Kelly 3572

Friday, September 13, 2013

Bila Perasaan Rajin Menjelma...

Assalamualaikum

Aku ni kategori malas. Malas segala-galanya. Dari kecik sampai la dah tak kecik. Lebih-lebih lagi kalau bab membaca! Baca Quran pun susah nak maintain 3-4 kali seminggu. Ni kan pulak nak suruh baca buku. Tapi kalau terjumpa bahan bacaan yang betul-betul berjaya menarik perhatian dan minat aku, memang secara automatik aku akan dilihat macam ulat buku! 
MYR19.90 sahaja...
Termasuk MPH, dan terjumpa buku-buku ni. Dan akhirnya terbeli dan bakal terbaca nanti. Usahawan Melayu Malaysia yang kat atas ni memang aku kagum dengan kisah hidup dia. Macamana seorang yang tak la belajar sehingga ke universiti, tetapi berjaya menjadi antara orang terkaya di Malaysia. Hanya dengan menjalankan perniagaan dari masa sekolah sebagai pembantu kepada ayahnya; sekarang merupakan corporate figure yang terkenal. 

Yang buat aku lebih kagum, sifat low-profile and charity-loving person yang dimilikinya. Dia mampu beli apa sahaja yang dia nak, tapi dia maintain bersederhana, bukan jenis orang kaya yang belanja melampau-lampau. Private jet pun agaknya senang-senang je dia mampu beli 2-3 bijik, kalau dia nak...

Kalau pergi jenjalan Alor Star, boleh la nampak beberapa mercu tanda hasil sumbangan usahawan kelahiran Kedah ni.
2 buku koleksi Lonely Planet cuma sebagai pemberi motivasi je la untuk kumpul modal nak beli tiketnya. Takde plan pape pun lagi. Aku beli 2 buku pasal 2 negara dari 2 benua yang bertentangan ni sebab ni la 2 negara yang saaaaaangat cantik; bagi aku la, cantik dari segi alam sekitarnya. 

Siapa tak tahu trilogi Lord of The Ring tu yang menjadikan New Zealand sebagai lokasi penggambaran utama. Citer Hobbit pun sama jugak. Subhanallah... kawan-kawan blogger yang dah sampai ke NZ ni mesti sangat-sangat setuju tentang kecantikan alam ciptaan Allah kat negara tu.  
Swizerland pun sama jugak. Cantik tak hengat dunia. Udara segar pergunungan Alps selalu aku terbayang-bayang. Terimagine naik scenic train dan macam-macam la lagi aktiviti. 

Dah la aritu cerita Cinta Jangan Pergi tuh shoot pulak kat Interlaken!!! Fuhhh... lagi terbakar dan menitik air liur tengok kecantikan dan kesempoian bandar tuh. Cuma masalah utama nak ke sana ialah kos sara hidup yang tinggi je la. Nasib baik CHF tak semahal Euro atau Pound. Tapi, still memerlukan kos yang agak tinggi untuk meredah negara di tengah-tengah Europe ni.

Papepun, 2 buku dari Lonely Planet ni aku boleh jadikan rujukan bila masanya dah sampai dan ongkosnya dah cukup nanti...ikat perut la dari sekarang..he he

Sunday, September 8, 2013

Hitam Dan Netbooknya...

sibuk nampak!!!
Assalamualaikum

Hujan lebat petang ni buatkan si hitam ni mengendeng-ngendeng kat netbook yang suam-suam kuku ni. Siap nak cakar-cakar lagi keyboard. Nak tarik perhatian dia ni agak susah bila dia dah syok sangat grooming diri sendiri.
CAKKKK!!! ada ala-ala dalam cerita The Conjuring tak??
Nasib baik berjaya jugak aku snapped satu pose konon cute dari putera raja yang telah disumpah menjadi kucing hitam ni. Nampak la jebon educated sket bila skrin netbook tengah displayed knots to km/h conversion kan!

Pesanan dari putera raja ni; entry ni bukan bertujuan mempromosi barangan Sasmung! Author blog ni yang lupa nak padamkan jenama netbook dia masa edit gambar ni tadi!

Sunday, September 1, 2013

Selamat Kembali Wifey!!!

Assalamualaikum

Hari tu dah jadi drebar hantar passenger gi airport, hari ni passenger tersayang tuh kembali ke tanah air bersama ibu mertua, Cik Nana serta kroni-kroni wifey. Berbondong-bondong la beg yang telah beranak pinak kot.

Aku as usual excited la sebab boleh pergi airport nak pick up diorang. Papehal track dulu flight wifey tuh sebelum gerak, baru la dapat bajet masa dengan lebih baik supaya tak perlu melangut lelama kat airport, kalau melangut lama pun takpe, katanya suka sangat lepak kat airport kan?
1750hrs; MH759 (9M-MLD) take-off dari SGN
Flight yang wifey naik tu berlepas pukul 1750hrs dan ambil masa sejam lebih untuk sampai. So aku bajet dalam pukul 1845hrs camtu boleh aa gerak dari Pajam.  
1753hrs; @ 3,125 ft and climbing!

1847hrs; cruising @ > 34,000 feet
Pukul 1850hrs aku kua rumah, memang bajet nak sampai sama dengan MH759 landing nanti. Jalan Nilai - KLIA clear jadi aku sekejap je dah nak sampai KLIA. Kebetulan pulak hari ni kapal landing kat runway 14L, excited lebih sket sebab aku akan berselisih dengan kapal yang tengah final approach KLIA for landing nanti. Aku confident MH759 berselisih dengan aku kat Dengkil. Rendah giler...< than 1,000 kaki kot...  nampak besar la pulak 73 bila tengok dari bawah dalam jarak yang sangat dekat camtu.

One fine day memang nak kena pergi skodeng jugak kapal-kapal ni take-off and landing dari tepi pagar KLIA! 
1953hrs; sesi merayau aku kat Anjung Tinjau, terserempak pulak dengan A380 meeting room!
Lepas parking kereta, solat maghrib dulu kat surau @ Anjung Tinjau. Wifey dah called dah, nak merayau kat duty free shop dulu katanya. Aku pun merayau la jugak kat dalam terminal tuh. Takde la pulak terserempak dengan Zarul Payung si pramugara retis yang fofuler dengan lagu Ramalan Ku Benar Belaka tuh.

Dekat pukul 8 baru la wifey suh jumpa dia kat arrival hall. Selesai sudah sesi shopping Vietnam! Nanti la turn aku pulak pergi Vietnam tuh. Nak pergi tengok tempat-tempat bersejarah peninggalan perang dulu. Kasi keinsafan dan pengikhtibaran sket... jangan ingat nak shopping je.

On the way balik pun berselisih lagi dengan kapal yang nak landing.Turunkan cermin kereta biar boleh dengar deruan enjin kapal tuh... tapi sayangnya bukan A380!!! Nak gak dengar macamana bunyi 4 enjin wide body lalu kat atas kepala!

Lepas ni tak sabar nak sampai rumah nak selongkar beg cari ole-ole dari Vietnam... ha ha!
Ni la upah jadi driver... 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...