Thursday, May 31, 2012

Malam Tak Berbau

Assalamualaikum

Aku dalam perjalanan balik ke rumah bersama isteri tercinta dari Pajam bila aku tersangkut dalam kesesakan jalanraya yang agak teruk di Jalan Lingkaran Tengah selepas Pasaraya Giant Taman Permata menghala ke Gombak, bersebelahan dengan Wangsa Melawati.

Biasanya kalau kesesakan macam ni pada lewat malam selepas pukul 12 ni disebabkan kerja-kerja pemasangan papan iklan di jejantas, kerja-kerja penyelenggaraan jalan, kemalangan ataupun takde pape berlaku, memang sesaja je jalan sesak tak tentu pasal. 
Tapi, kali ni memang kemalanganlah penyumbang kepada kesesakan MRR2 ni. Masa Piji dah menghampiri jejantas, aku nampak budak-budak berlari menuju ke arah jalan yang sesak tu. Begitu jugak dengan orang ramai yang memerhati dari atas jejantas. Siren polis atau ambulan pun tak kedengaran. Yang aku dengar cuma tiupan wisel, mungkin ada anggota polis yang sedang mengawal lalu lintas.

Bila dah semakin dekat, baru la aku nampak jalan yang 3 lorong ni hanya tinggal 1 lorong sahaja yang boleh dilalui. Semua kenderaan menghimpit ke lorong paling kanan sebab kemalangan yang aku rasa baru sahaja berlaku. Aku anggarkan kemalangan tu berlaku sebelum pukul 12 malam memandangkan kesesakan jalan tak la sampai ke Zoo Negara. 

Aku nampak sebuah kereta dah terbalik di lorong kiri jalan dengan cermin hadapannya pecah. Dan sebelum tu aku nampak seorang mangsa; kemungkinan besar seorang wanita terbaring di lorong tengah jalan tersebut. Aku yakin mangsa tu masih lagi bernyawa. Biasanya kalau mangsa dah meninggal dunia, mesti orang dah tutup muka mangsa kan?

Aku harap sangat-sangat mangsa tu akan survive. Keadaan di dua lorong jalan tu memang agak bersepah dengan kaca dan jugak barang-barang dari dalam kereta tu la kot yang berterabur. Aku tak nampak ada mangsa lain. Wallah'uaklam. Tak pasti la kemalangan ni membabitkan sebuah kenderaan atau lebih. Ikutkan hati memang aku nak je berhenti jadi tukang sibuk. Tapi sebab esok nak kerja, jadi aku pun terus balik je la.

Kalau tak silap aku, kawasan yang sama jugak pernah berlaku kemalangan maut membabitkan penunggang motosikal yang mati di tempat kejadian akibat digilis kenderaan berat sebelum ni, aku tak ingat dah kat mana aku baca. Kalau dah ingat nanti aku sertakan pautan berita tuh.

Apa-apapun, berhati-hati la ketika memandu, dan kepada pemandu yang merasakan diri mereka hebat sangat di jalanraya tuh, sudah-sudahlah perasan tu. Anda tak hebat pun, cuma menyusahkan orang lain je.

Wednesday, May 30, 2012

Selamat Datang MAS A380!

First A380 arrives safely to a rousing warm welcome on homeground

The first Airbus A380, the new flagship aircraft and pride of Malaysia Airlines, touched down at KL International Airport (KLIA) at 3:30pm today (30 May 2012).

The first of six A380 departed on its maiden journey from Toulouse, France yesterday and arrived safely on schedule commanded by a team of technical crew comprising captains Norshid Ali, Mohd Seth Mohd Ariff, Joseph Emuang Jr and Sumar Lee Hashim Lee.

Also on board, was a 40-member delegation comprising a cross functional operational team led by Group CEO, Ahmad Jauhari Yahya, senior team members and several officials from Airbus.

As the aircraft doors opened out, AJ and team was greeted by a rousing warm applause from our Team on ground – among them Chairman, Tan Sri Md Nor Yusof,  several senior extended leadership team members and almost 300 staff (mainly from Engineering & Maintenance) who were among the first to see the aircraft on the tarmac.

Malaysia Airlines is the eighth operator of this super-jumbo and the first in the world to receive the aircraft for training purposes from 31 May to 5 June before returning to Toulouse for final touches and its return back to KLIA end June.

The A380 aircraft has a seat configuration of 494 comprising 8 First Class and 350 Economy Class seats on the main deck and 66 Business Class and 70 Economy Class seats on the upper deck.

The thrice weekly commercial operations of the A380 on the Kuala Lumpur-London-Kuala Lumpur route will commence 1 July 2012. Daily A380 operations on this route will start from 25 August 2012 when the second aircraft joins the fleet.

