Saturday, June 29, 2013

Beli Belah Kat Pasar Sungai Haji Dorani...

Assalamualaikum

Hari ni ada wedding kawan wifey kat Tanjong Karang. Dah alang-alang sampai Tanjong Karang, dekat sangat dah dengan Kampung Sungai Haji Dorani, ala...dekat tempat aku shopping fresh seafood dulu tu! Kitorang bawak la sekali 2 icebox untuk ke wedding tu, tapi bukan la untuk tapau lauk pauk dan nasi kenduri tuh, tapi untuk pergi shopping kat pasar tu la. 
1639hrs: tengah mencari ikan pekasam...
Dari Nilai (1130hrs) bertolak ke KL untuk pick up teacher Yon sebelum sambung perjalanan ke Tanjong Karang melalui LATAR Highway, sebab nak cepat. Dengan keadaan trafik yang sesak nak masuk KL, menyebabkan pukul 1300hrs baru la bertolak ke Tanjong Karang dari Taman Melati. Pukul 1500hrs sampai ke lokasi kenduri dalam keadaan cuaca yang panas dan kering. Kenduri pun dah hampir nak tutup kedai dah. Tapi yang penting, selamat sampai dan memenuhi undangan kan.
1639hrs; view dari hujung jalan...orang berniaga kat kiri dan kanan jalan ni la...
Selesai mengerjakan nasi kat kenduri tuh, stopped kejap untuk solat di masjid Tanjong Karang sebelum meneruskan perjalanan ke utara dan selamat tiba di pasar tu lebih kurang 30 minit kemudian. Apa tunggu lagi, mulakan shopping dengan wifey dan teacher Yon berbaju kurung formal kat pasar kampung di petang Sabtu!
1643hrs; antara bouncer kat pasar tu yang 'menjaga' ikan-ikan segar...
Banyak jugak la hasil tangkapan kitorang pada petang ni. Berbaloi la bawak 2 icebox kecik tu! Sesuai dengan size Kelly pun yang comel! Antara hasil tangkapan yang aku ingat pada petang ni ialah;
  • ikan sebelah @ ikan sisa nabi (best giler ikan ni!! goreng je...first time beli dan tahu kewujudannya)
  • ikan senangin 
  • ikan cencaru
  • sotong
  • udang
  • ketam (beli untuk pilot yang suka ketam)
  • ikan pekasam
  • petai
  • satay ayam RM0.60 secucuk (last visit RM0.50 secucuk)
  • air tebu kaw yang memang kaw (RM1.50 sebotol 500ml tu, nyesal beli sebotol!)
  • tempe
  • isi lala
  • fishball yang campur dengan lobak
  • kuih lepat labu
  • etc...banyak yang dah terlufe...
Bila dah tersedar yang aku bawak Kelly hari ni, maka dengan berat hati dan berat kereta, kitorang blah meninggalkan pasar yang teacher Yon baru pertama kali datang ni describe sebagai terbaik tu. Tapi misi belum habis lagi. 

Lepas solat Asar kat stesen minyak Petronas dan sambung balik perjalanan balik ke KL, kitorang singgah la kat tepi jalan sebelum sampai ke Tanjong Karang tuh untuk merembat mentarang. Menatang ni memang wajib beli kalau dah sampai ke area sini. Aku beli 2kg mentarang dengan harga RM12/sekilo kat tepi jalan. Last visit harganya ialah RM10/sekilo... inflasi..inflasi! Chef Joe kat office aku cakap, kat Pasar Malam Tanjong Karang boleh dapat mentarang dengan harga yang jauh lebih murah... RM6/kilo!!! Biar mentarang Chef Joe!!! Tifu tertifah la ni...takpe, next time aku nak cari pasar malam kat area Tanjong Karang tuh untuk beli mentarang!
1719hrs; wifey pilih ketam untuk pilot
Sambung perjalanan lepas tu berhenti pulak untuk beli kerepek-kerepek yang pelbagai dan beli jugak nenas Sarawak yang tak tanam kat Sarawak; ni untuk ibu mertuaku. Beli 2 botol madu lebah kampung; RM8 sebotol; tak pekat sangat dan tak manis sangat, special untuk wifey yang ada masalah sistem pernafasan.

