Monday, November 29, 2010

Selamat Sampai KL

Assalamualaikum

Cik Kelly telah selamat parking di parking bay nye tepat jam 0102hrs tadi.

Penat tuan Cik Kelly driving arini. Tapi seriously tak ngantuk langsung, penangan kopi tongkat ali la ni. Tu yang sampai skrg pun (0223hrs) boleh update blog lagi. Ceh!!! Blogger tegar kan?

Dah, gua nak tdo. Penat. Driving dalam hujan lebat hampir sepanjang perjalanan. Kedah, Penang and Perak mmg tgh musim hujan kot. Alhamdulillah kitorang selamat sampai dgn jayanye.

Sunday, November 28, 2010

Jom Makan Nasi Minyak!!!

Assalamualaikum

Hari ni kitorang ke Jitra, untuk kenduri kawin Bunge dgn pasangannya. Dan kalau sempat, sebelum ke kenduri tuh, kitorang bercadang nak ke pekan rabu di hari Ahad di Alor Setar. Kenapa diorang tak panggil pekan ahad ke kan? (1048hrs)
Camni le rupanye Pekan Rabu
Bila dah sampai kat destinasi yang dituju, baru la aku tahu bahawasanya... Pekan Rabu tuh rupanya nama building tuh. Aku sebelum ni duk terbayang Pekan Rabu ni macam satu tempat ala-ala pasar tani or pasar malam  di kawasan lapang. Ok... good experience! 

Kat Pekan Rabu ni, aku dan wifey beli kerepek-kerepek untuk dibawa balik keKL, nak kasi parent dan jugak bawak ke opis sket kalau ada terlebih. Mana la tau kot-kot time nak balik KL nanti, semua kerepek tuh habis masuk perut driver je, nak kasi hilang ngantuk driving. Aku menghabiskan MYR20 kat sini untuk 6 bungkus kerepek-kerepek.

Habis agenda shopping kat Pekan Rabu, kitorang gerak ke Jitra untuk ke kenduri kawin Lin a.k.a Bunge. Tempat wedding tuh dekat sebelah hiway je. So, tak la susah sangat nak cari. Lauk-pauk pun sangat best bagi aku. Cuma yang tak bestnya ialah, perut aku pulak boleh buat hal. Jadi selera makan aku pun terbantut la sket. Rugi! Rugi! 
Selamat Pengantin Baru Bunge & Irwan!!!
Wifey sempat la berjumpa kroni-kroni IIUMnya yang lain sebelum kitorang bergerak ke Penang lagi sekali. This time for shopping jeruk pulak kat tepi Chowrasta. Kat dalam Chowrasta takde orang Melayu punya kedai, tu yang kitorang wifey beli kat luar je tuh. 

Kalau ikutkan hati, aku nak je dine dekat Restoren Kapitan dekat dengan Chowrasta tuh, tapi sebab dah agak lewat sampai ke Chowrasta ni, maka terpaksa la ditunda ke lain kali je la. Hajat nak minum air kelapa pandan pun tak kesampaian. Kitorang balik la semula ke Bukit Mertajam untuk rileks sekejap, sebelum dinner dan balik ke KL. 

Lupa plak nak citer sket. Sebelum nak sampai Chowrasta tadi, aku terperasan satu gerai burger ni kat tepi jalan kat Lebuh Chulia ni. Nama gerai tuh, Old Trafford Burger. Aku tak sempat singgah. Sampai rumah Tort, terus aku google Old Trafford Burger Penang, dan terjumpa la satu blog makan2 this guy yang citer pasal burger stall ni. So, korang, especially MU die hard supporter like me, boleh la try burger ni kalau korang berada di pulau mutiara ni ok? Click sini untuk baca posting this guy pasal Old Trafford Burger ok! Credit to Crizlai!!!(1855hrs)

~A Quick Update On MU~

So, malam tadi MU menjadikan Blackburn Rovers sebagai mangsa belasahan. Pity Rovers, but the Devils deserved to win with such a great margin. Berbatov netted 5 times to equalize the goal scoring record in the premier league with Alan Shearer and Andy Cole. Congrats to Dimi. Hope to see more goals coming from you.

Cuma aku agak frust sebab goal MU bolos jugak. Dah leading 7-0 tuh, patut fokus la utk tambah lebih banyak gol. Mmg MU boleh menang dgn jaringan yang lebih daripada yang dicatatkan tuh. Berbatov nyaris2 nak cipta rekod baru utk jadi pemain pertama yg score 6 goal dalam satu perlawanan di Premier League ni, nasib baik la Paul Robinson dapat save tandukan Berbatov tuh.

