Tuesday, June 29, 2010

Passport Renewal


Passport aku yang pertama tuh dah nak sambut his 5th birthday bulan Ogos nanti. Dia lahir bulan Ogos 2005 la tuh masa nak gi Hong Kong. Kos nak dapatkannya pun MYR300.00 untuk jangkahayat 5 tahun. Kebetulan dah amik cuti ni, renew je la cepat-cepat sebelum sibuk dan terlupa kan. Dengan kadar baru untuk passport antarabangsa, aku renew untuk 2 tahun je la dengan bayaran MYR100.00. Aku renew passport tu dekat Pejabat Imigresen Sri Rampai. Orang pun tak ramai. 2 jam settle semua. Gambar passport aku la pulak nampak agak brutal. Macam Frankenstein pun ada...

Sunday, June 27, 2010

Ridzuan's New Pet

video
According to wifey, Ridzuan found and rescued this cute semi-long hair female cat. Dia jumpa kat roundabout Seksyen 4 tuh. Ridzuan kata kaki meow ni injured. Dan masa dia jumpa tuh, ada segerombolan anjing yang baru lepas balik clubbing kot macam tengah cuba usha-usha cat ni. Bimbangkan keselamatan meow yang comel ni, Ridzuan telah menjadikan dirinya hero kepada cat ni dengan membawa meow ni balik. She looked good and comfortable at her new home in Seksyen 6, Shah Alam. Harap-harap dia stay la dengan tuan baru dia ni sampai la bila-bila dan jugak jadi warga Pajam la tak lama lagi InsyaAllah.

Nama pun tak tahu, aku dan wifey panggil dia Catty je; short form of Cattyjah... macam familiar je kan nama tu...

Park Ji Sung & Co Out of South Africa

Park Ji Sung and teammates heading back to Seoul after failing to repeat the 2002 WC performance when they managed to pass knock-out stages. But i personally thought that they deserved to get better result by their aggressive attacking play.

They went down to two Ajax Amsterdam's striker; Luis Suarez's goal in the early first half and in the final 10 minutes of play in the rain soaked pitch in Port Elizabeth. The Asian's giant had themselves to blame for not getting the equalizer deep into 90 minutes of play when substitute Lee Dong Gook failed to beat Uruguay's keeper, Fernando Muslera when his low shot saved well by the keeper.

I'm really proud with their fighting performance. The first Uruguayan's goal could be avoided if the two Korean defender aware of the incoming Suarez on their left side of Jung Sung Ryong goal post.

The Korean really made Asian proud, statistic showed that they had more possession of the ball than the South American team.

Later that day, Ghana sent the Uncle Sam's troop packing when they beat them 2-1 after 30 minutes extra-time in Rustenburg to set up a first quarter final match against Uruguay.

Today, there will be two interesting encounter to look at; England vs Germany (2200hrs; GMT+8) and Argentina vs Mexico (0230hrs; GMT+8). I would like to see the German to go through and meeting Mexico in the other quarter final. But most probably Diego Maradona's men will success. Let's wait for any major upset...

Friday, June 25, 2010

Bye Bye Italy

Macam tak percaya je bila tengok big boys of football dumped out of the first round kali ni. Mula-mula France; tu memang aku rasa tak qualify pun or macam tak berkat la layak ke pusingan akhir tapi dengan cara yang tak gentleman kan. Tapi, malam tadi, mangsa kedua yang jugak defending champion 2006, Italy pulak. Dah la ended up at the bottom of the group.

England pun macam tersangkut-sangkut je masuk last 16. Not convincing at all. Tetiba pulak aku sokong German untuk their game against The Three Lions nanti. Malam ni aku nak tengok Spain pulak. Tu pun belum selamat lagi tuh. Silap-silap team ranking ke 2 FIFA ni pun boleh balik awal. Nak lawan Chile malam ni, bunyi macam senang je boleh dapat 3 mata, tapi sekarang, Chile is the table topper.

Aku punya opinion dan jugak observation la kan, Italian national team sekarang ni tak gah macam dulu. Dah sangat kurang nama-nama besar yang boleh di harap untuk naikkan Italy. Yang ada sekarang ni pun dah agak season, Pirlo, Gattuso, Canavaro, Zambrotta dan jugak Buffon. Lelain semua macam budak-budak baru la. Takde pulak Kiko Macheda dalam senior team Italy ni.

Result semalam against Slovakia memang sangat upset. Tak sangka betul sampai kene 3 bijik. Itupun aku rasa 2nd half baru Italy macam dah tersedar yang diorang ni at the highest risk of getting eliminated from the group stage. Pape pun congratulations to Slovakia!!! They really deserved it! To Italian people, try again next 4 years. Hopefully they'll comeback stronger!

