Kelly 3572

Saturday, March 30, 2013

I Love You Scones!!!

Assalamualaikum,

Aku tak tahu sejak bila aku mula pandai makan scones ni. Tapi yang pasti, meme (dialek Kelantan ala Adi Putra dalam KL Gengster) aku suka gila la layan scones ni. 

Kenkadang pepagi on the way ke office tu sempat la aku singgah Cold Storage untuk beli scones untuk breakfast. Tapi kalau beli-beli kat kedai ni macam tak berapa puas hati, lebih-lebih lagi kalau memikiokan sape la gerangan orang yang buat scones tu. 

Bila wifey terjumpa kawan dia kat Facebook yang kherojenye dan hobbynye buat kek dan delicious stuff like scones ni, lalu ditempah scones tu sebab wifey tahu aku suka gile makan scones, perghhh... tak tahu nak cakap dah. Mesti la suke sebab dapat makan scones buatan Muslim, fresh pulak tu. Pekena dengan teh O ni mesti syiok ooo...
Selain dari scones, Brown Butter Bakes jugak rajin buat kek untuk segala macam occasion. Tapi aku ni memang dah tak boleh dipisahkan dengan scones ni. Tak payah aa citer pasal kek kan, dah tajuk entry ni pun pasal scones...ha ha.

Order jangan tak order ye. Nak suh hantar sampai depan pintu rumah pun boleh kot... he he..memandai je aku ni kan. Boleh consult  dengan BBB untuk urusan penghantaran ok!

Air liur dah meleleh ni... nak kena order scones untuk kali ke 3 ni!

Wednesday, March 27, 2013

Tuesday, March 26, 2013

Al Amaan

Assalamualaikum

Wifey tak berapa nak sihat. Dari minggu lepas asyik semput memanjang. Asyik ulang-alik gi Klinik Idzham tuh for nebulizer. Akhirnye pagi tadi, dia menyerah diri ke spital yang biasa la kalau nak amik pakej berhari-hari dan bermalam-malam tuh. Lepas lunch aku terus ke spital tuh untuk tunggu wifey selesaikan urusan check-in ke wad. 

Bila urusan pendaftaran dah selesai, baru la aku bawak kete ke office. Dapat la deliver 3 kotak Corelle kat buyer, kebetulan pulak dah masukkan set Corelle tuh dalam bonet 2-3 hari sebelum tuh. 
Ni dah masuk kali kedua menggunakan kemudahan skim perlindungan insuran majikan untuk lepak kat bilik tanpa roommate ni. Lebih privacy, baru la boleh berehat semaksimum yang mungkin.
TV pun ada gak channel Astro. Walaupun bukan semua channel, tapi sekurang-kurangnya ada channel yang penting macam Fox Sport tu. Kang senang nak tengok game MU nanti! Ha ha. Kebetulan pulak game minggu ni lawan Sunderland ditayangkan kat Fox Sport (812). Boleh la tengok game tu nanti kat sini dengan wifey kalau wifey belum discharge dari sini. Kalau MU perform below par memang ada la bacaan tekanan darah yang tak berapa elok kot...ha ha ha.

Service kat Pusrawi ni rasanya masih banyak yang boleh diperbaiki. Ada yang ok, ada yang sedang-sedang je dan ada jugak yang mengecewakan sebagai sebuah hospital swasta. Kalau bandingkan dengan perkhidmatan dan kualiti hospital swasta lain kat KL ni macam Gleneagles, Ampang Puteri semua tuh, rasanya Pusrawi ni macam agak ketinggalan jugak la. 

Cuma yang best, ada laungan azan untuk setiap waktu solat, ada tafsir Al-Quran dalam drawer setiap katil dan jugak buku panduan solat untuk orang sakit. Memang la kena ada kalau dah namapun Pusat Rawatan Islam kan. Semoga Pusrawi akan terus improve dan maju! 

Wifey pulak, get well soon darling! Nampak sangat husband anda akan keboringan duk umah sensorang....ha ha ha.

Friday, March 22, 2013

Snow Lagi???

Assalamualaikum

Tadi wifey dapat satu message melalui Whatsapp messenger dari Ninie! Dan gambar bawah ni la yang menceritakan segala-galanya...
jelesnye jelesnye... he he
Tiada apa yang dapat kukatakan selain dari menatap gambo ni dengan penuh kesyahduan. Eksyen la BigBoss dengan uncle Mijoe nanti dengan gambar-gambarnya lagi bergelumang dengan snow... tak habis-habis lagi ke winter

Pesanan kepada snow, next time bitau ek bila nak turun lagi okay, baru senang nak booking flight ticket or extend our stay ok? Ha ha... and to my dear BigBoss, enjoy the snow and gelakkan uncle & auntie ni yang maintain status tak pernah experience snow lagi...ha ha ha.

