Wednesday, February 27, 2013

D Day; Malaysia KUL - United Kingdom LHR

Assalamualaikum

Hari yang ditunggu-tunggu dah pun tiba. Pukul 7 lebih pilot hantar aku dan wifey ke KLIA bersama-sama 4 beg yang takla besar mana dan tak la berat sangat pun walaupun penuh dengan barang-barang untuk dimakan...ha ha.

Pilot dropped kitorang kat departure hall dan balik lepas salam-salam dengan kitorang. Aku terus amik troli untuk angkut segala beg to check in dan amik boarding pass. Urusan check-in semua berjalan lancar tanpa sebarang masalah. Alhamdulillah. 

Perasaan memang sangat gembira dan teruja sebab ni lah kali pertama kitorang nak merasa naik Airbus A380 yang sudah tentu la milik Malaysia Airlines. The brand new double-decker aircraft. Selama ni asyik duk usha kat YouTube je kan. Pagi ni MH 0004 MAS A380 (Registration number 9M-MNB) akan mengangkut kitorang dan penumpang lain ke London Heathrow.
ni bukan A380 yang kitorang naik tuh...  mungkin flight malam ke London nanti kot...

Pukul 9 lebih aku dan wifey naik aerotrain untuk ke Satellite Building A untuk ke gate C17. Kalau dulu Boeing 747-400 yang menunggu, kali ni monster yang boleh bawak 494 penumpang dan anak kapal pulak parked kat gate tu. 

Flight and fare detail

Callsign: MAS4
Flight: MH4
Registration Number: 9M-MNB
Destination: KUL-LHR-KUL
Fare: MYR2,880.00 (Return trip)
MAS Travel Insurance: MYR129.50
Seat number: 56J (Main deck, Window; but not recommended since the A380's wing is too wide)
Flight duration: 12 hours 50 minutes (non-stop)
Departing from Runway 32 R KUL
Departure time: 1045hrs
Hand luggage: 7kgs per person
Check-in luggage: 30kgs per person

Sementara nak menunggu panggilan masuk tuh, kitorang sibuk la mengusha duty free shop kat situ. Saje la kan nak dapatkan price comparison untuk barang-barang macam perfume dan coklat-coklat mahal bila dah sampai Heathrow nanti. Lepas tu sempat la jugak browse internet kat komputer yang ada kat terminal tuh. Sempat la emailed kroni-kroni kat UK yang bakal kitorang jumpa nanti, bitau diorang yang kitorang ni dah nak berlepas...

Pukul 10am baru la gate dibuka dan penumpang dibenarkan masuk. Bila flight pagi macam ni, cabin crew semua muka fresh dan ramah, sengih memanjang. Ha ha... hopefully sampai ke London la diorang boleh maintain dengan senyuman tuh. Baru la aku boleh akui Skytrax punye rating tuh.

Bila dah dapat seat kat main deck, first impression, memang nampak lebih lebar dari seat kelas ekonomi Boeing 747-400 dulu. Dan sistem IFEnya pun nampak canggih. Oo..IFE tuh singkatan untuk In-Flight Entertainment. Skrin yang lebih besar, macam tablet 10 inci. Dan touch-screen. Ada USB port pulak tu untuk charge electronic gadget. 
nah kau nak sangat view tepi tingkap kan!!!

Aku terus amik seat tepi tingkap la, macam biasa...senang nak usha view luar nanti. Taaaaapi, sebab A380 ni bagak sangat kan, kena pulak seat aku ni betul-betul kat atas sayap, maka, kelebaran sayap A380 ni dah menutup semua view yang sepatutnya aku boleh enjoy during take-off, cruising and landing nanti! Sabor je la. Dah la balik nanti pun kitorang dapat seat yang sama! Seat configuration kapal ni ialah 3-4-3 kat main deck; first class (8 seats; 1-2-1) and economy dan 2-4-2 at upper deck consisting of business (66 seats; 2-2-2) and economy.

1030hrs - kapal pun dah mula gerak menuju ke runway untuk berlepas. Kali ni aku dah ready dengan videocam. Masa naik 74 dulu tak terpikir pulak nak shoot video during take-off and landing. Padahal memang dah beli dah pun videocam masa tu.
bye-bye Malaysia!!! 9M-MNB flying for 216 times...

