Kelly 3572

Saturday, December 29, 2012

Aula Shield

Assalamualaikum

Berehat lama betul dari aktiviti duniawi di alam siber ni. Muncul-muncul je terus promote produk yang banyak kegunaan ni, terutama sekali untuk keluarga yang mempunyai anak-anak kecil yang macam dalam gambar kat bawah ni; walaupun dah pakai lampin, tapi still bocoq... (bocor!).
baby Ashraf; model sambilan Aula-Shield :)
Dan...untuk orang dewasa yang mempunyai kurang upaya, sakit yang menghadkan pergerakan dan sebagainya, lapik atau alas tilam ni sangat berguna untuk menghalang cecair dari membasahkan tilam! Ye la, kalau tilam basah, masalah jugak nak membasuh dan menjemurnya kan! 
Sila layari laman web Aula-Shield ni untuk mendapat lebih banyak info dan harga. Bukan setakat alas/lapik tilam ni je yang ada. Sarung bantal pun ada, sarung tilam pun ada. Untuk alas tilam ni pun ada berbagai saiz ye tuan puan, pakcik makcik dan bayi-bayi sekalian. 
ni size yang paling kecik...mudah dibawa ke mana-mana saje...
Model dalam gambar kat atas ni dah kepenatan sebab kena posing untuk entry ala-ala testimonial, kisah benar dan jugak promosi ni...

Marilah sama-sama kita kurangkan aktiviti membasuh tilam yang berat itu... jimatkan tenaga ok! Aula-Shield ingin membantu meringankan beban anda semua, bukan kerana keuntungan duniawi semata-mata. Ayat promosi baik punya...he he.

Disclaimer

Penulis takde sebarang pegangan saham dalam Aula-Shield ni hokey!!! Saje je tolong promote barang yang elok... usahawan Muslim pulak tu. :)

Thursday, December 27, 2012

Isabella

Assalamualaikum

Ni bukan pasal lagu Isabella yang kumpulan Search nyanyi tuh. Ni pasal tajuk sebuah buku yang wifey beli. Lepas wifey habis baca, dia suruh aku baca; bagus katanya isi novel ni.
Aku ni kalau bab-bab membaca novel ni memang failed banyak! Bukan sikit! Jadi memang la susah untuk aku tendang-mula sentuh dan baca novel tu.

Akhirnya, malam tadi masa tengah boring mundar-mandir dalam rumah sambil mengemas sikit-sikit, aku pun boleh terpegang novel ni, dan baca sinopsis dulu. Hmm, memang nampak menarik dan nampak perlu lebih fokus untuk baca novel yang banyak fakta ni. Lebih bagus kalau ada sumber rujukan lain untuk memastikan kandungan dan fakta dalam novel ni tepat.

Dan bermulalah aktiviti membaca aku. Novel yang menceritakan bagaimana anak gadis seorang ketua paderi di Cordoba, Sepanyol yang mula keliru dengan agama yang dianutinya setelah terdengar perbualan 2 jejaka Muslim berkaitan agama Islam. Kekeliruan yang membawanya kepada nur Islam setelah perdebatan demi perdebatan antara Muslim dan Kristian diadakan bagi menghapuskan kekeliruan di hatinya dan jugak penganut Kristian ketika itu.

Isabella akhirnya menganut Islam dan mengejutkan seluruh Sepanyol. Anak ketua paderi berpaling dari ajaran Kristian! Dan mula menentang ajaran Krsitian melalui perdebatan serta perbandingan dengan ajaran Islam sehingga akhirnya ramai masyarakat Kristian di Sepanyol termasuk paderi-paderi mula memeluk Islam.

Bagi aku, novel sangat menarik. Dan bagi slow-reader macam aku ni, masa 3-4 hari digunakan untuk mengabiskan novel yang tak tebal mana ni dah dikira cukup hebat dan cepat! Kalau sesiapa yang belum terbaca novel ni, aku recommend  la korang baca. Boleh menambah ilmu dan yang penting kecintaan kita kepada Islam, InsyaAllah!

Wednesday, December 26, 2012

Siapa Nak??? Victoria's Secret Body Mist...

Assalamualaikum

Setakat hari ni, ini je la saki baki yang tinggal. Maknanya business bagus la kan? Ha ha... takde la bagus, tapi cukup la untuk mendapat sumber rezeki yang mungkin lebih berkat daripada apa yang aku dapat selama ni.
So, kalau nak ataupun berminat, sila la bertindak. Siapa cepat dia dapat. Sementara stok masih ada. Kalau dah kehabisan stok, jangan risau, InsyaAllah tetap akan dapat juga, cuma mungkin lambat sikit la. 
Harga? Dijamin lebih murah dari butik Victoria's Secret kat Pavillion tuh. Genuine product ke dah campur air? ha ha ha... aku tak sanggup nak jual kalau bukan barang yang asli! Tak berkat berniaga kalau menipu customer kan?

Selain dari body mist, ada tinggal satu botol Shower Gel Love Spell.

Available as at October 30th, 2013 2300hrs
  • 1 Love Spell 250ml Body Wash
  • 2 Secret Craving 250ml Fragrance Mist
  • 1 Love Spell 250ml Fragrance Mist
  • 1 Love Spell Forbidden 250ml Fragrance Mist
  • 1 Pure Seduction Forbidden 250ml Fragrance Mist
  • 1 Sheer Love Forbidden 250ml Fragrance Mist
  • 4 Pure Seduction 60ml Fragrance Mist 
  • 1 Love Spell 60ml Fragrance Mist 
Update on March 10th, 2013
  1. Body Mist 250ml at London Heathrow duty free outlet selling at GBP9.15 per bottle
  2. Body Mist 250ml at KLIA duty free outlet selling at MYR50 per bottle

Sunday, December 16, 2012

Kaka

Assalamualaikum

Berat hati betul kalau nak buat posting cerita sedih. Tapi, sebab blog ni dah macam diary, ada baiknya jugak diselitkan cerita sedih, dengan harapan segala kenangan manis semasa beliau masih ada dapat mengukir sedikit senyuman kat dalam hati, kalau tak di bibir...bukan Bieber!

