Kelly 3572

Wednesday, October 20, 2010

France, Paris, A Day Trip With Eurostar!


Assalamualaikum
baru sampai Paris 
Hari ni kitorang menawan sebahagian kota Paris dalam setengah hari. Kul 0530hrs dah bangun dari tidur. Siap-siap, tak mandi de... gile apa nak mandi walaupun ada hot shower. Bilik yang ada heater tu pun still terasa sejuk.
ni la Notre Dame de Paris
Dalam pukul 0630hrs camtu kami bergerak ke King Cross St. Pancras station dari Travelodge Farringdon untuk check-in Eurostar train. Jalan kaki je dalam 15 minutes sebab dekat je hotel dengan King Cross St. Pancras ni. On the way ke train station tuh, aku nampak ada satu bas double decker London yang warna merah tu berhenti kat tepi jalan. Lampu dalam bas tu terpasang, tapi takda sorang pun passenger masa tu. Bila aku lalu betul-betul kat sebelah bas tuh, baru la aku nampak driver bas tuh tengah solat subuh kat tingkat bawah bas tu! Alhamdulillah! Sejuk hati aku nampak orang Islam kat Kota London yang menunaikan kewajipan kepada Allah ditengah-tengah kota yang majoriti penduduknya bukan beragama Islam.
Depan Notre Dame; masa amik gambar ni burung-burung merpati kat belakang tuh tetiba je terbang sebab terkejut apa ntah! 
Our train to Paris scheduled to depart at 0655hrs. Kalau ikut tiket, kitorang dapat coach number 5. Tapi sebab coach number 5 tuh ada masalah dengan heater, maka train manager hari tuh advice semua commuters on that coach to change to coach 4 which is warmer and comfortable sket. Lain la kalau badan boleh tahan sejuk untuk tempoh 2 jam lebih tuh.
Autumn in Paris, France
Tiket pergi balik untuk seorang ialah GBP69. Train yang kami naik tuh dijangka sampai kat Paris Gare du Nord station dalam pukul 1037hrs (GMT2), waktu Paris la ni, beza 1 jam dengan London. Seat train tuh memang la comfortable. Speed, memang la laju. Aku tak pasti berapa km/h dia bergerak, tapi dari sumber yang aku dapat, Eurostar train travel up to 300km/h. Laju kan? Masuk bawah English Channel tuh pun aku rasa tak la lama mana, maybe dalam 1/2 jam je kot. Lain semuanya overground track.
Masa baru sampai kat Paris tuh, aku terjumpa dengan sepasang suami isteri dari KL yang tengah melancong macam kitorang ni. Masa tu aku tengah tunggu wifey dan KMJ queing for Metro tickets. Sekali ternampak la this guy, Shahrulfazli Mat Wahab, tengah menunggu isterinya ke restroom. Bila dah eye to eye contacted tuh, aku senyum je la pastu dah takde buat pape, aku approached dia dan begin the conversation.

Dia pun baru je sampai dengan menaiki Eurostar jugak. Lepas borak-borak sikit, aku dapat tahu yang dia dan isterinya tinggal di Villa Wangsamas. La, dekat je la dengan rumah aku. Dia kasi aku namecard dia so that lepas balik Malaysia nanti boleh keep in touch again. InsyaAllah.

Masa kat Paris ni, kitorang ada jugak terserempak dengan satu group pelancong dari Malaysia. This Chinese guy from Sunway ni la yang tegur kitorang dulu. Dia siap cakap terasa sungguh lega bila dapat converse in Malay selepas beberapa lama asyik cakap English and cantonese jer.

Kat sini aku ada beli la sket souvenir, lighter. Cantik gak lighter ni. Boleh la kasik kat perokok-perokok tegar kat opis nanti. Kat sini jugak agak susah nak cari free public toilet. Masa kat Gare du Nord tuh kena bayar €0.70 untuk masuk toilet. Pastu leceh la pulak nak kena ada coins yang boleh la ditukar kat counter toilet tuh.
Penat jugak la kalau nak berjalan dan turun naik Metro nak cover the whole Paris ni, memang tak ter'cover' la  jawabnya. Sebab bandar ni memang besar. Nak bergerak dari satu landmark to the other tu memang agak memenatkan. Keluar masuk kedai-kedai dan butik-butik jual baju-baju dan perfume lagi. Tapi, bila lagi nak merasa merayau kat tempat glamour macam ni kan? So, kena la kuatkan kaki dan semangat! Kalau tak lenkali takleh ikut jenjalan macam ni lagi la...ha ha ha!
yummy yummy!!!
Bila tenaga dah berkurangan, lampu ultraman kat dada dah kasi warning neenong neenong, maka, kitorang pun cari la kedai untuk soru! Masa kejadian kelaparan tu berlaku, kitorang berada dekat area Ave Champs Elysees. Redah je satu mall tuh pastu jumpa la satu restoren tuh, ada la tulisan jawi sket kat papan tanda dia. Oo, mungkin ada serve halal food kot? KMJ dan wifey investigate orang yang jaga cashier restoren tuh. Orang tu cakap memang diorang ada sediakan halal food untuk Muslim. Lega hati kitorang dengar. 
Elysees Chtoura, boleh google kat internet kalau nak tengok more photo or info pasal tempat ni
Nama restoren tuh, Elysees Chtoura. Restoren ni ada jual kebab as well. Tapi hari ni, kitorang tak makan kebab la. Aku order nasi lauk kambing bakar. Tak reti nak sebut menu tuh in French! Wifey dan KMJ makan nasi apa ntah, aku dah lupa, plus roti cecah sambal apa pun aku tak ingat. Tapi memang laju je la kitorang makan sebab dah lapar sangat-sangat! Kenyang jugak akhirnya, Alhamdulillah!
Arc de Triomphe, Paris, France
Kalau korang berada kat Ave Champs-Elysees tuh lepas jenjalan amik gambar kat Arc de Triomphe dan terasa lapar, sila la cari Elysees Chtoura, 66 avenue des Champs-ElysĂ©es Galerie Point Show, 75008 Paris. Kalau naik Metro, boleh stop kat station George V atau pun station Franklin Roosevelt.


