Kelly 3572

Thursday, October 21, 2010

England, London, The Last Minute Shopping

Trafalgar Square, London
Assalamualaikum

Hari ni hari terakhir kitorang kat UK, dan Europe secara amnya. Pagi ni cuma aku dan wifey jer. Baru nak familiarize dengan underground kat London ni yang makin hari makin mengkonfidenkan aku dan jugak wifey tentang route dan service zone yang nampak atas map sangat berserabut!
posing kat Westminster Bridge sambil usha London Eye
So, mana nak pergi hari ni? Shopping? Shopping? Dan shopping? Notes pound sterling banyak lagi ke? Apa susah? Cash takde, card credit kan ada. Belasah la sampai habis limit! He he he! Tempat utama untuk shopping dalam program hari ni ialah Oxford Street. Sebab kitorang belum familiar dengan tempat shopping yang lain.
Ni la ceklat yang aku rembat kat Mark & Spencer, GBP1.50 for 2!!! murahkan? Kat M&S KLCC hargenye MYR11!
set 5 botol miniature D&G neh hargenye GBP34.50! 
Davidoff  Cool Water; GBP19.90 kat kedai yang sama di Oxford Street
Sebenarnya KMJ will be joining us later. Semalam lepas balik dari Paris, dia balik ke Coventry untuk settlekan barang-barang dia dan ambil 2 bag kitorang yang ditinggalkan kat Coventry sebelum pergi ke Spain arituh. Takkan nak bawak semua bag ke sana ke mari kan? Travel light ok? KMJ hantar beg-beg kitorang ke Farringdon sebelum joined kitorang beli coklat dan barang-barang lain.

Cecoklat kat Mark & Spencer kat sana sangat murah. Rambang mata ooo. Tapi tak de la beli sesuka hati. Tengok-tengok gak label to make sure ianya ada simbol 'V' for vegetarian dan jugak takde unsur-unsur alkohol dan unsur meragukan yang lain. Lebih bernasib baik sebab ada sorang staff M&S Muslim kat store tu yang sangat helpful dan responsible towards his fellow Muslims. Bila wifey tanya pasal kehalalan coklat tuh, dia pergi check dalam system dan tanya supervisor bagai. Fuhh! Kagum aku dengan brader tuh! Semoga Allah merahmati dia selalu!

Lepas selesai beli coklat, kitorang naik tingkat atas pulak. Cari baju untuk kanak-kanak dan t-shirt untuk orang-orang di Malaysia. Dapat la baju-baju comel yang murah kalau nak compare M&S kat KL tuh.

KMJ jumpa kitorang kat McD. Lepas tu aku ikut je la diorang shopping. Masuk Zara, Primark, Body Shop etc. Aku takde la beli apa-apa pun. Aku lebih enjoy merasa udara sejuk dan tengok kebersihan sekitar Oxford Street tuh.

Penat keluar masuk shopping mall, KMJ bawak kitorang round  London naik tube. Tak naik pun London Bus yang double decker warna merah tuh. Nampak sangat macam nak kena datang lagi ke sini semata-mata nak naik London bus tuh. Banyak lagi tempat menarik yang tak sempat pergi. Factory outlet yang melambak tuh pun tak terpergi jugak.
ikan keli goreng sambal... rindu lauk Melayu la ni kan?
KMJ bawak kitorang pergi Malaysian Hall untuk lunch hari ni. Naik tube turun kat Queensway kalau tak silap aku la. Ada lagi satu stesyen dekat area tu iaitu Bayswater. Dari stesyen Queensway tu, menapak dalam 10 minit je untuk sampai ke Malaysian Hall tuh. Malaysian Hall ni letaknya di Queensborough Terrace. Dekat-dekat area ni memang banyak kelihatan premis yang macam di miliki oleh Malaysian. Salah satunya ialah Berjaya Eden Park. Lepas tu ada lagi satu restoren, Lagenda Malaysian & Chinese Restaurant dekat Leinster Gardens. Nak cari Malaysian food memang agak mudah la kat sini. Sediakan duit je. Even Bonda Cafe pun dalam 10-20 minit jalan kaki je dari Malaysian Hall ni.
Masuk je dalam Malaysian Hall tuh, terus nampak tulisan-tulisan di sign board yang berbahasa Malaysia. Manusia-manusia pun dah nampak familiar, kulit sawo matang, bertudung, dan jugak pertuturan dalam bahasa Melayu. Pengubat rindu kat Malaysia la ni.

Sampai kafetaria Malaysian Hall, terus nampak lauk-lauk nasi campur yang tersusun macam kat restoren-restoren di Malaysia ni la. Pilih jangan tak pilih!
House of Parliament

Big Ben & House of Parliament on the left

Tower Bridge at 8pm in London

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...