Kelly 3572

Saturday, January 26, 2013

Sampai Jugak Akhinya...

Assalamualaikum

Setelah lama aku dan wifey menjadi penyokong tegar pasukan bolasepak ni, baru hari ni la kitorang betul-betul dah ada bukti pasal sokongan yang tak berbelah bahagi, kali, campur dan tolak ke atas Manchester United. 
Wifey yang beria-ia nak belanja aku untuk apply for membership season ni. Sebagai hadiah birthday katenye. Hadiah birthday? Suka gila la aku kalau orang dah nak belanja kan. Thank you darling...thank you sesangat! 

So, apa yang best sangat kalau jadi member ni? Dapat la discount kalau shopping merchandise MU, samada online ataupun kat megastore. Kalau pergi tengok game pun dapat la discount jugak untuk tiket.  Kalau gi tengok reserve team punya matches boleh masuk free je. Dekat Red Cafe pun dapat 10% discount. Dan yang paling best, dapat exclusive official membership pack. 
terima kasih wifey!!!
Membership pack ni sebenarnya aku alamatkan ke rumah Big Boss aku kat Stafford. Bukan apa, baru la cepat sampai, free delivery dan yang penting, Big Boss boleh tolong simpankan dulu sementara aku nak amik 2-2 pack tu. Thank you very much Big Boss! I owed you a lot!!! Ha ha...
membership card season 2012/13; depan dan belakang...
Masa official member nak masuk ke dalam stadium, diorang semua kena bawak kad ni yang tertera nama penyokong dan jugak rekod tempat duduk di dalam stadium yang telah didaftarkan untuk setiap perlawanan yang tertentu. Pengawal pintu akan swipe card ni kat card reader lepas tu baru la kita boleh masuk. Camtu la procedure dan jugak kegunaan kad keahlian ni masa nak tengok game. Kalau masa shopping kat megastore atau dine kat Red Cafe, just tunjukkan kat counter kad keahlian ni untuk mendapatkan potongan harga.
ada apa dalam kotak itu?

membership certificate dari Sir Alex...ha ha

postcard addressed to MUFC untuk menyatakan sesuatu pada team, players, manager...
Postcard ni aku akan hantar kalau agak-agak MU main macam ntah pape atau masa Alex Ferguson buat starting line-up yang tak boleh diterima akal dalam perlawanan-perlawanan penting. Ni la peluang aku nak sembur diorang kan. Walaupun chances diorang nak baca kad aku tu aku pun tak pasti, tapi sekurang-kurangnya, ada la harapan sikit message aku sampai kat diorang kan...

Nak tumpang tidur rumah Van Persie ke kalau gi sane, boleh aa kot bitau dia melalui postcard ni. Tak ye pun nak mintak duit ke sikit dengan Rooney kalau gi UK, boleh aa bodek dia sket kan... ha ha.
buku tahunan...

camne nak gune menatang ni ek?

pin badge


membership pen...
Hmm, aku tak pasti pulak, adakah wajib jadi official member kalau nak tengok game kat Old Trafford, ataupun ada lagi cara lain. Mesti ada kan? Takkan la kalau kau penyokong pasukan lain, kau kena apply jadi official member MU untuk tengok kau punye team main away kat Old Trafford kan?

Sape yang berminat nak tengok perlawanan kat Old Trafford, terutama sekali kalau kau penyokong The Red Devils, boleh la jugak usha laman sesawang ThomasCookSport.com.

Glory glory Man United!

Tune Hotel London Kings Cross...Lagi Sekali....

Hari ni kitorang meneruskan aktiviti menempah bilik kat London untuk 7 dan 8 Mac nanti; balik dari Brussels la ni. Tapi kali ni kitorang tempah bilik bertingkap la. Takkan nak lepak dalam bilik tak bertingkap untuk selama 3 hari 2 malam lagi kan? Sungguh la claustrophobic rasanya kalau bilik tak bertingkap kan...

Alhamdulillah, selesai booked bilik kat hotel yang sama, senang sikit urusan nak menyimpan barang-barang nanti. Takkan la nak angkut semua luggage ke Brussels kan? Kat Tune Hotel London ni ada khidmat menyimpan luggage serendah GBP2 sehari untuk satu beg. Kalau kat tempat lain agak susah nak dapat harga serendah ni. Harap-harap tak banyak la luggage yang nak kena simpan kat situ masa pergi Belgium nanti.

Kos penginapan kat Tune Hotel untuk 3 hari 2 malam kali ni ialah GBP135.33 (MYR662.26). Ni semua dah termasuk siaran TV untuk 2 hari, safety deposit box, toiletries, hairdryer (GBP8/day * 2 days). Kitorang booked jugak internet access untuk tempoh 24 jam (GBP3). Credit card charges also included ye...