Wednesday, March 20, 2013

Suatu Ketika Bahulu...

Assalamualaikum

Ni merupakan satu babak dalam sebuah drama/telemovie yang aku telah tertengok kat TV; siaran rangkaian apa aku dah lupa, sebentar tadi.

Situasinya, sepasang suami isteri yang tak berapa elok perangainya sedang berborak-borak di dalam rumah diorang kat kampung apa ntah. Di siang hari adanya. Si isteri mengumpat tentang seorang perempuan; A dari kampung halaman mereka yang telah lama berhijrah ke Kuala Lumpur untuk bekerja dan pulang ke kampung dengan memandu kereta yang agak gempak la. Kepulanganya adalah untuk memujuk seorang rakan kampungnya; B untuk mengikuti beliau pulang ke KL untuk mendapatkan kerja; mengubah nasib diri dan keluarga. Si A ni bekerja sebagai GRO/pelacur. Ni konon nak perangkap si B ikut jejak si A la neh...

Si suami pulak telah merogol B dan masih syok kat B, selalu curi-curi peluang untuk berjumpa B, tanpa pengetahuan isterinya. 

Hmm, panjangnya intro...

Ni rakaman perbualan diorang...

Isteri: "Bang! Saya dengar si B tu dah ngikut si A tu ke kolumpo!!!"

Suami:"Apa??? (buat-buat terkejut..cover line la tu konon!) Apa la si B tu nak buat kat kolumpo tu? Apa kheroje yang dia boleh buat?"

Isteri:"Entah-entah dia kheroje macam si A tu la kot bang!!!"

Suami:"Kheroje macam si A tu? Kheroje apa?" tanya si suami pulak buat-buat tak tahu...

Lepas tu si isteri pi berbisik kat telinga suaminya untuk bitau kheroje si A tuh. 

Lerr... ni memang trend citer melayu kan? Walaupun diorang berdua je kat dalam rumah tuh, kenapa takleh cakap macam biasa je? Kenapa nak kena bisik-bisik sampai krew penggambaran drama tu pun takleh dengar setakat nak cakap si B tu ikut si A jadi GRO dan pelacur? Konon nak kasi saspen la kot kat penonton dan nak suruh penonton teka apa kerja si A kat KL tu ek? Rasa macam cacat je cerita tu bila ada adegan yang lawak macam ni...

Saturday, March 2, 2013

D4; Stafford - Manchester, Birthday & Manchester United vs Norwich City...

Assalamualaikum
0637hrs Selamat pagi Stafford!
Memula sekali, aku nak wish happy birthday kat diri aku sendiri pada hari ni! Special skit sambut hari tua tahun ni sebab lokasinya yang sangat menarik...bagi aku dan wifey la. Menarik sebab masa birthday kali ni, selain dari bersama wifey, dapat jugak bersama Zaid sekeluarga terutama sekali BigBoss! Dan another part of the day akan dihabiskan di Manchester, lebih spesifik lagi di Old Trafford!

Cuaca Stafford pagi ni agak baik. Alhamdulillah. Dapat tidur dengan nyenyak dalam keadaan dingin dan suam-suam kuku; sebab ada heater! Kalau takde heater, dah jadi ABC dah kot...he he..terima kasih tuan rumah! Jasamu dikenang! Tren ke Manchester Piccadilly yang kitorang dah booked tu akan berlepas dari stesyen Stafford pada pukul 1000hrs. Jadi pagi ni kitorang bersiap dalam keadaan yang tenang je la sebab Zaid akan hantar kitorang ke stesyen lepas breakfast nanti.

Pagi ni tuan rumah sediakan nasi lemak daun pisang dan jugak kopi O' Che Nah. Daun pisang yang diterbangkan khas dari KL! Fresh punya daun pisang...baru je potong hari tu semata-mata nak bawak ke Stafford! Nasi lemak yang simple, tapi bila makan beramai-ramai macam ni, jauh dari Malaysia pulak tuh, dengan daun pisang yang fresh, dilengkapkan pulak dengan kopi O' Che Nah, rasa macam sangat seronok! Ninie siap bekalkan lagi untuk kitorang bawak ke Manchester sebagai alas perut sebelum pergi tengok match tuh. Terima kasih lagi sekali. Macam nak pergi picnic kat atas pitch kat Old Trafford la pulak.

