Friday, August 19, 2011

Selesai Masalah Semalam!

Assalamualaikum

Rentetan (perghhh?) dari kes bengang semalam pasal deal yang didn't go through tuh, akhirnya, hari ni segalanya telah selesai. Solution? To match a trade, place of settlement kena la match dengan counter party punya place of settlement. Euroclear dengan Euroclear. Clearstream dengan Clearstream dan sebagainya.

Yang aku musykil, kenapa Citibank tak recognize Austraclear? Macam tak tahu kewujudan Austraclear market? Siap terkejut bila aku mention yang RBS nak settle through Austraclear? Papepun, pengajarannya, next trade, semua kena settle guna Euroclear. Rasanya ECLR ni la securities settlement market yang paling glamour kot. A good and valuable lesson for me.

Tapi, bila aku belek-belek previous trade, dengan ANZ in particular, boleh je trade tu settle when ANZ using Clearstream and my good bank using ECLR? Ish... takmo pening kepala bulan-bulan Remdan ni...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...