Harap-harap bilik kat Tune Hotel tu nanti selesa la. Dari segi lokasi aku rasa dah agak best sebab dekat dengan St Pancras International dan stesyen underground Kings Cross. Semua lebih kurang 10 minit walking distance to and from the hotel berdasarkan anggaran kat Google Maps la.

Kalau nak lebih jimat, lagi bagus duduk kat Travelodge Hotel, tapi nak kena booking seawal yang boleh, kalau tak, room ratenya akan jadi lebih mahal kalau lambat buat tempahan. Dan yang pasti, kita tak payah bayar lebih untuk dapat bilik yang ada TV dan peralatan asas yang lain; bukan macam Tune Hotel tu ok?

Dah selesai lagi satu itinerary...

Thursday, January 24, 2013

12 Rabiul Awal 1434 Hijrah

Assalamualaikum!

Sila ucapkan selawat ke atas Baginda Rasulullah SAW dahulu...

Sempena dengan hari kelahiran Rasulullah SAW ni, marilah kita sama-sama memperbanyakkan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW. Kalau setiap hari memang kita dah mengucapkan selawat di dalam solat 5 waktu dan jugak solat-solat sunat yang lain, hari ni apa salahnya kita lebihkan sedikit ok.

Aku ingat nak tampal selawat Nabi tu kat entry ni tapi dah banyak ramai blogger lain buat dan majoriti kita dah tahu bacaan selawat tu, jadi aku rasa baik aku promote benda lain yang boleh jugak dijadikan amalan yang baik sempena hari besar umat Islam ni. 
kenali kekasih Allah...
Aku sangat yakin dah ramai orang tahu dan beli buku kat atas ni ataupun buku dari keluaran penulis lain yang sama maksud dan tujuannya; nak menceritakan tentang sedikit sebanyak berkenaan Nabi Muhammad SAW.

Buku ni memang sangat berguna kepada orang macam aku yang aku rasa sangat jahil tentang biografi Rasulullah. Macam saudara Suhail Webb cakap la, aku lebih tahu tentang nama-nama pemain dan pengurusan bolasepak Manchester United daripada nama ahli keluarga Rasulullah. Memang sangat-sangat rasa malu pada diri sendiri sebagai seorang Muslim, apatah lagi malu kepada Allah, dan tentu sekali malu kepada Rasulullah SAW. 

Kalau nak masuk syurga Allah kena lalui ujian menjawab soalan pasal biodata Rasulullah pun, memang confirm aku takkan lepas ujian tuh...MasyaAllah. Betapa hinanya diri ini. Tu belum ambil kira lagi amalan dan jugak dosa-dosa selama ni.

Semoga dengan entry ini, aku akan jadi hamba Allah dan umat Muhammad yang lebih banyak amalan, lebih memikirkan soal dan urusan akhirat daripada urusan duniawi. Moga-moga sesiapa yang terbaca entry ni pun mendapat manfaat, InsyaAllah!

Sila selawat ke atas Nabi sekali lagi ye...

Harga buku ni RM65 sebuah
Tebal 368 muka surat.
Tarikh beli; 13 Syaaban 1433 Hijrah = 3 July 2012, dah lamaaa dahhh..

Monday, January 21, 2013

Booked Eurostar + Hotel To Brussels

Assalamualaikum

Malam ni misi booking hotel dengan return trip by Eurostar train to Brussels dah selesai. Itupun dah agak lambat dan kitorang dah terlepas promosi Eurostar + 3 nights stay at selected Brussels's hotel yang lagi murah. Tu la, lenkali decide la cepat-cepat kalau dah jumpa pakej promosi yang sangat berbaloi tuh book terus. 

Macamana nak tahu murah ke tak murah pakej Eurostar tuh? Ntah la... aku pun tak pasti sangat. Yang aku perasan, lebih kurang 3-4 minggu lepas aku ternampak pakej Eurostar (London-Brussels-London) + Hotel untuk 3 malam di Brussels ni ditawarkan pada harga GBP207.00 untuk 2 orang!

Yang kitorang dah booked ni berharga GBP253.54, itupun untuk penginapan hotel kat Brussels selama 3 hari 2 malam je. So, nampak tak perbezaan 2 pakej Eurostar untuk ke tempat yang sama ni? Betapa bestnya kalau kitorang decide awal-awal dulu untuk amik pakej yang GBP207 tuh. Dapat 4 hari 3 malam.... sempat buat day trip ke Amsterdam agaknya. 

Apa yang kitorang bakal dapat untuk GBP253.54 tu? Ni breakdownnya...

