Friday, June 25, 2010

Bye Bye Italy

Macam tak percaya je bila tengok big boys of football dumped out of the first round kali ni. Mula-mula France; tu memang aku rasa tak qualify pun or macam tak berkat la layak ke pusingan akhir tapi dengan cara yang tak gentleman kan. Tapi, malam tadi, mangsa kedua yang jugak defending champion 2006, Italy pulak. Dah la ended up at the bottom of the group.

England pun macam tersangkut-sangkut je masuk last 16. Not convincing at all. Tetiba pulak aku sokong German untuk their game against The Three Lions nanti. Malam ni aku nak tengok Spain pulak. Tu pun belum selamat lagi tuh. Silap-silap team ranking ke 2 FIFA ni pun boleh balik awal. Nak lawan Chile malam ni, bunyi macam senang je boleh dapat 3 mata, tapi sekarang, Chile is the table topper.

Aku punya opinion dan jugak observation la kan, Italian national team sekarang ni tak gah macam dulu. Dah sangat kurang nama-nama besar yang boleh di harap untuk naikkan Italy. Yang ada sekarang ni pun dah agak season, Pirlo, Gattuso, Canavaro, Zambrotta dan jugak Buffon. Lelain semua macam budak-budak baru la. Takde pulak Kiko Macheda dalam senior team Italy ni.

Result semalam against Slovakia memang sangat upset. Tak sangka betul sampai kene 3 bijik. Itupun aku rasa 2nd half baru Italy macam dah tersedar yang diorang ni at the highest risk of getting eliminated from the group stage. Pape pun congratulations to Slovakia!!! They really deserved it! To Italian people, try again next 4 years. Hopefully they'll comeback stronger!

Sayang betul aku tak dapat tengok live game semalam. Aku tahu ending game tu sangat dramatic with the Azzurri try to fight back and manage to get 2 goals. Aku rasa kalau diberi lagi 5 minit, most probably Italy mungkin kat South Africa lagi sekarang ni.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...