Kelly 3572

Friday, January 28, 2011

Annual Leave 1

Assalamualaikum

Pagi tadi celik je mata, badan aku still panas! Tapi tak la sepanas semalam. Tapi aku dapat rasakan, kalau aku exposed kat aircond kat office tu nanti, memang demam aku akan melarat lagi. Cari handphone aku, SMS Zali cakap aku tak larat nak ke office lagi. 2-3 minit lepas tu, Zali called, dia cakap takpe, lagipun mak mertua dia tak jadi jugak nak buat operation tuh. Lega aku, at least kurang la sikit aku rasa menyusahkan Zali. Thanks bro!

Wifey suggested aku rest je kat Gombak, senang sikit kalau aku nak lunch nanti. So, aku follow wifey sampai office, lepas tu aku bawak Kelly ke Gombak. On the way nak ke Gombak via MRR2, aku nampak MRR2 sesak teruk on both directions. Pehal pulak neh pepagi buta ni camni? Takkan accident kat 2-2 hala kot? 

Aku pun berjaya ciloked masuk ke MRR2, macam snail la off course. Nasib baik aku still bertenaga lagi. Lepas tu aku perasan MRR2 heading to Ampang makin kurang kenderaan atas jalan, dan akhirnya takde kenderaan langsung! Aik? Pelik.

Bila dah sampai dekat dengan Zoo Negara tuh aku perasan ada polis kat tepi jalan dengan walkie-talkie, pastu orang pun ramai jugak bertenggek kat tepi-tepi jalan tuh dan jugak kat atas jejantas. Pekehelnye yeop? Bila aku nampak 2-3 bijik motor polis lalu dengan lajunya, pastu ada pulak motor-motor besar bukan polis dengan kereta-kereta berstiker kerajaan lalu situ baru la aku teringat, ni mesti Le Tour de Langkawi la ni kot. 

Memang betul pun! Ni stage ke berapa aku tak pasti, tapi diorang dari Rawang menuju ke Putrajaya. Memang kosong MRR2 heading Ampang tuh kecuali kenderaan-kenderaan yang bersangkutan dengan LTdL je yang lalu. Tapi cycler nya tak nampak-nampak jugak lagi. Orang memang dah ramai berhenti kat tepi MRR2 tuh sebab nak tengok pelumba-pelumba tuh semua. Aku pun terasa macam nak berhenti jugak, tapi sebab takde kawasan yang sesuai dan keadaan masa tu hujan rintik-rintik, risau pulak kang bertambah teruk pulak demam aku. Aku jalan je la, dah sampai dekat exit ke Greenwood baru la pelumba-pelumba tuh berselisih dengan aku. Escort tuh jangan cakap la, memang banyak gila motor-motor polis trafik dan jugak motor-motor bukan polis. Pelumba-pelumba tuh semua bergerak dalam kelompok besar, jadi sekejap je la dapat tengok, tak sampai 5 saat pun! Lagipun diorang tengah laju plus aku pun bawak kereta opposite direction. 

Sampai Gombak, fama takde kat rumah. Aku breakfast, makan ubat dan tidur sampai la pukul 3 lebih kot! Dekat-dekat pukul 1900hrs camtu baru keluar pergi pick-up wifey kat office.

~Hayaki Kopitiam~

Since selera makan aku baru je nak ok, aku memang terasa nak makan nasi je. Petang tadi pun kat Gombak, first time aku berjaya makan nasi sejak lunch hari Rabu harituh. Pastu makan bubur McD je. Wifey ajak aku cuba makan kat kopitiam baru ni. Dia cakap menunya nampak menarik dan serving more Malay cuisine. Aku on je la sebab tengah lapar dan nak makan nasi.
Masa sampai tu, orang tak la ramai, tapi nampak macam happening jugak la. Aku mula confused, sapa la tokey kopitiam ni. Biasa la, asyik duk memikirkan kehalalan toyyiban sumber-sumber dan bahan mentahnya la. Tapi aku yakin sket bila aku nampak ada 3 orang berjubah dan berketayap tengah duk dine situ baeeeek punya. InsyaAllah halal la ni.
Kopitiam ni terletak di Platinum Walk, Danau Kota di belakang Old Town Kopitiam. Dari tepi Jalan Langkawi pun dah boleh nampak Hayaki Kopitiam ni. Yang menariknya, kopitiam ni beroperasi 24 jam sehari.
bagus gak diorang kasi bill awal-awal sebelum order sampai
Dari pemerhatian aku la, menu kopitiam ni tak la banyak sangat pilihannya. Mungkin sebab baru lagi beroperasi, ataupun, sebab namanya kopitiam, maka menu pun kena ada hadnya. Kalau nak letak pelbagai menu dan hidangan, takleh guna nama kopitiam la kot? Ye ke?
For me, so far so good! Aku terus suka tempat ni. Dengan free WiFi. Aircond dan jugak suasananya yang agak sesuai kalau nak bawak keluarga makan-makan di sini. Selera parents pun mungkin sesuai sebab ada nasi kerabu dan nasi dagang.
favourite aku, telur separuh masak
Masa wifey nak bayar tu, aku terperasan ada 3 sijil halal dari Kerajaan Negeri Kelantan yang diorang displayed dekat kaunter pembayaran. Patut la staff diorang pun aku dengar ramai yang berdialek Kelantan. Hmm, ok la tuh, tapikan lebih bagus kalau sijil halal Jakim yang terbaru digunapakai (word buku la ni!). Baru la takde orang boleh jadikan isu kot. Next time aku pergi, aku nak cari betul-betul ada tak sijil halal Jakim.
meehun tomyam MYR5.50
Aku takda apa sangat nak komplen pasal Hayaki ni, cuma portion nasi goreng belacan aku tuh agak sikit la. Nasib baik ayam goreng yang diorang bagi tuh lebih dari cukup untuk aku sorang. Kalau dia tambah nasi tuh sikit je sure lagi best. Kena pulak aku yang tengah kebulur ni, lagi la terasa nasi tuh tak mencukupi. Macam la badan aku ni gemuk sangat.
nasi goreng belacan MYR7.50
Location:     (Lat 3.207314 Long 101.718696)

