Thursday, March 8, 2012

Banjir

Assalamualaikum

Semua tajuk utama surat khabar hari ni cerita pasal banjir kilat kot. Takziah jugak kepada keluarga yang kehilangan anak lelaki mereka akibat tanah runtuh yang mungkin berpunca dari hujan yang lebat ni kot. Wallahualam. 

Kesian dengan pemilik-pemilik kenderaan yang tak sempat nak alihkan kenderaan diorang, tenggelam habis. Macam yang aku nampak kat open parking Jalan Kia Peng semalam la masa on the way balik dari kerja. Yang masyuk mesti lah pemilik tow truck kot. Berapa banyak kereta tenggelam malam tadi kan? 

Simpati jugak aku dengan officemate aku. Rumah dia kat area Hulu Langat, memang terjejas teruk kali ni. Betapa besarnya dugaan Allah beri kat dia. Semoga dia tabah. Aku dengar dari kawan-kawan kat opis cakap, banjir kali ni menenggelamkan rumah dia sampai nak cecah bumbung rumah. Sebelum ni memang kawasan rumah dia selalu terlibat dengan banjir kilat ni. Tapi selalunya takda la tenggelam sampai tinggal bumbung rumah je. Kalau air naik sampai paras bumbung rumah, bayangkanlah apa jadi kat barang-barang kat dalam rumah tuh. Sedihnya. Pasti ada hikmah di sebalik dugaan ni. 

Ada satu je perkara yang aku tak sedih bila banjir kilat semalam; ada bar tempat manusia-manusia meneguk arak ditenggelami air. Biar business diorang ni lingkup pun takpe. Aku ingat lagi, tempat ni la dulu kantoi sebab buat pakej buka puasa, tapi serve liquor jugak at the same time. Apa nak jadi la... 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...