1057hrs- MH 0004 selamat berlepas meninggalkan tanah air dengan take-off yang memuaskan! Boleh la dikatakan brilliant jugak la kalau nak bodek MAS kan. Tapi honestly memang smooth. Kurang gegaran.
ni la seat kitorang, 56H, 56J & 56K















Flight ni tak berapa penuh, jadi sorang Mat Saleh kat seat 56H ni dengan sportingnya pindah ke row tengah yang boleh occupy passenger tapi ada sorang je masa tu. Lega la sket kitorang, boleh la nak baring-baring nanti bila dah tak tau apa nak buat. Nasib baik jugak la banyak hiburan jugak la kat IFE screen tuh. Movie yang terbaru macam Argo, Silver Linings Playbook pun ada. Tapi aku lebih banyak habiskan masa dengan main game... ha ha..macam budak-budak! 
1155hrs acara yang sentiasa ditunggu-tunggu; lunch
Sementara nak menunggu lunch tu, macam biasa la aku minum macam-macam sebanyak mungkin dan sapu lotion pelembab sebab keadaan dalam cabin yang sangat kering. Bila kulit dah terlampau kering boleh jadi gatal-gatal yang sangat la annoying! Jadi, rajin-rajin la minum air sebanyak mungkin dan sapu krim pelembab terutama sekali kat bahagian badan yang terdedah kepada udara dalam cabin tu.

Lepas lunch, aku perasan ramai penumpang yang tidur. Mungkin diorang amik kesempatan la kot kebetulan takde bayi meragam dalam kapal ni. Crew kapal pun awal-awal lepas take-off  tadi dah suruh tutup tingkap, tak pasti apa sebabnya, mungkin nak menghalang cahaya matahari yang terik kot. Bila semua tray lunch dah diangkat, lampu cabin dipadamkan. Lagi la ramai yang buat taik mata. Aku je yang tak tidur-tidur. Konon tak nak bagi jet-lag la ni.

Kapal A380 ni dilengkapi dengan beberapa kawasan yang dikhaskan untuk umat Islam menunaikan kewajipan solat fardu. Aku perasan macam ada 2 atau 3 tempat di bahagian belakang cabin, lengkap dengan sejadah dan langsir untuk menghalang pandangan penumpang lain. Alhamdulillah, memang terasa seronok sangat bila ada kemudahan macam ni. Masa naik 74 dulu terpaksa solat ditempat duduk sendiri je. Tak pasti ada atau tidak ruangan tempat solat dalam kapal 74 tuh. Aku lupa nak amik gambar ruang solat dalam A380 ni. Tapi memang lebih dari cukup untuk seorang dewasa menunaikan solat sambil berdiri seperti biasa. Amik wuduk macam biasala di dalam toilet. Bawak la botol 500ml untuk memudahkan urusan mengambil wuduk. 
2119hrs; dinner dah ready! Fish & noodle untuk aku!
Bahagia betul badan aku yang makan minum tak berhenti dalam kapal ni. Makan kacang, minum free flow apple and orange juice. Lepas lunch pulak crew distributed Magnum ice-cream. Teringat pulak ice-cream Magnum yang aku tak boleh makan masa flight ke London dengan 74 tahun 2010 dulu. Tu sebab tengah berpantang, almaklum la masa tu baru discharged dari Ampang Puteri kes demam dan batuk yang berlarutan. Sekarang dah boleh balas dendam..ha ha.

Masa dinner kenala makan bersungguh-sungguh sebab bila dah sampai London nanti jauh pulak perjalanan nak sampai ke hotel. Aku pulak kena jadi gila kuasa sket since wifey pun tak berapa sihat dan tak boleh mengangkat barang yang berat. Maka secara automatiknya aku yang bertubuh sasa lagi tegap ni bakal mengangkut semua luggage yang berat tu. Nasib baik la jugak dah tahu selok belok nak ke town dari Terminal 4 tuh. Dan hotel yang dah ditempah pun boleh la dikatakan lebih dekat dengan underground station Kings Cross berbanding dengan Hotel Travelodge London Farringdon dulu. 
2315hrs; sediakan pakaian yang sesuai...ha ha
Lepas dinner aku teruskan aktiviti main game, sekali-sekala layan sitcom dan ada la jugak percubaan melelapkan mata bila dah betul-betul boring. Nasib baik la cabin crew kapal ni semua rajin jalan-jalan dan offer drinks. Aku terasa macam aku la penumpang yang paaaaling banyak minum dalam kapal ni. Pantang diorang offer, mesti aku belasah minum. Berapa kali aku keluar masuk toilet pun dah tak terkira. 

