Saturday, December 1, 2012

Tahniah Harimau Malaya

Assalamualaikum

Tahniah kepada pasukan bolasepak negara kita yang dah berjaya layak ke pusingan separuh akhir kejohanan bolasepak piala AFF Suzuki tahun ni. Walaupun memulakan kempen dengan prestasi yang boleh dikatakan agak ataupun sangat buruk, mereka dah berjaya memperbaiki mutu permainan mereka. Memang kena kutuk gila-gila punya kat alam cyber dan jugak kat suratkhabar lepas kalah dengan Singapore 3-0 masa first game hari tu.

Aku ingat lagi quote kat sport section dalam suratkhabar The Star keesokan hari lepas Malaysia kalah tu. Wartawan tu cakap, "Call the cops! It's a crime to lose to Singapore like that!" 

Seriously quote tu sangat pedas dan sinis. Masa tu aku memang rasa dah takde harapan dah Malaysia nak pertahankan kejuaraan Piala AFF ni. Aku cakap macam tu sebab tengok cara Malaysia main pun memang la agak mengecewakan. Tu yang macam malas nak buat review kat sini tuh... padahal malas...ha ha! Aku rasa kalau aku buat ulasan pasal kekalahan tu memang macam-macam perkataan yang tak sedap nak dibaca la tertaip kat blog ni. Aku perasan Shahrul Idlan sorang je yang betul-betul menyerlah dalam game dengan Singapore tuh. S. Kunalan pun nampak agak best jugak la. Yang lain memang hancus! Ada pemain yang agak kurang tumpuan kot. Perasan tak bila Shahrul Idlan dapat bola, mesti 2-3 orang pemain Singapore akan kejar dia. 

Bila Harimau Malaya menang perlawanan ke 2 dengan Laos tuh pun, aku tak rasa yakin sangat sebab Laos tak la berapa mencabar, bukan la nak memandang rendah pasukan Laos tu. Tapi aku rasa macam tak boleh nak bangga kalau menang dengan Laos tuh. Dah la pemain Malaysia banyak mensia-siakan peluang untuk jaring lebih banyak gol, macam sambil lewa je bila dah leading 4-1 tuh. Cuma yang positif aku fikir lepas menang dengan Laos ialah, Indonesia pun seri dengan Laos yang bermain dengan 10 pemain. Maknanya, Malaysia mungkin ada harapan yang lebih cerah untuk mara ke pusingan separuh akhir kalau berjaya kalahkan Indonesia. Dan, Alhamdulillah, malam ni kita dah berjaya walaupun Indonesia menurunkan ramai pemain 'Mat Salleh' mereka. Meremang bulu roma aku tengok Stadium Bukit Jalil gamat dengan sokongan padu penyokong Malaysia!

Akhirnya, Singapore dan Malaysia yang layak ke pusingan separuh akhir dan bakal bertemu dengan lawan masing-masing dari kumpulan lagi satu iaitu Thailand dan Filipina. Laluan Malaysia mungkin lebih mencabar sebab kena mengadap Thailand, pasukan pilihan untuk menjuarai pertandingan tahun ni. Semoga Harimau Malaya mampu mengalahkan Thailand dan seterusnya mara ke perlawanan akhir!

Satu hal lagi yang perlu pihak yang bertanggungjawab beri perhatian serius ialah keadaan padang di Stadium Bukit Jalil tuh... MasyaAllah. Tak tahu nak komen macamana dah. Korang pun mesti perasan kan? Aku rasa padang Stadium Shah Alam lebih baik kot. Takde la sampai nampak pasir beterbangan dan rumput tercabut bila pemain terjatuh atas padang. Takde rumput yang sesuai ke untuk padang bola dengan iklim macam Malaysia ni? Takkan la nak kena guna padang rumput tiruan macam Singapore kot? 

Dah cukup la membebel. Malam karang nak layan game Reading lawan MU pulak! Petang esok, nak jadi Datuk Lee Chong Wei pulak... fitness training pun belum buat lagi...

2 comments:

aby said...

lps kalah game Msia ngan Spore ..
aby lebih tertarik kt paparan muka depan Kosmo ..
kegagalan Apex dgn dato Lee Chong Wei dikaitkan dengan hari perkahwinan mereka ..
apapun Syabas kt harimau kerana mengalahkan malaysia ...

Mijoe said...

ha ha..betul tu bang. 2-2 dah takleh fokus kot...

selamat pengantin baru kat DLCW dan WMC! :) hopefully anak diorang boleh jadi bakal jaguh badminton dunia pulak nanti...

aby, harimau kalahkan Malaysia ke Indonesia? :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...