Kaka, seekor kucing comel dari keturunan kekucing antara yang paling lama hidup dengan keluarga kitorang. Dan dia antara yang memiliki saiz fizikal yang paling besar dalam kekucing yang pernah jadi keluarga kitorang.
1003hrs; tempat persemadian Kaka yang siap digali...
Parent aku bitau Kaka dah 2 hari tak balik rumah. Bagi kucing jantan yang dah otai macam Kaka, ni dah kira macam normal routine. Menziarah kawasan jajahan la tu kot. Biasanya bila dia penat merayau, memang gerenti dia balik rumah untuk recharge. Biasanya la...
1004hrs; keadaan tanah yang agak susah untuk digali lebih dalam...
Pagi tadi, ayah aku jumpa jasad Kaka kat bawah kereta rumah jiran sebelah rumah. Jasad yang sempurna, takde luka-luka. Kena gilis dengan kereta? Terminum racun? Atau diracun? Atau sebab sakit dalaman yang aku tak tak nampak? Allah je yang Maha Mengetahui apa yang berlaku. Mungkin dia sakit sebab badannya agak kurus dari biasa.
1011hrs; jasad Kaka selepas aku mandikan...
Ayah aku panggil aku untuk uruskan jasad Kaka. Kaku dan keras dah tubuhnya; mungkin dah pergi dalam 5-6 jam sebelum dia ditemui. Aku angkat jasad Kaka bawa balik ke rumah untuk ditanam. Perasaan masa mengangkat Kaka tuh bercampur-baur. Rasa gembira tu memang takde la. Lebih kepada terkejut, sedih tu memang la, tak payah cerita la. Tengah menaip ni pun boleh rasa semacam je dalam hati, hanya orang yang sayangkan kucing je tahu.
1023hrs; selamat tinggal sayang...maafkan segala kekurangan dan kejahilanku...
Aku mandikan Kaka buat kali terakhir. Walaupun takde kekotoran pun kat badan dia. Cuma aku bersihkan pasir-pasir yang melekat kat badan dia. Keadaan jasadnya yang memanjang menyebabkan aku terpaksa menggali lubang dengan lebih panjang. Dah la keadaan tanah pun tak berapa lembut. Hujan sejak beberapa hari yang lepas menyebabkan tanah agak lembab.

Selesai memandikan Kaka, aku lap sikit tubuh dia dan biarkan matahari memanaskan jasadnya. Masa tu la dalam hati aku berbicara bermacam-macam perkara dengan jasad yang kaku kat depan mata aku tu. Segala memori sepanjang hidup dia terus auto-playback dalam kepala aku. Sayang sungguh takde parut cakaran dia kat tubuh aku. Kalau ada, memang aku nak parut tu kekal sampai bila-bila.
1104hrs; Alhamdulillah, selamat dikembalikan kepadaNya...
Nasib baik jugak banyak gambar dia yang aku simpan. Tapi, apa-apapun, memori yang dalam hati ni la yang paling susah untuk dipadamkan; mungkin undeletable; rasanya aku dah buat satu vocab baru kot.

Takde bunga mawar, bunga kertas yang mama tanam aku koyak-koyakkan untuk aku hiaskan kat atas pusara Kaka. Aku sempat jugak payungkan pusara Kaka, bimbang kalau-kalau hujan turun lagi dan melembikkan tanah di pusara Kaka.

Berehat la sayang, dan bergembira la di syurga Allah bersama kawan-kawan dan saudara-maramu yang lain...

Thursday, December 13, 2012

Thailand 2 Lee Min Hu 1 Malaysia 0

Assalamualaikum

Tahniah kepada Harimau Malaya. Walaupun gagal mengaum sampai ke perlawanan akhir, tapi aku boleh la berpuas hati dengan kebangkitan yang ditunjukkan.

Jangan kita salahkan pengadil tu 100%, sebab semua manusia pun buat silap jugak. Aku tak la backing pengadil tu. Ikutkan hati, nafsu dan perasaan memang nak je aku tangkap, tanda, bakor dan tangkap semula dan bakor semula 1000 kali!!!

Ni aku senaraikan sebab-musabab selain dari sebab utama iaitu The Lee Min Hu Factor yang menyebabkan Harimau Malaya tak sampai ke pertandingan akhir pada pertandingan kali ni. Kalau tak setuju dan tak sependapat dengan aku, jangan marah yer, ni cuma pendapat aku yang tak pakar dalam bolasepak.
  1. Kalah teruk dengan Singapore 0-3 pada perlawanan pertama. Kalau kalah 0-1 tuh mungkin la kesudahannya berbeza kot, mungkin kita boleh masuk final.
  2. Tak kalahkan Laos dengan jaringan yang lebih besar walaupun mendapat banyak peluang untuk menjaringkan gol. Kelebihan jaringan Singapore menyebabkan kita cuma jadi naib juara kumpulan yang menemukan kita dengan Thailand.
  3. Kecederaan pemain penting yang tak dapat dielakkan, paling ketara kehilangan Wan Zack Haikal. Aku suka Wan Zack ni. Nampak agak creative.
  4. Tak mengambil kesempatan membelasah Thailand secukupnya masa perlawanan separuh akhir pertama di Bukit Jalil hari tu. Aku tak tengok game ni sebab masa tu aku tengah menikmati kesesakan jalanraya.
  5. Salah percaturan untuk starting line up perlawanan separuh akhir ke dua. Aku kurang setuju kat bahagian tengah padang tuh. Safiq Rahim tu ok la, yang lagi sorang tuh...hmm... tak perlu sebut nama la. Bila Safee masuk dan sorang pemain pertahanan dimasukkan untuk menggantikan pemain tengah yang jadi pemain pertahanan sementara tuh, baru la nampak Harimau Malaya lebih bersemangat dan lebih banyak penetrate kawasan lawan. Kenapa la Nazmi Faiz tak main untuk Harimau Malaya?
  6. Thailand FA yang sememangnya busuk hati dan tak profesional langsung dalam menyediakan kemudahan latihan kepada pasukan Harimau Malaya. Mula-mula kena berlatih kat 'sawah padi' dengan changing room kat tepi jalan sambil menyorok tepi bas je kot, agaknya buang air masa training tuh pun kat atas padang. Sesi latihan yang berikutnya bukan kat stadium tempat perlawanan tu bakal diadakan atas alasan nak jaga kualiti padang. Betul-betul tak nak kasi Harimau Malaya feel padang tu dulu sebelum perlawanan. Lepas ni FAM tak payah la treat pasukan Thailand ni beria-ia sangat. Kalau diorang ada game kat Malaysia ni, suruh je diorang stay kat rumah kawan Facebook diorang atau rumah sedara. Mengabihkan duit FAM je.

Sunday, December 9, 2012

Pakej 6 Jam Ayer Keroh - KL!!!

