Saturday, March 24, 2012

Kuantan ; Lepak Dan Makan!

Lepas selesai majlis resepsi tuh, semua balik semula ke resort untuk rehat, gossip dan lepak. Ada yang tak sabar nak terjun swimming pool yang besar tuh. Aku teruja jugak nak berendam kalau rules tak strict la. Kalau kena guna proper swimming attire, terpaksa la aku lupakan niat nak terjun dalam jacuzzi pool. 

Dekat pukul 6.30 petang, aku ke Pantai Teluk Cempedak, tempat yang dah lama gila aku tak jejak. Masa dekat nak sampai ke pantai tuh, aku nampak kereta bersesak-sesak nak cari parking. Memang pack! Ada Restoren McDonald's pulak tu kat pantai. Happening gila Teluk Cempedak sekarang ni. 
Parking kat pantai ni RM2 sekali masuk sebelum pukul 12 malam. Lepas pukul 12, parking free. McDonald's tu pulak dibuka 24 jam! Memang tak putus la kot pengunjung ke TC sebab ada McD yang bukak 24 jam. 

Air laut China Selatan masa tu tenang je. Ombak pun kecik-kecik je. Sesuai la untuk rendam-rendam kaki. Ramai la jugak orang bermandi-manda. Batu-batu besar tepi pantai yang wujud zaman aku kecik dulu still there. Siap ada platform/track jalan kaki kat tepi batu/bukit. Tapi aku tak sempat la nak jalan kat track tuh sebab masa dah nak senja.   
McDonald's berkonsep taman...
Sebelum balik ke resort, kitorang singgah ke McD untuk hilangkan dahaga. Dinner malam ni katanya pengantin baru sponsor!!! He he... thank you pengantin! 
berdiri sambil tunggu meja kosong!
Lepas solat maghrib, kitorang semua (50 orang dewasa dan kanak-kanak) bergerak ke Tanjung Lumpur for dinner. Exact destination kitorang ialah, Ana Ikan Bakar Petai! Aku ingatkan kat Bangi je yang ada AIBP ni. Rupa-rupanya kat Tanjung Lumpur ni la asal-usul AIBP ni ek? 

Lokasi AIBP ni betul-betul kat tepi pantai. Banyak lagi gerai seafood lain sepanjang pantai ni, tapi kedai AIBP ni la yang paling penuh dan padat. Dah la kedai ni 2 tingkat, aku nampak ramai giler orang berdiri sebab nak tunggu turn meja dikosongkan. Memang digalakkan untuk buat tempahan terlebih dahulu sebelum datang ke AIBP. Kalau tak, memang terpaksa la berdiri menunggu macam kitorang dan orang-orang lain. 
sebahagian kecil dari 50 orang itu..he he
Sebab group kitorang ni besar, terpaksa la kitorang makan bergilir-gilir bila ada meja kosong! Bagi priority kat orang-orang tua dan kanak-kanak duduk dan makan dulu. Kitorang semua makan nasi putih dengan lauk... err..segala jenis makanan laut. Ketam, tiram semua tuh takde la. Ikan, sotong, udang dan kerang semua tuh ada la. Tapi memang best la makan ramai-ramai dengan lauk yang aku rasa lagi banyak dari nasi! Aku join group lelaki yang terakhir makan. Memang terpaksa jadi DBKL/MPK untuk habiskan segala jenis lauk! Tapi memang enjoy dan best! Makan sampai tak larat nak bergerak. Nak tinggalkan nanti membazir pulak.

Aku dengar bil untuk 50 perut makan dan minum tuh hampir-hampir mencecah RM700! Agaknya berapa la collection AIBP ni sehari ek? Kalau korang berada di Kuantan, aku rekemen la korang datang dinner kat AIBP ni. Buat tempahan dulu! Aku takde nombor telefon AIBP kat Kuantan ni. Korang cari la sendiri kat FB pun mungkin ada kot!

Aaahh..ta larat...nak balik bilik nak pengsan! Esok banyak program dan jauh perjalanan! I'm going to KemamanG to makanG-makanG and beli ikanG! He he...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...