Editor’s Note: More photos of the A380’s arrival at KLIA will be uploaded onto MH Pulse by mid afternoon tomorrow (31May2012) once we have resized and touched up the visuals.  Do look out for them!
  ________________________________  
An incredible journey begins. Our new A380, from 1st July. Visit www.malaysiaairlines.com/myA380

Artikel dan gambar-gambar A380 ni aku dapat dari MAS. Aku sangat-sangat teruja dengan pesawat baru MAS.


Monday, May 28, 2012

Malaysia, Tanahairku; Kebanggaan Kita Semua!

Assalamualaikum

2 gambar dalam posting hari ni menunjukkan suasana dan pemandangan biasa di celah-celah bangunan rumah kedai di ibu negara kita yang tercinta! Bukan calang-calang kawasan ni, Bukit Bintang tau! 
Aku dalam perjalanan untuk ke tempat makan tengahari selepas selesai urusan membayar hutang piutang di beberapa buah bank. Ni memang laluan ke tempat aku nak makan tu la, kalau aku berjalan kaki. Kalau dengan menaiki sebarang kenderaan, memang tak akan lalu la kat kawasan ni.

Bau lorong ni, memang sangat best. Dah ada sebuah restoren pulak baru dibuka berhampiran kawasan longgokan sampah ni. 
Ok tak? Maksud aku, pemandangan indah ni. Ni realiti yer... aku jugak perasan, kebanyakkan penduduk di sekitar kawasan ini terdiri daripada bukan warga negara. Memang dah jadi kawasan antarabangsa dah ni. Sesuai jugak la dengan seruan mereka supaya ramai orang luar datang dan contribute menyumbang sesuatu yang macam dalam gambar ni.

Itu belum lagi mengambil kira sumbangan rakyat negara sendiri lagi yang segelintir mereka memang menjadikan budaya kebanggaan negara dengan membuang bungkusan sampah dari tingkat atas pangsapuri, membuang sampah ke dalam sungai, membuang mayat, bayi dan macam-macam lagi la.

Syabas kepada semua! 

Tarikh Perbaharui Lesen Memandu

Lepas balik dari makan tengahari tadi dan berjalan melalui laluan sampah yang sungguh sejuk mata memandang tu, aku singgah sekejap di Pejabat Pos Bukit Bintang untuk memperbaharui lesen memandu aku yang dah tamat tempoh hari ni.

Cawangan Pos Malaysia ni memang tak ramai sangat manusia berurusan sebab lokasinya yang agak tersorok. Jadi segala urusan pun berjalan dengan agak lancar dan lebih cepat. Efisyen!

Aku perbaharui lesen tu untuk tempoh 2 tahun. Aku anggarkan bayarannya mestilah dalam RM60 untuk 2 tahun lesen memandu dan RM2 untuk caj yang dikenakan oleh Pos Malaysia. Rupa-rupanya silap! Aku perlu bayar RM77.

Caj yang Pos Malaysia kenakan masih lagi sama iaitu RM2, dan RM75 untuk kos lesen memandu tu sehingga la ke my next birthday in 2015. Sepatutnya dan kebiasaannya, kalau aku renew hari ni untuk tempoh 2 tahun, mestilah tarikh tamat tempoh lesen memandu tu jatuh pada 28 Mei 2014 kan?

Mungkin aku je yang tak aware pasal peraturan baru ataupun pengumuman pihak JPJ berkenaan tarikh luput lesen memandu rakyat Malaysia yang baru kot? 

Korang semua dah check lesen memandu dan dah tamat tempoh ke belum? Kalau tak, sila la perbaharui dengan kadar segera untuk mengelakkan dari ditimpa kesusahan masalah lain di kemudian hari...

Saturday, May 26, 2012

Kucing Pun Nak Makan Makanan Yang Halal Dan Suci Jugak...

Assalamualaikum

Niat nak kasi kucing-kucing kat rumah parent tu makan dari bahan-bahan yang baik dan bersih tu dah lama terpasang dalam hati. Cuma nak implement tu yang macam liat sket. Biasalah kan, kalau kita nak ubah atau bertukar ke benda yang baik ni, ada je halangan yang melengahkan niat kita tuh.
Carrefour Wangsa Maju; RM71.60
2-3 minggu lepas dalam TV Al-Hijrah ada tayangkan rancangan Agen (Ajen?) Halal. Slot malam tuh berkisar tentang makanan halal untuk binatang peliharaan. Lepas tengok rancangan tuh barulah macam datang satu azam dan semangat untuk aku beli pet food yang lebih sesuai untuk kucing dan juga penjaganya yang beragama Islam.