Thursday, January 27, 2011

MC!

Assalamualaikum

Hari ni aku tak gi kerja lagi. Dari lepas lunch semalam lagi aku dah rasa tak sedap badan. Petang semalam, badan aku dah mula menggigil-gigil. Dah la kena hujan pulak masa on the way nak ke KLCC tuh. 

Malam tadi, badan aku dah mula panas, panas gila. Pakai thermal wear, makan panadol 2 biji, pastu terus pengsankan diri sendiri. Aku tak pernah lagi demam sampai menggigil camni. Dan aku perasan, lately, aku senang demam. Maybe antibodi badan aku dah mula berkurangan kot sebab usia pun dah mula menua. Ha ha. Baru sedar dah tua,

Pagi tadi pun aku tak larat nak bangun. Badan aku panas lagi, lepas makan panadol malam tadi, kurang la panas tuh, tapi harapkan panadol, berapa lama la sangat boleh bertahan kan. Aku cuma mampu bergerak ke klinik tengahari tadi, tu pun wifey yang bersusah payah balik dari office semata-mata untuk bawak aku pergi jumpa Dr Harjeet. Kesian wifey, sure penat tu. Takpe darling, dapat pahala tau!

Sekarang ni baru la bertenaga sket nak update blog. Dah makan ubat dan antibiotik yang Dr Harjeet kasi tadi. Hopefully aku larat la kerja esok sebab Zali cuti esok, mak mertua dia nak buat operation kat HUKM.

Monday, January 24, 2011

Ganti Paip Baru Kat Sinki?

Assalamualaikum

Tadi baru je settle tukar paip bocor kat sinki dapur. Aku rasa macam dah banyak kali aku tukar paip kat dapur ni. Kali ni aku beli yang harga mahal sikit dari biasa, MYR42 kat DiY shop kat belakang Ong Tai Kim. Harap-harap kali ni tahan lebih lama la.
paip lama yang dah bocor
Lepas beli paip tadi aku beli dinner kat Mali's Corner. Lepas tu dinner dengan wifey sambil layan Trilogi Cinta kat TV1. Ntah macamana boleh ter'follow' cerita ni. Dah tak de cerita lain yang lebih menarik kot?
Dah settle uruskan paip, tetiba pulak rajin nak mengemas sebab aku dah porak-perandakan dapur tuh. Kang marah pulak wifey! Sempat lap tingkap dapur lagi. Mood nak mengemas tengah membuak-buak la pulak tengah malam buta ni.  
tukar dengan paip baru yang berharga MYR42.
Lepas ni kalau bocor jugak paip ni, aku nak cari yang betul-betul mahal dan berkualiti. Apa sebab paip ni selalu bocor kat tengah-tengah tu ye? Sebab karat ke? Sebab paip tu tak berkualiti ke? Any idea?

Sunday, January 23, 2011

Kelly Dah Comel Dah!

Assalamualaikum

Nak balik KL baru aku sempat tengok Kelly yang dah selamat di repair dan dibuat tyre alignment selepas kejadian menyayat hati aritu. Terima kasih kepada Pakcik Mokhtar sekeluarga sebab tolong repair Kelly ni. Siap basuhkan lagi. 
Alhamdulillah, dah comel dah...
Tapi satu part yang diorang lupa ganti kot. Cuba tengok gambar kat bawah ni. Patut la nampak pelik je gambar Kelly yang kat atas ni. Nak kena cari kat kedai spare part la ni.
Apa-apa pun, yang penting sekarang ni, Kelly dah boleh bertugas semula dengan jayanya.

Saturday, January 22, 2011

Pengganti Sementara Cik Kelly

Assalamualaikum

Hari ni saja je nak tunjukkan pengganti Cik Kelly buat sementara. Ni la kereta Ridzuan. Bersih berseri-seri selepas dibelasah oleh abang iparnya. Siap taruk daun pandan lagi nak kasi wangi. 
putih berseri 'orangnye' Nurul Kelliah ini
Hari ni Nurul Kelliah bakal diserahkan kembali kepada Ridzuan setelah Cik Kelly dah selamat dibaik pulih setelah kejadian yang sungguh mengerikan dan menyayat hati sanubari tempohari. Thank you to adik ipar den, Ridzuan for letting us using Nurul Kelliah for a few days. Tapi paling tak tahan dan mungkin membengongkan kepala orang-orang yang mengenali tuan Cik Kelly ni ialah apa yang tertampal kat cermin belakang Nurul Kelliah ni...
part ni la yang ada kekeliruan identity sket...
Amacam? Boleh YNWA? He he... takpe la, nama pun kereta pinjam kan!