Sayang betul aku tak dapat tengok live game semalam. Aku tahu ending game tu sangat dramatic with the Azzurri try to fight back and manage to get 2 goals. Aku rasa kalau diberi lagi 5 minit, most probably Italy mungkin kat South Africa lagi sekarang ni.

Maternity Leave

KUALA LUMPUR: The National Union of Bank Employees (NUBE) campaign for a 90-day paid maternity leave saw its first major success, with HSBC Bank Malaysia accepting the proposal.

NUBE secretary-general J. Solomon hailed the achievement a "milestone" after signing an agreement with HSBC Bank Malaysia today. The bank was represented by its deputy chief executive officer, Jon Addis.

He told Bernama that the campaign on March 8 hoped to collect a million signatures by National Day.

It had, so far, garnered over 500,000 signatures, including that of the prime minister’s wife, Datin Seri Rosmah Mansor.

Soloman said the longer maternity break would create a conducive environment for working mothers.

Addis said that previously, the bank had provided a 60-day paid maternity leave, adding that the additional 30 days would allow the mothers more time to care for and bond with their new-born.

Solomon hoped that more employers, not just those in the banking sector but others as well, would emulate this example.

NUBE represents 30,000 bank workers in the country.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
(credit to Malay Mail)

Kalaulah binatang ada facebook..

Kalau binatang ada fb, agak-agak begini lah ya komen-komen binatang tersebut kat STATUS yg mcm kowang selalu post tu.......

Cicak : Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ mlm nih...

Nyamuk : Baru habis ronda rumah Ajoi... kenyang burp, Alhamdulillah. ..

Aedes: Baru jer selamat bagi injekan maut, yeah!!!

Ayam: Tidaaaaaaaaaaaak, Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran,gua mau di sembeliiiiihhh! ...

Cicak : isteriku tersepit pintu

Kucing Betina: "Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa."

Ayam : Kawan2...kalu esok guwe tak update...bererti guwe udah digoreng....I luv u all... jangan luper wat kenduri arwah untuk I yaa...

Nyamuk: Siot, sekali drug addict gua hantam daaaa. Gua positif HIV AIDS... uwaaaaaaa

Cicak : Mau ke ke bilik air anak tuan rumah jap ... baru beli videocam baru ...

Kucing: Baru je add awek sebelah umah... keturunan PARSI beb!!!

Tikus: Operasi malam ni... selongkar kitchen kabinet... sape nak ikot?

katak : malam ni nk wat konsert la..da lama x ujan ni..hangat oii..

ular : rasa mcm nk makan lauk telo la malam ni..mana nk cari ek..

Anjing: Aku tension bila ada mat rempit berkumpul tepi rumah aku tiap malam. Nak tido pun x senang hanjeng punya org.

Kuda: Patah kaki; Rider aku bangang salah timing bila nak lompat pagar, sekarang rehat kat kandang.

Kura-kura: Aku sakit hati bila bini aku berjalan. Lembab mcm siput babi

Siput babi: Aku sakit hati bila bini aku bergerak. Lembab mcm kura2

Gagak: Tadi jumpa ayam KFC. Jangan jeles

Burung Kakak Tua: Penat betul nk ubah stigma masyarakat. Walaupun aku Burung Kakak Tua, tapi aku burung Jantan!!!

Babi hutan: susah betul nak cari makanan halal sekarang ni.

Kera: semalam GF aku bagi bunga. Sedap jugak kunyah

Tikus: Aku makan mee goreng mamak kat Al Naz maju@precint 9. Meh la join sekali.

Lalat: Asyik hurung bangkai je. Alhamdulillah hari ni jumpa nasi bungkus.

Sotong; Aku bengang bila tapak sulaiman ejek aku si lembut

kucing : update petang karang tepat jam 5.00pm slow ngendap ala2 pink panther nyurik ikan bawal kepunyaan kak lela majnun. ..

lipas : merasmikan pengunaan kepak baru sekali bila dikembangkn. ..gerun tengok mmber aku kene tarik dgn jeli2 panjang kepunyaan cik cicak..eeeseram nyeee....

itik serati : hahahhaa lawak2 ayam serama tu ade hati jalan tersengguk2....nk tiru aku le tu.. lol....

Ikan laga: Boring sey, duduk sorang2 dalam tanki ni.

Ikan parang; Kurang asam punya manusia, letak gambar aku kat depan bekas keropok

Ikan Jerung: Kenapa x de sorang pun nak add/approve aku. :-(

Ikan Sepat: Terkenang jiran sebelah yang dah dijadikan ikan pekasam. AlFatihah

Ikan Bilis: Wah ramainya kawan kita. Tahniah remy, ko kawan aku yang ke 5000.

Ikan Arowana: Cantik tak sisik I? Cantik kan ?

Ikan Mas Koki: macam mana nak kurus nie?

