Kelly 3572

Thursday, February 28, 2013

D2; Sesi Cuci Mata Dan Window Shopping...

Assalamualaikum 

Dan selamat pagi Londoners!! Malam tadi tak leh tidur dengan lena sangat sebab tak biasa dengan aircond yang agak power tuh! Jakun kan.... dah ada heater pun tak leh tido jugak. Tapi agak lewat jugak kitorang terjaga pagi ni. Matahari naik pukul 0648hrs camtu la. Subuh pun masuk pukul 0513hrs. Lepas menunaikan kewajipan, sambung tidur sikit lagi...lagipun bukannya ada nak ke mana-mana sangat pun pagi ni. 

Breakfast pagi ni ialah bahan-bahan yang dibawak dari rumah la. Roti gardenia, maggi dan nescafe 3 in 1. Sedap woo pekena nescafe panas-panas dalam cuaca yang sejuk ni. Kalau kat KL memang tak pandang dah nescafe 3 in 1 ni...belagaks!!! Ha ha ha... semakin ringan la luggage bila start gunakan bahan-bahan makanan yang dibawak ni. Senang la nak bergerak ke sana ke mari nanti.

Pakaian mestilah yang sangat bersesuaian dengan cuaca bawah 10'C ok! Aku pakai 3 lapis la. T-Shirt lengan pendek, t-shirt lengan panjang dan jugak sweater yang ada hood, senang sikit kalau tak tahan dengan angin sepoi-sepoi bahasa tu. Glove dan snow cap pun mesti bawak jugak woo...

Aksesori lain yang kena bawak sekali ialah, botol kosong untuk urusan ke jamban bila perlu. Dan jugak air untuk diminum. Air masak la, takut dehydrated pulak dengan cuaca macam ni. Kamera dan gadget yang dirasakan perlu untuk urusan posing nanti!
1003hrs; dalam St Pancras International Train Station...rimau tu dibuat daripada tin-tin minuman terpakai...
Pukul 9 lebih kitorang berjalan kaki ke King's Cross St Pancras sebab nak pergi print ticket Eurostar ke Brussels pada 5hb Mac nanti. Print siap-siap supaya tak kelam-kabut bila dah sampai harinya nanti. Print ticket tuh kat kiosk je. Ramai je staff Eurostar yang sudi membantu. Selain dari print ticket Eurostar, kitorang print sekali ticket intercity train untuk perjalanan esok dari stesen London Euston ke Stafford dan jugak dari Stafford ke London Euston pada 4hb Mac nanti. Tu la salah satu kemudahan yang menarik tentang public transport kat UK ni, boleh book online sebulan dua sebelum tarikh perjalanan dan boleh amik atau print ticket tuh kat mana-mana stesyen train diorang.

Selesai print ticket train, kitorang cuci mata sket kat kedai-kedai dalam stesyen St Pancras tu sebelum ke agenda seterusnya, nak ke Buckingham Palace, istana tempat kediaman rasmi keluarga diraja Britain. Naik je tube Piccadilly Line dari stesen King's Cross St Pancras (zone 1) tu ke Hyde Park Corner (zone 1); tambangnya ialah GBP2.10 (ni tambang standard kalau travel within the same zone)
1041hrs; wifey @ Wellington Memorial, sebelum ke Buckingham Palace! Pengawal berkuda kat background tuh..
Sampai kat Hyde Park Corner tuh kena jalan kaki sket ke arah timur (Constitution Hill) dalam 10 minit la kot untuk sampai ke istana Buckingham tu. Masa tengah berjalan ke arah istana tuh kitorang dah terserempak dengan pasukan tentera berkuda yang handsome bergaya dalam uniform masing-masing menunggang kuda ke arah istana. Woaa..mesti acara pertukaran pengawal istana dah nak start la ni kot...tu yang terlintas dalam kefale hotak kitorang masa tuh.
2 alien sesat...