Lepas breakfast kitorang pun bergerak ke stesyen keretapi Stafford. Barang tak banyak pun nak kena bawak sebab nak tidur satu malam je kat Manchester. Bawak 2 backpack dengan barang keperluan yang basic dan gadget sahaja. Lain-lain luggage semua stay kat Stafford sebab esok nak balik ke Stafford semula lepas pergi melontar di Cheshire Oak!

Lepas Zaid dropped kitorang kat stesyen keretapi tuh, terus kitorang masuk ke platform untuk tunggu tren Cross Country ke Manchester Piccadilly. Tren sampai on time, dan departed on time! Perjalanan ke Manchester memakan masa hampir satu jam. Manchester Piccadilly ni memang stesyen terakhir laluan ni, jadi tak perlu risau la kalau terlepas perhentian ni ke, lain la kalau dah tersalah naik tren! Stesyen Manchester Piccadilly ni pun besar jugak, macam KL Sentral la kot.

Bila dah keluar dari stesyen, kitorang nampak ramai polis kat dalam stesyen tuh. Tak pasti pulak ada apa-apa kes ke dah jadi. Kitorang terus cari public transport untuk ke hotel Travelodge Manchester Salford Quays. Kitorang tempah bilik kat situ sebab hotel tu agak murah dan yang paling penting, boleh jalan kaki je ke Old Trafford nanti.
1125hrs; naik cab dari stesyen keretapi Manchester Piccadilly ke Hotel Travelodge Salford Quays
Oleh sebab nak cepat sampai hotel, kitorang naik cab ke hotel tuh. Nasib baik la senang dapat cab kat stesyen tu. Dan yang lebih best lagi, pemandunya ialah orang Islam, siap pakai ketayap lagi. Cuma dia tak banyak cakap la, just tanya nak gi mana tu je. Tak sampai 15 minit pun naik cab untuk ke hotel dari train station tu. Pukul 1130hrs camtu kitorang dah sampai kat hotel. Kitorang dah mintak early check-in pukul 1200hrs kat hotel masa buat tempahan dulu. Bayar la extra 10 pounds. Sebelah Travelodge ni ada pasaraya Morrisons! Travelodge ni terletak kat tepi main road nak menghala ke Old Trafford! Cawangan hotel ni agak baru berbanding dengan Travelodge yang kitorang stay masa 2010 dulu kat Manchester Ancoats. Sementara nak tunggu bilik kitorang siap, kitorang lepak dulu kat lobi.
1200hrs; selamat check-in
 


Dekat pukul 12 tengahari kitorang dibenarkan masuk ke bilik 204. Memang nampak serba baru lagi la furniture kat hotel ni. Rilek-rilek kejap sambil menjamu selera dengan nasi lemak yang Ninie bekalkan sebagai lunch sementara nak tunggu dinner kat rumah kawan wifey lepas game nanti. Masuk waktu zuhur, terus solat dan sebagainya. Kitorang kua dari hotel untuk menapak ke Old Trafford dekat pukul 1300hrs. Dari bilik hotel pun dah boleh nampak ramai supporter MU menapak ke stadium. Teruja betul first time nak tengok EPL match kat Old Trafford ni, masa birthday pulak tu!
1321hrs; pilih mana satu yang berkenan...
 
1325hrs; Old Trafford

1327hrs; kawasan berdekatan dengan stadium Old Trafford
Jalan kaki dari hotel ke Old Trafford ni memakan masa lebih kurang 20 minit sahaja. Dengan cuaca dingin ni plus excited ni memang tak rasa penat langsung la. Banyak gerai-gerai kat luar stadium yang jual t-shirt dan macam-macam merchandise dan cenderahati Manchester United dan jugak team lain. Kitorang planned nak shopping kat gerai luar ni lepas habis match nanti. Yang penting sekarang kena cari gate nak masuk stadium untuk ke seat yang telah ditetapkan dalam tiket tu.

