Kelly 3572

Friday, August 30, 2013

Jadi Driver Untuk Penumpang KUL-SGN

Assalamualaikum
1653hrs; apron next to runway 14L/32R
Hari ni aku amik cuti sebab jadi driver, nak hnatar wifey ke KLIA sebab dia nak ke Saigon untuk urusan melontar secara berpasukan. Kalau ikut plan asalnya, wifey patutnya tak kerja hari ni. Tapi sebab bossnya tak approved cuti yang dah diapply atas alasan bulan ni dah banyak kali MC, wifey terpaksa keje gak separuh hari. 
1658hrs; boarding pass penumpang hari ni...
Teammate wifey sepatutnya ada 5 orang; termasuk ibu mertuaku dan jugak SiL, tapi pagi tadi sorang contestant terpaksa tarik diri di saat-saat akhir, masa luggage dah pun selamat masuk ke perut kapal. Masalah kesihatan. 

Itulah sebabnya flight KUL-SGN pagi ni delay sikit sebab urusan pengeluaran semula luggage kawan wifey yang kurang bernasib baik tuh. Dah la burn duit tiket dan pakej tuh, tak dapat pulak pergi melontar kat Vietnam. Mesti ada hikmah di sebaliknya. Selamat duit daripada habis untuk dilontar dan jugak nasib baik masalah kesihatan terjadi sebelum naik kapal dan take-off ataupun masa dah sampai kat Vietnam; kalau tak mesti lagi banyak masalah lain timbul. Kapal nak kena return for landing dan lepas tu berlepas semula ataupun kena dapatkan rawatan atau silap hari bulan admitted kat hospital di Vietnam.
1712hrs; scanning hand carry kat check point
Lepas solat Jumaat aku pick up wifey kat office  dan terus ke KLIA. Nasib baik la traffic lancar. Pukul 1600hrs camtu dah sampai KLIA. Terus check-in dan amik boarding pass. Takde masa nak hang out dengan wifey sangat sebab dah kesuntukan masa. Flight pukul 1750hrs, nasib baik la jugak kapal kat gate H, takde la nak kena jalan jauh sangat. 
1713hrs; posing cute depan aircraft model of Oneworld airline members & MAS partner
Aku follow je la wifey dari atas sampai la ke kawasan Anjung Tinjau tuh. Bila dah wave goodbye kat wifey, aku terus lepak kat Anjung Tinjau yang mengadap gate H. Memang just nice tempat aku lepak tu betul-betul boleh nampak kapal yang wifey akan naik kejap lagi.
ni Boeing 737 yang dah agak lama kot kalau tengok dari segi rupa...

1722hrs; one of the MAS A380 on the tarmac for tonight's departure...

1731hrs; agak-agak ada tak crew yang tergolek atas tarmac kalau pintu ternganga cam ni...
Dari apa yang wifey bitau aku, aku rasa wifey dapat naik kapal 738 yang baru kot. Ada entertainment dan jugak USB port untuk charge gadget. Dan yang paling penting ada meal serve on-board untuk penerbangan yang melebihi 60 minit. Wifey sempat MMS aku gambar seat kat dalam kapal 9M-MXK tuh...
seronok kalau dapat fly dengan aircraft yang baru macam ni...

push-back!

sebahagian dari MH aircraft kat gate H

1758hrs; 9M-MNB just landed from LHR on runway 14L, welcome home!

1801hrs; 9M-MNB bump into her colleague lepaking on the tarmac; ready for departure later tonite...

1806hrs; wifey's MH 766 9M-MXK push-back to taxi position

1807hrs; MH 766 9M-MXK ready to taxi for take-off

1812hrs; MH 766 9M-MXK taxiing to runway 14R for take-off... have a safe flight wifey!  
Aku lepak kat KLIA sampai la pukul 2000hrs. Punya la lama sampai aku rasa wifey pun dah nak landing kat SGN dah kot. Yang penting, aku pun puas hati dapat merayau ke hulu ke hilir dalam terminal. Solat asar dan maghrib kat surau di Anjung Tinjau. Surau berdekatan dengan KFC dah ditutup, tak pasti la pulak untuk sementara waktu ataupun for good. Aku rasa management KLIA patut sediakan surau yang lebih dekat berbanding dengan surau kat Anjung Tinjau tuh yang cuma ada 4 tempat mengambil wuduk. Bila peak hours keadaan akan menjadi sangat sesak dengan jemaah. Dah la pintu nak masuk ke surau tuh pun kecik je. Nanti pelancong Muslim dari negara lain datang nak solat kat surau tuh kata apa pulak kan... kata negara Islam, tapi kemudahan untuk solat kurang sempurna.