Harap-harap kekucing aku tuh tak kira umur dan jantina boleh la terima dry food yang aku dah beli tadi. Aku memang mencari produk Vita Cat. Tapi menurut info di laman sesawang Vita Cat, produk ni hanya boleh didapati di pasaraya Carrefour, Giant dan Tesco. Kedai-kedai runcit dan jugak kedai binatang haiwan peliharaan memang takde!
Ong Tai Kim Gombak; RM9.90 (1.4kg)
Tengahari tadi aku pun ke Carrefour Wangsa Maju untuk cari Vita Cat ni. Dan usaha aku dan Kelly tak sia-sia sebab ada lagi 3 paket Vita Cat 500 gram kat rak bahagian makanan kucing tuh. Dengan tamak haloba dan riaknya aku rembat ke 3-3 paket Vita Cat tuh. 

Sesambil tuh, aku usha jugak produk lain. Snappy Tom, keluaran dari Thailand. Meow Mix, jenama yang aku baru pertama kali nampak, keluaran dari USA. Tak pasti berapa harga. Mulanya macam teruja nak beli jugak, tetapi bila teringat niat asal nak cari sekurang-kurangnya yang ada tanda 'Bersih & Suci', maka tak jadi la nak cuba Meow Mix tuh.
Carrefour Wangsa Maju; RM6.05 (500gram)
Bila belek-belek ProDiet, ada la tanda 'Bersih & Suci' tuh, dan nampak pulak ada tinggal 1 pek 8 kg sahaja kat rak tuh. Aku terus ambil sebelum terlambat! Kalau dah tinggal 1 tuh maknanya memang laku jugak la kan? 

Aku tak pernah beri kucing aku makan biskut ProDiet ni. Biasanya aku beli wetfood yang dalam tin macam dalam gambar kat bawah ni je untuk Kaka dan budak-budak junior yang 4 ekor tuh; anak luar nikah Semah Sharapova.
ab
Ong Tai Kim Gombak; RM3.50 (400gram)
Jenama Friskies pun kalau tak silap aku ada je tanda 'Bersih & Suci' tapi aku dah lama tak bagi diekor makan Friskies ataupun Whiskas, kecuali la kalau dah betul-betul terdesak dan tiada pilihan.

Lepas selesai urusan di Carrefour, aku ke Pasaraya Ong Tai Kim pulak untuk membeli dan top up lagi sikit makanan kucing. Aku cari wetfood ProDiet ni la. Ada la tinggal lagi 7 tin perasa Fresh Tuna. Aku rembat kesemuanya tanpa rasa bersalah. Dan tak tahu la betul ke tak tuna dalam tin tu segar sebagaimana yang dinamakan dan dicetak di tinnya tuh.

Selain dari ProDiet wetfood, aku beli 2 pek dry food jenama Misha. Jenama ni pun ada tanda 'Bersih & Suci'. Bila bekalan Iams Kitten dah habis nanti boleh la aku tukar dengan makanan-makanan yang baru dibeli ni.

Semoga kekucing aku jadi lebih sihat dan panjang umur dengan makanan yang InsyaAllah halal, bersih dan suci ni. Amin!

Friday, May 25, 2012

Pusrawi Single Bedded Room...

Assalamualaikum,

Posting ni dibuat sebagai rujukan sesiapa yang nak dapatkan gambaran macamana rupa wad satu katil kat Hospital Pusrawi, Jalan Tun Razak KL. Dan jugak sebagai rekod untuk aku sendiri buat rujukan. Mungkin jugak nanti boleh dijadikan perbandingan dengan wad yang setaraf dengannya di hospital-hospital lain.
Free WiFi not available la ye. Cukup la untuk orang yang tak sihat betul-betul berihat. Kalau nak free WiFi gi duduk hotel la kan...ha ha. 
Makanan yang dihidangkan pun, tak la taraf mewah, tapi ye la, orang sakit biasanya kurang selera nak makan. Tapi, kadang-kadang bila difikirkan balik, sekurang-kurangnya ada baiknya kualiti hidangan perlu ditingkatkan supaya dapat membangkitkan nafsu atau selera makan pesakit. Mungkin kena pelbagaikan lagi menu... 
TV flat-screen dengan saluran Astro yang terhad tu kira ok la. Seronok la jugak layan tv kalau sorang pesakit dalam satu bilik. Sesuka hati nak kuat kan volume or nak tukar-tukar channel.

Kalau rasa perlu temankan pesakit, boleh la sorang nak temankan. Bergantung kepada keadaan semasa, biasanya ada satu kerusi panjang yang boleh diratakan untuk dijadikan katil untuk seorang dewasa baring.  

Toilet pun ok la. Ada air panas, bath tub takde la...melampau la tu kalau ada. Kalau 1-2 keluarga datang menziarah pesakit ok la untuk muatkan diorang dalam bilik tu pada satu masa; bawak tikar la duduk atas lantai kot...ha ha.