Bila sampai kat depan istana, manusia dah ramai dah. Tapi tak la seramai yang aku pernah tengok dalam video kat internet sebelum ni. Sebab crowd tak berapa ramai, senang-senang je la kitorang boleh pergi ke tepi pagar istana untuk usha dengan lebih dekat. Usha gak kat balkoni tempat Kate dengan William duk melambai-lambai masa hari diorang kawin dulu, tapi takde sape pun kat balkoni dan sebalik langsir dalam istana tuh. Mana aa tau kot-kot Kate usha-usha jugak orang datang ke istana dia kan. Rupa-rupanya acara pertukaran pengawal istana pada hari ni ditangguhkan keesokan hari sebab cuaca yang agak kurang baik. Malam tadi aku rasa macam hujan kot sebab London basah je kat sana-sini. Frust la jugak bila acara yang penting kat istana Buckingham ni tak dapat kitorang nak tengok live. Masa dulu tak sempat langsung nak ke Buckingham ni, sekarang bila dah ada depan mata, acara tu pulak ditangguhkan. Takde rezeki la tu namanya. Lain kali la jawabnya...dapat usha dari tepi pagar guard mundar mandir macam robot tu pun dah kira bagus dah tu.
1105hrs; takde acara pertukaran pengawal istana hari ni...
Kitorang habiskan masa dengan posing URTV je la. Dan sempat lagi sekali tengok pasukan berkuda tadi patah balik ke arah yang bertentangan. Kuda-kuda tu semua sure bangga sebab ramai manusia datang tengok diekor berkawad dalam bandar London ni kot!
Kitorang sambung jalan kaki keluar masuk kedai kat area istana tuh, konon nak usha souvenir tapi takde yang berkenan di hati. Agenda seterusnya ialah nak gi masjid kat Regent's Park, masjid yang aku rasa yang terbesar di UK. Sungguh terharu perasaan masa nak ke situ. Kitorang naik tube dari stesen Victoria (zone 1) ke stesen mana ntah, dah lufe...antara Marble Arch ataupun Edgware Road kot, tapi memang stesen zone 1 jugak la. Kalau nak ke masjid tu nanti, stesen paling dekat ialah Baker Street (zone 1) pada pendapat aku la. Baker Street tu jugak dekat sangat dengan Madame Tussauds.
1143hrs; salah satu kedai yang jual souvenir Buckingham Palace...
Dari stesen tube yang aku dah lufe tuh, kitorang berjalan kaki lagi, agak jauh jugak la. Sampai terpaksa berhenti kat satu kedai yang ada staff muslimah kat dalam kedai tu yang bersungguh-sungguh memberi kitorang direction ke masjid tuh. Thank you sister! May Allah bless you...Amin. Kitorang hampir tersesat jugak sebenarnya sebab tak jumpa main entrance ke masjid tuh. Main entrance ke masjid kat Regent's Park tuh terletak kat depan main road; Park Road (A41). Jangan pergi keliling masjid tu pulak macam kitorang sampai ke park tu...penat nak kena pusing balik sebab kawasan masjid tu yang luas! :)
Alhamdulillah...jumpa jugak akhirnya...
Selesai menunaikan kewajipan, kitorang lunch dulu kat restoran kat bahagian bawah masjid ni. Alhamdulillah, rasa sangat selesa bila dah sempurnakan tanggungjawab, lepas tu ada tempat makan yang tak perlu diragui statusnya. Sangat memudahkan...dapat makan nasi beriyani pulak tuh. Sesiapa yang berpeluang ke London, jangan lupa singgah kat masjid ni ye. Bukan sahaja dapat beribadat dengan aman dan selesa, nak makan pun senang. Dan ada jugak kedai-kedai yang menjual bermacam-macam buku, pakaian dan wangian yang sesuai untuk orang-orang Islam.
masjid ni memang besar...mampu menampung jumlah jemaah yang besar pada satu masa...
waktu solat London pada hari tu...
beriyani for lunch...

kitorang suka dengan minuman dalam kotak ni...specially yang pineapple & coconut tuh..
Kitorang teruskan perjalanan ke destinasi seterusnya, Madame Tussauds. Takde la plan nak masuk dalam tu pun sebenarnya. Rasa macam tak berbaloi bayar mahal-mahal untuk gi tengok real size replica atau patung celebrity. Setakat pergi depan Madame Tussauds tu cukup la kot. Daripada bayar tiket untuk masuk dalam tu, aku rasa lebih baik naik London Eye atau naik river cruise sungai Thames tu ke kan... lagi puas hati rasanya. Papepun, dari masjid ke Madame Tussauds ni kalau jalan kaki adalah 10-15 minit je. Sampai depan Madame Tussauds, posing sket pastu terus sambung perjalanan ke destinasi paling wifey suka, Oxford Street.
1500hrs; wifey depan Madame Tussauds

1503hrs; aku pun sibuk nak posing jugak...
Jalan kaki jugak. Kasi exercise sket time cuaca sejuk ni. 15 minit jugak la jalan kaki dari Madame Tussauds ke Oxford Street tu. Bila dah sampai Oxford Street. Aku dah lost time. Follow je wifey terjah menerjah kedai dan butik-butik kat situ. Sampai biru muka aku kot...ha ha ha. Pompuan kalau shopping atau window shopping...biasa la kan. Tau-tau aje la kat situ kat kiri-kanan jalan tu kedai-kedai yang menggoda jiwa shopaholics! Nasib baik aku bukan kaki shopping!

Lama la jugak aku ikut wifey survey tuh. Bila dah wifey tengok muka aku hampir biru tuh, baru la kitorang decided to balik hotel! Nak kena rest secukupnya dan packing barang sebab esok nak gi Stafford!!!! Yeayyyyy... happy gila! Nak jumpa baby!!!
my dinner...
Kitorang terus tapau dinner, malas dah nak keluar semula. Malam ni aku makan burger pun cukup. Kalau tak cukup jugak boleh tambah maggi!. Tak elok makan maggi ni ok! Lepas ni dah tak nak makan maggi dah seboleh-bolehnya. Dah la pagi tadi pun belasah maggi jugak!
burger saje mana cukup...
Selesai mandi-manda dan buat pape yang patut, layan tv, dan terus sign-off the day! Esok nak kena gerak ke London Euston! Train ke Stafford pukul 1000hrs! Kang tertinggal kang naya je kena beli tiket baru!!! Tak sabar nak jumpa kawan baru in person, dan yang paling penting, nak jumpa baby handsome!

Good nite London! Harap-harap malam ni boleh tidur dengan lebih lena...

1 comment:

Ninie Hanis said...

amboi..jalan sakan..seghonok!

tapi korang sampai baby Fahim bangun tido terkejut terus mood tak baik.aduyaii..fahim fahim..hihi.tapi best korang dtg.nanti dtg jerman plak eh..eh? :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...