Kelly 3572

Saturday, January 21, 2012

Sportsman's Pride; Cat Food

Assalamualaikum

Adik ipar aku nak outstation for a few days. At the same time, bekalan dry food Tam dan Teh dah hampir kehabisan, ngam-ngam boleh supply sampai hari Rabu. Maka Steven Gerrard itu pun meminta bantuan abang iparnya yang teramat handsome ni untuk belikan dry food brand kat bawah ni; Sportsman's Pride. 
Aku pernah dengar dah brand ni dari kawan-kawan sekepala yang fed their anak bulus with Sportsman ni. Aku singgah kat Pet Save Taman Melati Utama untuk beli terus pack 9kg. Kalau lebih, boleh aku ajar budak-budak Gombak makan brand ni pulak. 
ada makhluk gelap dah tak sabar nak makan kot...
Untuk packaging 9kg ni, mamat kat Pet Save ni bagi aku RM119. Tapi aku ingat the last time aku usha brand ni kat sini, diorang cakap harga 9kg ni RM115! Pastu aku tanya pekerja diorang yang lain pulak. Awek tu cakap harganya RM115 dan boleh diskaun lagi la.

Swipe je kad kredit. Kucing dapat makanan premium yang diimport, tuan meow dapat collect point hutang...ha ha ha. Lepas diskaun, aku bayar RM109.30 untuk 9kg Sportsman's Pride. Ada tak kedai yang boleh bagi lagi murah dari harga yang aku dapat ni? Kalau ada, sila beritahu ok...thank you!
Nanti boleh la aku tengok apa hasilnya budak-budak Gombak tuh makan Sportsman's ni. Banyak lagi ke tak bebulu yang berguguran... bulu tersekat pada skala 6 ke ataupun warna bulu atau mata 2 tona lebih cerah...ha ha ha!

36 comments:

meowwmania said...

hehehe...

tak penah lg cuba brand nih, nnti buat review ekk ;)

Mijoe said...

InsyaAllah KK, den akan cube buat review pasal sepotmeng neh!! :p

puty said...

Tumpang tanya...brand ni beli kat pet centre mana ye..sy mmg mencari brand ni tp xjumpa la..area klang s.alam..

puty said...

Pet centre mana jual nih..help a.s.a.p.

Mijoe said...

hi Puty

saya beli Sportman's ni kat Pet Save, Taman Melati Utama, di tepi Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2).

familiar x area ni? Papehal, just ask ok, saya akan cuba bantu sebaik mungkin.

puty said...

hi mijoe...

thanks for the info..sy mmg mencari sportman ni, sy kol every petshop kat klang tp satu petshop pon xjual malah xtau psl brand ni..

actually sy baru beli kucing ni..dia xnak mkn ape yg sy bagi..smarthart..friskis..smpai dia mengamok dlm sangkar..then, sy tanya tuan asal dia, kucing ni mkn brand pe.. tu yg sy sebok mencari sp ni..

tp mrr2 jauh skit la dr rumah sy..xpe, sy cube search lg kat area s.alam ke..

neway thanks..tp sy nk tanya la, sp ni mmg boleh buat kucing cepat besar kan?

Mijoe said...

hi Puty,

bab SP buatkan meow cepat besar tuh saya tak pasti sangat la. Yang penting, biar meow tu sihat dalaman dan luaran. tul tak?

kalau Puty ada sekor je meow, senang la sket nak jaga, boleh kasi dia makan benda lain selain dari dry food so that dia tak boring...

Puty try masuk web petfinder, tanye forumner kat situ kot2 diorang tahu kat mana ada jual sportman's pride ok? Shah Alam kat seksyen 9 pun ada gak petshop.

smrtheart dan friskies mmg susah meow nak terima kalau diorang dah biasa mkn premium cat food...

papehal, tanye la, saya akan cuba bantu Puty demi meow tuh..ok?

puty said...

akhirnya sy da jumpe brand ni kat petshop ss17 shah alam..ssh gak nak cari pada awalnye..

nmpak perbezaan jugak bila dia da mkn sportsman pride ni, dia jadi lebih aktif dan ceria dari 2 mgu sebelom ni..sebelom ni kn dia xnak makan brand lain..

sy ade 2 ekor kucing..satu dlm sangkar..satu dlm rumah sbb dia xnak duduk sangkar..

sebenarnye ni firstime sy bela kucing dlm sangkar..sbb tu sy kurang arif ttg makanan kucing kerana kucing yg sedia ada, sy bg makan ikan, ayam, frieskies..semua dia bedal xkira apa brand..yg baru sy bela ni saje rupanya perlu penjagaan rapi.