Apa-apa pun yang aku suka kat Pusrawi ni ialah ada laungan azan setiap kali masuk waktu solat fardu, ada tafsir Al-Quran dalam laci kat sebelah katil. Tu la ubat kepada pesakit yang percuma lagi berkat.

Thursday, May 24, 2012

Bakal Gengster Bukit Bintang

Assalamualaikum

Tadi aku lunch kat tempat biasa di rumah panjang Jalan Walter Grenier. Tengah sedap makan, tetiba je nampak budak kecik dalam gambar kat bawah ni berlari ke sana-sini. Sihat dan ceria kucingnya.
Umur dia ni mungkin dalam lingkungan 2 hingga 3 bulan kot berdasarkan saiznya. Aku tak nampak pulak adik-beradik ataupun ibu dia kat situ. Mungkin dia ni the only survivor kot. Geram pulak macam nak catnap bawak balik Gombak!

Aku bagi dia kulit ayam goreng tepung sebab aku dah takde benda lain nak offer dia. Nasib baik la dia makan. Semoga budak ni akan terus survive ataupun lebih elok lagi kalau ada cat-lover datang selamatkan dia dari terjerumus ke lembah hina di kota metropolitan yang mencabar ini.

Tuesday, May 22, 2012

Terajin Di Tengah Malam...

Assalamualaikum,

Hari ni wifey kena tahan dengan doktor kat Pusrawi. Bagus la jugak, dapat la dia rilek betul-betul dalam suasana kawasan yang lebih bersih dari rumah yang tengah agak berhabuk tu. Plus keadaan udara dalam KL ni yang sangat la bersih.
Kali ni berjaya jugak dapatkan wifey single bed room, more privacy dan dapat la wifey rilek semaksima mungkin. Aku lepak dengan wifey sampai la waktu melawat dah habis; pukul 10 malam. Tapi, sebab dapat bilik sorang macam ni, senang sket nak keluar bila-bila masa pun sebab tak mengganggu pesakit lain. Ni la major advantage bilik sorang.

Balik dari Pusrawi aku macam keboringan. Bila masa sorang-sorang macam ni, macam-macam idea timbul. Nak layan Astro pun malas. Nak sumbat baju-bajan dalam washing machine kang kena terus basuh, tunggu dan jemur pulak tengah-tengah malam ni. 

Kesudahannya, aku menyelongkar dapur, macam tikus tengah cari makan. Takde la beria-ia sangat. Tetapi bagus jugak sekali -sekala buat aktiviti macam ni. 
Berserabut tak? He... nasib baik tak jumpa tikus ataupun ular sawa kat dalam ni! Selepas beberapa minit menyelongkar, memunggah dan menggeledah secara ganas, maka terjumpa la aku beberapa spesis barang kat dalam tu yang dah expired!

Ni la yang akan berlaku kalau kita beli barang-barang keperluan seperti makanan dan sebagainya, lepas tu simpan di tempat yang susah nak dicapai. 
Tengok la hasil penemuan aku. Ni semua dah melepasi tarikh tamat tempoh penggunaan. Pembaziran!!! Pembaziran!!! 

Kalau ada sesiapa terbaca bebelan ni, sila la check kat rumah korang, mana la tau banyak barang-barang makanan yang tersimpan dan terperuk lama kat dapur tuh. Buat la clearance  sekali-sekala. Dalam peti ais pun kadang-kadang banyak je yang tersorok di compartment.

Selamat menjalani misi mencari dan membuang!!!

Monday, May 21, 2012

Cara Nak Menyusahkan Orang...

Assalamualaikum

Mata dah mengantuk. Tapi sementara aku tengah ada mood lagi nak sharing is caring ni, baik aku teruskan je niat baik demi kesejahteraan kawan-kawan dan mereka yang terbaca benda ni.

Kebanyakan rumah sekarang ni, mesti ada jerisi besi dan juga mangga untuk mengunci jeriji besi tersebut. Tapi, kalau setakat macam dalam gambar kat bawah ni, tak sampai 1 minit je orang boleh pecahkan dan masuk ke dalam premis yang kita diami tuh. 

Guna la apa brand mangga sekalipun, sekali diorang potong 'telinga' tempat sangkut mangga tuh, terus diorang boleh bukak jeriji besi tuh. Kalau kunci jeriji besi tuh, takde masalah pun bagi diorang. Rentap je jeriji tuh, settle!
mangga dan telinga jeriji besi yang biasa 
Untuk melengahkan masa membuka dan memecah masuk sesuatu tempat, eloklah juga dibuat satu lagi telinga jeriji besi disebelah dalam macam kat dalam gambar di bawah ni. Walau dengan ada telinga di sebelah dalam pun sebenarnya orang boleh jugak pecah masuk, tetapi, sekurang-kurangnya, masa yang terpaksa diambil lebih lama daripada meletakkan satu telinga sahaja di sebelah luar jeriji besi tu.