Tapi bagus la jugak berjalan-jalan dalam long haul flight macam ni, betul-betulkan urat. Tak elok duduk kat seat tu terlampau lama! Aku teringin nak tengok macam mana rupa upper deck kapal ni. Sempat la kasi hint kat sorang stewardess ni yang gila baik layan kitorang berdua! Agaknya dia pun boring kot takde passenger lain tanya apa-apa pasal kapal A380 ni. 
2321hrs;  9M-MNB approaching Heathrow
Bila lampu kabin dah dibuka yang menandakan penerbangan dah agak hampir ke destinasi, stewardess yang baik hati ni pun offer kitorang untuk jalan-jalan ke upper deck! Lagi sekali aku lupa bawak handphone dan videocam aku untuk record kejadian tu! Agaknya mesti ramai passenger lain assumed stewardess yang baik hati tu sedara mara kitorang kot. Dari jauh dia datang jemput aku dengan wifey untuk dibawa tour ke upper deck.

Kitorang naik ke upper deck menggunakan tangga di bahagian ekor kapal. Kagum betul aku dengan kapal ni. Menurut stewardess ni lagi, kapal A380 ni memang selesa untuk penumpang tapi agak menyukarkan kerja-kerja cabin crew untuk menguruskan penumpang. Aku tak ingat pulak apa sebab yang stewardess ni kasi sebab aku ternganga mulut (jakun la tu..) tengok seat kat upper deck tuh.

Bila kitorang cakap yang kitorang pada mulanya prefer nak seat kat upper deck tapi tak dapat, stewardess  tu pun bitau la yang window seat kat upper deck ni agak sempit untuk orang dewasa. Agak susah untuk melentokkan kepala ke dinding kapal bila nak tidur. Cuma yang agak specialnya window seat kat atas ni ialah adanya compartment untuk menyimpan barang di tepi seat tersebut. Thank you very much ya Puan Stewardess yang baik hati di atas tips yang awak bagi tuh.

Tak cukup dengan bawak tour ke upper deck, Puan Stewardess bawak pulak kitorang ke crew rest area yang mempunyai 11 tempat tidur untuk crew kapal A380 tuh. Bilik tuh memang private area yang hanya boleh dimasuki oleh crew sahaja. Keadaan dalam bilik tuh memang sunyi dan macam sangat best untuk tidur! Aku tak sempat nak test baring kat bed diorang tuh.

Bila dah selesai tour kapal tuh, kitorang cakap terima kasih banyak-banyak kat Puan Stewardess tu untuk pengalaman yang sangat priceless tuh. Hopefully dapat jumpa lagi dengan Puan Stewardess ni masa flight balik ke KL nanti, tapi dia cakap masa kitorang nak balik ke KL tuh dia baru je sampai ke London pada pagi 9hb tuh. Kalau satu flight lagi masa nak balik boleh la jugak bodek ice-cream Magnum dan meal untuk first class kot...ha ha ha.

Kapal MH 0004 kitorang ni selamat mendarat di Heathrow pada pukul 1547hrs (GMT 0) dengan suhu 4'C dan sinaran matahari yang terang benderang! Lepas ni bermula la sesi lain yang mendebarkan, nak mengadap custom and immigration dengan macam-macam barang yang dibawak kat dalam luggage kitorang ni...he he he. Semoga segalanya akan berjalan dengan lancar dan selamat.

Dan sebelum keluar dari perut kapal, sempat lagi Puan Stewardess yang baik hati tuh datang salam dengan wifey. Hmm, ada tak anugerah untuk best cabin crew untuk setiap flight ek? Kalau ada, senang-senang je kot kitorang kasi kat Puan Stewardess ni.

Bersambung ke D1; The Arrival And Check-In To London... tunggu!!!

4 comments:

meowwmania said...

wahh bestnyaaa.... dgr cerita pon dah kagum!

Mijoe said...

@KK

ini adalah cerita yang dah basi dan berkulat...ha ha ha

Ninie Hanis said...

yaaa..antaranya set teppanyaki & steamboat kitorg.tu blom campur tambah ikan bilis tempe sume lagi tu.hahaha! maaflah terpaksa mengerahkan kederat incek mijoe & wifey. ish..ish..nanti blk mesia kitorg belanja mkn ek..hewhew..

bestnya ada kemudahan solat,ini yg kita mahu kan.

Mijoe said...

@Mommy BigBoss

ish Mommy BigBoss neh, jgn la citer pasal tu... :p Uncle Mijoe yang sgt excited nak bawakkan utk BigBoss tuh. Bila mission accomplished terasa sangat puas hati dapat tolong family BigBoss tau! :) patutnye uncle mijoe bawak lagi banyak daun pisang kan...he he..

BigBoss balik Mesia kan uncle mijoe dah promised nak belanja BigBoss makan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...