GBP132.00 (MYR644.06) - return trip with Eurostar (London-Brussels-London) for 2 (2nd Class)
GBP121.54 (MYR593.02)- 3 days 2 nights stay for 2 at Theater Hotel, Brussels (credit card charges included) 

Papepun, takpe la. Janji dah berjaya booking. Boleh proceed dengan plan lain pulak. Tapi still terasa ralat dengan perbezaan 2 pakej yang aku mentioned kat atas tu... tu la namanya takde rezeki untuk jimatkan GBP46.54 tu kan...ish ish ish...

Saturday, January 19, 2013

Jalan-Jalan Ke KLIA!

Assalamualaikum

Aku ni jenis yang cukup rajin kalau orang mintak tolong hantar ataupun amik kat KLIA untuk urusan departure and arrival. Oo, aku lebih suka kalau kena pergi KLIA la berbanding dengan LCCT. Diskriminasi la ni kot..ha ha ha. Takde la, aku memang suka dengan kapal terbang. Apa yang aku suka sangat pun tak tahu la. Mungkin sebab dari kecik aku dah biasa lepak kat airport/hangar kat TUDM Kuantan kot; anak orang TUDM la katakan.

Sampai la dah tua bangka macam ni pun, aku suka baca artikel yang mudah difahami yang berkaitan dengan kapal terbang. Kalau dengar kapal terbang lalu kat kawasan rumah pun mesti berminat je nak jenguk ke langit, walaupun kadang-kadang aku control  la jugak kot-kot jiran nampak kan.

Kalau tengah driving area Dengkil, Sepang, Nilai dan kawasan berdekatan airport pun, bila nampak ada  low flying aircraft yang baru lepas take-off ataupun approaching airport to landing pun, aku mesti sibuk nak jenguk ke langit jugak. Sanggup tukar ke slow lane kalau kat highway semata-mata nak tengok menatang apa yang lalu dan yang paling best, dengar ngauman menatang tuh. Excited ooo.
jeles jeles...nak ikut!!!
Kroni rapat pulak ada yang kerja dengan MAS, senang la. Kalau nak tahu pape pasal aircraft boleh tanya si jurutera Airbus itu dan boleh gak tanya si drebar Boeing itu. Dapat gak menumpang dan menambah ilmu pengetahuan pasal alam penerbangan ni. Kesian kan, kecik-kecik berangan nak bawak Tebuan, Skyhawk, F-5E...ha ha ha. Sekarang sempat berangan nak bawak MiG 29, Hornet, Sukhoi 30 MKM dan angan-angan terbaruku... Rafale! Cheh!

Melalut je lebih!!!

Kisahnya tadi kitorang pergi hantar kroni ke KLIA untuk bercuti ke Prague, Republik Czech. Flightnya pukul 2359hrs ke Amsterdam International Airport, Schiphol. Dekat pukul 10 malam baru kitorang sampai airport

Bila pergi ke kaunter untuk check-in dan ambik boarding pass, tetiba staff kat kaunter tu cakap kroni tuh kena standby sebab flight dah overbooked! Dah masalah problem ni...dah masalah, problem lagi! Dah tak kelam kabut kejap jadinya. Sebab masa kroni booked ticket tuh, ticketing staff cakap dah confirm dan siap kasi seat number lagi. Alih-alih dah kena standby pulok. 

Aku dan mana yang tak terlibat lepak kat restoren dekat surau untuk dinner sambil kroni membuat beberapa panggilan telefon ke pihak-pihak tertentu untuk menyelesaikan masalah problem yang dihadapi. Risau la jugak kitorang dibuatnya sebab kalau kroni tak dapat seat ke Amsterdam tuh, maka burn la ticket  untuk connecting flight to Prague nanti. Bukan tu je, kawan kroni kat Prague tuh kempunan la tak dapat roti canai frozen yang dikirim tuh, disamping banyak itinerary lain yang dah dirancang.

Bila dah dekat pukul 11 malam, baru la wifey berjaya contact kroni dan mendapat khabar gumbira setelah berjaya mendapatkan seat untuk Boeing 777-200 ER tuh! Alhamdulillah! Berkat doa ibu mertua dan kitorang semua. Nanti kang kalau tak jadi pergi, takdo la souvenir... ha ha ha!

Kroni datang ke restoren tempat kitorang menunggu untuk makan secepat yang boleh sebab nak kena check-in dan amazing race ke International departure hall kat Terminal yang kena naik aerotrain tuh. Alhamdulillah sekali lagi. Terima kasih la kepada mereka yang sudi membantu bagi membolehkan kroni menambah berat aircraft tu untuk ke Amsterdam! Jealous la pulok... nak ikut...nak ikut... nak jugak merasa tahap beku dan snow kat Amsterdam dan Prague tuh.