Jangan buat je telinga kat sebelah dalam tuh, manggakan la sekali bila-bila masa, tak kira la anda keluar rumah ataupun anda berada di dalam rumah.   
satu pilihan yang lebih selamat, telinga tambahan sebelah dalam
Dan, lagi satu pilihan ialah, membuat pelindung kepada telinga itu sendiri macam dalam gambar kat bawah ni la. Kesan hitam terbakar tuh sebab pelindung tuh baru je lepas dipasang, nanti cat la balik cantik-cantik ok!
pelindung telinga sebelah luar
Nampak jelas tak apa yang aku nak cuba sampaikan ni? Dengan adanya pelindung kepada telinga ni; tak kisahlah kat sebelah luar atau dalam, aku yakin ianya akan berjaya menyusahkan lagi orang nak buat kerja tak berfaedah tersebut. 

Ni sekadar pesanan khidmat masyarakat je la. Ada juga faedah buat entry ni kan. Semoga bermanfaat dan dapat menyumbang idea kepada mereka yang sedang mencari cara-cara untuk melindungi harta benda dan keluarga dari manusia yang kurang bijak tu.
Ni cara yang kita nampak dengan mata kasar la. 

Secara halus dan baik untuk amalan harian kita sebagai orang Islam, bacalah ayat-ayat Al-Quran untuk dijadikan pendinding kepada diri, keluarga dan harta benda. 

Sebelum tidur, baca la Al-Fatihah (1x), Ayat Qursi (1x), 4 Kul (1x setiap surah) dan juga Bismillah (21x). Sebelum keluar rumah untuk pergi bekerja, balik kampung atau ke mana sahaja, sesambil bukak pintu nak keluar rumah dan nak kunci pintu dan jeriji besi tuh, baca la sekurang-kurangnya Ayat Qursi tu sekali dan jugak 4 Kul tuh sekali. Doa, usaha dan tawakkal kepada Allah. InsyaAllah selamat diri, keluarga dan harta benda. Jadikanlah amalan. Ada banyak lagi pendinding yang lagi power rangers dari yang ni, kena tanya ustaz-ustaz yang mahir la ye. 

Tapi jangan la amalkan ayat-ayat tadi tapi solat 5 waktu tak buat, dan banyak buat maksiat lain pulak yer... tak mujarab nanti... 

Selamat beramal untuk semua, semoga mendapat manfaat!

Saturday, May 19, 2012

Apa Cer FB IPO's?

Assalamualaikum

Tajuk pun 'apa cer' tu. 

Kalau ada la orang nak tahu apa jadi dengan penyenaraian FB (NASDAQ:FB) semalam, boleh la check dan baca laporannya kat link yang aku letak ni, Bloomberg dan jugak Nasdaq.

Siap delay sampai setengah jam lagi tu. Patutnya urusniaga saham FB ni start pada jam 11 pagi waktu NY, tapi ntah apa sebabnya, delay sampai la urusniaga pertama berjaya dilakukan 30 minit kemudian. Mesti ada apa-apa yang ajaib berlaku kot. Ada last minute major shareholder ataupun sesiapa sahaja behind FB yang lambat buat decision kot. 

Apa-apa pun, memang nampak agak menarik sebab saham FB ni pernah diniagakan pada harga setinggi USD$45 seunit berbanding dengan harga tawaran USD$38 seunit. Urusniaga FB ditutup pada harga USD$38.23. Dari apa yang aku faham lepas baca berita kat Bloomberg tuh, terdapat beberapa pihak yang melindungi harga saham FB ni dari merudum atau diniagakan dibawah harga yang ditawarkan. 

Maknanya, ramai jugak la manusia yang nak let go share ni kot. Tapi macam biasa la, bila banyak pihak tetiba nak jual saham sesuatu syarikat tuh, akan wujud la satu pihak lain yang akan bertindak melindungi harga saham tersebut dari terus jatuh merudum dalam masa yang singkat. Dalam kes FB ni, underwriter la yang bertindak kot dengan membeli balik saham-saham FB ni.

Tetiba pulak blog ni jadi macam market commentary. Sekali-sekala takpe, aku bukan pandai dan arif pun dalam bab-bab ekonomi ni, tapi sekarang kan, hampir semua orang ada FB, jadi benda-benda macam ni elok la untuk diorang amik tahu jugak kan. 

Selamat berhujung minggu!!!