Nasib baik la jugak tak susah nak cari pintu masuk yang betul. Security check backpack yang aku bawak, diorang tak benarkan bawak masuk cecair dari luar. Nak minum kena beli kat dalam stadium sahaja. Lega la jugak aku sebab kamera dan videocam dibenarkan untuk dibawa masuk!
seat kitorang kat dalam Old Trafford. Diagram credits to this site.
Lepas je gate tuh, terus cari tangga nak naik ke atas. Tapi tak la pergi ke seat terus. Pergi beli air dulu untuk dapatkan botol kosong untuk urusan ke toilet nanti. Takde pulak gambar pemandangan luar stadium dari dalam Old Trafford yang betul-betul cantik untuk aku share kat sini. Lepas selesai minum dan pergi toilet baru la kitorang pergi cari seat kat dalam stadium tuh. Masa tu baru pukul 2 lebih, boleh la tengok team warm-up dulu sebelum kick-off @ 3pm. Gayat jugak seat kitorang tuh, dah la tinggi, hujung dunia jugak la. Dah bersempadan dengan Sir Alex Ferguson Stand dah!
1413hrs; crowd pun belum ramai kat dalam stadium
sebelah kiri seat kitorang
 
sebelah kanan seat kitorang
1424hrs; pemain United tengah warm-up
 
1500hrs; kick-off Manchester United vs Norwich City
United menyerang Norwich di awal 10 minit yang pertama...
Dipendekkan cerita, bersempena dengan birthday aku ni, MU berjaya menewaskan Norwich City dengan jaringan 4-0; 3 gol jaringan Shinji Kagawa dan satu dari rembatan cantik Wayne Rooney. Kalau bukan birthday aku tak la bermakna MU kalah pulak... cuma aku rasa sangat puas hati la datang dari jauh masa birthday lepas tu dapat tengok banyak gol! Wifey je yang missed 2 gol yang terakhir (gol Rooney dan Kagawa yang ke 3) sebab dia pergi toilet masa minit ke 80 lebih. Aku pulak sibuk dengan video-cam masa Rooney scored tu, jadi kelam kabut tak pasti nak concentrate shoot video ke atau nak tengok Rooney celebrate!
1702hrs; dah hampir takde penyokong dah sebab steward dah suruh keluar cepat-cepat...
Bila tamat perlawanan kitorang ingat nak posing lelama sket, tapi steward/security suruh semua orang keluar dari stadium dengan lebih cepat. Mungkin sebab diorang nak bersihkan stadium lebih awal dan buat preparation untuk next Champions League match hari Selasa nanti; 5/3/2013, lawan Real Madrid second leg! MU cuma perlu seri 0-0 untuk game ni atau tewaskan Madrid untuk melayakkan diri ke pusingan seterusnya. Tugas agak berat walaupun bermain kat Old Trafford... kitorang dah salah timing! Kalau tak memang dapat la merasa tengok live Champions League match kot. Bila lagi nak tengok CR7 beraksi live, walaupun bukan dalam jersey merah!

Keluar je dari stadium, kitorang merayau dan mini-shopping kat gerai-gerai yang jual merchandise kat sekitar stadium. Lepas selesai kat gerai, masuk pulak MU Megastore untuk cari barang yang dikirim oleh wifey punye colleague kat opis dan jugak usha merchandise lain yang mungkin menarik! Wifey hadiahkan aku sehelai jaket hitam yang selalu player MU pakai masa warming-up. Wifey pun beli jugak untuk dirinya sendiri! TQ wifey!

Masa kat dalam Megastore tuh boleh pulak aku terjumpa dengan junior aku masa kat sekolah menengah dulu, sekarang dah keje Shell kat KK. Bila aku tanya dia sokong MU jugak ke? Katanya tak, terpaksa layan game ni sebab game Liverpool dah ditunda! Kesian pulak bila penyokong LFC terpaksa masuk Old Trafford tengok game yang tak berkaitan langsung dengan LFC. Dia masuk megastore pun sebab kroni-kroninya kirim merchandise MU. Selesai urusan kat dalam megastore tuh kitorang lepak kat luar sekejap amik gambar lagi sket. Junior aku rushing balik ke London sebab dia dan kawan-kawannya dah nak balik KL esok pagi.

Habis cerita pasal bola! Kitorang menapak lebih kurang 15 minit ke stesyen tram yang terdekat dengan stadium iaitu stesyen Old Trafford untuk ke rumah Fauzi; ex-colleague wifey. Dari Old Trafford kitorang akan naik tram ke Abraham Moss (GBP3.40 one way adult). Kat hentian tram masa tu memang ramai la supporter MU menunggu tram untuk balik. Meriah betul! Kitorang menunggu tram agak lama, sampai risau la jugak takut service hujung minggu dihentikan lebih awal dari hari-hari biasa. Mengikut kata Fauzi, kitorang kena amik tram yang menuju ke Bury (through Woodlands or Victoria) untuk ke Abraham Moss ni. At last kitorang naik la tram ke Victoria sebab masa tu orang dah tak ramai kat stesyen Old Trafford. Panic dah jugak ni.

