamat pulang ke negara asal setelah selesai mengerjakan rukun Islam yang ke 5 itu, Amin.
Salam Aidil Adha 1434H dari saye di Taman Bukti, Ampangan, Nogori Sembilan...

Friday, October 11, 2013

60 Minit Lebih Ustaz Don...

Assalamualaikum

Lepas kerja petang tadi wifey kutip aku kat office dan terus meredah traffic balik ke Nilai. Nak cepat sampai, solat Maghrib dan berjemaah Isyak kat surau. Nasib baik traffic petang Jumaat ni tak seteruk kebiasaannya. Sampai kat Pajam pukul 8 dan sempat solat Maghrib dengan tenang, berehat sekejap minum teh panas sebelum ke surau untuk join ceramah yang bakal disampaikan oleh Ustaz Don Daniyal selepas solat Isyak nanti. Ada ke yang masih belum kenal ustaz Don?
meet the fans session!!! 
Memang penuh la surau malam ni daripada kebiasaannya yang susah nak penuhkan 2 saf pada setiap kali waktu solat fardu. Alhamdulillah, semoga selepas ni jumlah saf masa solat fardu akan bertambah, InsyaAllah. 
ingat artis je sign autograph? :)
Wifey dan Cik Nana berjaya dapat seat depan pentas. Senang la nak usha tengok ustaz Don dari dekat secara live! Ha ha. Ustaz Don sampai hampir tepat pada waktunya, pukul 9 malam dengan jubah hitam dan berserban putih. Ni la pertama kali aku tengok Ustaz Don secara live. Selama ni asyik tengok kat TV Al-Hijrah je.  
kesian pulak tengok Ustaz Don terpaksa bergambar dengan peminat macam ni...
Ustaz Don memang tak berbeza di dalam TV dan jugak kat luar. Loghat Utaranya, lawaknya, kesungguhannya menyampaikan ilmu, semua nampak natural. Kandungan ceramahnya pada malam ni banyak menceritakan kisah Nabi Musa dengan Firaun. Bagaimana salah satu mukjizat (tongkat Nabi Musa yang boleh bertukar menjadi ular) yang Allah kurniakan kepada Nabi Musa telah berjaya membuatkan ahli-ahli sihir Firaun beriman kepada Allah swt. Tetapi Firaun tetap dengan egonya. Kisah pasal Nabi Musa AS dengan ahli sihir Firaun ni banyak diceritakan dalam Al-Quran di dalam surah As-Syu'ara', Al-A'raf, Yunus dan Thaaha. Buka la tafsir Quran tu sekiranya berminat nak mengetahui secara lebih lanjut, InsyaAllah.

Aku jadi cameraman tak bertauliah, siap dengan videocam dari awal sampai akhir, tapi sayangnya kualiti audio tak berapa bagus, suara Ustaz Don tenggelam dek kebisingan adik-adik dan anak-anak yang bermain kat sekitar kawasan surau. Penat la jugak berdiri sejam lebih pegang videocam tanpa menggunakan tripod.

Majlis berakhir lepas sejam kemudian. Ramai la jemaah ambik kesempatan nak bersalam dan bergambar dengan ustaz Don. Aku pun tak terkecuali. Tapi aku kena tunggu sampai betul-betul jemaah dah berkurangan baru boleh approach ustaz Don. Dan memang berbaloi la tunggu lama sampai dah tinggal AJK surau dan JKKKKKKKKKKKKKKKKKKK (cam dalam citer antu kak limoh tu lerr) je dengan ustaz Don, aku salam dan siap peluk ustaz Don cam kat akhir rancangan 30 Minit Ustaz Don  kat TV AlHijrah tu la. Huuuhhh..peluk kiri kanan kiri! Dengan harapan dapat la aura-aura yang baik dari ustaz Don tu terjangkit kat aku sket...ilmu tajwid ke, kemudahan menghafal Al-Quran ke kan...InsyaAllah!

So ustaz Don, kalau tersesat dan terbaca blog ni, jemput la ke surau kitorang lagi ye InsyaAllah!