Assalamualaikum

Pagi Ahad biasanya orang berehat-rehat kat rumah je kalau takde jemputan ke mana-mana majlis atau kenduri. Celik mata hari ni aku ada di Pajam, Negeri Sembilan. Oleh sebab ada jemputan ke kenduri di Selatan Semenanjung, maka kugagahkan jua kudrat dan tulang yang sungguh banyak ni untuk meredah PLUS highway seawal jam 9.30 pagi bersama Kelly untuk balik ke KL untuk menjemput parent aku untuk ke kenduri yang sama. 
  • 1130 hrs - bertolak dari KL dengan parent menuju ke Pajam untuk pick up wifey dengan Piji.
  • 1230 hrs - selamat sampai di Pajam dengan sedikit kesesakan di E2 selepas Bandar Bukit Mahkota sehingga la ke Exit 215; Nilai. Ada construction sket kat laluan paling kiri highway menghala ke selatan. 
  • 1315 hrs - lepas lunch sekadar alas perut, bergerak ke Melaka untuk ke kenduri di Bukit Lintang, Ayer Molek, Melaka. Terpaksa meninggalkan budak comel yang dirindui... ha ha ha.
  • +/- 1500 hrs - selamat sampai ke lokasi kenduri kahwin selepas meredah kesesakan yang boleh dimaafkan selepas Plaza Tol Ayer Keroh.
  • 1600 hrs - bertolak balik ke KL ikut jalan menghala ke Plaza Tol Ayer Keroh. Cuaca bertukar mendung dan gelap gelita selepas panggilan ke atas hujan dibuat bertalu-talu masa aku, wifey dan parent tengah menjamu selera tadi. Berkesan sungguh!!!
  • 1735 hrs - akhirnya berjaya memasuki Lebuhraya Utara Selatan selepas 1 jam lebih merangkak nak masuk highway! Leboh Ayer Keroh (M29) memang boleh dikatakan selalu macam ni masa hujung minggu kot!
  • +/- 1950 hrs - masa ni aku baru sampai ke Seremban! Dari 1735hrs tadi! Kepala lutut macam dah nak tercabut walaupun bawak Piji yang automatik. Mengantuk pulak ditambah dengan cuaca yang kurang baik. Nasib baik aku dengan wifey and parent! Kalau aku sorang memang failed la. Dengan bantuan 2 satelite navigator, aku exit PLUS kat Seremban dan menghala ke LEKAS (E21) melalui jalan kampung... Felda Sendayan, Labu semua aku redah. Agak cuak sebab tak pernah lalu jalan ni, dah la gelap gelita. Nasib baik ada 2-3 buah kereta lain yang nampak sehaluan dengan kitorang. Kemungkinan besar kereta-kereta tu pun ikut laluan yang diberikan oleh GPS navigator kot! Yang penting, jalan lengang tak macam kat PLUS dan Ayer Keroh tu!!!
  • +/- 2030 hrs - berhenti solat kat R&R. Sempat la tertengok semi-final AFF Suzuki Cup Malaysia lawan Thailand kat tv di R&R tuh. Aku ingatkan game start pukul 2045hrs! Rupa-rupanya start pukul 2000hrs! Dah la aku nak sampai rumah sebelum pukul 2130hrs sebab ada game MU lawan City. Macam tak sempat nak tengok dari awal je...sebelum pukul 2100hrs kitorang sambung perjalanan balik ke KL semula.
  • 2200 hrs - akhirnya kitorang selamat sampai Gombak setelah 6 jam berfoya-foya kat atas jalan. Tak sempat pun tengok game Malaysia yang seri 1-1 dengan Thailand. Wifey terus bukak channel Astro untuk tengok game MU! MU leading 2-0! Wayne Rooney scored both goals! Unbelievable! Hilang terus rasa penat dan tension aku meredah highway 6 jam lebih!
Agak-agaknya apa lagi  tourist attraction yang boleh dibuat kat kiri kanan Leboh Ayer Keroh tu supaya jalan tu jadi lebih jammed? Rasanya dengan Zoo Melaka, Taman Buaya, Taman Rama-rama, Hutan Rekreasi, Muzium Orang Asli tu semua masih belum cukup la. Kerajaan negeri Melaka patut kurangkan 2 lorong sehala kepada 1 lorong sahaja supaya jalan tu lebih sesak! Baru lagi best! Ha ha ha... 

Nasib baik la RVP menceriakan aku dengan last minute deflected freekick. Terima kasih banyak-banyak Samir Nasri, tak sia-sia Manchester City bayar gaji kau tinggi-tinggi untuk tolong MU! Terima kasih lagi sekali. Terima kasih jugak kat referee sebab tak bagi red card kat Carlos Tevez untuk last minute tackle on Phil Jones tuh. Kalau tak City ada issue dan alasan sebab apa diorang kalah. Terima kasih jugak kat Mario Balotelli sebab main dengan baik, tak sia-sia City beli dan bayar gaji kau tinggi-tinggi.

Photo credit to An Introspective World
   

Sunday, December 2, 2012

I Missed You So Much Baby!!!

Assalamualaikum

Ni la baby yang dimaksudkan. Memang baby pun. Apasal la cute sangat budak tomey ni??? Dulu kecik comey je masa baru lahir, sekarang makin mengancam! Semoga bila dah besar nanti jadi hamba Allah yang taat pada perintahNya dan berjaya di dunia dan akhirat. Amin!
1
Cak!!! Nama caye Ashraf

Saturday, December 1, 2012

Tahniah Harimau Malaya

Assalamualaikum

Tahniah kepada pasukan bolasepak negara kita yang dah berjaya layak ke pusingan separuh akhir kejohanan bolasepak piala AFF Suzuki tahun ni. Walaupun memulakan kempen dengan prestasi yang boleh dikatakan agak ataupun sangat buruk, mereka dah berjaya memperbaiki mutu permainan mereka. Memang kena kutuk gila-gila punya kat alam cyber dan jugak kat suratkhabar lepas kalah dengan Singapore 3-0 masa first game hari tu.

Aku ingat lagi quote kat sport section dalam suratkhabar The Star keesokan hari lepas Malaysia kalah tu. Wartawan tu cakap, "Call the cops! It's a crime to lose to Singapore like that!" 

Seriously quote tu sangat pedas dan sinis. Masa tu aku memang rasa dah takde harapan dah Malaysia nak pertahankan kejuaraan Piala AFF ni. Aku cakap macam tu sebab tengok cara Malaysia main pun memang la agak mengecewakan. Tu yang macam malas nak buat review kat sini tuh... padahal malas...ha ha! Aku rasa kalau aku buat ulasan pasal kekalahan tu memang macam-macam perkataan yang tak sedap nak dibaca la tertaip kat blog ni. Aku perasan Shahrul Idlan sorang je yang betul-betul menyerlah dalam game dengan Singapore tuh. S. Kunalan pun nampak agak best jugak la. Yang lain memang hancus! Ada pemain yang agak kurang tumpuan kot. Perasan tak bila Shahrul Idlan dapat bola, mesti 2-3 orang pemain Singapore akan kejar dia. 

Bila Harimau Malaya menang perlawanan ke 2 dengan Laos tuh pun, aku tak rasa yakin sangat sebab Laos tak la berapa mencabar, bukan la nak memandang rendah pasukan Laos tu. Tapi aku rasa macam tak boleh nak bangga kalau menang dengan Laos tuh. Dah la pemain Malaysia banyak mensia-siakan peluang untuk jaring lebih banyak gol, macam sambil lewa je bila dah leading 4-1 tuh. Cuma yang positif aku fikir lepas menang dengan Laos ialah, Indonesia pun seri dengan Laos yang bermain dengan 10 pemain. Maknanya, Malaysia mungkin ada harapan yang lebih cerah untuk mara ke pusingan separuh akhir kalau berjaya kalahkan Indonesia. Dan, Alhamdulillah, malam ni kita dah berjaya walaupun Indonesia menurunkan ramai pemain 'Mat Salleh' mereka. Meremang bulu roma aku tengok Stadium Bukit Jalil gamat dengan sokongan padu penyokong Malaysia!

Akhirnya, Singapore dan Malaysia yang layak ke pusingan separuh akhir dan bakal bertemu dengan lawan masing-masing dari kumpulan lagi satu iaitu Thailand dan Filipina. Laluan Malaysia mungkin lebih mencabar sebab kena mengadap Thailand, pasukan pilihan untuk menjuarai pertandingan tahun ni. Semoga Harimau Malaya mampu mengalahkan Thailand dan seterusnya mara ke perlawanan akhir!

