Kelly 3572

Sunday, December 9, 2012

Pakej 6 Jam Ayer Keroh - KL!!!

Assalamualaikum

Pagi Ahad biasanya orang berehat-rehat kat rumah je kalau takde jemputan ke mana-mana majlis atau kenduri. Celik mata hari ni aku ada di Pajam, Negeri Sembilan. Oleh sebab ada jemputan ke kenduri di Selatan Semenanjung, maka kugagahkan jua kudrat dan tulang yang sungguh banyak ni untuk meredah PLUS highway seawal jam 9.30 pagi bersama Kelly untuk balik ke KL untuk menjemput parent aku untuk ke kenduri yang sama. 
  • 1130 hrs - bertolak dari KL dengan parent menuju ke Pajam untuk pick up wifey dengan Piji.
  • 1230 hrs - selamat sampai di Pajam dengan sedikit kesesakan di E2 selepas Bandar Bukit Mahkota sehingga la ke Exit 215; Nilai. Ada construction sket kat laluan paling kiri highway menghala ke selatan. 
  • 1315 hrs - lepas lunch sekadar alas perut, bergerak ke Melaka untuk ke kenduri di Bukit Lintang, Ayer Molek, Melaka. Terpaksa meninggalkan budak comel yang dirindui... ha ha ha.
  • +/- 1500 hrs - selamat sampai ke lokasi kenduri kahwin selepas meredah kesesakan yang boleh dimaafkan selepas Plaza Tol Ayer Keroh.
  • 1600 hrs - bertolak balik ke KL ikut jalan menghala ke Plaza Tol Ayer Keroh. Cuaca bertukar mendung dan gelap gelita selepas panggilan ke atas hujan dibuat bertalu-talu masa aku, wifey dan parent tengah menjamu selera tadi. Berkesan sungguh!!!
  • 1735 hrs - akhirnya berjaya memasuki Lebuhraya Utara Selatan selepas 1 jam lebih merangkak nak masuk highway! Leboh Ayer Keroh (M29) memang boleh dikatakan selalu macam ni masa hujung minggu kot!
  • +/- 1950 hrs - masa ni aku baru sampai ke Seremban! Dari 1735hrs tadi! Kepala lutut macam dah nak tercabut walaupun bawak Piji yang automatik. Mengantuk pulak ditambah dengan cuaca yang kurang baik. Nasib baik aku dengan wifey and parent! Kalau aku sorang memang failed la. Dengan bantuan 2 satelite navigator, aku exit PLUS kat Seremban dan menghala ke LEKAS (E21) melalui jalan kampung... Felda Sendayan, Labu semua aku redah. Agak cuak sebab tak pernah lalu jalan ni, dah la gelap gelita. Nasib baik ada 2-3 buah kereta lain yang nampak sehaluan dengan kitorang. Kemungkinan besar kereta-kereta tu pun ikut laluan yang diberikan oleh GPS navigator kot! Yang penting, jalan lengang tak macam kat PLUS dan Ayer Keroh tu!!!
  • +/- 2030 hrs - berhenti solat kat R&R. Sempat la tertengok semi-final AFF Suzuki Cup Malaysia lawan Thailand kat tv di R&R tuh. Aku ingatkan game start pukul 2045hrs! Rupa-rupanya start pukul 2000hrs! Dah la aku nak sampai rumah sebelum pukul 2130hrs sebab ada game MU lawan City. Macam tak sempat nak tengok dari awal je...sebelum pukul 2100hrs kitorang sambung perjalanan balik ke KL semula.
  • 2200 hrs - akhirnya kitorang selamat sampai Gombak setelah 6 jam berfoya-foya kat atas jalan. Tak sempat pun tengok game Malaysia yang seri 1-1 dengan Thailand. Wifey terus bukak channel Astro untuk tengok game MU! MU leading 2-0! Wayne Rooney scored both goals! Unbelievable! Hilang terus rasa penat dan tension aku meredah highway 6 jam lebih!
Agak-agaknya apa lagi  tourist attraction yang boleh dibuat kat kiri kanan Leboh Ayer Keroh tu supaya jalan tu jadi lebih jammed? Rasanya dengan Zoo Melaka, Taman Buaya, Taman Rama-rama, Hutan Rekreasi, Muzium Orang Asli tu semua masih belum cukup la. Kerajaan negeri Melaka patut kurangkan 2 lorong sehala kepada 1 lorong sahaja supaya jalan tu lebih sesak! Baru lagi best! Ha ha ha... 

Nasib baik la RVP menceriakan aku dengan last minute deflected freekick. Terima kasih banyak-banyak Samir Nasri, tak sia-sia Manchester City bayar gaji kau tinggi-tinggi untuk tolong MU! Terima kasih lagi sekali. Terima kasih jugak kat referee sebab tak bagi red card kat Carlos Tevez untuk last minute tackle on Phil Jones tuh. Kalau tak City ada issue dan alasan sebab apa diorang kalah. Terima kasih jugak kat Mario Balotelli sebab main dengan baik, tak sia-sia City beli dan bayar gaji kau tinggi-tinggi.

Photo credit to An Introspective World
   

1 comment:

Farahliza Isa said...

aiyooo..stressnyerr, musim2 cuti ni mmg semua tempat pun jam, kt PD kalau weekends pun sesak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...