Friday, May 18, 2012

Sembang Sarapan Pagi ; Facebook IPO

Assalamualaikum

Pagi ni lepak-lepak curi masa kat 1st floor dengan Shanaz dan jugak Syed Juara. Bertemankan sepinggan spagetti RM2.00 dan jugak segelas besar susu soya sejuk tanpa ais RM1.60. Sukahati je turun breakfast padahal dah tahu boss EL hari ni. Boss baca entry ni kantoi la aku kan.

Sambil-sambil mengunyah bersembang la kitorang bertiga pasal penyenaraian Facebook (NASDAQ:FB) di pasaran NASDAQ yang dijangkakan pada hari ini waktu America la. Aku lebih banyak diam je la sebab diorang ni lebih arif pasal pasaran ekuiti dan jugak ekonomi. Publisiti pun agak meluas, aku difahamkan penyenaraian ni merupakan  antara yang terbesar dalam pasaran saham Amerika selepas penyenaraian VISA dan jugak General Motors.  Biasanya, bila sesebuah syarikat tu mintak disenaraikan di bursa saham, maknanya diorang nak modal untuk kembangkan lagi perniagaan diorang la kan. Berapa billion la FB ni dapat ek?

Dengan lebih 900 juta pelanggan pemegang akaun sehingga saat aku taip entry ni, saham FB dijangka akan memberi pulangan yang baik kepada pembelinya. Tapi aku tak pasti la pulak FB ni syariah-compliance ke tak. Macam agak meragukan. Ye la, diorang menggunakan laman sosial ni untuk memasarkan macam-macam jenis produk, tak kira halal ke haram kan?

Aku tak sabar nak tengok apa jadi pada saham FB yang ditawarkan pada harga USD$38 seunit ni menjelang tutupnya pasaran Nasdaq di hari pertama ni. Kalau naik mencanak-canak, untung la mereka yang berjaya membelinya pada harga yang lebih murah. Kalau tak untung, rugi la kan. Tapi mana la tau, long term nanti harga sahamnya boleh mencecah USD$560 lebih macam saham Apple! Dugaan betul...

Alangkah bestnya kalau setiap pemegang akaun FB diberi satu unit saham secara percuma kan? Terpaksa aa aku pun bukak satu akaun kan? Tapi, rasanya, dari 900 juta pemegang akaun tuh, berapa ramai yang ada lebih dari satu akaun kan? Agak unreliable jugak ni... campur tolak akaun orang yang dah meninggal, dormant etc.

Tak payah fikir-fikir la apa nak jadi dengan FB tuh. Biar le Mark Zuckerberg tuh je yang risaukan pasal FB dia tuh. Sekali-sekala, nak jugak tengok IPO (Initial Public Offer) company kat luar negara kan...

Lepas ni kita tengok Felda dan Gas Malaysia pulak di Bursa Malaysia.... he he he

Dalam Tindakan; Tidur Lepas Solat Jumaat

Gambar ke 2 dalam entry ni menceritakan situasi sebenar setiap kali lepas selesai solat Jumaat di masjid As-Syakirin, KLCC. Lebi-lebih lagi kalau dah lunch siap-siap sebelum solat Jumaat tuh.
gambar yang takde kena-mengena...
Dengan perut yang kekenyangan sambil duduk mendengar khutbah Jumaat, tu la ramai jemaah menjadi super khusyuk sampai dahi hampir-hampir nak cecah lantai tuh. Aku pun sama la... tapi memang aku cuba melawan sekuat yang boleh.

Kalau taknak terlentok senang je, dengar khutbah sambil berdiri. Gerenti tak terlentok. Kalau terlentok jugak sambil berdiri, memang kes berat la ni. 
Lepas solat Jumaat la masing-masing nak balas dendam terhadap mata yang sibuk sangat nak tertutup masa khutbah tuh. Kena pulak hari hujan lebat lepas solat Jumaat, ada kemungkinan la tak tersedar dan lupa nak balik office!!!

Pemandangan indah macam ni juga terdapat di Masjid Negara sebab kawasan lapang dalam masjid tu sangat luas. Nak best lagi, boleh tengok masa bulan Ramadhan, bersepah macam tak cukup tempat dah semua pakat berebut nak ber'iktikaf' dalam masjid lepas solat Jumaat!

Monday, May 14, 2012

Apa Nak Buat Dengan Duit Riba?

Assalamualaikum

Ye, tu la soklan yang aku tengah tanya...

setelah tanya kawan-kawan sedunia, cadangan beli bateri jam untuk surau or masjid or rumah anak yatim menjadi pilihan yang nampaknya paling baik setakat ni. Tak banyak pun, dalam RM7.28 sahaja.

Ada cadangan lain yang lebih bernas?

Saturday, May 5, 2012

Sepetang Di Dusun Tua

Assalamualaikum

Petang ni aku bersama wifey menghabiskan masa di IKBN Dusun Tua. Dah lama sangat tak lepak situ. Dapat beriadah dengan basketball tu yang buat aku sangat excited nak pergi tuh.