Satu hal lagi yang perlu pihak yang bertanggungjawab beri perhatian serius ialah keadaan padang di Stadium Bukit Jalil tuh... MasyaAllah. Tak tahu nak komen macamana dah. Korang pun mesti perasan kan? Aku rasa padang Stadium Shah Alam lebih baik kot. Takde la sampai nampak pasir beterbangan dan rumput tercabut bila pemain terjatuh atas padang. Takde rumput yang sesuai ke untuk padang bola dengan iklim macam Malaysia ni? Takkan la nak kena guna padang rumput tiruan macam Singapore kot? 

Dah cukup la membebel. Malam karang nak layan game Reading lawan MU pulak! Petang esok, nak jadi Datuk Lee Chong Wei pulak... fitness training pun belum buat lagi...

Saturday, November 24, 2012

Mari Berpeluh Di Hujung Minggu...

Assalamualaikum

Sejak-sejak wifey active main badminton dengan ex-uni-matenya, aku pun terjoin jugak la sekali. Memang best pun aktiviti main badminton ni. Selain dapat keluarkan peluh dan menghilangkan lemak kalau ada, badminton jugak menghilangkan rasa stress kerja. 
adakah ini pengganti Wong Mei Choo?
Agaknya masa pukul bulu tangkis tuh, kau imagine je la muka sesiapa sahaja yang buat kau rasa tension kat office tuh. Pukul sekuat hati dengan harapan orang yang berkenaan terasa macam bahagian badannya dilibas, dismash, di apa lagi??? Ish ish... tak baik tau buat orang macam tuh...
bergaya dengan kasut baru yang wifey sponsored! 
So, kalau rasa nak berpeluh dan menyihatkan badan, sila la datang beriadah di sini, terutama sekali kepada yang tinggal sekitar Wangsa Maju ok. Apa nama tempat ni aku tak pasti...
  • lokasi N 3.200506, E 101.725464
  • jumlah gelanggang 22! banyak tuh...
  • kadar sewa bukan ahli; RM20/jam pada hujung minggu dan RM30/jam pada hari biasa. Ada lagi term yang aku tak pasti. Sila rujuk kalau korang datang ke sini yer.
  • ada toilet, kedai jual peralatan badminton, jual minuman dan makanan ringan. 
  • landmark yang paling dekat, stesyen minyak Petronas
  • waktu beroperasi, aku tak pasti. Dah tahu nanti aku update semula kat sini.
Selamat beriadah!

Wednesday, November 14, 2012

Muka Tension!

Assalamualaikum!
Sambil you all usha gambar I yang tak seberapa nak handsome ni, ulang lirik lagu kat bawah ni sampai you all muntah...okay three four....

HITAMLAH HITAM SI TAMPUK MANGGIS
WALAUPUN HITAM DIPANDANG MANIS...EEWAHH...

HITAMLAH HITAM SI TAMPUK MANGGIS
WALAUPUN HITAM DIPANDANG MANIS...

aarghhh... i need a break!

Tuesday, November 13, 2012

Kukuku

Assalamualaikum,

Selamat bercuti kepada rakyat Malaysia dan selamat menyambut Hari Deepavali kepada mereka yang merayakannya. 
Selamat shopping dan bercuti jugak kepada tuan saya yang berada nun di Selatan Semenanjung Malaysia... jangan lupa sampaikan salam perkenalan saya kepada awek-awek di Johor Baharu dan juga di kota singa itu.

Berhati-hati di lebuhraya dan jalanraya, jangan sampai tertangkap dek AES yang merata-rata itu...he he.

AES kat rumah berjaya merakamkan video kat atas ni je...

Friday, October 26, 2012

Salam Aidil Adha Dari Saye Yang Keseekoran...

Assalamualaikum

Salam Aidil Adha saya ucapkan kepada semua muslimin dan muslimat di seluruh dunia. Semoga ibadah korban yang dilakukan pada tahun ini diterima dan diberkati. Amin.
Kepada yang memandu untuk pulang ke kampung dan balik semula ke bandar, berhati-hati dan berwaspadalah selalu.

Raya saye pada kali ini amat berbeza dengan raya-raya saye sebelum ni...

Tuesday, October 23, 2012

Tak Pernah Sampai, Dapat Souvenir T-Shirt Pun Jadi La...

Assalamualaikum

Tahun ni nampaknya rezeki dapat t-shirt ni agak murah... bukan dapat t-shirt murah, murah rezeki aku selalu dapat t-shirt. 

Kali ni lagi sorang office-mate aku bercuti-cuti dengan keluarga dia ke Medan, Indonesia. Aku tak mintak pun dia belikan apa-apa, tapi Alhamdulillah dan terima kasihlah sebab sudi memberi souvenir ni yang pada aku memang amat berharga.
Terima kasih daun keladi, len kali pergi bercuti jangan lupa belikan aku souvenir lagi...ha ha ha. Mintak nampak... 

Sunday, October 21, 2012

Banjir Kilat Di MRR2

Assalamualaikum

Aku tengah dalam perjalanan nak ke Seri Gombak melalui MRR2 bila hujan turun dengan lebat dan ganasnya. Gemuk-gemuk titisan air hujan tu.
Bila sampai je laluan menuruni bukit bersebelahan stesen RapidKL Terminal Putra tuh, tetiba je jalan 3 lorong tu sesak. Aku kat lorong paling kanan terperasan pulak laluan menghala ke Ampang kosong tanpa kenderaan buat sekian lama kecuali sebuah motorsikal. 

Aku agak ni mesti ada kemalangan teruk baru berlaku kot sebab masa aku depan Platinum Victory tadi kenderaan menghala ke Ampang masih lagi macam biasa.
Bila dah dekat dengan stesen minyak Shell tu baru la aku nampak dengan jelas apa yang menyebabkan laluan menghala ke Lebuhraya Karak dan Gombak sesak dan jugak hampir takde kenderaan ringan menghala ke Ampang.
Air hujan melimpah-limpah atas MRR2 tu nak seberang jalan rupanya. Mungkin hujan dah lama lebat kat area sini kot. Takkan la hujan sekejap je dah jadi macam sungai kan?
Semua kenderaan ringan yang menghala ke Lebuhraya Karak, UIA dan Gombak terpaksa melalui jalan masuk ke stesen minyak Shell dan Restoren Kunang-Kunang tuh untuk meneruskan perjalanan. Ada la jugak kenderaan ringan yang nak tunjuk terer nak redah jugak air banjir kilat tuh. Orang kaya kot, tak kisah kalau kereta diorang masuk air kot...takpe la.

Berhati-hati ketika memandu di dalam keadaan hujan lebat macam ni. Dan berwaspada kalau menggunakan laluan MRR2 berhampiran kawasan ni bila hujan amat lebat ye.

Lokasi kejadian... GPS koordinat N 3.234264, E 101.724364

Thursday, October 18, 2012

Siapa Tersangkut Dalam RapidKL Putra LRT Hari Ni??? Angkat Bulu Hidung Masing-masing...

Assalamualaikum

Setelah 3 hari bercuti, maka hari ni agak bersemangat la nak pergi kerja. Lagipun hari ni dengan esok, aku melepak kat site office je.

Sampai je kat steysen LRT, dah mula nampak ramai manusia tengah tunggu bas kat seberang jalan bertentangan dengan stesyen LRT. Dan setiap bas RapidKL yang menghala ke KL tadipun kelihatan agak penuh dari biasa.