Thursday, January 20, 2011

Kisah Membeli Makanan Untuk Cik Arnab Di Hari Cuti Thaipusam

Assalamualaikum

Tajuk ntah apa-apa la.

Hari ni cuti sempena Thaipusam. Ingatkan malam tadi nak balik ke Shah Alam untuk ambil Cik Kelly yang telah siap dibaiki akibat kes beberapa hari lepas, tetapi wifey pulak tak larat nak balik malam tadi. Stay je kat rumah diam-diam.

Fama pulak balik ke Kota Bharu pagi tadi untuk menyelesaikan urusan membaik-pulih rumah arwah Tok di Lundang. Jadi, macam biasa la, aku dan Kitam akan bertugas menguruskan makan minum makhluk-makhluk comel kat Gombak tuh.
untuk cik Rabbit
Oleh kerana Kitam tak ikut Zura balik ke Melaka, jadi dia pun balik la ke Gombak buat sementara waktu, bagi memeow dan rabbit makan. Aku dan wifey pulak ke AEON Jusco AU2 untuk mengusha a pair of suitable glasses for wifey, isi perut kat Subway dengan coupon buy 1 free 1 kat Subway's 2011 desk calendar tu dan jugak beli barang-barang keperluan, termasuk la barang-barang dalam gambar kat atas ni. Ni semua untuk cik Rabbit tu.

3 ikat kangkung, sepeket lobak merah (ada 6 bijik lobak dalam peket tuh) dan jugak pellet untuk cik Rabbit. Harap-harap cik Rabbit makan la pellet tuh nanti. Penat den beli tau!
harap-harap sesuai untuk cik Rabbit
Yang bestnya, siap beli bekas makanan kucing untuk letak rabbit tuh punya pellet. Kalau kekucing kat sebelah bilik tuh nampak memang la bengang, meluat, jealous dengan aku dan jugak rabbit tuh.

Masa aku hulurkan bekas berisi pellet tuh, rabbit tuh nampak macam sungguh lapar, macam tak sabar-sabar nak makan. Tapi takde la dia makan beria-ria. Macam tak berapa suka la pulak. Hmm, nasib baik aku beli peket yang kecil je. Kalau tak sure membazir pulak kan. 

Sebagai langkah berjaga-jaga, aku ambik sebatang lobak merah dan kasi la rabbit tuh makan. Baru la nampak dia makan dengan bersungguh-sungguh. Poor rabbit. Bila la Zali nak datang amik ni. 

~Sri Mesra Seafood~

Selesai urusan makhluk-makhluk cute kat rumah Fama, kitorang pun balik la ke Setapak. Tapi aku buat surprise sket kat wifey. Nak belanja dia dinner pulak kat tempat makan yang bernama seperti di atas.

Yang bestnye tu, satu gambar pun aku tak amik. Dari kedainye sampai la lauk ikan siakap masak stim limau tuh yang dari berisi sampai la tinggal tulang, semua tak amik gambar. Malas dan terlupa sebab excited nak belanja wifey.

Cuaca pulak agak sejuk, hujan rintik-rintik masa kitorang sampai kedai ni. 

Ni la pertama kali aku dan wifey dine kat sini. Sri Mesra ni sebenarnya dah wujud dari zaman aku lepas SPM lagi. Aku rasa kedai ni lagi lama kewujudannya dari Pha Pha Seafood kat Simpang Tiga tuh. Jarak antara 2 tempat makan ni pun tak jauh pun, aku agak dalam 500 meter je. Kalau korang dari Gombak nak ke Batu Caves, tempat ni letaknya di sebelah kiri korang, sebelum kedai Sime Tyre Taman Greenwood dan jugak bekas stesyen bas mini 14 dulu. Nanti aku kasi korang latitude dan longitude for easier navigation to those who are not familiar with this area.

Tempat makan ni aku rasa lebih menarik dari Pha Pha Seafood. Nampak lebih kemas dan bersih, cozier. Dari apa yang aku peratikan, ruang makannya pun ada 2 tingkat.

We had white rice dengan lauk-pauk berikut; ikan siakap masak stim limau, udang goreng celup tepung dan sayur kailan masak sos tiram. Lepas tu minum tembikai laici, honey dew dan jugak lai chee kang. Semua-semua ni berjumlah MYR51.00. Ok la tuh belanja wifey sempena dengan kemurahan rezeki yang Allah dah kurniakan kat aku, Alhamdulillah!