Suka aku tgk Berbatov berebut nak simpan bola game tuh dgn referee masa final whistle. Sure dia nak letak dalam kabinet kat rumah dia la kot. Bukan senang nak score lebih daripada 4 goal dalam satu game kan.

~Left Seberang Perai Selatan at 2103hrs to KL~
ni la dinner aku kat Restoren Kapitan sebelum bertolak balik KL
Kitorang sempat dinner dgn Apai & Tort and both Jelita's at Restoren Kapitan nearby Taman Pauh Jaya. Aku macam biasa la pekena set roti nan cheese dgn ayam tandori. Minum kopi tongkat ali, saje je minum kopi sebab nak tongkat bijik mata aku ni for the next 5 hours!!!

Dekat kul 2050 camtu, kitorang pun gerak la balik. Ni pun dah agak lambatkan? Hopefully jalan ok dan cuaca pun ok la. Tapi rasanye macam tak ok je cuaca. Si Garmin ni pun buat la pulak malam ni. Dia nak navigate kitorang ke federal road to Ipoh. Pening la pulak aku nak kena pusing balik utk cari jalan ke PLUS hiway. Last time pun dah kene dah sekali camni. 

Bila dah berjaya masuk PLUS hiway, kitorang pun stopped kejap kat R&R Juru (km141.8) to feed Cik Kelly sampai kenyang. According to the receipt for Cik Kelly's fuel, we left Juru for KL (322kms) at 2103hrs.

Aku stopped kejap kat R&R Sg Perak to visit encik toilet. Tak ingat la kul berapa kan. 

Saturday, November 27, 2010

Makan Angin Ke Utara

Assalamualaikum

Patutnya hari ni aku kena attend preparation dan set up untuk RENTAS testing esok. Tapi sebab ada kenduri kawin kat Jitra esok, maka, dengan cutenya aku dan wifey akan travel to North Peninsular for that nasi minyak. Pengantinnya, unimate wifey; Norazlin Bt Abd Aziz dan pasangannya, Mohd Irwan B Wahed.

Sekarang tengah siap nak gerak dan singgah Gombak kejap. Malam ni tak tau la sempat tengok game MU vs Blackburn ke tak? Kot-kot terlepak kat night market Batu Feringghi la pulok. Sure banyak VCD haram yang bakal diusha. (0759hrs)

Sambungan...
Tol dari Rawang ke Juru; MYR40.00
Kitorang selamat sampai, dan join que nak bayar tol kat Plaza Tol Juru pada pukul 1330hrs. Bertolak dari rumah tadi pun dah dekat pukul 0900hrs. Tak sempat nak singgah Gombak sebab takut missed nak lunch ikan goreng kat ladang kelapa sawit kat Juru tuh.

Lepas isi minyak dan angin tayar kat Shell MRR2 berhampiran Restoren Kunang-kunang tuh, aku lalu ikut Rawang, sebab nak jimatkan tol setakat 2-3 posen la ni. Aku mengantuk gila masa dah dekat sejam driving. Maybe sebab tak cukup rest kot. Lepas berenti kat R&R Rawang untuk ke rest room, baru la segar sikit sebelum mengantuk balik. Layan je la MP3. Wifey dah selamat bermimpi shopping VCD kat Batu Feringghi dah kot. Aku stopped lagi sekali kat Sungai Perak for restroom. Lepas tu memang aku segar bugar je, plus lapar nak ratah ikan membuak-buak.
Camni la ghoper tempat makan tuh dari meja kitorang


Lepas Tol Juru, kitorang ikut GPS location yang Apai text to wifey's mobile. Nanti den salin balik lat&long tuh untuk reference korang semua yang berminat nak makan kat sini. 

Kawasan ni tak la jauh sangat pun dari Tol Juru, dalam 10 minit je kot kalau jalan clear. Sampai je kat situ, aku tengok memang dah banyak kereta parking. Huh..hebat..hebat. Memang ramai manusia tengah lunch. Pastu terjumpa la Tort, Apai, Jelita 1, Jelita 2, Miah and Yani yang dah pun start makan. Kitorang pun join la diorang sama.
Miah, Yani, Wifey & Hani sedang menjamu selera
Kat sini pun terdapat banyak monkey! Lupa nak amik gambar. Sebab ladang kelapa sawit ni dekat la dengan belukar. Memang banyak la keluarga monyet bermain-main kat tepi belukar tuh sesambil kitorang tengah melayan ikan bawal goreng ni. Tapi setakat yang aku nampak tadi, diekor, yakni memonyet comel tuh takde la mengacau pengunjung warung ni, setakat usha ikan bawal goreng dari jauh tuh ada la kot.
Ni la 2 ekor Encik Bawal bersama Cik Kicap untuk santapan den & wifey!
Hani suka sangat meratah ikan sambil meneman unclenye makan
Ni la first visit aku ke tempat ni. Apa nama glamour warung ni ek? Ade sesapa tahu? (1904hrs)

