Kelly 3572

Thursday, July 28, 2011

Malaysia 1 Singapura 1 (Singapura Menang Agg 6-4)

Assalamualaikum

Tahniah kepada pasukan Singapura kerana berjaya layak ke pusingan seterusnya untuk kelayakan Piala Dunia 2014 Zon Asia. 

Kepada pasukan Harimau Malaya, jangan putus asa. Memang pasukan bolasepak kita telah menunjukkan kebangkitan yang agak memberangsangkan berbanding prestasi beberapa tahun sebelum ini. Dan kita tak perlu malu tewas kepada pihak lawan. Datuk K Rajagopal perlu menyalahkan anak-anak buahnya yang tidak mampu beraksi dengan baik walaupun lebih 80,000 ribu penyokong yang berada di dalam Stadium Nasional Bukit Jalil pada malam ini adalah penyokong Harimau Malaya.

Pandangan aku yang tak mahir dalam bolasepak ni ialah, Harimau Malaya agak daif di bahagian central midfield dan juga central defense. Gol Singapura tadi pun rasanya satu gol yang agak mudah. Takda Safiq, takda Aidil, hancus. Sebelum aku membebel dan merapu lebih-lebih, aku nak tabik spring pada Khairul Fahmi, S Kunalan, Safee Sali dan Amirul Hadi for their performance tonight. 

Pengadil pun ok cuma bad point on refereeing malam ni ialah kegagalan memberikan masa kecederaan yang lebih panjang untuk permainan malam ni. Kesian jugak pada pemain Singapura yang sangat lembik dan too vulnerable. Singapura memang menang malam ni dengan menggunakan taktik permainan terbaru yang boleh kita dan pasukan-pasukan bolasepak seluruh dunia belajar iaitu taktik 'cedera setiap kali ada body contact dengan opponent'. Kesan kecederaan mereka memang sangat serius sehinggakan terpaksa diusung keluar tetapi secara tiba-tiba boleh bangun dengan cepat untuk masuk semula ke padang setelah diusung keluar. Physio mereka menggunakan ubat atau pain killer yang sangat mujarab. Semoga semua pasukan dalam Liga Malaysia musim depan akan menggunakan juga taktik terbaru ini apabila pasukan Singapura kembali menyertai Liga Malaysia.

Dan, macam yang aku katakan masa pusingan pertama di Stadium Jalan Besar hari tu, pasukan Singapura memang tak akan dapat pergi jauh dalam bolasepak kerana terlampau bergantung kepada pemain-pemain yang terpaksa dibeli. Malam ni sekali lagi kita dapat tengok, penjaring gol Singapura adalah pemain yang terpaksa diimport. Yes, team Singapura kuat, siapa di sebaliknya? 5 pemain import. Begitu juga dengan negara mereka, siapa di belakang tabir mereka? Kita semua tahu kan.

Lagi satu yang mengecewakan ialah pancaran laser yang masih belum dapat dibendung oleh pihak berkuasa. Ini sangat menjatuhkan imej Malaysia. Semoga penyokong-penyokong Malaysia akan jadi lebih profesional pada masa hadapan. Kualiti padang pun memang wajib diperbaiki. Tapi, sekurang-kurangnya stadium Bukit Jalil bukan padang tiruan kan.

Apapun, Harimau Malaya harus terus maju ke hadapan, ambil ikhtibar dari kekalahan ini. Kita tak kalah kepada pasukan yang hebat ok! Harimau Malaya jauh lebih baik daripada Singapura. Tak sabar nak tunggu 2-2 pasukan berjumpa lagi sekali, tak kira la di pertandingan peringkat apa sekalipun ataupun sekadar persahabatan. Masa tu, aku harap, Harimau Malaya ada Aidil Zafuan, Zakuan Adha, Norshahrul Idlan dan  Safiq Rahim dan menentang pasukan campuran Singapura + Dunia. Just bring them on! Without the rest of the world, Singapore football team are nothing. 

Syabas Datuk K Rajagopal! We'll climb one step at a time!

Pasti ada hikmah di sebalik kekalahan ini. Lepas ni jom kita penuhkan stadium macam malam ni untuk sama-sama kita menyokong pasukan bawah 23 tahun pulak untuk kelayakan Sukan Olimpik. Semoga pemain bawah 23 tahun ni akan dapat mempamerkan aksi lebih baik dan bersemangat untuk terus menaikkan nama negara!

(Teringat pulak macamana Israel yang dulunya merempat dan kecik je, sekarang dah kuat dan memang tak sepatutnya wujud kat alam ni...)

2 comments:

meowwmania said...

sobs..sobs...cedih :(

Mijoe said...

jangan sedih2 MM! Kita kena berbangga dengan peningkatan bolasepak Malaysia! :)

(semangat patriotik gila skrg ni!!!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...