Sunday, October 17, 2010

Spain, Granada, Granada-Madrid, Live From El Granado Apartment

Assalamualaikum

Ni la first time update blog lepas check out dari APSH aritu. Masa kat Coventry aritu dah berjaya log in, konon nak update, tapi sebab terlampau mengantuk, terus pengsan. Lagipun wifey suruh tidur awal sebab next day tuh nak jenjalan ke Manchester. Excited gila oo!!!
tiket bas dari Granda ke Madrid
Waktu Malaysia ialah -6 hours. Lepas ni nak check out dari El Granado dan pergi ke Madrid dengan menaiki bas. Banyak nak kena update bila balik KL nanti. Semalam pepagi buta dah kua dari hotel sebab nak amazing race ke Alhambra. Penat tapi sangat berbaloi.

Perjalanan dengan bas untuk ke kota Madrid dari Granada ni mengambil masa lebih kurang 5 jam. Aku rasa jalan yang bas ni lalu pun toll-free. Jalan pun cantik je. Scenery sepanjang jalan pun best, banyak kincir angin kat atas bukit dan jugak ladang-ladang zaitun. Patut la senang sangat nak jumpa olive oil kat Spain ni.

Tambang bas dari Granada ke Madrid ni ialah 16.40 Euro including tax untuk seorang. Kitorang bertolak dari Granada pukul 1400hrs waktu Spain, lebih kurang pukul 2000hrs kat Malaysia la. Sampai Madrid memang dah agak gelap jugak la.
Bas yang kitorang naik ni agak spoil sebab air condition tak berfungsi sangat. Dah la kitorang bertiga dapat seat belakang sekali. Nak kena tahan pulak 5 jam dalam bas. Nasib baik la jugak halfway tu bas ni stop kat R&R.   Tak sabar pulak rasanya nak tengok kota Madrid ni. Sedih pulak tinggalkan Granada. Harap-harap hotel kat Madrid nanti setaraf ataupun better dari El Granado tuh.
Papepun, aku suka sangat dengan El Granado tuh!!! Korang kalau pergi ke Granada, try la stay kat situ.

Kat Madrid, kitorang stay kat Hostal Abami II. Hotel ni memang kat tengah Madrid jugak la. Tapi yang tak bestnya, bangunan hotel ni tak dilengkapi dengan lif. Tangga pulak tangga kayu ala-ala bangunan lama. Dah la hotel ni letaknya kat tingkat 3 kalau tak silap aku. Sesuai untuk golongan muda je. Sebab kalau orang yang dah berumur dan kurang upaya, camne nak daki tangga yang agak curam tuh?
lepas check-in terus terjah bilik!!!

pintu masuk bilik dari katil aku

ada 3 katil dalam bilik ni

ada plasma tv sebijik, tu yang excited tuh..

toilet yang standard dan selesa
Dari segi bilik dan perkakasnya kira ok la. Siap ada plasma tv 42 inci lagi. Itu dah cukup bagus dah untuk hotel ni.

Yang tak berapa bestnya ialah, takde cerek untuk masak air (masak air untuk makan maggi la ni...). Setiap kali nak air panas yang baru dimasak, kitorang terpaksa panggil room service, mintak diorang masakkan air. Dan diorang buat la seperti yang kitorang request tu. Tapi nampak berkerut jugak la dahi room service ni tiap kali kitorang mintak air panas tu.

Selesai letak-letak barang kat bilik, kitorang turun balik untuk jalan-jalan amik angin malam di Madrid. Sesambil usha kedai-kedai Asian yang jual makanan yang boleh dimakan. Tapi sebab dah malam, kitorang tak jalan jauh pun dari hotel ni. Dapat apa yang dicari, terus balik hotel, mandi manda, solat, layan TV plasma tu dan krooooh kroooh. Pengsan... esok agenda nak meronda Madrid!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...