Kelly 3572

Wednesday, February 8, 2012

Going Down Under?

Assalamualaikum

Ok, nak pergi jalang-jalang cari makang kang? Selain dari passport dan jugak Visa (diperlukan untuk ke negara-negara tertentu), apa lagi yang perlu dibawa bersama anda? Tak kisah la nak kena beli ke, pinjam ke, curi ke..(haram).
Yezza...adapter untuk gadget anda. Handphone, laptop, tablet anda pun perlukan makan minum jugak during travel. Boleh la beli bila dah sampai ke destinasi nanti, tapi harganya tak tahu la lebih murah ataupun sebaliknya.
Harga adapter ni kat Tulla Airport ialah AU$10.95. Ce convert kalau nak tahu dalam MYR. AU$10.95 * MYR3.20 = MYR35.04! Survey dulu kat Malaysia ni yer, especially kat kedai-kedai letrik ataupun kedai-kedai yang menjual peralatan dan kelengkapan untuk mengembara.
Haa, lagi satu, ni lagi la wajib dan amat penting. Duit dah tukar ke belum? Nilai AUD sekarang melonjak-lonjak mengatasi nilai USD! Sekarang memang AUD lebih mahal dari USD. Kena la check timing yang betul untuk tukar duit tuh. 
Ausie notes
Kat area Bukit Bintang pun banyak money changer. Ada orang cakap, nak tukar duit yang lebih murah, boleh usha kat area Masjid India. Kadang-kadang aku perasan, kat Pavillion dan Suria KLCC pun menarik jugak rate yang diorang tawarkan. 

Dan kena la pandai bargain jugak. Dapat tawar dalam 1 atau 2 sen dari rate yang diorang publish tu pun dah kira ok la tu.

Yang best pasal Ausie notes ni ialah saiznya yang tak besar gedabak macam Pound Sterling tuh. Warna Ausie notes pun nampak sangat meriah dan colourful!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...