Location: (N 3.233865 E 101.706896)

~Mister Potato Peraduan Menang Emas~

Kat Jusco tadi, aku ada beli 2 pack MP ni. Tetiba je teringat pasal contest ni. Grand prize dia la yang paling menarik tuh. 1 jongkong emas bernilai MYR88,888.00. Aku pulak tengah macam bersemangat nak beli dan collect emas sekarang ni, lagi la teruja kembang kempis hidung excited nak menang contest ni. Dah la aku ni memang teramat jarang join contest montest ni. Apa salahnya mencuba? Tak dapat grand prize pun takpe, weekly prize pun dah MYR888.00 dan monthly prize MYR3,888.00!
bersemangat nak menang ni...
Modal? Beli la Mister Potato banyak-banyak. Dan jugak cost untuk menghantar jawapan contest ni melalui SMS. Aku tengok ada sorang blogger tuh joined Mister Potato punya contest ni dapat pergi ke Manchester dan Old Trafford lagi. Tapi contest tu yang dah lama la. 2009 punya contest kalau tak silap aku. Dah la dia menang 2 kali dan dapat pergi pun 2 kali ke Manchester dalam tahun yang sama dengan menyertai dan memenangi peraduan anjuran Mister Potato tuh. Lagi satu contest anjuran company lain. Siapa tak teruja kan? Siap boleh pergi Carrington Training Ground lagi posing dengan players! Jeles betul aku. Nasib baik la blogger tu pun die hard supporter MU!

Kalau nak tahu lebih lanjut pasal contest Mister Potato Menang Emas ni, click here and good luck! Mister Potato, aku dah tolong promote ni, kasi la aku diskaun ye..ha ha!

Tuesday, January 18, 2011

Cari Kerja?

Assalamualaikum

Tak tahu apa nak share kat blog hari ni. Harap-harap iklan kerja kosong dari Intel ni pun boleh memberi manfaat kepada sesiapa yang tengah nak cari kerja atau bertukar selera dan bidang kerja.

Please click for larger image, thank you!
hurry up guys!!!
Kalau nak apply, resume or CV kamu boleh jugak dihantar melalui email kepada ini olang...


lepas tu, sesiapa yang dapat kerja kat Intel tu nanti melalui iklan kat sini, jangan lupa la belanja aku ok? Ha ha...

Monday, January 17, 2011

Tottenham 0 Manchester United 0

Assalamualaikum

Malam ni MU terpaksa berpuas hati dengan 1 mata sahaja. Tapi game ni aku rasa memang mendebarkan sebab Spurs sekarang memang sebuah pasukan yang hebat. Pendapat aku, bukan nak mengecilkan Chelsea, City, Liverpool dan Arsenal. Kalau MU main kat tempat lawan, kat Spurs ni la yang paling mendebarkan aku. Aku pun tak tahu sebab apa. Nampak Spurs ni paling mantop la, terutama sekali di bahagian serangan diorang. 

Papepun, aku kesian dengan Rafael tuh. Tak pasal-pasal kene red card! Tapi memang la dia ni main agak aggresif. Tu kualiti yang bagus, cuma kalau terlampau aggresif, camni la jadinya. Referee pun tak leh la kita nak expect betul je keputusan yang dia buat kan. Memang nampak tak sepatutnya kene card kuning pun, Harry Redknapp sendiri pun cakap, memang Rafael trying to avoid Assou-Ekotto. Tapi takpe la. Janji record MU still unbeaten. Nak lawan dengan Arsenal punya unbeaten record tu memang la susah, tapi tak salah MU mencuba menyamai ataupun memperbaiki rekod tanpa kalah ni.

MU hampir-hampir dapat berbuat sesuatu masa last minute injury time tuh. Kalau la, kalau la kan MU lebih cool masa tuh, mungkin MU dapat balik ke Manchester dengan 3 mata with 10 men! Next game, Birmingham at Old Trafford. 

Oh, lupa pulak, aku tak suka Carrick dalam starting line-up kali ni. Aku prefer Anderson. Rafael main pun memang best pada aku except for the lunge on Palacios tuh je la. The rest, Vidic and Rooney did well. Hernandez dan Berbatov kurang dapat bola. 

Sunday, January 16, 2011

Kelly Oh Kelly!

Assalamualaikum

Kisah sedih Cik Kelly ni disedari oleh aku, tuan Cik Kelly masa aku dan wifey nak bertolak balik ke KL dalam pukul 2130hrs camtu la. Masa kitorang sampai kat Cik Kelly, kitorang agak kehairanan sebab posisi Kelly senget, sedangkan seingat aku, masa aku parking Kelly petang semalam, aku parked dengan lurusnya, 90 degree.
agak-agak internal injuries kritikal tak?
Masa tu kitorang tak perasan akan kekemekan Kelly ni. Malam kan, cahaya pun takde sangat. Aku suruh wifey call Ridzuan or Nana kot-kot diorang ada guna Kelly sebelum ni. Tapi tak dapat pulak get through Ridzuan punya phone.  
kalau Kelly ni boleh bersuara, sure aku dapat dengar suara dia menangis kesakitan
Tengah aku duk usha-usha tayar Kelly yang membelok 45 darjah je kiri tuh, aku noticed ada kertas ditinggalkan dekat wiper cermin depan Kelly. Kat atas kertas tu tertulis lebih kurang camni ayatnya," Minta maaf sebab terlanggar kereta, sila hubungi no sekian sekian untuk urusan baik pulih!"