Suasana dalam tram yang di penuhi dengan penyokong MU tu? Fuhh!! Aku dengan wifey mula-mula macam takut gak. Diorang menyanyi-nyanyi macam orang mabuk! Siap terkinja-kinja sambil menepuk-nepuk bumbung tram. Sorang dari supporter tuh nampak aku pakai snow cap MU, terus dia ajak join diorang. Aku sengih je la, tak join pun. Dari apa yang aku dengar dan dapat tangkap, aku rasa diorang ada sebut nama Scholes dan Carrick dalam lagu yang diorang nyanyi tuh. Bila aku search balik kat internet, baru la aku dapat exactly apa yang diorang nyanyikan dan ulang berpuluh-puluh kali kat dalam tram tu...

"It's hard to believe it's not Scholes, it's Carrick you know..."
1919hrs; tunggu tram kat Picaddilly Gardens untuk ke Abraham Moss
Kitorang turun kat Piccadilly Gardens sebelum tunggu tram lain untuk ke Bury melalui Abraham Moss. Cantik suasana malam kat area stesyen Piccadilly Gardens tu sebab betul-betul kat tengah bandar Manchester. Dari Piccadilly Gardens ke Abraham Moss amik masa dalam 15 minit. Bila sampai kat Abraham Moss tuh, cuak jugak la sementara tunggu Fauzi datang pick-up kitorang. Dah la sunyi sepi dan tak de orang, kawasan macam gudang lama je...padahal belum pukul 8 malam pun! Nasib baik la tak lama sangat menunggu sebelum Fauzi sampai. Dari stesyen tram Abraham Moss tu cuma 4 minit je untuk sampai ke rumah Fauzi kat Lytton Avenue.
1942hrs; perhentian tram Abraham Moss
Kitorang dinner nasi arab kat rumah Fauzi. Bestnya masa cuaca sejuk ni dapat makan nasi arab panas-panas. Makan sampai kenyang dan malam ni boleh rileks, puas hati, bola pun dah menang besar, esok pulak nak pergi jalan-jalan dan wifey pulak dengan aktiviti melontarnya. Lepas tu dapat jumpa baby Fahim lagi!!! Memang tak sabar nak tunggu esok.

Dekat pukul 2245hrs camtu Fauzi pun hantar kitorang balik ke hotel. Tak sampai 15 minit pun kalau naik kereta, dah sampai hotel. Penat giler hari ni. Celik mata kat Stafford, naik tren, naik cab, tengok bola, naik turun tram, turun naik kereta, nasi lemak, nasi arab....lepas ni dah nak lelap kat Manchester...fuhhh bestnya cuti macam ni. Esok masih ada...

Friday, March 1, 2013

D3; London Euston - London Paddington - Reading - Birmingham - Stafford

Assalamualaikum

Cuaca London pagi ni Alhamdulillah, cerah dan sejuk walaupun ada hujan sikit. Hari ni nak travel jauh ke utara London, nak jumpa kawan blogger yang kenal kat alam cyber je, hari ni Insyaallah akan bertentang mata buat kali pertama! Tapi yang lebih bestnya ialah, nak jumpa anak dia yang boleh dikira baby lagi la... ha ha. excited ni.
0708hrs; selamat pagi London!
Kitorang bersiap dan check-out dari hotel lebih awal sebab nak bergerak ke stesyen King's Cross untuk naik tube ke Euston. Dari Euston baru naik intercity train ke Stafford. Tapi malam tadi kat news ada berita pasal gangguan perjalanan train yang melibatkan station London Euston ni yang mungkin berlarutan sehingga esok; hari ni la tu. Aku rasa macam tak sedap hati je, macam ada delay. Tapi papehal, kena pergi  ke Euston dulu.
0709hrs; ada tempat sewa basikal kat bawah hotel Travelodge ni...
Kitorang sampai kat Euston pukul 9 lebih. Memang nampak sangat ramai manusia. Bila tengok kat electronic information board, memang sah jangkaan aku, banyak train dari Euston ke destinasi tertentu dah cancelled! Bukan postpone lagi dah...cancelled terus! Announcement pun ada jugak yang suruh commuter consult dengan train staff untuk cari alternatif lain untuk ke destinasi masing-masing.