Lepas habis makan, semua gerak balik rumah Tort dan Apai kat Taman Pauh Jaya. Nak lepaskan penat lelah memandu. Yon and the gang bakal menyusul lewat petang nanti. Petang sket aku melayan beskal tua yang classic, yang menurut Apai, he's the only one to own that kind of bicycle in Penang at present. Jap lagi aku turun bawah amik gambar ok? Arman sure suka beskal tua camni, tapi aku tau dia prefer beskal chopper jugak.
ni la salah satu dari 2 beskal yang den maksudkan?

anyone interested? 
Lagi satu yang best ni, layan Philips 42' LED Full HD TV (Est price MYR3.8k). Apai saja buat demo pasang citer Batman dan Alice In Wonderland versi BlueRay top quality pirated punya CD yang berharga MYR70. Memang cun le gambar gua cakap lu... pasni TV plasma ke, LCD lagi la..boleh bungkus la kot. Tu pasal la LCD ngan Plasma dah makin murah sebab kewujudan LED Full HD neh. Boleh la layan game MU kat sini since dah pasang Astro Beyond! Takyah port kat mamak stall! Cepat kumpul duit beli tv LED Full HD ni!!! Ha ha...

Malam... Batu Feringghi la kan, mana lagi. Update? Later ok!

Batu Feringghi? Luckily masa on the way ke situ jalan tak la jam sangat. Cuma tersangkut masa nak daki bukit tu je la. Parking dekat-dekat dengan Lone Pine tu still MYR3 sekali masuk. Gegerai kat pasar malam pun macam tak banyak yang bukak. Macam tak sehappening masa first time aku pergi few years back. Hmm, Lone Pine tuh macam memanggil-manggil je aku untuk check-in ke new renovated premises dia. Takpe la Lone Pine, next time k?

Dah parking kete, wifey dengan ganasnya menjalankan operasi mencari movie. Aku follow je sebab takde planned nak beli pape movie pun. Sampai je kat gerai biasa tuh, sib baik diorang beroperasi. Wifey pun start cari cd2 yang berkenaan. Tengah duk pilih-pilih, sekali peniaga-peniaga tuh kelam kabut simpan rak-rak CD. Biasa la tu, ada rush by the authorities la tu kan. Kelam-kabut wifey bayar dan chow dari situ. Masa nak pergi ke tempat Cik Kelly menunggu, terserempak pulak dengan kumpulan orang-orang bujang yang baru sampai ke night market tuh dari rumah Tort. Diorang ni kua lambat sket. Aku dan wifey je kua awal, sebab nak balik awal to catch the MU-Blackburn match at 2255hrs.

Kumpulan orang-orang bujang itu tak berjaya membeli cd haram sebab banyak gerai dah stop berniaga. 

Verdict for the ikan bawal @ Juru!!!

Location: 6/10
Taste: 7/10
Price: tak tahu sebab Apai; my BiL bayar, nanti den tanyo.
Cleanliness: 4/10; dalam ladang getah kelapa sawit, what do you expect kan? :) tapi ok je la.

Monday, November 22, 2010

Mama Discharged Dari 536 APSH

Assalamualaikum

Berita terkini, a quick update.

Petang tadi, mama dah dibenarkan keluar dari wad. Abg Amir yang uruskan process discharged tu.

Alhamdulillah. Semoga kesihatan Mama bertambah baik, InsyaAllah.

Saturday, November 20, 2010

Mama Admitted To Ampang Puteri Specialist Hospital

Assalamualaikum

Pagi tadi adik aku, Tort called. Katanye abg aku nak bawak Mama ke APSH untuk further treatment pasal case batuk yang tak sembuh2 tu. Kata Tort lagi, maybe Mama kena masuk ward kot. Hmm, bagus jugak kot Mama masuk wad, sekurang2nye boleh la Mama berehat sket dari buat keje2 rumah. Doktor dan nurse pun ada utk monitor makan ubat on time. Dan yang paling penting, persekitaran yang bersih.  
Wifey helping Mama with the nebulizer
Pastu bila dah tengahari sket, abg aku text aku Mama punye room number at APSH; 536, single bed room. Tort terpaksa balik Penang hari ni jugak sebab hari senin dah nak keje. Tapi Tort dah tolong kemaskan barang2 keperluan utk Mama gunakan sepanjang masa di wad nanti. 