Aku macam terkejut tapi tak la terkejut sangat. Tak tahu apa perasaan masa tu. Takde la macam bengang giler sebab orang yang langgar tu sekurang-kurangnya meninggalkan nota meminta maaf dan bersedia untuk membayar ganti rugi. Tapi mungkin aku kesian dan sedih sebab aku cukup sayang Kelly ni. Aku terasa macam dia menanggung kesakitan yang amat. Apasal aku emosional semacam je ni?
nasib baik la jiran yang terlanggar, senang nak settle...
Masa tu wifey tak perasan lagi yang Kelly dah kemek until i showed her the note and the damage on Kelly. Terkejut la wifey masa tu. Masa tengah duk belek-belek Kelly tuh, tetiba, pakcik jiran rumah mertua aku datang dekat kitorang dan bertanya,"Ni kereta korang ke?" Kitorang jawab la ya. Pastu pakcik tu pun cerita la dari A sampai Z tentang kejadian yang sebenarnya. Alahai, perkara dah ditakdirkan berlaku, nak buat macamana kan. Isteri pakcik tuh yang terlanggar Kelly sebab dia tersalah tekan pedal minyak kereta automatik dia. Isteri pakcik tu pun berkali-kali minta maaf dengan wifey. Kesian pulak aku tengok pakcik dan makcik jiran mertua aku ni. 

Pakcik tu suggest hantar Kelly kat bengkel kawan dia di Batu 3. Kereta dia yang kemek pun dihantar ke bengkel yang sama jugak. Kitorang setuju je la. Tapi terpaksa la tinggalkan Kelly malam ni, dan terpaksa pinjam kereta Ridzuan, kawan Kelly jugak untuk balik ke KL. Nasib baik la Ridzuan takde fly ke mana-mana keesokan harinya, boleh la dia temankan Kelly ke bengkel kat Batu 3 tu nanti.

Harap-harap Kelly cepat sembuh. Cuma aku risau alignment dan balancing Kelly sure dah lari kot, dari impact masa mula2 tengok keadaan Kelly yang senget tuh, aku yakin impact yang kuat telah menimpa bahagian tayar depan sebelah kanan Kelly. Harap-harap tayar Kelly yang baru ditukar pada malam tahun baru tu takde tercedera la.

Apa lagi yang patut aku check pada badan dan bahagian dalaman Kelly kalau accident macam ni ye?

Tuesday, January 11, 2011

JACK'nJILL Cream-O

Assalamualaikum

Aku first time makan biskut ni akhir tahun 2010 aritu. Kak Mas Aida yang introduced la ni. Aku mula makan yang blueberry flavor tuh. Memang aku suka. Sapa suka kuih tart sure akan suka biskut ni. Betul-betul macam promote JACK'nJILL ni. Aku bukan kerja dengan JACK'nJILL yer. 

Kalau JACK'nJILL punye staff terbaca ni, boleh la kasi aku biskut free kot pasal tolong promote product diorang ni.  
salah satu biskut favourite aku sekarang ni
Lepas aku dah merasa biskut ni, terus aku gi cari kat Jusco. Aku found out product ni dijual dalam packet besar macam dalam gambar ni dan ada jugak paket yang lebih kecik, lebih kurang separuh daripada saiz paket yang besar.
macam rasa kuih tart
Harga? Yang besar tu RM2.20, yang kecik RM1.20; ni Jusco punye price la masa aku survey arituh. Masa aku pergi beli dekat pasaraya Ong Tai Kim kat Medan Idaman, Gombak tuh, aku jumpa saiz yang besar je. Harganya pulak RM1.99. Terus aku rembat sampai 4 paket. 2 strawberry, 2 blueberry. 

Pergi la beli kalau nak tahu sedap ke tak.

Sunday, January 9, 2011

Wawancara Ringkas & Ekslusif Bersama Bekas Penjenayah Paling Merbahaya

Assalamualaikum

Kita ikuti temubual ringkas krew Kelly3572 bersama dengan bekas penjenayah Kampung Changkat, Gombak, Selangor yang dipercayai telah kembali ke pangkal jalan. 
Kekurangan kasih sayang dari keluarga sendiri dipercayai telah menyebabkan John Doe telah terpengaruh dengan anasir jahat dari rakan sebaya.

Beliau yang memberikan kerjasama yang sangat baik kepada krew kami berkata, sejak kantoi mencuri makanan Bubut tempoh hari, sinar keinsafan telah mula muncul di lubuk hatinya. Dia mulai menyesal dengan segala perlakuan jahatnya selama ini dan berharap dapat memulakan hidup baru selepas ini.

Bubut, Missy dan Ronaldo bengkek dan menyampah giler tengok John Doe ni mengendeng2 manja dan talkative giler dengan krew Kelly3572. Buang tebiat punye John Doe!!!

Saturday, January 8, 2011

Selamat Pengantin Baru Alia Azwa & Norzakwan

Assalamualaikum

Hari ni ada kenduri kawin. Kali ni pasangannya ialah, Alia Azwa, officemate aku dengan pasangannya, Norzakwan Nordin of Bursa Malaysia. Aku tak tahu lagi siapa lagi yang nak ikut or pergi ke kenduri tu sekali dengan aku selain dari wifey. Aku called Sani, dia belum pasti nak pergi ke tak. Lepas tu Masrina called aku, tanye nak pergi ke tak? Aku cakap la aku pergi dalam pukul 1245hrs dari rumah. Konon nak sampai rumah pengantin masa diorang tengah bersanding.