Kitorang tanya dengan staff Virgin Train yang sepatutnya kitorang naik dari Euston tu tentang alternatif lain untuk ke Stafford. Panik tu jangan cakap la, sebab first experience, kat tempat orang pulak tuh, kalau kat KL Sentral tu takpe la. Staff tu cakap kitorang boleh naik train lain kat stesen Paddington untuk ke Stafford. Tiket yang kitorang dah beli still valid untuk perjalanan ke Stafford. Fuhh...lega tak payah beli tiket lain. Train dari Paddington tuh pun ada yang depart pukul 10am jugak. Kalau nak naik tren lepas tu pun boleh tapi aku nak kejar masa so that boleh sampai before solat Jumaat, tu yang bergegas nak jugak naik tren pukul 10 dari Paddington. Kroni kat Stafford diupdate dengan info train delay ni.

Dari Euston ke Paddington kitorang naik tube Victoria Line ke stesen Oxford Circus. Sampai situ tukar tube Bakerloo Line untuk ke Paddington. Nasib baik kitorang tak payah guna oyster card, cuma perlu tunjukkan tiket train London Euston ke Stafford tu je untuk perjalanan dari Euston ke Paddington.

Setelah ber'amazing-race' dari Euston, Alhamdulillah kitorang berjaya sampai kat Stesen Paddington sebelum pukul 1000hrs. Dari info yang diberi oleh staff kat situ, untuk ke Stafford, kitorang perlu naik train dari Paddington ke Reading. Sampai Reading kena tukar train lain ke Birmingham dan akhir sekali dari Birmingham kena naik tren lain pulak untuk ke Stafford! Nampak macam memenatkan, tipu aa kalau cakap tak penat! Tapi seriously tak rasa penat sebab rasa excited mengatasi segala-galanya! Aku la yang excited lebih...wifey tak tau penat ke tak. Tapi apa-apapun pengalaman ni memang priceless!

Tren berlepas dari Paddington ke Reading tepat pukul 1000hrs. Terus update kroni kat Stafford lagi sekali. Ezlika a.k.a Ez, kroni aku kat Coventry pun aku update jugak. Ez ni ialah schoolmate aku masa sekolah menengah dulu. Dia pun ada jugak planned nak jumpa aku kat Stafford malam ni sebab masa 2010 dulu tak sempat jumpa walaupun jarak rumah KMJ; wifey's cousin dengan rumah dia kat Coventry tuh hanyalah sekangkang snail...walaupun snail tak boleh mengangkang!

Aku planned nak solat Jumaat kat Stafford hari ni dengan Zaid, my new buddy; hubby to my blogger friend, Ninie ; proud parent of BigBoss, the handsome boy Fahim Zidane! Tapi dengan keadaan train yang terpaksa bertukar-tukar ni, tak pasti la sempat ke tak nak solat Jumaat hari ni, berserah sajalah pada Allah.
1030hrs; kat platform Reading train station waiting the next train to Birmingham
Kitorang sampai Reading dekat pukul 1030hrs; cepat-cepat keluarkan semua beg untuk tunggu next train ke Birmingham pulak. Cuaca yang dingin tuh membuatkan kitorang rasa selesa walaupun baju berlapis-lapis kat badan! Perjalanan dari Reading ke Birmingham ni la yang akan memakan masa paling lama, dekat 2 jam kot. Boleh la lelap-lelapkan mata kejap. Tak lama sangat pun tunggu tren untuk ke Birmingham ni.  Nasib baik orang pun tak la ramai sangat, takde la sampai kena berasak-asak atau kena berdiri. Semua orang dapat duduk! Dah settled dalam train, update Zaid lagi sekali.

Kitorang sampai di Birmingham lebih kurang pukul 1230hrs. Memang macam dah tak sempat nak solat Jumaat kat Stafford ni! Belum amik kira perjalanan dari Birmingham ke Stafford lagi yang memakan masa lebih kurang 35 minit. Macam biasa, terus update Zaid tentang lokasi kitorang.