Sampai KL, hantar teacher Yon balik dulu sebelum hantar hasil tangkapan ke Gombak. Selesai urusan wajib, terus gerak balik ke Nilai untuk sesi merasa sket hasil tangkapan walaupun dah pukul 2230hrs masa sampai sana. Tapi perasaan lapar dan excited nak rasa fresh seafood tu yang menyebabkan masterchef-masterchef kat Nilai sanggup bersusah payah prepare bahan-bahan dan masak sket hasil tangkapan malam ni jugak...

Penat giler ooo...tapi serious la, nyesal beli sebotol je air tebu tuh... (masuk je lorong pasar tuh, cari first stall sebelah kanan yang jual air tebu dalam botol mineral water 500ml)

Thursday, June 27, 2013

Jerebu.., Kau Pergi Jua Akhirnye...

Assalamualaikum

Akhirnya, Hari Jerebu Kebangsaan dah berakhir dengan bantuan dariNya. Sedikit hujan di beberapa kawasan Lembah Kelang, dan tiupan angin yang membawa jerebu pergi ke destinasi yang tidak didedahkan, mungkin termaktub dalam akta rahsia rasmi kot...ha ha. 
1436hrs; jauh betul perbezaan dengan gambar hari Isnin 24/6/2013
Apa-apapun, Alhamdulillah, boleh teruskan hidup seperti biasa, anak-anak dan adik-adik semua dapat ke sekolah dan belajar dengan lebih baik. Tapi tu la, industri penjualan topeng muka dan juga peniaga kafetaria kat bangunan-bangunan tertentu merosot la bila cuaca dah kembali pulih. Jangan risau, biasanya, tahun depan jerebu pasti kembali lagi menemui anda semua...silap haribulan tak sempat tahun depan pun...mana la tahu dia muncul kembali nanti...Nauzubillah!

Tuesday, June 25, 2013

Jerebu Jerebi Please Go Away ASAP...

Assalamualaikum

Aku nak share 3 gambar yang aku snapped dengan camera phone aku tadi dari tingkat 28 bangunan yang aku lepak sekarang ni.


Sekolah dah dibuka hari ni walaupun keadaan jerebu masih lagi jelas tak memuaskan. Tapi ramai ibubapa yang tak menggalakkan anak-anak mereka mengambil risiko dalam keadaan cuaca macam ni. Bagus! Kang kalau anak-anak kita sakit nanti dah timbul satu masalah pulak.

Monday, June 24, 2013

Hari Jerebu Peringkat Kebangsaan 2013

Assalamualaikum

Selamat menyambut Hari Jerebu Kebangsaan kepada semua dengan ucapan; kurangkan aktiviti di luar premis, minum air sebanyak mungkin, basuh muka selalu, pakai topeng untuk menutup hidung dan mulut bila berada kat luar premis dan jangan membuat pembakaran terbuka. 
0840hrs; pemandangan indah kota metropolitan dari platform stesyen LRT Wangsa Maju
Acara tahun ni agak serious dan kritikal berbanding tahun lepas rasanya. Tahun ni Muar menjadi juara keseluruhan acara jerebu ni dengan mendapat hampir 800 mata! Punya la teruk sehingga ke tahap ada beberepa penerbangan ke JHB/WMKJ terpaksa di divertkan ke airport lain; sumber ni aku dengar dalam berita kat TV je la. Di peringkat negeri Selangor pulak dimenangi oleh pasukan Pelabuhan Klang yang berjaya memungut sejumlah hampir 500 mata!
1132hrs; suasana indah dari opis
Keadaan kat opis hari ni memang agak merimaskan, ramai yang tak sanggup keluar lunch. Dan akibatnya, durian runtuh la kat peniaga di kafetaria bila kebanyakan penghuni bangunan pejabat mengerumuni gerai mereka. Kalau hari biasa pukul 1300hrs tuh masih banyak lauk belum habis dijual, lain cerita pulak pada hari ni, belum pukul 1230hrs pinggan mangkuk pun dah takde... kah kah kah. Alhamdulillah, hikmah di sebalik jerebu ni memberi lebih rezeki kepada peniaga; cuma tak elok la kalau ada peniaga ambik kesempatan untuk menyembelih pelanggan mereka sekaw-kaw yang boleh, tak berkat you...ha ha!
1910hrs; ketebalannya masih lagi jelas di mata...
Hari ni pun sekolah-sekolah di KL dan negeri Selangor tutup sebagai langkah berjaga-jaga supaya anak-anak dan adik-adik kita tak menghadapi risiko penyakit berkaitan pernafasan. Semoga cuti ni dimanfaatkan betul-betul. 

