Kelly 3572

Friday, March 11, 2011

Powerful 8.9 Magnitude Earthquake And Tsunami Hits Japan (9.0 updated)

Assalamualaikum
dari siaran Bloomberg kat office aku
Satu lagi bala dari Allah. Semoga dapat pengikhtibaran. Aritu New Zealand, sekarang Jepun. Negara kita yang kat tengah-tengah ni pun diturunkan bala jugak. Cuma bentuknya saja yang berbeza. Mungkin wabak penyakit kot. Nauzubillah.
Allah masih sayangkan kita semua. Diberi peluang secukupnya untuk bertaubat dan berubah ke arah yang lebih baik. Cuma kita je yang nak ataupun tak nak. Nampak atau buat-buat tak nampak.
Video dan gambar boleh tengok kat The Sun UK.

Kesian kat binatang-binatang ternakan dan juga pet. Mungkin banyak yang tak sempat diselamatkan. Harap-harap semua orang dan jugak binatang ternakan dan peliharaan berjaya diselamatkan.

Facts
  1. Gegaran berlaku pada 1446hrs local time di Tokyo atau 1246hrs di Kuala Lumpur.
  2. Lebih daripada 50 gegaran susulan berlaku selepas tu. Aku subscribe USGS punya email alert, inbox aku penuh dengan email aftershocks hari ni. (Start subscribe email dari USGS sejak tsunami Sumatera 2004)
  3. Angka korban? Belum dapat dipastikan. Kalau ikut NHK punya website setakat tengah malam tadi, dah confirmed lebih dari 100 nyawa melayang.
Sedikit tips sekiranya berlaku kejadian gempa bumi...
  1. Lari dan berkumpul di kawasan lapang sekiranya sempat
  2. Kalau rasa tak sempat keluar dari bangunan dan terperangkap, cari la port yang baik untuk berlindung, bawah meja ke
  3. pastikan handphone ada bersama anda, dan baterinya penuh la kan, tapi benda kalau nak jadi mana la kita tau kan? 
  4. capai mineral water ataupun sebotol air, ni kes kalau terperangkap dalam runtuhan, ada la air untuk diminum sebagai penyambung hidup kalau tak cedera parah!
Kalau ada tips lagi, sila la share yer, amat dialu-alukan!

(Updated! Earthquake measuring 9.0 at Richter Scale!) sila rujuk website USGS untuk update ni.


Selain dari website USGS, korang jugak boleh refer kat website Edinburgh Earth Observatory untuk prediction pasal gempa bumi dan perkara lain yang berkaitan dengannya.

~ Lucy Delivered 5 Kittens ~

Lucy telah selamat melahirkan 5 ekor baby tsunami. Semua kaler hitam itu menawan. Macam nak ganti tempat Bubut jer. 

4 comments:

aby said...

salam kelly,
tu yg dikata bila permintaan alam dimakbulkan.
seperti kite lihat kemusnahan pd alam, gitu juge alam tengok porak peranda manusia melanggar perintah allah ...
lalu alam mohon utk mengajar sedikit manusia ...

apapun takziah pd mangsa yg melalui nya dan menjadi iktibar pd kita semua ..

Kelly Chantek said...

betul tu Aby, saya setuju lebih dari 100%!

Allah still bagi peluang kat kita untuk berubah. Tapi berapa kerat la sangat yang nampak kan?

ainilazwa said...

kadang2 bila kita lupa dkt dia, dia bagi sesuatu untuk mengingatkan kita tentang kewujudan dia

baru kecik kan kelly...
nauzubillah

Kelly Chantek said...

betul tu Nil.

kena sentiasa beringat dan jangan leka atau lalai terhadapNya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...