Kelly 3572

Friday, October 22, 2010

England, London, Heathrow Terminal 4, Bye-bye Europe!!!


Assalamualaikum

Diari Europe tour berakhir hari ni. Wifey still ada last minute shopping yang sempat dibuat di Heathrow duty free shop. Perfume Victoria Secret yang menjadi mangsa kali ni. 3 kotak berjaya dirembat wifey pada harga GBP5.95 sekotak yang berisi 30ml. Berbaloi tuh!
Victoria Secret, mmg sesuai dengan orang perempuan!
Flight dari Heathrow ni berlepas pada jam 1205hrs (1905hrs KL). Kitorang check-out dari Travelodge London Farringdon pukul 0815hrs dengan agak kelam-kabut sebab takut terlambat nak sampai Heathrow dengan beban 5 beg yang beratnya agak menakutkan. Tak leh agak berapa berat semua beg tuh sebab tak timbang dulu kat hotel tu. Tak tahu la diorang ada penimbang ke tak. MAS kasi 20kg seorang untuk check-in luggage. So, 2 orang dalam 40kgs la kan. Banyak dan berat tuh, tu pun belum campur lagi 7kgs of hand carry. Tapi terasa sungguh frust bila dapat tahu berat 3 luggage yang kitorang check-in tuh dalam 30kg lebih je! Ish! Perasaan frust dan tamak nak shopping lagi tuh dah membuak-buak dalam hati. Dah la notes pound sterling dan euro ada banyak lagi.

Dari hotel tuh, kitorang menapak ke King Cross Station untuk amik tube ke Terminal 4, Heathrow. Dah la beg berat, besar dan banyak, pastu kena pulak berebut dengan orang nak pergi kerja. Peak hours kan! Nak tukar-tukar train lagi. Perghh! Serius macam dalam rancangan Amazing Race! Tapi, Alhamdulillah, takda masalah besar timbul sepanjang perjalanan ke T4 tuh. Kalau problem blur dengan laluan train tuh memang standard la kan! Dekat pukul 1000hrs jugak la kitorang sampai T4, check-in luggage dan amik boarding pass. Lepas tu aku dan wifey pergi cari kaunter untuk claim VAT refund. Tempatnya agak tersorok. Kat 2nd floor seingat aku la. Bila sampai kat situ, dah nampak ramai orang beratur nak claim tax refund tuh. Ada la terjumpa Malaysians yang tengah beratur. Kitorang join la beratur.

Agak mengecewakan pasal VAT Refund ni. Penat la kitorang collected semua resit shopping kat UK, Spain & France untuk dituntut dekat kaunter VAT Refund kat Heathrow tuh. Dah sampai kat kaunter tuh, diorang cakap kita kena isi form untuk claim refund tuh. Takleh bawak resit je. Pastu form tuh available kat kedai-kedai yang kita beli barang-barang tuh. Hmm, mana la tahu kan! Orang kat kedai tuh takde pun kasi apa-apa form pun kat customer. Mana la tahu kita yang customer sendiri kena mintak dari merchant tu! Dah kitorang kerugian berbelas-belas pound kot sebab tak dapat claim balik VAT tuh. So, tips untuk korang semua yang terbaca posting ni dan planning to go to Europe, please ask for the VAT Refund form from the merchant, trader, shop-keeper what ever you called it lepas you all beli barang or souvenir kat memana kedai kat Europe tuh. Jangan lupa ok? 
simpan resit dan jangan lupa mintak VAT refund form dari merchant!!!

Masa flight nak take-off tu, terasa sangat-sangat terkilan, (sedih pun ada jugak) sebab cuti yang best ni dah berakhir. Memang tak cukup masa untuk cover London sepuas-puasnya. Nak merasa solat Jumaat kat London tapi tak tercapai lagi hajat tu. InsyaAllah, dimurahkan rezeki dan kesihatan yang baik, tahun-tahun yang mendatang, boleh pergi lagi.

Rasa gembira dan tak sabar nak balik Malaysia pun ada jugak. Dan tak sabar nak pergi kerja sebab nak bagi souvenir kat cronies! Walaupun sebenarnya, tak ramai yang tahu aku bercuti ke sini.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...