Sebelum tu, aku hantar Kelly cuci dulu. Dah lama tak mandi selain dari mandi hujan. Masa aku sampai kat tempat cuci tu, aku perasan kereta Myvi Seong, jiran sebelah rumah aku pun baru lepas di cuci. Aku nampak banner yang display harga cuci kereta kat sini dah digulung ke atas. Aku rasa macam ada kenaikan harga dalam service cuci kereta kat kondo ni kot.
nak gi kenduri kena la mandi comel-comel
Dah habis cuci dan vacuum, baru la bayar. Memang sah dah ada kenaikan MYR1 untuk service ni. Dulu MYR6 je untuk cuci dan vacuum Kelly dan kereta yang sama size dengannya, tapi sekarang dah MYR7. Kata brader tu, sewa tempat cuci tu dah naik. Maka diorang pun terpaksa la naikkan service charge.

Dalam pukul 1245hrs camtu, aku dan wifey left our house for Bangi. Sani pun tengah bersiap nak pergi jugak. Masrina pun sms aku mintak alamat rumah Alia sebab dia tertinggal invitation card kat office. Jalan kat MRR2 tu biasa la, agak sesak kalau tengahari Sabtu camni. Masrina called lagi, katanye dia nak saing dengan aku dan Sani, dan nak tunggu kitorang kat KFC Plaza Tol Sungai Besi.

Bila sampai kat KFC tuh, aku nampak Toyota Vios Masrina dah ada kat situ. Sani suruh kitorang jalan dulu sebab masa tu dia baru sampai area Bandar Tasik Selatan. Kitorang pun jalan la dulu pelan-pelan. Nasib baik la senang je cari rumah pengantin ni. 

Lepas parking kereta, Sani pun sampai sekali dengan keluarga dia. Bila sampai depan rumah pengantin, kitorang disambut oleh abang pengantin, Hairul Azwar yang jugak officemate aku. Tema majlis ni ialah purple. Dari signboard ke rumah pengantin sampai la kaum keluarga pengantin perempuan berbaju purple.

Aku saje la bergurau dengan Azwar tanya dia takde meja special ke untuk kitorang? Sekali dia pergi cari betul-betul meja yang belum diusik kat betul-betul depan meja pengantin. Pengantin pulak tengah makan beradat. Memula tuh kitorang dah cuba cari meja kat luar rumah pengantin. Baru je nak duduk, sekali Azwar panggil kitorang masuk untuk duduk kat meja yang special tuh.
surprise treat for KAF buddies at the wedding. Thank you to Azwa the brother
Segan la pulak. Tengok je la gambar kat atas ni. Dengan ada ikan siakap, pastu kuih koci, apam, sliced orange, chocolate cake dan macam-macam lagi yang takde kat meja tetamu biasa. Nasib baik la jugak meja tuh boleh accommodate untuk 10 orang. Ngam-ngam je, aku dan wifey, Sani dan wife bersama 3 orang anak dan juga Masrina bersama 2 orang bodyguardnya.

Dah terasa macam famili pengantin pulak dilayan. Siap ada waiter attend meja kitorang untuk tolong pape yang patut. Adui, buat malu betul. Aku gurau je la Azwar!!! Anyway, semua kat meja kitorang ni happy dan excited dapat makan tanpa perlu control-control table manner sangat sebab sah-sah semua satu geng. Siap makan bertambah nasi lagi. Serius aku makan sampai kenyang kali ni. Malunya kalau korang baca posting ni. Ha ha! Tapikan, Alhamdulillah, ini semua rezeki dari Allah swt. Semoga pengantin dan kaum keluarganya diberkati olehNya, Amin.
Zakwan & Alia; semoga bahagia berkekalan ke anak cucu
Dah habis makan, kitorang masuk dalam rumah untuk tengok pelamin dan bergambar dengan pengantin. Memang cantik la pelamin diorang. Masa salam dengan pengantin lelaki, aku sempat buat lawak bodoh. Cakap kat Zakwan tuh, Alex Ferguson kirim salam sebab Zakwan supporter MU dan Alia tu pulak musuh ketat MU, Liverpool. Hmm, elok sangat la tu, baru kawin, pastu malam esok ada 3rd round FA Cup clash between MU against Liverpool at Old Trafford. Selamat bergaduh la korang!!! Ha ha.
door gift yang unik, madu lebah
Kitorang semua balik la lepas bergambar dengan raja sehari tuh. Keluar je dari rumah, terserempak dengan Rahmat dan wifenya pulak yang dah habis makan. Tak nampak pulak kelibat MD aku tuh yang kononnya nak datang according to Puan Raihan HR. Aku sempat la nampak Puan Raihan masa tengah makan tadi.

Door gift untuk orang dewasa ni pun aku suka jugak. Dapat madu lebah. Lain dari yang lain la ni. Lepas ni, sapa nak kawin, kalau ada budget lebih, boleh la bagi madu lebah cam gambar kat atas ni as a door gift to tetamu. To Alia & Zakwan, semoga bahagia ke anak cucu, Amin!