Ni mesti LRT ada problem ni. Yes!!! Alasan kukuh nak masuk office lebih lambat ni...ha ha ha.
0841hrs; masa ni aku baru naik ke platform
Dari luar stesyen lagi manusia beratur memenuhi ruangan tempat beli tiket tuh. Pemandangan biasa kalau tren ada masalah teknikal. Dalam 10 minit jugak aku menunggu dan beratur kat bawah platform tuh. Masa kat atas platform pun aku ada ternampak office-mate aku tengah resah gelisah menunggu tren.  
0847hrs; saje try my luck...mana la tau service dah ok ke jap lagi...
Pengumuman yang sama diulang-ulang sebanyak kali yang mungkin. Sabar... sabar...

Dah agak ramai manusia yang turun semula ke bawah stesyen untuk mencari pengangkutan alternatif yang lain. Aku masih lagi menaruh harapan...cewahhh. Bagus jugak bila ramai orang dah cabut, sekurang-kurangnya tren takkan padat sangat nanti kan.  
0939hrs; tu dia... tengah beratur lagi...
Aku mula rasa yang masalah teknikal kali ni antara stesyen Setiawangsa dan Sri Rampai agak kronik sebab semua tren berhenti agak lama dari kebiasaannya bila tren RapidKL bermasalah. Lepas tu ada pulak announcement yang mengatakan masalah berlaku di antara track Setiawangsa ke Gombak. Mana satu yang betul pun tak tahu.

Macam dalam gambar kat atas ni la, dekat jam 0940hrs pun aku masih lagi kat atas platform. Mesti ramai kawan-kawan blogger yang tersangkut macam aku hari ni kan? Ha ha..

Beberapa minit lepas tu, baru la sampai satu tren 4 gerabak yang tak berapa padat. Dapat la aku masuk dengan selesa, dan platform stesyen Wangsa Maju tuh dah hampir kosong dengan kedatangan tren 4 gerabak ni. Nampak macam ada perkembangan yang lebih positif.

Tren yang aku naik ni mula bergerak meninggalkan stesyen Wangsa Maju pada jam 0959hrs dan bergerak dengan slow motionnya. Berhenti kat stesyen Datuk Keramat dengan agak lama sebelum bergerak secara normal selepas itu. Aku sampai kat stesyen KLCC pun dah pukul 1045hrs. 

Menapak la ke site office setelah kenkawan office dah sibuk called dan text berkali-kali. 1106hrs aku selamat menjejakkan kaki ke dalam site office!

Bestnya dapat masuk lambat macam ni...ha ha ha!

Update by RapidKL here...

Sunday, October 14, 2012

Pasar Sungai Haji Dorani

Assalamualaikum

Sejak first time shopping fresh seafood kat Pasar Pasir Penambang dulu, aku memang dah tekad nak pergi shopping lagi ke pasar Kuala Selangor tuh.

Bila bukak topik pasal ikan segar kat office dan cerita pasal Pasar Pasir Penambang, aku ingatkan kat pasar tu la paling best, rupa-rupanya tak. Salah sorang dari office-mate aku; Chef Joe (bukan Chef Joe dalam MasterChef kat Astro tuh... rupa je lebih kurang sama..he he) kata dia lebih suka beli stock seafood dia kat Sungai Haji Dorani.

Aku dengar je Chef Joe cakap macam tu, terus aku excited nak tahu tempat yang Chef Joe katakan tuh. Bermulalah sesi siasatan kat internet dengan mencari blog review pasal pasar ikan segar kat sekitar kawasan Kuala Selangor serta lokasi lain yang berhampiran. Ada jugak aku terbaca pasal jeti ikan kat Bagan Pasir. Kalau tak silap aku, Bagan Pasir ni atas sikit dari Pasir Penambang kalau kita datang dari arah Kuala Selangor. Ada jugak blogger yang berkongsi pengalaman diorang membeli ikan segar di pasar Sungai Haji Dorani ni.

Aku tanya Chef Joe pasal lokasi sebenar untuk ke pasar tuh memandangkan Chef Joe memang setiap minggu akan ke pasar tu. Chef Joe cuma bitau lokasi pasar tuh lepas Sekinchan dan sebelum Sungai Besar. Lepas stesen minyak Petronas di sebelah kanan, dan kat depan sikit akan jumpa stesen minyak BH Petrol kat sebelah kiri. Boleh slow down bila nampak BH Petrol tuh sebab akan ada jalan masuk ke kiri ( B53 ; Jalan Lama Kuala Selangor ) sebelum lampu isyarat, bus stop dan jejantas untuk pejalan kaki. Boleh rujuk gambar kat bawah tu ye...

Nape la Chef Joe tak kasi aku GPS coordinate je, lagi senang aku nak cari...

Kebetulan pulak adik aku baru je bersalin, jadi semangat nak belikan ikan-ikan segar untuk orang dalam pantang bersalin ni lagi la membuak-buak!
kat kiri kanan jalan ni la diorang berniaga ikan dan sayur segar...
Aku planned nak gerak dari Gombak dalam pukul 1330hrs sebab menurut kat Chef Joe, lebih afdal sampai kat pasar tuh dalam pukul 1530hrs. 2 jam perjalanan dari Gombak ke destinasi tuh nampak macam memadai la kot. Akhinya dekat pukul 1430hrs jugak kitorang baru keluar dari Gombak tuh. Risau pulak sempat ke tak nak shopping ni...

Takpe la, kalau tak sempat shopping kat port baru tuh nanti, singgah je la kat Pasar Pasir Penambang, kat situ kan diorang berniaga sampai dekat nak Maghrib. 

Planned asal aku nak ke Kuala Selangor tuh ikut LATAR Highway tapi Garmin aku yang tak pernah update tuh bawak aku ikut jalan biasa. Terpaksa la aku kerah Kelly tu dengan lebih agresif supaya cepat sampai. 

Bila dah sampai ke Pasir Penambang, jam pun dah pukul 1540hrs, aku dan wifey dah gelisah sebab takde nampak signboard Sungai Haji Dorani pun masa tuh. Called Chef Joe mintak talian hayat... Chef Joe kata ke depan lagi. Usha masjid yang besar kat sebelah kanan jalan, usha Petronas, usha BH Petrol.... sampai la pukul 1615hrs camtu, akhirnya tiba la jugak kat destinasi. Berdasarkan landmark yang Chef Joe kasi tu la. 
sebelum lampu isyarat ni, belok ke kiri...
Bila aku nampak banyak kereta parking kat kiri dan kanan jalan yang aku masuk tuh, dan nampak banyak gerai-gerai jual hasil laut dan sayur-sayur segar, baru la hati terasa lega sebab kitorang yakin, ni la tempatnya. Kawasan nak letak kereta agak terhad, jadi lebih baik bawak kereta bersaiz comel dan jangan lupa bawak icebox.

Aku rasa macam tempat ni sangat best dengan suasana pasar kampung, lebih best bila aku tengok hasil laut yang nampak sangat segar. Sayur-sayur, cendawan, petai, ulam raja semua ada. Meriah wooo! Bestnya kalau rumah aku kat kampung ni. Wifey pun rambang mata jugak bila nampak ikan, udang dan ketam yang segar. Cuma sotong je tak kelihatan, mungkin sebab dah habis.