Mijoe said...

alhamdulillah..

bagus la kalau dah jumpa. you beli yg pack berapa kg dan berapa harganya?

saya pun bukannya arif sgt pasal kucing ataupun makanannye tuh. semoga kucing2 you semua sihat dan ceria! :)

puty said...

ooowwh..

9kg rm100, 18 kg rm165..

xtau la murah ke mahal..yg penting sy dah jumpe n sy gembira dgn kesihatan kucing saya..:)

Mijoe said...

waaa.. murah tu Puty kalau 9kg RM100, 18kg RM165!! boleh share tak dgn saya dan jugak pembaca lain kedai mana yang jual SP tuh kat Seksyen 17 Shah Alam tuh? :)

saya beli pun RM109 utk pack 9kgs tuh. Itupun saya dah rasa murah...he he rupanye still mahal dan ada yang lagi murah ek? :)

Puty beli 9 ke 18kg? alang2 dah murah, baik Puty beli 18kgs terus. Tahan lama sket dan boleh beli secara sharing dgn kawan2 yg feed meow diorng makan SP. Lagi jimat kan? :)

Azyla Azrul said...

Assalam Mijoe, nk tnye psl Sportsman ni. sbenanye sy gugel psl catfood n jmpe blog ni,bnyk info..thanks..!

err...balik pd cite asal. sy bg meow kt uma mkn blackwood. tp nk tau psl SP ni ok x bg kt meow?bulu die tmbah lebat ke,tmbah gemok ke,ppe je..ehehee..lebey lak soklan. sje nk try psl dak2 meow de 8ekor.bli 15kg pn xckup sbulan.kopakkk...hukhukhuk..

tq ye reply.. =)

Mijoe said...

Wsalam Azyla Azrul

Memula sekali, TQVM sebab terjumpa dan tersinggah sini yer.. terharu la pulak bila dikatakan blog ni informative..he he.

FYI AA, sebelum ni pun saya mmg selalu fed kucing2 saya BW, tapi kenkadang bila time sengkek, masa tu la saya terpaksa bertukar ke jenama makanan kucing yg murah dan kemungkinan kurang elok. SP ni pun sebenarnye baru pertama kali saya beli utk meow2 saya. jadi rasanya tak berani la saya nak kasi verdict pasal product SP ni. Mungkin ada meow serasi dgn SP kan, mungkin ada yg tak serasi...

Macam Encik/Cik Puty yang bertanya saya pasal SP kat ruangan komen tuh, mmg meow yg dia dapat tuh dah mkn SP dari masa meow tuh membesar dlm jagaan tuan dia yg asal. So, meow dia mmg nak makan SP sahaja la kot. Dan menurut Puty, meow dia mmg nampak lebih ceria dan lebih sihat bila makan SP.

AA cuba la beli SP ni sket dulu, tgk meow2 AA layan ke tak? kalau diekor suke SP, boleh la tukar dari BW ke SP. Dan kalau AA tinggal area Klang Valley, boleh la cari SP murah kat Seksyen 17 Shah Alam macam yang Puty bitau dalam komen dia tuh ok?

