Kelly 3572

Friday, September 13, 2013

Bila Perasaan Rajin Menjelma...

Assalamualaikum

Aku ni kategori malas. Malas segala-galanya. Dari kecik sampai la dah tak kecik. Lebih-lebih lagi kalau bab membaca! Baca Quran pun susah nak maintain 3-4 kali seminggu. Ni kan pulak nak suruh baca buku. Tapi kalau terjumpa bahan bacaan yang betul-betul berjaya menarik perhatian dan minat aku, memang secara automatik aku akan dilihat macam ulat buku! 
MYR19.90 sahaja...
Termasuk MPH, dan terjumpa buku-buku ni. Dan akhirnya terbeli dan bakal terbaca nanti. Usahawan Melayu Malaysia yang kat atas ni memang aku kagum dengan kisah hidup dia. Macamana seorang yang tak la belajar sehingga ke universiti, tetapi berjaya menjadi antara orang terkaya di Malaysia. Hanya dengan menjalankan perniagaan dari masa sekolah sebagai pembantu kepada ayahnya; sekarang merupakan corporate figure yang terkenal. 

Yang buat aku lebih kagum, sifat low-profile and charity-loving person yang dimilikinya. Dia mampu beli apa sahaja yang dia nak, tapi dia maintain bersederhana, bukan jenis orang kaya yang belanja melampau-lampau. Private jet pun agaknya senang-senang je dia mampu beli 2-3 bijik, kalau dia nak...

Kalau pergi jenjalan Alor Star, boleh la nampak beberapa mercu tanda hasil sumbangan usahawan kelahiran Kedah ni.
2 buku koleksi Lonely Planet cuma sebagai pemberi motivasi je la untuk kumpul modal nak beli tiketnya. Takde plan pape pun lagi. Aku beli 2 buku pasal 2 negara dari 2 benua yang bertentangan ni sebab ni la 2 negara yang saaaaaangat cantik; bagi aku la, cantik dari segi alam sekitarnya. 

Siapa tak tahu trilogi Lord of The Ring tu yang menjadikan New Zealand sebagai lokasi penggambaran utama. Citer Hobbit pun sama jugak. Subhanallah... kawan-kawan blogger yang dah sampai ke NZ ni mesti sangat-sangat setuju tentang kecantikan alam ciptaan Allah kat negara tu.  
Swizerland pun sama jugak. Cantik tak hengat dunia. Udara segar pergunungan Alps selalu aku terbayang-bayang. Terimagine naik scenic train dan macam-macam la lagi aktiviti. 

Dah la aritu cerita Cinta Jangan Pergi tuh shoot pulak kat Interlaken!!! Fuhhh... lagi terbakar dan menitik air liur tengok kecantikan dan kesempoian bandar tuh. Cuma masalah utama nak ke sana ialah kos sara hidup yang tinggi je la. Nasib baik CHF tak semahal Euro atau Pound. Tapi, still memerlukan kos yang agak tinggi untuk meredah negara di tengah-tengah Europe ni.

Papepun, 2 buku dari Lonely Planet ni aku boleh jadikan rujukan bila masanya dah sampai dan ongkosnya dah cukup nanti...ikat perut la dari sekarang..he he

2 comments:

Ninie Hanis said...

Salam Aidiladha dan selamat mentelaah..

Yeke cerita Cinta Jangan Kau Pergi shoot kat Interlaken?Wow harus tengok ni..sebab tu tempat hanimunan kitorang..hewhew..The most beautiful place we've been so far. Insyallah nak gi Nuzilen jugak *verangan.

Mijoe,kitorang gi beraya rumah kawan kat Bradford smlm. Zaid cakap ada sorang doctor apa ntah namanye tu your friend yg Mijoe mention dulu.Tapi ninie tak perasan pulak wife dia mana satu.

Mijoe said...

a'a, CJP tuh shooting kat Interlaken masa early episodes je la. Tapi, kalau dah interlaken tuh...paham2 je la kan ninie. sapa kata interlaken tak cantik lagi tak tau la...he he..cakap macam la sendiri pernah sampai kan uncle mijoe ni... :p tapi mmg Subhanallah!!!! nuzilen pun rasanya setaraf la dgn interlaken tuh...specially south islandnye tuh..

doctor tu la kot Nazrul, kawan Ezlika ekceli..he he. Dia la(Ezlika) yg beria-ia nak tolong ninie n zaid dgn mengintroducekan Nazrul tuh.. :) uncle mijoe pun happy sangat bila korang dapat kwn baru :)

missed fahim la!! :( suka tgk video dia kat stafford dulu... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...