Kata sorang peniaga kat situ, kalau hujung minggu, peniaga mula berniaga dari jam 1430hrs. Kalau hari biasa, diorang akan bermula pada pukul 1500hrs. Patut la banyak barang dah habis. Next time memang kena gerak pagi, sampai awal boleh la jugak lunch kat restoren seafood kat kawasan Sungai Haji Dorani tu kot.

Hampir 95% peniaga di pasar ni adalah orang Melayu. Tu yang menambahkan lagi perasaan syok memborong ikan dan sayur kat sini. Dapat beli fish ball  dan fish cake yang dibuat oleh orang Melayu. Boleh makan InsyaAllah tanpa rasa ragu. Memang banyak wifey borong. Ulam raja segenggam dan sebesar bouquet bunga tuh baru simggit! Cendawan yang dikatakan baru petik pagi sebelum dijual tuh RM2. Ikan apa ntah, saiz macam ikan kembung sepinggan RM4. Gile punya fresh.. dah la banyak gile sepinggan tuh. Aku beli lebih untuk bagi meow-meow makan ikan segar. Mesti meow-meow pun excited dapat makan fresh fish! Sempat jugak rembat udang bersaiz sederhana dengan harga RM30 sekilo. Paling besar udang berharga RM50 sekilo. Tak beli pun, tunggu next visit baru boleh shopping dengan lebih tenteram kot.

Lepas selesai membeli belah, kitorang lepak jap, makan satay yang ada sorang pakcik tuh jual kat tepi pasar tuh. RM0.50 je secucuk. Murah kan? Sedap pulak tu kuah kacangnya. Kalau korang singgah kat sini, beli la satay kat pakcik tuh, memang dia sorang je kot yang jual satay kat situ.

Kitorang singgah sekejap di Petronas Kampung Sungai Haji Dorani untuk solat asar sebelum menyambung perjalanan ke Pasar Pasir Penambang untuk beli apa-apa yang takde kat Pasar Sungai Haji Dorani tadi tuh. On the way to Kuala Selangor tuh, berhenti pulak untuk beli kerepek dan singgah jugak beli sekilo mentarang, wajib beli kalau datang ke arah Kuala Selangor ni ye. Hari ni ramai pulak orang berniaga mentarang dan mentarang bakar kat tepi jalan. Ikutkan hati nak je singgah dan chill out makan mentarang bakar kat tepi jalan ni tapi memandangkan jauh lagi perjalanan balik ni, dengan nak singgah ke Gombak dan ke Pajam untuk hantar ikan-ikan dan sayur segar ni, terpaksa la tangguhkan dulu niat  tuh.

Nak sampai ke Kuala Selangor tu memang agak menyeksakan sebab jalan dari Sekinchan ke Kuala Selangor tuh sesak sampai polis trafik terpaksa jaga! Mungkin banyak kenderaan yang menghala ke Lembah Kelang kot petang-petang hujung minggu ni. Jadi, rancang perjalanan anda dengan baik untuk mengelak daripada membuang masa dalam kesesakan lalu lintas ni ya. Mungkin lebih baik pergi shopping kat Sungai Haji Dorani pada hari Sabtu kot kalau korang ke sini dari Lembah Kelang semata-mata untuk cari ikan segar.

Kitorang sampai ke Pasar Pasir Penambang dekat jam 1830hrs. Awal sikit je dari first time shopping kat sini dulu. Orang pun dah tak ramai. Banyak peniaga yang dah mula berkemas nak tutup kedai. Kitorang sempat beli satu lagi icebox untuk isi seafood yang bakal diborong. Sempat la rembat sekor tenggiri, sekor ikan merah, cencaru, selar, senangin, udang dan sotong. Aku perasan ada satu lot kat pasar tu berkemungkinan besar milik peniaga Melayu. Banyak la jugak yang kitorang beli dari peniaga tuh.

Aku rasa hasil yang dijual di Kampung Sungai Haji Dorani lebih segar daripada yang dijual di Pasir Penambang. Lagipun, kat Sungai Haji Dorani tuh bukan setakat hasil laut yang dijual, tapi sayur-sayuran pun ada.

On the way nak balik tuh baru la kitorang menggunakan LATAR dan exit Kepong untuk ke Gombak. Dah download semua hasil untuk portion Gombak, kitorang gerak pulak ke Pajam untuk hantar portion sana. Nasib baik aku dah apply cuti siap-siap esok, kalau tak memang tak larat aku nak kerja esok.  Sampai Pajam dalam pukul 2200hrs, terus wifey mintak tolong mak gorengkan udang yang baru dirembat tuh. Perghhh... sedap woo makan udang segar! Dekat pukul 2345hrs baru la gerak balik KL, dan Alhamdulillah selamat sampai ke destinasi dengan hajat nak merasa hasil laut yang segar dan tercapai. Tak sabar nak ke Kampung Sungai Haji Dorani lagi sekali. Kalau boleh nak pergi tidur satu malam kat D Muara Marine Park sebelum pergi shopping seafood tu.

Jarak Pasar Pasir Penambang - Pasar Sungai Haji Dorani : -/+ 41km
Koordinat GPS Pasar Sungai Haji Dorani; N 3.643736, E 101.023975

Saturday, October 13, 2012

Ahlan Wasahlan... Nephew Number 11

Assalamualaikum


Pertambahan bilangan anak-anak sedara telah berlaku dengan selamatnya dan jayanya sebentar tadi di Damai Service Hospital, Taman Melawati. Pelengkap team bola sepak... he he he.
Assalamualaikum semua uncles and aunties!!!
Adik Bee seberat 3.05kg bakal dibaby-sit oleh Kak Hana dan Kak Hani... hmmm, ye ke? Ha ha...
Doakanlah pakcik-pakcik dan makcik-makcik kalian lebih murah rezeki supaya anak-anak sedara semua dapat duit raya lebih sket ye...he he.
rambut ada ala-ala Beckham la pulak...
Tahniah to Tort dan Apai.

Wednesday, October 3, 2012

Makan Biskut Je Ke Malam Ni?

diet ke? 

comel pulak letak biskut atas piring Corelle DayDream tuh... he he

keju dari Istanbul ye Cik Jah...

Monday, October 1, 2012

Cenderahati Dari Istanbul

Assalamualaikum

Kroni aku baru je sampai dari Istanbul selepas seminggu bercuti bersama keluarganya di kota 2 benua tuh. Jealousnya... aku dengan wifey ada la jugak berangan nak ke Istanbul ni. Tapi bukan la dalam masa yang terdekat ni kot.
keju
Bila dengar perkembangan politik sekarang ni kat sana , macam agak merisaukan. Walaupun ada sedikit ketegangan di sempadan Syria-Turki, mungkin keadaan di ibu negara Turki itu tak terjejas kot. Tapi, sedikit sebanyak, ada la membantutkan niat dan perasaan beria-ia untuk ke sana.
key-chain & fridge magnet
Semoga pertelingkahan di sempadan 2 negara Islam yang kuat tu segera ditamatkan tanpa pertumpahan darah dan kehilangan nyawa. Zionis memang sangat suka dengan keadaan sekarang ni. 
t-shirt
Terima kasih banyak-banyak untuk kroni aku yang baik hati tuh sebab kasi aku souvenir ni. Harap-harap aku berpeluang la jejak kaki ke sana jugak dalam keadaan aman tenteram satu hari nanti! Amin.