Wednesday, January 5, 2011

RON 97 = MYR2.40

Assalamualaikum

Hari ni, harga petrol RON 97 telah selamat dinaikkan sebanyak 10 sen per liter untuk menjadikan harga barunya, MYR2.40 seliter. Sib baik RON 95 tak ikut naik, masih lagi bersubsidi. Pastu, terdengar pulak desas desus desis desos deses harga minyak masak pun nak tiru harga petrol RON 97 ni. Nak dinaikkan jugak la maksud aku kat sini. Chain reaction? Harga makanan di kedai2 makan, restoren2, sure naik kan?

~ Manchester United 2 Stoke City 1 ~

Awal pagi tadi, MU berjaya mengukuhkan kedudukan di persada (tak suka guna word ni) liga apabila berjaya menundukkan The Potters hasil jaringan Chicarito dan jugak RosNani. Stoke City berjaya menggelabahkan MU dan jugak kroni2nye apabila menyamakan kedudukan pada awal separuh masa ke 2.

Selepas terkejut siput dengan jaringan Dean Whitehead tuh, maka jentera2 serangan MU yang dikepalai oleh Berbatov, Hernandez, Giggs dan Nani mula menggandakan asakan bertali arus yang akhirnye membuahkan hasil apabila rembatan cute dari Nani ke penjuru kanan pintu gol Stoke City gagal diselamatkan oleh goal keeper Potters.

Lepas tu, macam biasa la, MU macam malu2 bacteria je nak cari gol ketiga or keempat just to kill off their opponent. Tu yang buat aku sakit hati tuh. Manyak sakit hati, kata William kedai tayar aritu. MU main bagus, tapi for me, not good enough to scare their opponent. Banyak kehilangan bola sebab nak passing fancy2 (Ryan Giggs la nie!). Nasib baik menang. Kalau tak...  hangin lagi aku.

Malam nanti, yakni..ha ha, awal pagi esok, kite tgk result title rivals pulak. Arsenal lawan City, Wolves lawan Chelsea, Blackburn lawan Liverpool kot, Spurs lawan tak tahu.

~ New LogicTech Headphone ~

Balik kerja tadi, lepas aku dropped wifey kat rumah, aku ke Mali's Corner untuk beli dinner; nasi lemak ayam. Lepas beli dinner, aku pun pergi usha kedai barangan elektrik, Sen Heng kat Platinum Walk tu untuk cari headphone. Nak ganti the one yang dapat free masa beli printer HP during PC Fair kat Convention Center December 2009 dulu.
ni yang dapat free masa beli printer HP masa PC Fair Dec 2009
Dah lama dah planned nak ganti wifey pun headphone ni. Aku la gatal sangat masa tu pergi tarik headphone tuh kuat sangat kot sebab nak adjust dengan position telinga aku. Habis terbarai headphone tuh, putus wire. Tension giler aku masa tuh. Gambar kat atas ni lepas aku kerjakan headphone tuh. Kononnye nak cuba sambung balik wire yang putus tuh. Tapi, kalau dah bukan pakar, memang makin hancur la jadinye headphone tuh.
ni plak aku membazir MYR55.00 gi beli kat Sen Heng
Kat Sen Heng tuh mmg tak banyak pilihan langsung. Diorang pun jual headphone Logictech yang diorang dapat free masa diorang beli computer. Pastu jual kat aku MYR55.00. What do you think? Mahal kan? Aku pulak mmg macam bodoh je gi setuju pulak nak beli headphone tu, padahal bukannye urgent sangat pun nak guna. Giler punye menyesal. Aku tengok kat Jusco pun, brand Philips baru dalam MYR20 lebih. Tu belum gi tengok kat Low Yat Plaza yang lebih banyak pilihan tu. Lepas tu takde warranty dan takleh tawar pulak tuh.

Dah habis melayang MYR55.00. Kene la jaga dengan baik dan lebih berhati2. First time aku bayar dengan cara debit Maybank ATM card aku. 

Saturday, January 1, 2011

Intai-Intai Restaurant

Assalamualaikum

Hari ni wifey nak belanja makan. Asalnya nak belanja dinner. Tapi sebab aku kena fly ke UK to attend West Bromwich Albion match against Manchester United at 2045hrs, tu yang wifey tukar from dinner to lunch treat tu. Occasion? Ala, saja-saja nak belanja sebab murah rezeki kan. Thank you my darling. 
usha2 view and scenery dulu...
Kali ni segmen Eat To Survive akan membawa anda ke pinggir ibu kota. Restoren Skodeng-Skodeng (Intai-Intai) nama destinasi kita kali ini. Lokasinya agak tersorok la, di tepi MRR2 menghala ke Ampang dari Taman Melawati. Kalau anda perasan la, di sebelah kiri anda sekiranya anda menghala ke Ampang, terdapat satu gudang perabot dan jugak Honda Showroom di lereng bukit. Signboard restoren ni cuma kelihatan bila anda dah melepasi simpang ke gudang, showroom dan restoren tu menyebabkan kitorang terpaksa buat u-turn sebab dah terlepas jalan tersebut. 

