Kelly 3572

Wednesday, February 27, 2013

D1; The Arrival And Check-In To London

Keluar je dari perut kapal, dapat la terasa sket macamana suhu 4'C tuh. Tapi tu belum keluar dari terminal lagi. Belum betul-betul suhu kat luar bangunan. So takleh la nak eksen sangat. Dalam terminal mesti ada heater kan...

Mula-mula kena pergi jamban dulu. Kang nanti nak gi collect luggage, nak beratur kat kastam dan imigressen lagi, nak naik tube lagi ke town dengan beg-beg ni semua dengan suhu yang kitorang tak biasa tuh, makan masa lama jugak tuh! Selesai urusan seri paduka baginda kat jamban, baru la gi collect luggage. Ramai la jugak aku perasan student Malaysia yang nak balik ke uni masing-masing yang satu flight dengan kitorang tadi. 

Beratur kat imigressen agak lama jugak, tapi Alhamdulillah semua berjalan lancar. Staff imigressen tanya soklan basic je la, datang untuk apa, nak gi mana lagi, bila balik KL, tengok game MU lawan sapa...ha ha ha. Dah settled dapat cop kat passport baru la dengan penuh debaran tolak troli ke area kastam ha ha. Selawat banyak-banyak oo...dengan penuh harapan biar tak sangkut dan tak disoal jawab pasal barang-barang dalam luggage tuh. Anjing kastam pun takdok masa tu. Mungkin diekor tengah tea-break kot, tak ye pun dah balik awal hari tu...ha ha ha. Dan dengan berkat doa kitorang sendiri, Makcik Zaiton, Zaid and family, maka Alhamdulillah sangat-sangat. Staff kastam tak pandang pun kitorang. Ha ha ha...cepat!!! tolak troli laju-laju keluar ke arrival hall!!! He he...
1708hrs; Tube station Heathrow Terminal 4...
Sebelum ke stesyen tube, stop kejap kat kedai untuk top-up Oyster card. Aku beli yang baru sebab Oyster card aku yang dulu tak tahu mana pergi dah. Dari stesyen Heathrow Terminal 4 (Zone 6) takyah tukar tube dah, duduk je dalam tube sampai la ke stesyen King's Cross St Pancras (Zone 1). Ni tube service Piccadilly Line yer...kaler dark blue kalau tengok kat London Tube Map tuh.
1852hrs; selamat check-in kat Travelodge Kings Cross Royal Scott
Sampai kat King's Cross, jalan kaki ke Travelodge Kings Cross Royal Scott. Ada la lebih 10 minit jalan kaki ke hotel tu, sebab dengan luggage tu semua. Bila dah kat luar stesyen tube tuh baru la merasa macamana suhu 4'C tuh, tapi aku rasa lagi rendah dari tu kot sebab masa tu dah gelap. Mungkin dalam pukul 6 lebih dah kot.
view luar dari bilik kitorang...
Dah check-in kat hotel, lepak-lepak kejap kat bilik, pastu baru la keluar semula nak cari dinner kat restoren halal yang sangat mudah nak cari kat London ni. Ada la 3-4 restoren kat Grays Inn Road dan King's Cross Road yang kitorang dah marked untuk cuba tapau or dine-in nanti. Kebab, burger dan fish & chips tu memang akan jadi menu standard la kalau kat sini. Aku beli sim card Lebara Mobile kat tepi jalan lepas  tapau dinner. Dulu pun memang guna Lebara ni, tu yang aku terus beli je. Memang jimat la guna Lebara ni daripada subscribe international roaming!
harga sim card pack ni ialah 0.99p plus GBP5 untuk airtime = GBP5.99
Bilik yang kitorang booked tu biasa-biasa je, bukan bilik mewah pun. Lagipun hotel ni memang dah lama wujud. Kitorang stay sini pun sebab jaraknya yang dekat dengan tube station dan murah la dari hotel-hotel lain yang ada kat sekitar King's Cross ni. TV dalam bilik pun TV kecik skrin 14 inci tu je, bukan flat-screen tv pun! Takpe la, bukannya nak terperap 2 hari kat dalam bilik ni pun kan. Kata nak meronda-ronda dan window-shopping London! 
bilik setelah di huru-harakan...ha ha ha...
Lepas selesai dinner, mandi manda dan layan tv sket, kitorang pun sign-off the day yang sungguh sejuk tuh dan charge bateri untuk merayau kat town esok!!! Good nite London! 
dah ada heater dalam bilik pun still sejuk giler...

selamat malam London!
Landing at Runway 09 R at +/- 1545hrs (GMT 0)

2 comments:

aby said...

Alhamdulillah selamat sampai.
Nk tnggu N3 selanjutnya dr kota london tu.
Anak aby yg nad tu sekarang ada d hong kong.
Apapun wlu di bumi mana kita berada,
Jgn lupa dgn yg d atas sana

Ninie Hanis said...

Yeay! time kasih uncle mijoe dan auntie malin.Ya Allah..terasa menyusahkan sungguh bila nengok luggage korang masa sampai Stapod tuh.ish2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...