Sila bertindak segera. Kesian kat warga emas dan orang-orang yang kurang upaya terpaksa berjalan jauh untuk ke surau ni. Surau kat arrival hall tu aku tak pasti besar mana.
1948hrs; security check-point dah mula beratur panjang kat hampir semua lane... busy le tu...
Lepas solat maghrib aku perasan queue kat security check point dah semakin panjang menunjukkan banyak penerbangan yang akan berlepas dari KLIA malam ni. Excited pulak nak travel jugak macam diorang ni.
1949hrs; bila la aku nak sambar satu model A380 ni...
Pukul 2045hrs camtu, aku dapat text dari wifey bitau yang dia dah selamat sampai dan dah on the way nak gi dinner dah dengan rombongan tak berapa nak Cik Kiah ke Saigon tu. Aku masa tu tengah sangkut dalam traffic jam kat jalan menghala ke Pajam. Jadi orang bujang bersama-sama dengan BiL dan jugak si hitam itu sampai la hari Ahad ni!

Wednesday, August 21, 2013

Hari Ini Dalam Sejarah...

Assalamualaikum

Takziah kepada keluarga mangsa eksiden yang terbunuh kat km3.6 Jalan Genting Highland - KL jam 1430hrs tadi. Setakat berita kat Astro Awani dan Nightline TV3 tadi, dah disahkan 37 orang menemui ajal; termasuk pemandu bas malang tu, 16 cedera pelbagai tahap; semoga mereka akan selamat... Amin.

Sedih, tu yang merajinkan diri buat entry ni walaupun mesti semua orang dah sedia maklum. Aku dapat tahu pasal kejadian ni pukul 5 petang tadi, itupun sebab bila bukak blog, ternampak post ringkas blog Ondscene pasal kemalangan ni. Terus cepat-cepat nak balik tengok berita pukul 8 malam sebab nak tahu perkembangan terkini. Masa baca Ondscene tu, belum tahu seteruk mana kemalangan tuh sebab Bro Ondscene pun masa tu kat lokasi kejadian belum dapat berita penuh.

Seingat aku la, memang ni la eksiden yang meragut nyawa paling banyak kat Malaysia setakat ni. Untuk fakta yang lebih detail, boleh la klik blog Ondscene ni ya. Sumber yang reliable. Semoga takde lagi eksiden macam ni atau eksiden-eksiden lain berlaku kat Malaysia, Amin!

Thursday, August 8, 2013

Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1434H

Assalamualaikum

Selamat menyambut Hari Raya Aidil Fitri kepada seluruh umat Islam yang tertengok/terbaca entry ni. Maaf zahir dan batin! 
tengah rajin la ni...
Kepada rakyat Malaysia yang bukan beragama Islam, selamat bercuti. Dan kepada semua pengguna jalan raya tak kira ke mana saja destinasi dengan tujuan yang baik, berhati-hatilah selalu. Malang dan malam tak berbau...
sampul duit raya Malaysia Airlines 2013
Sekarang ni memang tengah banyak entry tertangguh dan terbengkalai. Bukan malas, tapi tak cukup masa! Ni semua kerja punya hal la ni. Tension tu memang tak boleh nak digambarkan, tapi sebab bulan Ramadhan masa tu, jadi aku berjaya la kawal Templer Park (temper) aku tu daripada meletup! Kena sangat banyak bersabar di atas setiap dugaan yang diberi.
ulangtahun pertama MAS beroperasi dengan Airbus A380-800
Jaga kesihatan masing-masing, jangan makan sesuka hati je. Pilih makanan yang berkhasiat, kurangkan makanan yang bersantan, berminyak, pedas, masin dan manis di setiap masa. Jadikan bulan Syawal ni sebagai langkah permulaan untuk kita semua menjaga kesihatan dengan lebih baik, terutama sekali corak pemakanan kita! Serius dah macam dietitian dah aku cakap!
spotting @ 1709hrs - tak pasti MAS1,2,3 or 4 (A380) LHR-KUL on descent FL +/-100 over N 2.937507, E 101.751588 (Bangi
Entry raya ni jugak aku ambil kesempatan untuk display sampul duit raya Malaysia Airlines yang aku dapat tahun ni. Katanya ni pertama kali MAS kuakan sampul duit raya. Bagus la jugak... Dah dapat sampul ni pun, macam la aku ada duit nak isi ke dalamnya... sampul kosong je la... kosong...kosong...koooosong!

Apa-apapun, semoga Ramadhan yang telah ditinggalkan dapat memberi sekurang-kurangnya sedikit manfaat dan pengajaran kepada kita semua, dan yang paling penting sekali, marilah kita berdoa agar Ramadhan kali ni bukan yang terakhir buat kita semua. Amin. 

Salam Aidil Fitri untuk semua dan selamat bercuti!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...