Saya skrg terpaksa bagi diekor makan ProDiet je sebab dah ada kucing dewasa dan jugak kucing bawah umur 3 ekor. Dan kena beli dry food dan wetfood sebab takmo kasi diekor boring asyik layan dry food jer. Lagipun, ProDiet ada tanda Suci Dan Bersih kat packaging tuh, jadi takde la saya pun ragu2 sangat nak mencedok dry food tuh dgn tangan.. :p

sorry la AA kalau apa yg saya reply ni tak membantu atau memenuhi keperluan ingin-tahu AA.

selamat menjaga meow! :)

dan ramai je lagi meow-blogger yng lebih arif dari saya pasal makanan meow ni, semoga AA jumpa blogger yg lebih luas pengalaman diorang pasal makanan meow! Tapi papepun, saya sentiasa sedia membantu kalau AA memerlukan pendapat atau bantuan saye... :p

Azyla Azrul said...

heeee...welcome.. =)

yup,sy nk cube tukar ke mknnan premium lain pulak.nk cube yg serasi ngn poket n dak2 meow.hmm..tiap bulan ble sy g bli bw,msti nmpak SP ni.tp tnye kt petshop tu jwpannye mcm xpasti.

ha ah,de bace komen Puty.rsenye mcm da yakin cket nk cube SP ni.nk bli yg kecik dlu n bg dak2 meow mkn.sy hrp suke le meow mkn nnti.

heee..sameler..sy mmg bg dryfood je kt meow tp ble hjung mggu atau time nk disiplinkn je bru bg wetfood.dlu mmg bli prodiet,mmg yakin dgn tanda Suci dan Bersih tu.sronok btol meow mkn..kan kan..?hehee..tp sbb sy dok flat,ble dorg yak baunye hamboihhhhh....semerbak.!hehee..tu yg google jmpe blackwood ni.ok da tp nk cube yg lain lebih kurg sme n hrganye pn ok..

dun wori,Mijoe da ckup bntu sy.skurang2nye sy dpt nasihat cket..heheee =)

maceh bnyk2 ye... =) =) =)

Anonymous said...

ada contact no pet save taman melati ni tak?

Mijoe said...

@Anonymous

no phone takde la...lupe nak check kat receipt aritu.

try kat FB diorang

www.facebook.com/PETSAVE.SDN.BHD

or email diorang

MemberService@e-petsave.com

sorry yer, hopefully FB dan email boleh membantu anda...

TQ

puty said...

sy haritu beli yg 18kg sbb cume perlu tambah rm65 saja..mmg berbaloi jugalah sbb tahan lama untuk 2 ekor kucing i..hehe..

sometime sy selang seli jugak dgn blackwood n wetfood sbb dlm seminggu tu mesti ade 1 hari dia xsentuh sportsman ni..so tpakselah selang seli dgn catfood lain agar dia xboring dgn sportsman ni..wetfood sy bg weekend je sbb ade mase nk layan dia lebih skit..

petshop yg i beli sportsman ni kat shah alam ss17..kedai betol2 belakang columbia asia..sesiapa yang duduk area klang-shahalam-subang, maybe boleh ke sini tok dptkan sportsman ni kerana sy yg duduk di klang pon, SP ni xde jual kat petshop klang..ssh jugak nak cari pada awalnye sbb xbyk petshop jual SP kat area k-s-s..tu pun kene byk tnye pemilik2 kucing lain, baru tau kat situ ade jual..semua helpful..

Mijoe said...

@ Azyla Azrul

biasanya AA beli BW kat mana dan berapa harga untuk adult n kitten?

harap2 meow2 AA suka la dengan SP ni kan. Apa2 pun yang penting meow2 tu sihat dan gembira kan? Tuan meow pun mesti la gembira jugak wpun hampir rabak poket dibuatnye. Meow punye pasal, takpe!! :)

tapi tu la, salah satu problem kalau duk rumah atas angin ni, mmg kena cari brand makanan yg boleh mengurangkan bau poo tu sket. Kalau landed property boleh gak buat rumah/cage yg besar utk meow kalau ada tanah lebih..kan? :)

Mijoe said...

@Puty

bagus Puty tinggalkan komen pasal SP ni. Sekurang2nye dapat jugak jadi panduan/rujukan pada sesiapa yg tgh duk berfikir2 nak beli SP.

Pet shop tu dekat dengan terminal bas ekspress seksyen 17 ek Puty?

GPS N 3.047100, E 101.504534

puty said...

haaa...tepat skali..:)

Anonymous said...

sesiapa nak cari or beli "SPORTMAN PRIDE" boleh didapati di VETERINAR Cheras...HARGA 18KG CUMA RM180.OO...ada sesiapa yg boleh bagi tahu kat mana jual lagi murah untuk 18KG....

