Kelly 3572

Monday, October 18, 2010

Spain, Madrid, Makan Angin & Hard Rock Cafe Madrid

Assalamualaikum

Hari ni kitorang nak ronda-ronda kota Madrid. Sebenarnya takda specific place to go. Mungkin Hard Rock Cafe Madrid salah satu daripada destinasi hari ni. Lain dari tu rasanya, shopping dan window shopping la kot.
this fellow Malaysian tengah tunjukkan arah ke tempat-tempat best yang dia nak pergi...
Lepas siap-siap mandi dan ready nak gerak, kitorang terjumpa dengan satu group pelancong dari Malaysia yang kebetulan tinggal di hotel ni jugak. Apa lagi, seronok la borak sambil bertukar info pasal Madrid ni. The chinese guy tu tunjukkan jalan ke tempat-tempat yang menarik, butik-butik dan factory outlet yang patut golongan perempuan lawati. Dia pun dah buat survey pasal Madrid ni jugak. 
ni pun salah satu cara nak cari makan dan jugak tourist attraction
Mode of transport dalam Kota Madrid ni macam biasa la, Metro. Metro dekat Madrid ni nampak lebih cantik dari tube kat London. Mungkin sebab tube kat London tuh dah lama usianya. Kalau nak jalan-jalan bandar besar macam Madrid dan London ni, memang penggunaan keretapi bawah tanah ni sangat berguna dan menjimatkan masa dan duit. Tambang pun murah, dan tak perlu menempuh kesesakan jalanraya. Cuma tak boleh la nak tengok keseluruhan bandar tu dengan lebih jelas. 
Plaza Mayor, Madrid, Espana'
Kalau nak tengok bandar-bandar macam ni jugak, kena la duduk lebih lama, ataupun amik pakej tour dengan tourist bus. Baru la berbaloi. Kalau kesuntukan masa, memang Metro dan tube jadi pilihan yang terbaik.
cari makan kat Plaza Mayor
berapa Euro sehari agaknya mamat ni dapat
pigeons of Madrid
Kalau rajin jalan kaki pun ok jugak. Macam Hard Rock Cafe Madrid ni, sebenarnya, dekat je dengan hotel yang kitorang duduk ni. Tapi malas nak jalan kaki, naik Metro je la... he he.

Hard Rock Cafe ni terletak di Paseo De La Castellana. Aku rasa ni nama jalan utama la ni. Kalau ikutkan dalam map, kat jalan ni jugak la letaknya stadium kelab bolasepak tersohor di Madrid ni, Estadio Santiago Bernabeu. Maybe dalam 2km ke utara HRC ni, sampai la ke stadium tuh.
Puerta de Alcala di waktu senja
Takpe, pasal stadium Real Madrid tu, esok je la kita pergi, kalau sempat dan ada masa la. Hari ni pun dah cukup penat jalan-jalan dan posing untuk majalah mempelam...he he.

Selamat malam Madrid!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...