Aku dgn wifey planned asalnye nak gi kenduri kawin technician wifey kat TI. Tapi wifey cakap tak yah la pegi sebab nak prepare masakkan sup ayam dan bihun utk Mama nanti. Aku pun jadi runner la kejap petang tadi utk cari bahan2 wifey nak masak tuh. Ayam organik kat kedai kohilal pun dah takde, Sold out. Terpaksa la guna ayam tak organik,

Dah siap bihun sup tuh, kitorang pun gerak la ke APSH lepas maghrib tadi. Sampai kat bilik 536 tu, mmg Mama tinggal sorang je la, Papa je yang baru sampai. Spacious jugak la bilik ni. Aku ingat nak amik cuti la hari Isnin or Rabu kalau Mama still dalam ward. Untuk malam pertama ni, Kitam dgn Zura tdo kat wad tu temankan Mama. Aku dgn wifey balik dalam pukul 2230hrs, wifey pulak kene keje keesokan harinye. Masa kat wad tadi, aku sempat jugak called roommate aku masa aku jadi warga Ampang Puteri dulu. Saja je la aku called kot2 dia pun admitted lagi kat APSH utk treatment cancer. Tapi dia outstation ke Pantai Timur la pulak. 

Semoga Mama cepat sembuh! Amin.

Tuesday, November 16, 2010

My New Toys; F/A - 18E Super Hornet

Assalamualaikum

Petang tadi lepas keje, aku singgah menyinggah kat Toys'R'Us, Suria KLCC. Tak planned pun. Saja gatal nak singgah kan. Pastu bila dah masuk dalam store tuh, aku pun terus ke bahagian yang selalu aku jenguk kalau masuk Toys'R'Us tu. Biasa la kan, kat rak replica fighter aircraft la. 
Ni la salah satu benda yang aku duk cari selama ni
Mula-mula aku nampak MAS punya Airbus A380! Pergh! Dah ada replica tuh!!! Tapi tak la cantik sangat replica tuh. Tak menarik untuk dibuat koleksi. Pastu aku jumpa salah satu peberet replica aku, mamat dalam gambar ni la. Salah satu daripada pesawat yg TUDM gunakan jugak la.Opps sorry! Yang TUDM guna, F/A - 18D, ni info yang kawan aku kat Air Base Gong Kedak bitau la. Thank you Fiq! 

Terus aku pegang, belek-belek, dan decided to buy as a present for myself. Product ni keluaran Maisto. Tengok harga, MYR19.90. Ok la tuh. Macam berbaloi jugak ni. 
Bila dah jumpa Hornet ni, aku usha lagi kot-kot terjumpa pulak MiG ke, Sukhoi ke. Tapi hampeh! Tarak la pulak. Bila aku survey lagi rak lain, aku terjumpa model F-16 dan jugak F22 Raptor. Tapi model tuh finishing tak cantik sangat dan tak la sekurang-kurangnya setanding dengan model Hornet ni.
Aku pun cepat-cepat bayar dan balik rumah. Banyak keje pulak nak buat pasni. Nak balik Shah Alam, nak singgah Bukit Jelutong amik kek ceklat dan puding trifle Kak Nani untuk menu pagi raya esok. Bekas puding Queen Anne tu InsyaAllah saya akan pulangkan secepat mungkin untuk kemudahan Kak Nani memenuhi tempahan kawan-kawan blogger dan jugak pelanggan setia puding trifle tuh. Bestnya!!!

Selingan dan iklan kek jap tadi. Back to the topic, puas hati jugak la dapat beli replica ni. Memang dari dulu lagi dah planned nak kumpul replica aircraft ni, tapi nak start tuh yang lemah tuh. Kena bajet gak nak beli, sebab benda camni harganya boleh cecah 4 angka jugak bergantung kepada quality dan jugak ketepatan skala asal aircraft tuh. 
Cukup la sebagai permulaan. Lepas ni aku ingat nak cari lagi model aircraft lain pulak. Harap dapat jumpa Su30MKM, MiG-29 dan jugak F22-Raptor. Dah banyak dapat collect nanti, aku nak kena beli satu almari kaca untuk simpan benda ni sebagai display dan hiasan dalam rumah. Ok? 