Whimsical Kaftan said...

Sportman Pride kat Pandan Indah 9KG RM92 je..

Mijoe said...

@Whimsical Kaftan

woo..murah tu...
thank you sebab share info ni WK. Apa nama kedai tu? :)

Al - Quran Digital said...

salam perkenalanan semua..
sy pun guna spotman jugak utk 14 ekor kucing saya.. saya dapat harga lagi murah dari anda semua di animal zone, Jalan segambut, KL. 18kg siap deliver ke pej kat jalan duta. rm 168 saja..

emm. kalau ada apa info yg lebih murah atau sebagainya.. jgn lupa email saya kat hanizz98@yahoo.com yer.. sebab saya jarang masuk blog orang.. kebetulan .. saya google sportman dan jumpa blog ni.. syabas pada owner blog.. sharing is caring.. bye

Mijoe said...

salam Hanizz98,

salam perkenalan juga. Terima kasih sebab berkongsi info yang menarik untuk kebaikan meow2 semua, terutama sekali yang makan SP ni.

Kalau RM168 siap deliver utk pack 18kg tuh mmg murah dan berbaloi :)

InsyaAllah saya akan notify thru email kalau ada apa2 berita yg menarik pasal cat food ok.

Wassalam

Anonymous said...

Meow-meow,

Kepada sesiapa yang berminat untuk membeli SPORTMANS'S PRIDE sila nyatakan lokasi anda ke alamat email: mshidayah@gmail.com untuk mendapatkan lokasi/alamat pet/vet yang terdekat.

Terima kasih. Meow.

Mijoe said...

Salam Anon (mshidayah@gmai.com)

terima kasih sebab singgah dan cuba berkongsi info pasal SP... :)

tinggalkan info tuh kat ruangan komen ni pun ok kot... :)

terima kasih lagi sekali :)

oppa cat said...

Tuan. Macamana dengan sportsman pride lepas bagi budak-budak tu makan? Ok ke? Bulu gugur tak? Jadi gemuk lagi tak? Share review sket.

Sebab saya plan nak beli jugak sportsman pride ni. Review kat internet tak banyak sangat.

^^

Bunga Emas said...

Anak2 bulus kat umah dah makan 3 paket 9 kg sp...bulu mmg cantik..poo poo tak le busuk...and bestnya suri yang suker cirit tu dah ok sikit dari dulu...poo poo dia pun dah tak bertempek kat montot......ade gemuk juga my cat di rumah....

Mordecai Kucai said...

Saya baru beli di:
Animal Ark di Platinum Walk, Danau Kota, Setapak jual RM150 18kg.
Tel: 03-41481131

nor akmar Bazin said...

mordecai kucai, thx for the info. That price is the lowest yg sy pernah dengar. Akan ke sana hujung bulan nie. Thx again.

nashuaahmad said...

saya beli dengan harga RM10 sekilo..di kedah la tapi~~
hehehehe

tira.tiro said...

i just call the shop yg modecai bg tu dia kata brand sportsman pride dah tuka betul ke?? and they seling rm 160 utk 18 kg.. is the price ok?

Mijoe said...

Salam everyone and everycat!!! :p

sorry lama tak update!!!

saya google SP dan terjumpa iklan SP kat mudah.my. Kedai pet ni jual pack 18kg for RM148!!!

ni lagi murah giler ni. Tapi mungkin untuk jangkamasa terhad je la kot...

sesiapa kat area KL boleh la jenguk kedai ni or email/call kedai ni ye..

http://www.mudah.my/Sportsmans+Pride+Cat+Food+18kg-30212171.htm?last=1

contact diorang dulu sebelum pergi kedai tu ok! hopefully the deal still on!!

Ella Ismail said...

Puty

Biar betol sebegitu murah ?!!!

Bukan Starpro kan yg tngh diperkatakan nih ?

Sbb sy tau Sportsman's Pride nya brand mmg mahal . overseas brand kan .

Ella Ismail said...

Boleh share contact no pet shop tu x utk sy mntk deliver ke rumah ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...