Lepas makan kitorang cari toilet lagi, kali ni kene bayar €0.50 sekali masuk. Yang uniknya, toiletnya ada satu je, sorang je masuk at one time. Lelaki ke, pompuan ke, kena que masuk toilet yang sama. Nasib baik la masa aku nak masuk tuh tak de orang sangat. Kalau tak dah jadi masalah pulak nak tahan buang air tuh.


Lepas menunaikan hajat, kitorang menapak la pulak ke kedai-kedai sepanjang jalan Champs-Elysees tuh sampai la ke hujung jalannya yang membentuk satu round about besar di mana terdapatnya satu lagi landmark Paris yang glamour dan fofuler iaitu Arc de Triomphe. Kalau naik Metro, boleh stop kat station Charles de Gaulle.Nak tau lebih lanjut pasal monumen ni, cari la kat google yer. Tak larat la den nak bercerita banyak-banyak kat sini. 


Dah puas posing kat sini, baru la kitorang pergi ke main attraction dan landmark paling popular di Paris dan France ni, tak lain dan tak bukan, juara bertahan untuk 121 tahun berturut-turut, (Eiffel Tower siap dibina dalam tahun 1889 kalau tak silap aku!) Eiffel Tower!


Untuk ke Eiffel Tower dengan menaiki Metro, korang boleh la turun di stesyen Bir-Hakeim. Pastu dari Bir-Hakeim tuh, menapak la sikit, amboi, nak terus sampai depan mata je ek. Menapak la dalam 3-5 minit bergantung kepada panjang langkah dan kelajuan kaki anda.


Kat sini la jugak aku duk jamak-qasar solat zuhur dan asar aku. Tengah-tengah orang ramai, solat sambil duduk atas bangku. Polis-polis pun ramai gak, risau takut diorang halau je bila tengok ada orang solat kat tengah-tengah alam neh! Tapi aku tawakal je la. KMJ pun solat jugak. 


Di sekitar kawasan Eiffel Tower ni memang ramai warga Afrika yang menjual cenderemata Eiffel Tower ni secara haram. Bila polis datang je, bertempiaran la diorang semua lari dengan barang-barang jualan diorang. Tapi kejap je la, bila polis dah takda, diorang muncul balik. 


Kitorang lepak kat sini sampai la pukul 8 malam kot, amik gambar dalam keadaan yang sangat sejuk sampai aku terpaksa tutup telinga dan kepala. Tak sempat nak naik ke atas Eiffel Tower tuh sebab nak kena kejar masa nak naik Eurostar balik London pulak. So, maybe next visit la ye aku naik sampai ke puncak menara ni ok? InsyaAllah!


Sampai kat Paris Gare du Nord, checked-in Eurostar, pastu masuk dalam tren dan hilangkan penat satu hari suntuk merayau kat Paris! Fuuhhh..bestnya. Memang tak puas la, sekejap sangat singgah Paris ni. Dapat bonus nanti boleh la pergi ke France lagi.
Eiffel the famous tower
Dalam banyak-banyak tempat yang kitorang pergi ni, aku rasa Paris ni la paling sejuk. Walaupun nampak cahaya matahari terang benderang, tapi dia punya angin, mak ai! Sejuk ooo, sapa tak tahan sejuk macam aku ni, memang la kena pakai 3 lapis la baju dan 3 lapis jugak la seluar. Paling sejuk masa kat Eiffel Tower. Kena pulak dah masuk malam, lagi la terasa sejuknya. Memang kena tutup telinga la. Aku tengok KMJ dan wifey steady je. Ye la sebab diorang kan pakai tudung. Takde la terasa sangat sejuk macam nak beku telinga tuh! Ni baru autumn, kalau winter esok tak tahu la kan camne.
halal burger dekat dengan King Cross St Pancras Station, 4 pound!!! Puas hati oo!
Sampai London, kitorang menapak balik hotel. Dan sebelum tuh, sempat la grab something for dinner kat kedai kebab kat tepi jalan. Ada halal sign kat kedai ni. Alhamdulillah. Masa kitorang stop beli dinner tuh, diorang pasang tv EPL match MU lawan sapa ntah, aku dah lupa. Yang aku ingat, MU menang game tu. He he he.

Aku order burger dalam gambar kat atas ni la. Pergh... penat jugak aku nak ngabihkan burger ni. Dengan patty burger yang besar dan padat tuh. Memang sangat mengenyangkan la. Berbaloi aku bayar 4 pound!

Malam tu aku tidur kepenatan dan kekenyangan!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...