Kitorang naik tren CrossCountry untuk ke Stafford dari Birmingham. Oleh kerana train tuh agak kurang lebar dan susah nak simpan luggage, jadi aku berdiri je sepanjang perjalanan tu, dan kasi wifey je duduk. Train tu pun tak ramai orang, tapi supaya senang aku nak monitor semua luggage, jadi aku berdiri je kat in-between coaches train tuh sesambil recording video. Ada la sorang mat salleh dan sorang pompuan berketurunan Middle East yang berdiri dengan aku kat situ.
1257hrs; approaching Stafford dah...wifey lepak kat seat dengan aman damai... he he
Bila train dah makin nak sampai Stafford, perasaan makin excited! Camne la bila jumpa blogger friend and her family in person...friendly ke tak? Boleh satu kepala ke tak? Ish...risau pulak...hopefully semuanya akan berjalan lancar dan 2 family ni bakal jadi good friend hendakNya...Amin!

Train CrossCountry tuh sampai kat Stafford Train Station lebih kurang pukul 1300hrs. Aku called Zaid bitau dia yang kitorang dah selamat sampai. Masa kua dari train untuk ke pintu keluar station tuh kitorang sempat borak dengan sorang makcik peramah yang balik ke Stafford dari London jugak. Siap bitau makcik tuh yang kitorang nak ke Manchester esok untuk football match. Makcik peramah tuh memang awesome! Patut amik gambar dengan dia buat kenangan!
1315hrs; Stafford Victoria Park dari pintu masuk stesen keretapi Stafford
While waiting for Zaid, wifey sempat la snapped gambar park kat depan stesen train Stafford ni. First impression aku yang pertama kali jejakkan kaki kat Stafford ni ialah, nampak tenang dan cantik! Beberapa minit kemudian aku noticed one guy yang selalu aku tengok kat blog wife dia je sebelum ni! Akhirnya berjumpa jugak aku dengan Zaid! Happy giler aku! Tak buang masa, terus angkat segala barang masuk kereta untuk terus balik rumah jumpa Ninie dan BigBoss! Dan memang kitorang tak sempat solat Jumaat hari ni. Takde rezeki aku agaknya kali ni...hopefully ada next time untuk aku solat Jumaat kat sini! Amin!

Dari stesen keretapi Stafford ke rumah diorang ni tak jauh pun, dalam 5 ke 10 minit je dah sampai, itupun sebab ada beberapa traffic light. Bila sampai kat rumah Zaid, Ninie tengah sibuk kat dapur while BigBoss taking his nap!! Alamak... risau pulak kot-kot nanti BigBoss terjaga sebab kebisingan luar biasa di tengahari Jumaat kat rumah dia. Biasa senyap je tengahari Jumaat, tetiba pulak hari ni kecoh-kecoh kat rumah!
1410hrs; lunch @ Dapur Perantau!!! Alhamdulillah...sedap dan kenyang giler!!!
Selepas sesi taaruf dengan lebih detail dan menenangkan perasaan kejap...ha ha, tuan rumah menjamu kitorang lunch dengan lauk yang simple tapi sampai hari ni aku terasa-rasa kat anak tekak lagi. Ni dah macam segmen testimonial untuk dapur perantau dah ni. Tapi ni bukan komen berbayar... ni komen ikhlas! Memang sedap ayam, salmon dan vegie yang cute tu! Ikutkan perasaan tanpa malu, memang bertambah-tambah kitorang nak makan tu...tapi memang bertambah pun! Cuma tak sampai tahap memalukan diri sendiri je la....he he. Tapi memang best la Ninie! Punye la syok makan sampai aku dah lupa bila masa BigBoss akhirnya terjaga dari nap dia tuh. Mungkin dia mimpi Uncle & Auntie dah sampai rumah dia kot...dia terjaga before lunch ke during lunch aku dah lupa! Yang aku ingat bila wifey nak bertaaruf dan cuba dukung dia, terus dia uwaaaaaaa nangishhhhh!!!! Ala haru dan kesian sungguh dengan budak comel tuh...satu insiden yang aku akan ingat sampai bila-bila. Terus wifey surrender! Itu budak terkejut + panic + tak cukup rehat kot. "Stranger dan alien mana pulak datang rumah aku neh?" mungkin tu la yang Fahim Zidane duk pikir kot...
1522hrs; view bahagian belakang rumah BigBoss dari bilik tetamu..dengan cuaca yang sangat best!
Selepas kekenyangan, kitorang berehat dan menunaikan kewajipan kat bilik tetamu yang tuan rumah sediakan! Sebelah bilik BigBoss! Barang-barang yang ibunda Zaid kirimkan kat kitorang pun Alhamdulillah berjaya disampaikan dengan tiada sedikit pun kekurangan dan kecacatan, perfect! Memang puas hati aku dapat laksanakan misi ni! Tuan rumah pun kasi kat kitorang Manchester United 2012/2013 Official Membership Welcome Pack dan 6 kotak Marlenka Honey Cake yang kitorang addresskan kat rumah diorang. Petang nanti Zaid nak bawak kitorang jalan-jalan around Stafford ni.
1638hrs: wifey & me kat Victoria Park entrance
Lepas Asar kitorang keluar jalan-jalan amik angin petang kat pekan Stafford yang bagi aku cantik, bersih dan tenang. Yang bestnya bila tengok gelagat BigBoss yang control macho je sepanjang perjalanan dengan kitorang ni. He he.
1641hrs; sekali-sekala dapat suasana nyaman camni...Alhamdulillah... landscape pun cantik...
1643hrs; tak tahu nak komen apa dah... cakap SubhanAllah je...
1647hrs; one of the street...
1648hrs; depan restoren The Soup Kitchen dengan BigBoss!
Aku dengan wifey memang rasa macam nak je ajak Zaid & Ninie dine kat Soup Kitchen ni... nampak macam sangat menarik, tapi sebab bukan halal, maka terpaksa bergambar je la depan restoren yang sangat berkonsepkan English ni. Bergambar pulak dengan BigBoss Stafford, lagi la bermakna..keh keh..pipi itu BigBoss memang menggeramkan uncle dan auntie!!!
1652hrs; jangan bawak wife korang lalu depan kedai ni...
1655hrs; depan Stafford Museum