Wednesday, September 19, 2012

Rambut Dah Tersekat Pada Skala 6...

Assalamualaikum

Apa lagi, potong la kan. Barulah menampakkan sahsiah rupa diri...

Tapi potongan ala-ala mat rempit la pulok. Dah la ada event pagi esok. Takpe, bertenang dan just be yourself! InsyaAllah takde apa yang perlu dirisaukan.

Hmm, potong sikit pun RM8 jugak? Last visit aku buat major overhaul pun baru RM7!!! Boycott kang baru tau!

Sunday, September 16, 2012

Kezaliman Ke Atas Diri Sendiri Berterusan Di Hari Raya...

Assalamualaikum

Macam biasa la. Acara tahunan di lokasi yang sama, di hari raya...nak habis raya dah pun!!!
sapa nak?
Sediakan kicap dan potong bawang merah serta cili. Sediakan jugak air limau campur barli untuk kerja-kerja  baikpulih selepas membelasah benda-benda dalam gambar ni.
straw jangan lupa yer...
Penyedut minuman memang wajib bawak. Lebih afdal yang boleh sedut cendol tuh. Kan? 
kacau bang jangan tak kacau...pilih pilih mana lemak yang kau nak..he he he
Sebelum ketuk tulang kotak gear tu untuk mengeluarkan segala khazanah di tengah tulang, pastikan pinggan yang mengalas tulang kotak gear itu adalah pinggan yang tak mahal macam Corelle...he he he. 
rasa nak je berendam dalam periuk panas ni...
Dan lepas dah selesai semua dalam periuk ni, makan la nasi putih dengan lauk rendang ayam, udang masak lemak tempoyak, pecal, petai serta ikan terubuk masin. Dan akhir sekali, kuih koci yang segar serta teh tarik sebagai penutup acara gilang gemilang ni jangan dilupa...

Tingkatkan aktiviti riadah dan bersenam anda selepas ini...

Tuesday, September 11, 2012

Dah Lama Dah...Bahagian Ke 2...

Assalamualaikum

Dah bagi betis nak tapak kaki pulak! Dah bagi masalah petang Jumaat lepas, tetiba hari ni pun nak buat hal lagi! Bezanya, hari Jumaat dia nak bergurau waktu senja. Hari ni dia nak bergurau masa peak hour. Masa orang tengah kelam kabut nak cepat pergi kerja.

Tapi aku secara ikhlasnya, lebih suka dia buat hal waktu pagi! Biar lambat sampai ke pejabat dengan alasan yang agak kukuh! Dan hari ni, kisah RapidKL ni berjaya disebarkan di Harian Metro! Glamour la gerabak LRT RapidKL hari ni kan!

Mungkin gegerabak LRT sibuk nak hantar anak-anak diorang ke sekolah untuk menduduki peperiksaan UPSR kot. Selamat maju jaya kepada semua anak-anak dan adik-adik seluruh Malaya yang menduduki peperiksaan tu ya! Dan selamat bercuti kepada ibubapa yang ingin memberi kata-kata nasihat dan semangat kepada anak-anak mereka.

Gerabak RapidKL buat hal pada waktu yang kurang tepat, sebab ada beberapa officemate aku yang bercuti untuk menemani anak-anak diorang di dewan peperiksaan ataupun memberi kata-kata perangsang kat rumah. Aku terpaksa berhempas pulas nak sampai ke pejabat seawal yang mungkin. 

Bila gerabak LRT tak bergerak-gerak dari jam 0800 lebih, sampai la pukul 0900 lebih baru aku dapat menyelit masuk dalam gerabak. Terpaksa la aku menggunakan segala short cut yang ada untuk sampai seawal mungkin ke destinasi. Turun la kat Ampang Park, menapak dengan gaya yang sungguh seksi dan menggiurkan...tidak boleh belah betul!!!! Maka terpacak la aku di pintu depan pejabat pada jam 0934hrs dengan peluh jantan dan peluh dingin yang tak kelihatan.

Masa untuk berhempas pulas dengan segala macam hal kat office tu yang sungguh annoying!

Monday, September 10, 2012

Alhamdulillah... Dah Selesai Langkah Pertama

Assalamualaikum

Setelah 3-4 kali duk fikir nak beli ke tak nak... aaaaaakhirnya malam ni kitorang dah berjaya decide untuk teruskan hajat yang terbuku di hati tuh.

Apa dia? Apa lagi... booking ticket la untuk travel and celebrate birthday aku tahun depan. Dan yang bestnya, tiket pergi balik kali ni sangat murah daripada tiket pergi balik masa trip tahun 2010 dulu.

2010 - MYR 3,232.00 per person Boeing 747-400

2012 - MYR 2,880.00 per person Boeing 777-200 (It supposed to be Airbus A380 right?)

Pasal aircraft tu la yang aku musykil sket. Takpe, tunggu la bila tarikhnya dah dekat nanti. Memang sepatutnya A380 yang fly ke sektor tu. Tu la tujuan utama MAS beli A380 kan! 

Hahhh tak sabarnya...

Friday, September 7, 2012

Dah Lama Dah...

Assalamualaikum

Dah lama dah tak menaip. Sebab dah lama takde benda nak dikongsi, ditunjuk, dicerita, dipromote.

Tetiba je hari ni ada benda nak diluahkan. Takde apa yang baru pun. Cerita lama, cuma berulang kembali. 

Biasa la, LRT. Dah lama dah tak buat hal macam hari ni.

Lepas maghrib aku keluar dari pejabat dan menunggu kat platform, lebih kurang pukul 0830hrs. Orang semakin ramai. Gerabak RapidKL di kedua-dua hala tak bergerak dengan isi perutnya padat dengan manusia. Manusia kat platform pun tak kurang jugak ramainya. 

PA announcement pun asyik diulang berkali-kali sampai aku pun dah boleh hafal skripnya. Jangan la ulang setiap minit benda yang sama tu. Sakit telinga nak dengar. Dah la hampir semua orang tension sebab penat menunggu lama, penat berdiri lama, lepas tu nak kena pulak tahan telinga dengar pengumuman yang sama 10-15 kali...

Katanya ada masalah teknikal di Stesyen Kelana Jaya...Wallahuaklam.

Dekat pukul 0900 lebih baru la nampak perkembangan positif sikit. Dalam tren, sempat aa aku usha warga-warga FB mengupdate status tren RapidKL. Ada yang dah 2 jam dalam tren.... lama betul. Sabar je la. Mesti ramai kawan-kawan blogger yang menggunakan LRT untuk ke tempat kerja pun terlibat sama dalam kejadian huru-hara ni...

Jangan tension-tension ye, esok kita pergi open house, makan la sampai pengsan!!!