Tapi petang ni Encik Aiman drove us to kolam air panas dalam kawasan IKBN tuh untuk aktiviti merendam kaki. Dah banyak kali datang sini, tapi sekali pun aku tak pernah cuba rendam kaki kat kolam tuh.
aktiviti rendam kaki dalam kolam air panas
Kolam tempat kitorang rendam kaki tuh bukanlah kolam yang nature, tu kolam artificial je. Buatan manusia. Mungkin ada kolam air panas yang asli kat area ni kot.

Ada jugak bau sulfur yang agak kuat kat sekitar kolam ni. Tu mungkin salah satu tanda kewujudan kolam air panas yang terbentuk dengan sendirinya. Bau sulfur yang busuk ni jugak mengingatkan aku masa pergi ke kawah gunung berapi kat Bandung dulu. Memang wap sulfur yang kuat menusuk hidung. Berasap-asap macam air mendidih. 
Aku ada la nampak jugak kawasan kolam yang berasap kat sini, tapi aku tak pasti la berapa darjah kepanasannya. Panas sampai boleh rebus telur ke? 

Ada kemungkinan tak beribu-ribu tahun dulu kawasan Dusun Tua sekarang ni merupakan satu daripada tapak ataupun bekas gunung berapi?

Lepas setengah jam berendam, kitorang pergi ke court basketball untuk mengeluarkan lagi peluh...best la jugak sebab dapat melepaskan rindu dan gian nak basketball tuh. 

Tuesday, May 1, 2012

Manchester City 1 Manchester United 0

Assalamualaikum

Fuh... bersemangat betul update blog pukul 5 pagi lepas tengok bola ek? Suruh bangun solat Tahajjud takmo pulak! Ish ish ish... pesanan dan teguran ini ditujukan kepada diri aku sendiri.

Ramai wartawan sukan cakap, ni la game title decider untuk EPL musim 2011/2012 ni. Bagi aku la, dengan kedudukan sekarang ni, belum cukup kuat untuk menjadikan keputusan game malam ni sebagai penentu juara. Cuma memberi kelebihan besar untuk that smaller team la untuk menang liga buat pertama kalinya dalam masa berapa puluh tahun ntah. 

Teruk sangat ke MU main sampai kalah tuh? Hmm, masa first half, nampak memang agak teruk sebab MU main lebih banyak bertahan dan menumpukan bahagian tengah padang sebagai keutamaan. Formasi 4-5-1. Masa belum start game tuh, aku rasa tactic tu mungkin berjaya untuk menghalang MC menyerang. Tapi ternyata percaturan formasi tuh tak sesuai. Takde player nak geng dengan Rooney la pulak kan. Takkan Rooney kejar bola lepas tu Rooney cross bola tuh dan Rooney jugak yang tunggu bola yang di'cross' oleh Rooney kan? Gilo apo?

Dan aku jugak agak hairan, bakpe (slang Terengganu for sebab apa) Valencia takda dalam starting line-up sedangkan dia lebih threatening kat right wing tuh. 'Cross'an-'cross'an dia lebih cun kan dalam MU previous game sebelum ni. Rasanya, lebih penting dia ada dalam starting 11 so that more penetration into the opponent penalty box terhasil. 

Johny Evans pun takdok (takda) dalam starting 11; mungkin sebab kecederaan kot. Dia lebih experience dari Chris Smalling. Dakpe (takpa) la, sekurang-kurangnya, ni pengalaman berharga untuk pemain-pemain muda United dalam game ni. Sekiranya MU tak berjaya memenangi liga untuk musim ni, tak kisah la. Boleh cuba lagi di tahun-tahun akan datang. 

Penyokong-penyokong United yang tegar kena tengok setiap performance dan hasil perlawanan tu semua dari sudut yang positif. Masa depan United misalnya, ramai pemain-pemain muda berbakat besar yang tunggu masa je nak menyelit dalam 1st 11. Tak perlu bazirkan duit berjuta-juta (atau berbillion pound macam ada satu kelab tu kat EPL) semata-mata nak menjadi pasukan yang tiba-tiba glamour, sebelum ni kalau kat Malaysia (dan Asia Tenggara), kita boleh ingat berapa orang je yang pakai jersey replika team tuh. Tapi sejak orang kaya Arab tu jadi owner dan beli semua star player, terus ramai je yang jadi penyokong team tuh. Agaknya, diorang sebelum ni takde team EPL untuk disokong kot, tu yang tetiba je amik kesempatan la bila ada team baru yang penuh dengan player glamour, sokong je la. Janji takmo sokong dan anti-MU! Ha ha ha. Lagipun, MU dah ramai sangat penyokong. Sampaikan referee kat EPL pun sokong MU kan? Keh keh keh...