Saturday, November 13, 2010

Angkut Blackwood Dan MU Way Below Par Performance At Villa Park

Assalamualaikum

Petang tadi aku ke Desa Tasik untuk aktiviti setiap 2 bulan aku; angkut 24kgs Blackwood Adult Cat Food di rumah Kak Nurul. Delivery BW dah dari minggu lepas lagi sebenarnye tapi sebab stock yang sampai tak banyak, maka aku tak sempat amik la. Hari ni pun aku join orang2 yang nak amik stock pukul 6pm. Tapi aku tersampai agak awal sebab aku all the way dari IKEA lepas hantar wifey nak soping IKEA utk Suria Residence.     Tapi masa aku sampai kat depan pintu rumah Kak Nurul tuh, aku nampak dah ada sepasang suami isteri duk menunggu pukul 6pm sebelum masuk dalam rumah Kak Nurul tu. Aku terus je tekan bell kat pintu sebab sebelum tuh aku dah called Kak Nurul bitau aku dah sampai dan Kak Nurul cakap naik je la. 

Bila dah masuk dalam rumah tuh, biasalah, sembang-sembang dengan kucing exotic Kak Nurul, dan yang paling best, dapat tengok munchkin kitten. Anak munchkin yang terlepas dari rumah Kak Nurul 4-5 bulan lepas. Camne la si ibu tuh boleh deliver babies dalam kotak peti surat apartment tuh? Kak Nurul berjaya menangkap ibu dan anak2 munchkin ni dalam 2 bulan lepas. Tapi anak munchkin tuh memang cute je, ye la, badan panjang, kaki pendek. Kata Kak Nurul, kalau kitten tuh dah penuh perutnya, maka perut kitties tuh akan hampir mencecah lantai. Ha ha...comel je kan?

Memeow kat Gombak ni according to papa, dah macam kureng minat dengan BW. Hmm, tapi since aku dah pun order dan bayar for this 24kgs, aku angkut je la. Nanti boleh kasi Cattyjah kat Shah Alam sket. 

~Worst Performance From Manchester United~

Dah lama aku tak ngomel pasal MU kat sini. Sebabnya, prestasi MU season ni nampak kurang mantop la. Tengok la macam game malam tadi, seri lagi. Aku rasa Villa deserved to win the match. Only for the woodwork to deny them twice okay? Pastu aku tengok ref game ni, Mike Dean pun macam tak best je. Aku rasa Chicharito patut kena yellow card masa first half when kicked the ball away after the referee temporarily stopped the game.

Mamat muda player Villa yang score 2nd goal tuh memang power, muda lagi, 21 tahun, English jugak, tak silap aku dia dari Aston Villa football academy kot. Dia lari memang laju giler. Ada sekali tuh dia rembat power nak mampus, sib baik tak on target. Kalau tak, aku rasa memang Van der Sar tak leh save dah.

Aku dah hilang keyakinan dah bila nak masuk minit ke 80, United were 2 goals down. Tapi kemasukan Kiko dan Obertan berjaya membuahkan hasil. Goal Kiko memang cun. Rembatan power dari dalam kotak penalti ke bahagian atas sebelah kiri Brad Friedel; Villa stopper. 

4 minit kemudian, hantaran silang yang cantik dari Nani singgah cute mute je kat kepala Vidic yang buat diving header. Masa tuh Villa Park dah bising dengan laungan penyokong Red Devils pulak. Aston Villa supporter dah mula risau, kot-kot MU dapat snatched a cruel last minute victory like what they did last weekend against Wolve at Old Trafford. The final 10 minutes tu memang nampak the real Manchester United. Kalau la dari first minute kau main camni kan bagus. Sekarang, even 5 minutes additional time pun dah tak cukup untuk mencari 3 mata! Dropped lagi 2 mata berharga. Sib baik tak kalah. Dan nasib baik Man City pun draw 0-0 dengan Bham at Eastland. Spurs menang 4-2 kot dengan Rovers. Liverpool kalah lagi, kali ni 2-0 di tangan Stoke City kat Britannia Stadium. Aku nampak dah stadium ni aritu masa kat Stoke-on-Trent.

So, kite tengok je la apa jadi dengan Chelsea dan Arsenal nanti. Boleh ke diorang amik kesempatan ni untuk jarakkan diri dari MU dan jugak untuk Arsenal memintas MU balik untuk naik ke tangga ke 2 liga. Harap-harap diorang kalah la... keh keh keh!

