Thursday, July 11, 2013

Sotong Sumbat a.k.a Ketupat Sotong

Assalamualaikum

Saja je nak buat entry berunsur hasutan ni di bulan puasa. Ni merupakan my all time favorite cuisine. Masa kecik dulu la berkenalan dengan sotong sumbat ni. Sampai sekarang ni pun masih lagi menjuarai carta makanan aku. Cuma sekarang ni, kambiang dah berjaya menggugat sotong ni.

Wifey dah boring agaknya asyik dengar aku cakap pasal sotong sumbat ni. Kebetulan masa dia pergi tunjuk juadah untuk berbuka hari ni kat bazar remdan Wangsa Maju, dia terjumpa la dengan sotong yang aku duk sebut selalu mengalahkan orang mengidam! 
3 ekor ni RM5 @ bazar remdan nearby LRT Wangsa Maju
Wifey pun sambar la 3 ekor sotong untuk suaminya yang terchenta ni. Dengan harapan lepas dapat makan sotong ni suaminya dah boleh diam dan sebut menu lain pulak...thank you darling!
saje la nak close-up pulak kan konon nak tunjuk pulut tuh...
Puas hati jugak la dapat makan sotong sumbat ni. Walaupun harga agak mahal, dan wifey pun takleh makan sebab ada pulut kat dalam sotong tuh. Lebih jimat kalau pandai dan rajin buat sendiri!

Bulan puasa ni takleh tengok gambar ni lelama sangat kalau siang hari yer...

5 comments:

Ninie Hanis said...

amboi..sotong tersumbat pulut nampak..hihi,tak pernah makan but i bet it delicious.

haih..bila tahun la dapat gi pasar remdan ni...

meowwmania said...

tak penah makan sotong sumbat nih, tp mmg tak bape suka sotong pon ketam suka laaaaaa :D

Mijoe said...

Mommy Fahim

itu sutun memang delicious la for me. Org lain tak tau aa..he he. Zaid penah makan x?

tourism malaysia kat london takde buat bazar remdan ke skrg?

Mijoe said...

KK,

KK cuba buat ketam sumbat la klu cenggitu.. :p mintak Mon tolong sumbatkan pulut dalam kulit ketam tuh... ha ha

Ninie Hanis said...

tade kot..tapi taktaula kot kat manchester ada bazar remdan.kalau ada harus serbu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...