Thursday, October 10, 2013

Rahsia Victoria Itu; Melarikan Diri Sebenar...

Assalamualaikum

Coming soon...
Body mist sahaja ye yang bakal tiba. Lotion tuh tidak ku order extra. 

Selamat hari ulangtahun ke 3 wahai pengembara!!! 

Saturday, October 5, 2013

Nombor 13!

Assalamualaikum

Dah lama tak komen pasal bola. Sejak-sejak dah menang title akhir season dulu. Dan jugak sejak Sir Alex Ferguson bersara dari dunia hiburan bolasepak!

Hari ni rasa nak meluahkan rasa 'fanic' pasal kedudukan semasa MU dalam EPL. Sebelum game dengan Sunderland malam karang. Table kat bawah ni la menceritakan segala-galanya...
screenshot dari TablesLeague.com
Dalam table ni MU berada kat tangga ke 12, tapi sebenarnya, selepas habis beberapa game yang bermain lebih awal, MU dah berada kat tangga ke 13! Hebat gila tuh! Memang cipta rekod permulaan musim paaaaaling teruk selepas era kegemilangan Alex Ferguson! Malu tak supporter MU semua? Malu tak? Malu tak? Apa perasaan kena boo dan diejek oleh supporter pasukan-pasukan lain yang berada kat atas MU? 

Aku ok je. Tapi memang bengang la dengan David Moyes tuh. Kenapa dia tak gunakan Shinji Kagawa, Wilfred Zaha semua tuh? Fellaini tuh nampak macam tak sesuai je dengan position yang dia main sekarang. Paling menyerlah Fellaini masa 2nd half game against Manchester City. Yang lain macam sangat-sangat below par.

Setakat ni, Moyes dah kalah 50% kat EPL. Nak tak nak, game kejap lagi MU memang wajib menang. Kalau kalah, memang penyokong MU seantero dunia wajib rasa 'fanic'. Dan David Moyes pun mesti sangat-sangat tak senang duduk, berdiri, baring, tido, kencing, berak dan sebagainya... dia kena sedar yang dia sekarang bukannya mengurus Everton! 

Aku dan jugak advisor  Alex Ferguson kat KL ni; wifey la sangat-sangat upset bila 2 coaching staff under Alex Ferguson tak bersama David Moyes. Mike Phelan dan Rene Maulensteen tu sepatutnya terus bersama MU, ataupun sekurang-kurangnya bantu David Moyes masa transition period macam ni.

Masa Alex Ferguson memula jadi manager MU dulu, dia masuk pada pertengahan musim; November 1986 pada masa MU berada di tangga ke 21 dalam liga daripada 22 pasukan yang bertanding. Dia ganti Ron Atkinson yang dipecat akibat daripada prestasi buruk MU masa tu. Pada akhir musim tu, MU berjaya naik sampai ke tangga ke 11! Alex Ferguson dah berjaya mengubah haluan MU. 

Lain pulak cerita dengan David Moyes ni. Masa dia ambik alih, MU berada di tangga pertama selaku juara bertahan. Dan selepas 6 perlawanan, MU cuba nak turun ke tangga paling bawah... sabor je la. Bagi dia masa dulu.

Dengan kekuatan pasukan-pasukan lain yang bertanding musim ni, aku rasa agak susah la untuk MU menang EPL, lebih-lebih lagi kalau prestasi sekarang ni dijadikan ukuran... ayat pun dah macam wartawan dan pengulas sukan kat Malaysia...ha ha.

Buat masa sekarang ni aku lebih berminat nak tengok samada MU boleh recover atau tidak. Dan nak tengok MU's fightback! Kalau ikut table sekarang, aku rasa 3 pasukan yang teratas bakal menjadi juara EPL musim ni; Arsenal, Liverpool dan Spurs. Kalau MU berjaya jadi top 4 pun dah kira bagus dah!

So, kita tengok apa keputusan MU lawan Sunderland malam ni ye...

Glory Glory Man United!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...