Friday, August 24, 2012

Perth D4 - Caversham Wildlife Park, Solat Jumaat, Kings Park, London Court

Lepas breakfast anak Dato' Burn; Farah datang amik kitorang kat rumah. Hari Jumaat ni aktiviti agak santai la; takleh nak padatkan sangat aktiviti sebab nak solat Jumaat tengahari nanti.
0931hrs; dah dekat nak sampai CWP...
Setengah jam je dari rumah Che Eton, kitorang dah sampai ke tempat pertama untuk aktiviti hari ni, Caversham Wildlife Park. Aktiviti dengan binatang-binatang eksotik Aussie la ni. First experience untuk adik ipar aku dan jugak mak mertua aku nak berkenalan dengan budak-budak berbulu ni. Aku dan wifey dah selamat taaruf dah dengan diorang masa kat Melbourne aritu.
0939hrs; bersiap nak posing depan pintu gerbang ke CWL
Binatang-binatang rasanya tak payah cakap la kot kalau kat Aussie ni. Koala, kanggaru dan sedara mara, kanggaru albino pun ada gak, wombat yang dikatakan agak brutal, llama, bbaru, wallaby, wahabi dan sebagainya. 
menatang llama ni kalau bakar macam best je... 
Bayaran masuk ke sini aku tak pasti sebab dah included dalam pakej ni. Boleh je google kalau nak tahu. Kawasan park ni agak besar. Ada indoor dan outdoor.
beratur untuk bergambar dengan wombats!
Kalau nak bergambar dengan wombat ni ada tempat khas di kawasan indoor. Masa bergambar tu nanti staff CWP yang akan riba wombat tuh dan duduk di tengah-tengah bangku panjang manakala pengunjung akan duduk di sebelah kiri dan kanan staff CWP dengan wombat tuh. Boleh bayangkan?
apa lagi keje kau kan...tidur je la 20 jam sehari...
Kalau koala tuh biasanya ada kawasan khas kat outdoor. Kat atas dahan pokok la port diorang. Kalau dapat jumpa yang tengah awake tuh memang untung la jugak; dan memang takde keje lain la kalau diorang terjaga. Mesti makan je la...
nampak tak kuku ai ni?

tidur, bertafakur atau buat-buat tidur?
Lepas selesai layan binatang-binatang Aussie tu, rombongan bergerak pula ke Masjid Al-Taqwa di kawasan Mirrabooka untuk kaum Adam menunaikan solat Jumaat. Macam bahasa Arab je bunyinya kan. Dari park tadi untuk ke masjid ni tak la jauh sangat, tak sampai pun setengah jam.
1315hrs; first batch solat Jumaat baru selesai...
Masa kitorang sampai kat depan masjid ni, nampak ramai jemaah dah keluar dari masjid. Baru selesai solat Jumaat first round! Nanti ada lagi khutbah dan solat Jumaat kejap lagi. Ahli rombongan kaum Adam pun bersegera amik wuduk dan masuk ke dalam dewan solat.
Mula-mula tu nampak macam agak lengang, tapi lama kelamaan memang agak ramai jugak orang Islam yang memenuhi dewan solat ni untuk solat Jumaat kali kedua ni. Ini menunjukkan kawasan Mirrabooka ni ramai penganut Islam. Ataupun, mungkin jugak masjid ni saiznya agak kecik sehingga tak boleh menampung jumlah jemaah yang ramai pada satu-satu masa sehingga terpaksa membuat 2 kali solat Jumaat. Wallahualam!
1324hrs; muazzin melaungkan azan...

1335hrs; imam delivering today's sermon...
Aku suka tengok imam kat sini baca khutbah secara spontan, takde skrip. Penuh penghayatan dan bersemangat sekali.
1417hrs; beriyani kambiang...
Selesai solat Jumaat, kaum Adam pun bergerak la ke rumah kedai di belakang masjid tu yang mempunyai deretan kedai Muslim. Wifey dah tunggu aku kat Nour's Pizza & Chicken. Ada nasi beriyani kat kedai tu. Perut memang memerlukan nasi hari ni. Apa tunggu lagi, pekena beriyani kambing la tengahari ni. Recharge untuk aktiviti lepas ni pulak.
anak-anak Dato Burn melayan video game...


Masjid Al-Taqwa, Mirrabooka
Selesai memenuhkan perut, agenda seterusnya hari ni ialah meronda pusat bandar Perth dan jugak Kings Park. Dari Mirrabooka, kitorang dibawa ke Barrack Square di Riverside Drive untuk menunggu bas yang bakal membawa kitorang ke area Kings Park.
1535hrs; Bell Tower, Barrack Square
Sementara menunggu bas tu, sempat la posing kat landmark di Barrack Square ni. Cantik tempat ni sebab ianya berada di tepi Sungai Swan. Kalau bernasib baik, kita berpeluang melihat dolphin muncul kat tengah atau tepi sungai ni. Aku sempat la jugak ternampak sekor tapi memang tak sempat nak cari kamera dah. Dolphin memang cute.

gambar menatang ni pun nak amik?
Tunggu punya tunggu, bas yang dijanjikan tak muncul-muncul. Dato Burn kemudian bitau semua ahli rombongan bahawa bas yang sepatutnya bawak kitorang tu dah breakdown pulak. Nasib baik la coaster dan Estima dah standby untuk kes-kes kecemasan macam ni. Kesudahannya, semua orang naik la coaster dan Estima Dato' Burn.

Terus kitorang dihantar ke puncak bukit kat Kings Park tu. Yang larat nak meredah Kings Park boleh terus redah dan menapak sambil menikmati udara petang yang segar dan bersih. Pakcik dan makcik yang kurang kelaratan boleh stay dalam kenderaan dan turun berjalan bila perlu sahaja, maklumlah Kings Park ni luas dan berbukit.
1703hrs; salah satu view dari bukit di Kings Park



1730hrs; Sungai Swan yang besar dan luas...

1746hrs; Bandar Perth dari Kings Park
Dah puas cuci mata dan hirup udara petang, maka settled la aktiviti untuk hari ni. Aktiviti bebas la pulak bagi kitorang. Dato' Burn hantar kitorang untuk jalan-jalan kat London Court dan akan pick up kitorang lepas dia hantar satu family lain balik ke City Stay Apartment Hotel.
1823hrs; London Court, tempat shopping yang tak ramai sangat orang...
Kitorang takde pergi shopping pun kat London Court tu. Mungkin sebab dah penat berjalan turun naik bukit dan takde benda menarik untuk dibeli. Buat apa membazir duit Aussie tu kan? Kedai-kedai pun banyak yang tutup awal.
1950hrs; kedai yang menarik perhatian aku...
Bandar Perth ni memang kecik, kecik la dari KL. Cuma kawasan pinggir bandar dia je yang sangat luas. Jadi, memang tak sampai sehari pun kita boleh pergi semua tempat kat pusat bandar Perth ni. Kebanyakan kawasan tarikan pelancong berada di luar pusat bandar ni.

Tapi, walaupun kecik, aku tetap suka jugak sebab bandarnya bersih, tersusun dan tak sesesak KL. Cuaca musim sejuknya yang tak ekstrim sangat pun menyumbang kepada why i like this city.

Kitorang berempat balik selepas Dato' Burn jemput kitorang semula kat London Court. Sempat la dia refund duit tiket bas yang sepatutnya bawak kitorang ronda-ronda Kings Park tu. He he...seronok pulak dapat duit balik. Boleh simpan untuk shopping benda lain pulak esok dan lusa...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...