Wednesday, November 10, 2010

Citidirect Online Banking Challenge Workshop

Assalamualaikum

Hari aku bersemangat waja sket gi keje. Bukan gi keje pun, kene attend workshop kat Wisma Char Yong, Jalan Ampang dengan Rashpal. Citidirect punye hal la ni. Takpe, menarik gak ni. Biar luas sket kepala otak aku dapat ilmu2 dari sifu2 Citidirect!
Naik tren pagi tadi terus stopped kat Stesyen Masjid Jamek sebab dekat dgn Wisma Char Yong tuh, about 5 minutes walking distance. Venue at Level 12 which is their Learning & Development Centre. The place is nice and suit the purpose! I like!
Lagi satu aku suka, door gift kat atas ni la. Dapat notebook, dapat buku pasal previous cases between customer and Citi, dan jugak hard copy presentation tuh. Tapi Wan cakap, paper bag Citi tuh yang mahal tuh. Ha ha!

Half day workshop ni nampak mmg compact with activities. Ada gak quiz with 10 questions, sapa dapat jawab soklan yg ditanya dapat shopping voucher MYR20 kalau tak silap aku. Sapa dah berjaya jawab soklan cannot answer anymore questions, just to give other participants chances to grab the voucher offered. Soklannye aku tgk banyak yg senang tapi aku segan nak angkat tangan dan jawab. Rashpal was lucky to answer one question dan dapat la dia voucher tuh. Bagus gak activity camni kan. Takde la ngantuk sangat nak layan dan concentrate on the info yang diorang kasi tuh.

The best part is always pasal makan! Ha ha, takde benda lain ke bro??? Register at 0830hrs, pastu terus breakfast nasi lemak, sandwich, popia, mango juice and coffee. Pastu 0900hrs, pasang telinga for 1 and half hours before break for coffee! Nama coffee break, tapi, ada meehun, kueh teow, sotong goreng tepung, sosej, dan popia plus the same beverages. Heavy gak tuh! Mantop! Mantop!

Pastu kul 1245hrs dah stopped booth discussions. We had a group photography session with all the participants and the Citidirect team before we proceed to yummilicious lunch! Giler punye banyak lauk korang tau!!! Ayam goreng, kurma kambing, sotong masak merah, udang masak sambal; sib baik takde petai tau! Pastu got filet ikan some more. Sayur campur and the same beverages again. Aku kenyang makan lauk je la! Udang aku dah tak larat nak layan. Ayam goreng pun aku tak larat nak amik dah. Aku lepak jap, sambil layan buah tembikai and papaya, minum teh pastu called Wan. Aku nak singgah bursa jap. Dah lama tak jejak kaki kat opis mamat tuh. Singgah sebab nak nunjuk gambor kat Europe arituh la. Aku chow dari Char Yong tuh dalam pukul 1340hrs camtu la.

Aku lepak kat bursa sampai la 1430hrs, pastu jln ke bus stop depan Menara Olympia to catch a bus to my office. Sampai la office dekat2 kul 1500hrs! Camtu la kisahnye hari ni. Bestnye! Citibank, nak buat pape course or seminar nanti, jgn lupa invite aku lagi ok? Ha ha!

Thursday, November 4, 2010

Kumpulan Medic & Galas Batu Sapi

Assalamualaikum

Aku dah tahan dgn muscle pain bila batuk ni. Lepas je settle keje utk 1100hrs payment, aku jalan ke Klinik Kumpulan Medic kat Tingkat 4, Menara Boustead.
Mulanya aku ingat nak ke Mediviron jer, tetapi memikirkan esok Deepavali, sure Dr Harjeet takde ataupun balik awal nak buat last minute preparation utk pagi esok. Kat Kumpulan Medic pun, ada Dr Farida sorang je. Nasib baik la tak lama sangat waktu menunggu utk masuk jumpa doktor tuh.
Aku cerita la bersungguh2 kat doktor tu pasal aku admitted kat APSH, pastu gi Europe, pastu balik batuk tak hilang2 gak lagi sampai la muscle kat bawah rusuk kiri aku sakit bila batuk. Dia cakap perut aku banyak angin. Dia tanya aku ada gastrik ke tak? Setahu aku takde. Dia tanya aku bekfes ke tak? Aku cakap la aku bekfes pagi ni.

Dia bagi aku ubat batuk liquid, ubat utk muscle pain, ubat gastrik pun dia kasi gak, antibiotic utk batuk dan jugak aku mintak Strepsil utk legakan tekak yg gatal bila batuk nak menyerang! Aku agak musykil sebab apa dia kasi ubat gastrik sedangkan aku takde gastrik pon! Anyone can answer me on this?