Kepada owner restoren Intai-Intai, kalau terbaca posting ni, please buat satu lagi signboard kat tepi MRR2 supaya customer tak membazir minyak kene buat u-turn ok? Ha ha. 
ni la dia, skodeng-skodeng restaurant... he he
Restoren Intai-Intai ni sebenarnya adalah sebuah lagi restoren masakan melayu-thai macam gerai tomyam yang bersepah kat KL dan Malaysia ni. Bezanya ialah lokasi dan dekorasinya yang lebih menenangkan jiwa dan perasaan dan satu word lagi aku tertinggal, mendamaikan. Ye la, sebab di tepi bukit yang penuh kehijauan yang menjanjikan kesegaran udara, jauh dari hiruk pikuk kota. Padahal tak jauh mana pun, dalam 50 meter je dari MRR2. 
reminds me of Kampung Daun in Bandung a bit
Aku rasa restoren ni mungkin konsepnya lebih kurang sama la dengan Restoren Bambu yang jugak terletak lebih kurang 500 meter je dari Skodeng-Skodeng ni. Konsep yang mengingatkan aku kat Kampung Daun di Bandung. Tapi Kampung Daun tu lagi superb sebab cuacanya yang dingin dan masakan tradisional Indonesia yang sedap. 
next time kene datang waktu malam pulak 
Aku tak pernah makan lagi kat Restoren Bambu tuh, tapi aku rasa la, Skodeng-Skodeng ni mungkin lebih murah dari Restoren Bambu kot. Sebab aritu aku tengok TV3 harga menu kat Bambu tuh memang tak sesuai dengan golongan berpendapatan rendah macam aku ni. Kalau income 5 figures tu boleh la senang-senang dine kat situ kot. Tapi Skodeng-Skodeng ni pun mahal jugak, tapi sebab wifey yang belanja, tu yang aku dengan senang hati je mengikut tuh.
Masa kitorang sampai sini, mmg takde orang lain lagi. Mungkin 1st customer diorang kot untuk 2011 ni. 7 orang dewasa dan 3 kanak2. Parking pun kat dalam kawasan restoren. Mungkin time ramai orang, tak dapek la nak parking kat dalam, tapi kawasan luar restoren pun banyak space lagi, no worries pasal parking tuh. 
Kitorang semua makan nasik la, sebab lunch kan. Makan lauk biasa2 jer, ikan siakap, tomyam campur, sayur campur, pandan chicken. Kat sini banyak air buah yang diorang campur2 dan letak nama pelik2, tak la pelik sangat, it's just the combination of the two fruits. Aku pun tak ingat sangat sebab aku tak order air buah campur tuh. Kalau nak tahu, korang pergi le lepak kat sini.

Desert kitorang makan pulut mangga. Pulut tuh yang lebih manis dari mangga. Ok jugak la. Oleh sebab aku tak amik gambar makanannye, sila la refer to blog Choi Yen nih untuk gambar yang lebih cantik dan menggiurkan dan jugak website Intai-Intai for more info and reservation.
lupa nak amik gambar makanan dan lauk pauk...

a hungry and cute female meow
10 orang dan 1 ekor melahap kat sini, dan bill sebanyak MYR243.00 telah dibayar. Kucing kat atas ni pun merasa tulang-tulang ikan siakap yang aku carefully selected dan jugak cebisan ayam pandan. Setakat aku punya experience kat sini, rasanya boleh la datang lagi on special occasion. 

Location: (N 3.170811  E 101.755446)

credit to Choi Yen!!! :) 

~ West Bromwich Albion 1 Manchester United 2 ~

A good start for 2011. And finally Rooney found the net from open play since March 2010. Hopefully there'll be more goals to come from United number 10. Kuszack also started in first away match in 2011 for United.

MU mmg tak layak menang game ni pada pendapat aku la. Gary Neville patut kena red card for the offense yang sepatutnya memberi WBA sepakan penalti. Nampak macam riwayat Gary Neville as United player dah sampai ke penghujung jalan dah ni. Rafael dan jugak Wes Brown je la yang boleh fit right back MU sekarang ni kot. Fabio macam tak sesuai untuk posisi tuh. Mungkin dia lebih sesuai kat belah kiri kot.

WBA pulak patutnya scored untuk penalti yang diorang dapat tuh, tapi mensia-siakan peluang terbaik tuh masa game tengah terikat 1-1. Maka, sampai Chicarito untuk menghukum WBA dan menyelamatkan Red Devils daripada keciciran mata lagi. MU pun tak diberikan sepakan penalti bila bola terkena tangan defender WBA, ok la tuh kot. Ref nak cover balik kesilapan dia masa first half tuh. Tapi kesannya mungkin berlainan kalau WBA dapat penalti dan Gary Neville kena red card. 

Padang WBA pun agak teruk. Game pun macam tak berapa best je aku tengok. WBA lebih banyak control game dan menyerang. MU really missed Park Ji Sung, Nani, Scholes dan Valencia. Aku tengok Gabriel Obertan pun macam kurang meyakinkan. Mungkin sebab jarang dapat beraksi kot. 

Next game, at Old Trafford to face Stoke City on January 4th ( Jan. 5th in Malaysia ). Aku harap Nani dan Scholes dan jugak Rooney boleh main la. City, Arsenal, Spurs and Liverpool also win their respective matches. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...