Jerebu tahun ni diburukkan lagi dengan ketiadaan awan yang sesuai untuk membuat pembenihan awan yang bertujuan untuk menghasilkan hujan. 3 negara yang turut menyambut acara tahun ini secara besar-besaran adalah Malaysia, Singapura dan Indonesia selaku tuan rumah. Singapura sibuk menunding jari kepada Indonesia yang gagal mengawal kebakaran hutan di Sumatera yang mungkin menjejaskan industri pelancongan di negara seberang Tambak Johor tu. Daripada sibuk menyalahkan satu sama lain, lebih baiklah ketiga-tiga negara ni bekerjasama sebagai satu unit untuk memadam kebakaran tu...lagi cepat masalah ni selesai.  

Ini baru sikit je ujian dariNya...

Monday, June 17, 2013

Air Purifier...

Assalamualaikum

Oleh kerana udara kat KL ni sentiasa tercemar, ditambah pulak oleh keadaan wifey yang sensitif pada habuk, maka Majlis Keselamatan Rumah telah mengambil tindakan sewajarnya dengan membeli Sharp Air Purifier untuk di letakkan di kawasan yang sesuai di dalam rumah.
Setelah menjalankan sedikit kaji selidik berkenaan harga dan jenama-jenama air purifier di pasaran, MTR telah meluluskan untuk membeli secara senyap-senyap tanpa pengetahuan wifey air purifier jenama Sharp. Bajet nak buat surprise lagi la ni...
Aku beli menatang ni di kedai online je (RM289 termasuk khidmat penghantaran). Rasa macam sangat berbaloi la jugak sebab dapat beli dengan harga yang jauh lebih murah daripada harga yang ditawarkan di kebanyakan kedai menjual peralatan elektrik (RM499). Nak maintain menatang ni senang je, cuma perlu bersihkan penapis udaranya dengan menggunakan vacuum cleaner setiap 2 minggu. Jangkahayat penapis udaranya pulak adalah selama 18 hingga 24 bulan. Harga penapis udara untuk model ni adalah di antara RM80-RM110 seunit.
Penggunaan eletrik menatang ni pun lebih kurang sama macam kipas angin je, bukan macam air conditioner, peti sejuk ataupun seterika. Jadi tak perlulah risau sangat pasal bil elektrik tu...

Menatang ni jugak elok untuk rumah-rumah yang ada baby, mungkin boleh mengurangkan risiko selsema pada baby kot...
Citylink hantar menatang ni kat opis aku, jadi aku dengan gigihnya mengangkut menatang ni dari opis ke rumah, dengan berjalan kaki, naik bas dan LRT, demi isteri tercinta dan nak buat surprise punya pasal. Dan nasib baik surprisenya menjadi...he he

Jaminan setahun pun boleh register secara online jugak. Semoga dengan kewujudan air purifier ni dapat mengurangkan sket risiko penyakit-penyakit berkaitan saluran pernafasan, bukan takat pada wifey je, tapi pada aku jugak selaku ahli MTR! Amin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...