Pagi tadi sebelum gi keje, aku minum air Zamzam setengah gelas, baca doa utk hilangkan penyakit dan virus2 dalam badan aku ni. Hasilnye, sampai office, aku batuk sampai la terkeluar semua kahak2 yg degil tuh. Serius banyak! Alhamdulillah, mujarab betul air Zamzam ni kan!


~Galas Batu Sapi~

Nampak gayanye, BN telah menang 2-2 PRK kali ni. Ok la tu. Mungkin la pihak yang menang tuh akan gembira sakan sebab tak sangka boleh menang kat Galas kot. Tu yang TPM pegi Batu Sapi kot, dia tak confident boleh menang kat Semenanjung.

Lepas ni, kita tgk la coverage dalam berita2 utama pasal kemenangan kat Kelantan tuh. Kalau boleh nak cerita berjam2 pasal pengundi dah mula pilih dan percaya kat diorang kot. Seminggu pun tak habis lagi kot. Biasanya kalau BN menang macam tu la hebatnye sambutannye. Kalau kalah, ha ha... tak yah cerita la kat sini, sendiri mau ingat la.

Tuesday, November 2, 2010

Kaka Visiting Petcare Veterinary Clinic


Assalamualaikum

Sebagaimana yang aku dah planned, hari ni aku cuti. Dan hari cuti ni aku nak bawak Encik Kaka jumpa doktor kat Petcare, Taman Melawati. Aku sampai Gombak dalam pukul 1400hrs lebih la. Kasi Kaka & Lucy kua dari kondo diekor. Sikat-sikat sket bulu Kaka yang nampak comot tuh. Kena la ensem sket nak jumpa doktor kan.

Dekat kul 1500hrs camtu aku gerak ke Melawati. Parked Cik Kelly depan clinic, sumbat MYR0.50 untuk DBKL punya tabung, pastu masuk clinic dan register. Guna record yang Papa punya la. Aku tak tahu kad clinic ni kat mana. Nasib baik nama Papa ada dalam record clinic ni.
Shortly after that, Cik Doktor UPM panggil masuk bilik rawatan. Belum masuk bilik lagi dia dah cakap,"Eee besarnya kucing ni, apa nama dia?". Takkan la dia ni tak penah jumpa kucing yang lagi macho dan lebih bersih dari Kaka ni. Saje la tuh nak comfortkan Kaka kot. Aku reply balik,"Kaka namanya!"

Masuk treatment room, kuakan Kaka dan letak atas treatment table tuh. Kaka tak memberi kerjasama yang sewajarnya. Kena tarik dan paksa sket. Cik Doktor tarik, aku pegang carrier tuh. Bila berjaya dikuakan, Cik Doktor puji akan keunikan Kaka tuh serta saiznya yang besar anak anjing tuh. Aku nampak hidung Kaka kembang kempis kena puji dengan doktor tuh. Nasib baik aku bagi signal kat Kaka to act normal and not to make a fool of himself! Pastu doktor tanya aku what's wrong with Kaka? Aku citer la, Kaka tak lalu makan. Makanan dalam bowl tak bergerak, monyot je muka macam baru lepas mati bini. Bulu pun kusut masai walaupun dah disikat tiap-tiap hari. The doc angguk-angguk kepala tanda faham la apa yang aku cakap tuh.

Sekali dia belek bulu Kaka tuh, terkejut dia sebab nampak banyak gila Encik dan Cik Kutu kat badan Kaka. Ceh! buat malu gue je Kaka ni. Pastu dia check mulut Kaka, dia cakap mulut Kaka berbau. Maybe sebab ada masalah gusi ataupun ada masalah dengan buah pinggang atau organ-organ badan yang lain. Doctor tuh panggil dia punya assistant/staff Petcare untuk tolong pegangkan Kaka. Then doctor tuh cakap dia nak kena buat blood test kat Kaka to make sure ada parasite tak dalam darah Kaka ni. Before that, dia amik tempreture Kaka dengan menyumbat thermometer melalui lubang montot Kaka.
Seriau jugak aku tengok termometer masuk lubang montot Kaka tuh. Seriau nak tengok reaction Kaka tu la. Dengan kukunya yang panjang dan tajam tuh, tak pasal-pasal doctor dengan staff Petcare kena autograf Kaka. Tapi nasib baik takda pape berlaku. Mula-mula tu memang la nampak Kaka nervous gila, pastu dia rileks je. Doctor kata Kaka tak demam. Pastu diorang timbang berat Kaka pulak sambil cucuk cuping telinga Kaka untuk amik blood sample. Berat Kaka 6kgs! Tak tahu la maintain ke atau berkurangan berat dia ni. Sekali lagi doctor tuh kagum dengan berat Kaka. Ye la, dah rangka badan mamat tuh pun besar kan. Doc tanya Kaka ni keturunan apa. Aku pun tak tahu, yang pasti bukan geng persian la. Maine coon campur dengan kucing kampung Malaysia kot.