Papepun, semuanya selesai. On the way balik ke Pajam tuh melalui Jalan Nilai-KLIA, sempat la aku menjenguk ke langit sambil driving melihat 4 engine's aircraft yang baru take-off.  Bukak tingkap lagi untuk tambah syok mendengar ngauman 4 enjin tuh. Fuuhhh! Best!

Kroni! Nanti kita jumpa pagi 31 Januari ni ataupun hujung minggu tuh untuk layan video Prague, Amsterdam dan memana destinasi Eropah yang lain yang sempat diteroka! Yang paling tak sabar sebab nak ambik winter gadget yang dipesan... he he.

Moralnya untuk staff ticketing MAS, kalau takmo kasi staff naik FOC, jangan la kasi flight and seat confirmation masa staff booked ticket tu ye. Susah staff tu nanti... :)

Thursday, January 17, 2013

Tune Hotel London Kings Cross

Assalamualaikum

Alhamdulillah...dah berjaya booked hotel Tune kat London Kings Cross untuk satu malam. Oleh kerana esoknya tu planned nak gerak ke Brussels (tiket tren dengan hotel pun tak book lagi..), maka tak kisah sangat pun kalau duduk kat bilik takde tingkap ni kot. He he..camne la rupanya kan? Aku rasa macam lemas je... tapi takpe la kot. Check-in, pastu kua jalan-jalan pergi dinner ke, pastu terus balik mandi-manda dan tidur! Saspen la pulok bilik takde tingkap! 

Takpe, kita tunggu hari dah sampai hotel tu nanti!

Details:

Tune Hotel London Kings Cross
Double Room Without Window
TV one day, Safe deposit box, hair dryer and toiletries  
Booked using Credit Card.

Cost; GBP48.84 (MYR240.65)

Monday, January 14, 2013

Jom Naik Bas RapidKL Bersama Lee Pass

Assalamualaikum

Balik kerja hari ni, macam biasa la, turun LRT dan tunggu bas untuk balik rumah. Aku lebih suka naik bas RapidKL dari bas Metro, walaupun bas Metro tu kenakan tambang RM0.50 sahaja dan bas RapidKL RM1.00 untuk ke destinasi yang sama. Mungkin sebab bas RapidKL lebih selesa dan nampak lebih bersih kot.
Lipas yang balik kerja sama-sama dengan aku...
Fenomena balik kerja dengan lipas ni memang dah selalu sangat berlaku kalau aku naik bas RapidKL ni. Nak buat camna kan? Bukan salah lipas tu dia muncul dalam bas RapidKL tuh. Listen! Lipas pun ada masalah, bukan ikan jaws je tau! Tapi aku bukan nak bangkitkan masalah lipas naik bas ni. Itu masalah lipas, biarlah badan-badan yang memelihara kebajikan lipas-lipas dan jugak PAH1M yang handle masalah ni.
tak dapat duduk kat seat, dapat bertenggek kat dinding bas pun jadi la...
Ni semua masalah manusia. RapidKL dah letak tanda larangan makan dan minum di dalam bas dan jugak LRT. Tapi manusia yang sangat berakal dan berpengetahuan tinggi ni buat tak nampak je tanda larangan tuh. Kalau setakat minum mineral water tuh mungkin boleh dimaafkan lagi sebab minuman tuh takde gula yang boleh attract serangga ataupun binatang lain sekiranya setitik air tuh tertumpah ke lantai bas atau LRT. Ni ada yang siap makan burger sambil berdiri dalam LRT yang tengah padat dengan manusia tuh. Makan sandwich la...cuma aku tak tahu bila pulak aku akan terserempak dengan orang makan nasi lemak dalam LRT ataupun bas. 
Listen!!! Lipas pun ada masalah !!!
RapidKL pun satu hal jugak. Pegawai keselamatan yang bertugas punya la ramai. Tapi diorang bukannya endahkan sangat orang makan dalam LRT ni. Macamana la pengguna nak jadi lebih berdisiplin kalau staff RapidKL sendiri pun tak menguatkuasakan undang-undang tu dengan tegas?

Ni kalau pelancong naik bas RapidKL dan terjumpa lipas dan tikus dalam bas ni, siapa yang dapat malu? Bukan RapidKL je kan... 1Malaysia dapat malu! 

Moral of the story, masih ramai rakyat Malaysia termasuk la pendatang; tak tahu membaca, tak faham apa yang ditulis, pengotor. Dan undang-undang yang ada kat Malaysia ni dibuat sekadar untuk suka-suka, hanya dilaksanakan pada waktu-waktu yang tertentu sahaja. Tak kirala undang-undang kat RapidKL ke, DBKL ke dan sebagainya.

Lipas yang aku nampak dalam bas RapidKL tuh, bukan setakat 2 ekor tu yer...baaaaanyak. Sampai ada sorang budak perempuan Cina terjerit-jerit tukar seat sebab takut dengan lipas tu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...