1713hrs; kejutan budaya kejap bila terpampang bandar kecik, tak sibuk, bersih dan nyaman macam ni...
1723hrs; depan Shire Hall, dulu mahkamah, sekarang dah jadi art gallery...
1723hrs; agak-agak duit dah takde, boleh la withdraw fulus dari sini..ha ha ha
1733hrs; kincir air ni merupakan salah satu mercu tanda pekan Stafford ni...
1740hrs: on the way nak ke kereta Zaid yang parked dekat dengan Tesco Extra
1742hrs; BigBoss yang akhirnya selamat dibuai mimpi... geram tul uncle tengok ini budak...
Habis je aktiviti ronda town Stafford yang comel tu, kitorang pun balik la ke rumah Zaid untuk rest, dinner dan menunggu kedatangan Ez dan keluarganya.

Ez sampai kat rumah Zaid lebih kurang pukul 8 lebih dengan hubbynya Adam dan 2 orang anaknya; Rahil and Imaan. Kesian jugak kat diorang sebab susah nak jumpa rumah Zaid walaupun dengan bantuan 3 satnav! Zaid dengan aku meredah kesejukan malam winter untuk tunggu diorang kat tepi jalan. Yang aku takleh lupa ialah aku dengan selamba badaknya pakai short-sleeve t-shirt dengan pant yang nipis je berjalan kaki dengan Zaid yang pakai proper winter attire. Sejuk giler! Suhu masa tu dalam 3'C je.

Seronok gila dapat jumpa schoolmate yang memang dah berkurun tak jumpa. Seronok jugak sebab aku dapat kenalkan 2 families kat UK ni; hopefully diorang akan terus berhubung dan attend open house  atau kenduri-kendara bila ada! Kitorang dinner bersama-sama sambil bertukar-tukar cerita dan perkembangan keluarga dan kerjaya masing-masing. Sungguh skema ayat ni. Oleh sebab meeting dengan Ez malam ni agak terhad masanya, Ez planning to meet up again masa hari terakhir aku kat London nanti. Ok sangat la tu since flight nak balik KL pun pukul 10 malam, boleh la penuhkan masa dengan jalan-jalan dan lepak dengan Ez lagi!

Ez dan family bertolak balik ke Coventry dalam pukul 10 lebih. Sempat la aku bagi sekotak Marlenka cake kat Ez sebagai buah tangan dari aku setelah dia bersusah payah datang dari jauh nak jumpa aku. Thank you Ez and thank you jugak kat Zaid & Ninie & BigBoss (BigBoss tak jumpa pun Auntie Ez & family sebab BigBoss dah sampai ke bulan..he he) sebab sudi pelawa Ez datang rumah korang untuk jumpa uncle Mijoe ni. Agak terkilan sebab satu gambar 3 families pun aku lupa nak amik...aduh...sedih betul!

Sebelum pejam mata, kitorang packing barang sket sebab esoknya, big day dan nak travel north for a birthday treat!

Old Trafford Stadium... tunggggggggguuuuuuuuuuuuuuu....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...