Dah berjaya amik sample darah, the doc gi skodeng sample tuh kat microscope and left Kaka with me to sembang-sembang petang sebelum tibanya saat brutal seterusnya. Dalam 10 minit lepas tu, doc masuk semula with the result. Confirmed ada parasite dalam darah Kaka. Doc kasi 4 bijik pil untuk Kaka telan. Ubat cacing, ubat utk tambahkan balik sel darah, antibiotik dan lagi satu aku tak ingat la. Time nak sumbat ubat ni la paling mencabar. Staff Petcare pegang badan, doc sumbatkan ubat, aku pulak pegang 2-2 kaki depan Kaka. Paling susah ubat cacing, sebab according to the doc, ubat tuh pahit. Aku tanya doc tuh, camne tahu ubat tu pahit? Pernah rasa ke? Dia cakap tu adalah berdasarkan reaction kucing tuh.

Bila dah settle sumbat ubat, doc spray pulak Frontline kat all over Kaka. Pergh..banyak gila dia sembur. Ye la, badan Kaka kan bagak nak besar. Berapa ml la ubat yang dia sembur tuh. Lepas dia sembur, selamba je doc tuh gosok-gosok nak ratakan ubat kutu tuh with her bare hands, tak pakai glove! Aku tanya doc, takpe ke tak pakai glove. Selama ni aku mmg tak kasi ubat tu kene tangan aku pun. Doc cakap takpe. Lepas ni basuh la. Ooo ok! TQ doc. Giler serabai doc tuh kerjakan Kaka. Mmg byk pun kutu yang berterabur atas table tuh. Terkejut cimpanzi semua kekutu tuh arini kena ambush dengan Frontline yang giler banyak. Kalau kekucing kat Kg Changkat tahu pasal Kaka banyak kutu ni memang jatuh merudum la saham Kaka kat Wall Street!

Dah lunyai Kaka dilanyak dek doc, aku ingatkan dah settle la kan. Rupa-rupanya doctor tuh offer nak potongkan kuku Kaka pulak. Alahai baiknya hati doctor. TQ again. Lupa nak tanya doctor tuh nama apa. Tahu dia grad or student faculty veterinary UPM je. Kali ni doctor tuh pegang kaki Kaka, aku pegang badan Kaka sambil gosok-gosok kepala dia supaya member tak nervous. Staff petcare tuh pulak potongkan kuku. Senang gila, memang Kaka tak melawan langsung kali ni. Kan best kalau semua kucing well-behaved macam ni masa potong kuku.

Dah settle semua, aku tunggu la kat luar untuk bayar ubat-ubat. Pastu aku beli sebotol Frontline 100ml untuk ganti Frontline kat rumah yang dah expired April 2010 aritu. Rugi betul tak habiskan. Banyak lagi isi kat dalamnya. Takpe, this time, memang akan habis or silap haribulan tak cukup. Harga Frontline 100ml spray kat Petcare ni ialah MYR35.00. Boleh dapat lebih murah kat petshop biasa ok. Maybe dalam MYR33 camtu la. Total bill including Frontline ni ialah MYR98. Puas hati aku!

Bill summary

Consultation MYR10.00

Treatment
-Tablets 2x MYR11.00

Others
-ETS MYR10.00

-Frontline Spray MYR20.00

Deworming MYR12.00

Frontline 100ml MYR35.00

TOTAL MYR98.00

On the way balik Gombak, Kaka duk depan. Senang sket aku nak borak-borak dengan dia kasi dia sejuk hati sket. Sib baik dia tak bising or nak melabur ke apa. Singgah beli nasi ayam untuk lunch aku sebelum balik rumah dan melantak sebelum meneruskan operasi seterusnya.

Lucy, Ronaldo, Bubut dan Messi dah pandang aku satu macam je. Frontline Spray akan mengerjakan korang pulak lepas ni. He he he! What a day!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...