Dan tetiba jugak ada team tuh nak datang main friendly kat Malaysia bulan July nanti. Ish..perasan glamour betul! Padahal dalam team diorang tuh, penuh dengan traitors dan mata duitan semata-mata. Pening la manager dia nak beli player muda lagi. Diorang kena beli player yang dah establish dan glamour je, kalau tiru MU, sure diorang tak boleh survive sebab pemain-pemain yang baru nak meningkat ni lebih pandang reputasi dan pengurusan kelab dari gaji yang tak munasarawak yang kelab tu offer kot. Aku rasa football academy team Liverpool, Arsenal, Aston Villa dan Everton lagi menarik kot dari team MC tuh. Harap duit je la kan...

MU jugak mampu bersaing dengan jirannya yang kebiruan tuh walaupun dengan pemain muda, pemain yang dah bersara dan jugak tanpa ketiadaan ramai pemain-pemain utama akibat kecederaan. Still berkongsi mata yang sama tanpa Vidic, Fletcher, Anderson, Lindegard, Cleverly etc. Ok kan? Cuba bayangkan jiran biru tuh tanpa duit orang Islam itu. Rasa-rasanya kat mana kedudukan diorang ek? Ntah-ntah boleh relegated ke Championship... ha ha. 

Ok la tuh, MU against 19 other clubs. MU still maintain consistent, menang la jugak Community Shield tuh, against lawan yang sama jugak. Walaupun akibat kecederaan, performance United season ni dalam semua pertandingan yang diorang masuk agak hambar, terutama sekali Champions League dan jugak selepas itu, Europa League. Itu MU dengan pemain muda, dan dengan ketiadaan beberapa pemain utama ok. Kita tengok la bila semua regular 1st 11 dah muncul balik season depan, mesti akan ada perubahan yang ketara dengan persembahan sekarang ni. Rasanya tak perlu beli player dah kot, kalau terdesak sangat pun, get one established midfielder pun dah cukup la. Sorang pun cukup la kalau tengah sengkek kan? Ha ha... tu la, sapa suruh kaya dengan trophies kan? 

Separuh masa ke 2 tadi baru la MU nampak lebih organized. Lebih-lebih lagi dengan kemasukan sorang lagi player muda MU, Danny Welbeck dan jugak yang tak berapa muda, Antonio Valencia diikuti oleh Ashley  tak berapa Young yang pantang tersentuh opponent's defender inside penalty box! He he... Jiran biru tu ada ke player muda macam Danny Welbeck, Tom Cleverly, Paul Pogba semua tuh? Ada ke? Ada ke? 

Dengan Maradona sekali aku kesian tengok celebrating lepas final whistle tadi, konon cakap menantu dia paling sesuai main dengan jiran biru tu. Padahal sebab duit gaji yang banyak yang boleh jamin hidup anak pompuan dia senang lenang, dan sponsor dia hisap dadah lagi la kot...he he. Lepas ni baru la Patrick Viera (another traitor yang seriously tak malu dengan Arsenal) boleh bising-bising balik kalau diorang menang EPL nanti. Tak sabar pulak aku nak tengok diorang berjaya beli piala paing mahal tuh.

So, kalau nak diikutkan, the season is virtually over. Kalau MU version 19.0 nak successfully upgrade ke version 20.0, MU wajib menang baki 2 perlawanan menentang Swansea di Old Trafford dan jugak Sunderland di Stadium of Light dengan jaringan yang sangat besar tanpa bolos sebarang gol. Itu kalau jiran biru menang jugak la baki 2 game diorang lawan Newcastle dan jugak team Malaysia; QPR la! Any points dropped will hand the title to either two Manchester teams.

Akhir sekali untuk pagi hari buruh yang mulia ini, biasanya kalau orang sebut Manchester je kan, sure orang-orang yang neutral akan terus teringat or kaitkan nama tuh dengan kelab bolasepak Manchester United kan?   
Manchester City? Apa benda tu? Ooo bandar Manchester la... ha ha ha.

Selamat Hari Buruh, Maaf Zahir dan Batin!

GLORY GLORY MAN UNITED!!!

tak sabar pulak nak tengok rancangan Kaki Bola kat TV9 hari Isnin minggu depan, nak gak tengok macam mana geng-geng MU aku yang 2 orang tuh (Kieran dan Diana Rusdi) tuh kena sakat dengan supporter team-team yang anti-MU...he he he! Dan aku jugak tak sabar nak gi keje esok dengan perasaan bangganya, walaupun tahu akan diejek oleh mereka yang anti dan jealous dengan record, prestasi dan sejarah MU! Seriously tak sabar!!! Kalau boleh hari ni pun aku nak pergi kerja...he he he!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...