(sources; forwarded email from Dwen)

Tuesday, June 22, 2010

North Korea 0 - Portugal 7

Ni memang game yang without mercy. Aku tak sangka la pulak Portugal boleh belasah Korea Utara sampai 7 bijik. Tu pun aku rasa Portugal dah lower gear dah tu lepas score 4 bijik. Tu pun game without Nani. Aku rasa kalau Nani pun available, mau lebih dari 10 bijik kot kena belasah.

Cristiano Ronaldo managed to get on the score sheet as well. Tapi dia lebih kepada assisting and providing to his team rather than to score himself. I'm pretty sure pundits all over the world will look at this European team as one of the strongest contender for the cup this time around. Even Brazil did concede against this nuke controversial country, and only scored twice. Maybe the downpour at Cape Town affected the North Korean tempo. Or maybe its genuinely Portugal that is out of this world.

Ada jugak aku rasa sangat kesian bila kamera fokus ke muka player North Korea everytime they conceded a goal, one after another. A hopeless and defenceless faces. Poor them. Dan ada jugak aku rasa Portugal tak patut la belasah team tu sampai camtu. Bagi aku la, lepas dapat 4 bijik tu, slowdown la, kua kan star player, kill the remaining time by passing the ball around ke kan.

So far, it's the biggest score in this tournament. And Brazil will face them this coming Friday, without Kaka who's being red-carded during their Ivory Coast match which ended 3-1 to the South American team.

Sunday, June 20, 2010

Contoh Corak Langsir Yang Cantik



Masa jenjalan shopping kecil-kecilan kat pasaraya Gergasi Batu Caves, wifey ternampak la satu kedai jual kain-kain untuk buat langsir ni. Masuk, belek-belek dan wifey suh amik gambar ni. Cantik jugak la coraknya. Konsep moden la ni. Tengok le nanti beli ke tak langsir ni.
ni pulak salah satu dari corak langsir yang wifey berkenan
~ Untuk tak menghampakan visitors yang tersinggah ke sini, maka aku pun cari la site yang berkait dengan langsir dan kaum kerabatnye. At least korang takde la rasa buang masa sangat tersesat ke sini ok? Sorry for any inconvenience and time wasting.

Click here

Thursday, June 17, 2010

World Cup 2010 Review... as at today

Dah nak masuk seminggu WC2010 kat benua Afrika ni, setakat ni banyak jugak la result2 pelik yang dah terjadi. Latest casualities; Spain, one of the favourite to be crowned as world champion. Spain dengan Torres dan menang dah terduduk dengan team Europe yg tak la berapa gah sangat, Switzerland. Aku pun tak tahu camne Spain boleh kalah sebab aku tak tengok game tuh. Tapi dengan result camni, aku rasa WC kali jadi lebih thrill sebab pasukan favourite mmg la tak boleh diberi harapan untuk menang. Brazil yang terer tuh pun tak dapat jugak nak belasah North Korea tu yang jenjarang masuk WC Final round ni. Menang 2-1 tuh mmg la takleh dianggap convincing win.

South Korea pun dah agak menonjol lepas kalahkan Greece 2-0. Sapa tahu petang ni Argentina pulak jadi mangsa Park Ji Sung dan rakan2. Argentina menang pun dengan jaringan seorang defender; Gabriel Heinze. Semua orang expect the likes of Lionel Messi, Carlos Tevez, Gonzalo Higuan, Diego Milito yang akan score, tapi hampa. Tapi mmg la Messi can single handedly win it for Argentina kalau the whole team played better.

Papepun, untuk game petang ni; Argentina vs South Korea, aku akan support South Korea because they represent Asia and because of Man United winger cum midfielder, Park Ji Sung is on top form. He's the first United player to score in this edition of WC! I guess SAF will be jumping like a kid when he saw Park outclassed 3 defender to score South Korea second goal against Greece!

Saturday, June 12, 2010

FIFA World Cup South Africa 2010

South Africa 1 Mexico 1

The campaign kick-off with the host against Mexico in Johannesburg. Although they shared the point, i think the host deserve to get the three points. Only the goal post denied them a memorable victory over the Mexican.

The visitor did control the ball well and had larger possession of the ball through out the game. Steven Pienaar of Everton is the only familiar name for the host while Rafael Marquez, Franco, Giovani Dos Santos and Carlos Vela were the well known player for Mexico. I am supporting Mexico just because Manchester United new signing, Javier Hernandez was their young striker and on the bench tonight. He did play in the last 20 minutes.

Not sure my mata can tahan or not to stay awake for the second group A match between Patrice Evra against former United striker, Diego Forlan at 0230hours.

Friday, June 11, 2010

The Rainbow of South Africa 2010

Tetiba je pulak ternampak pelangi lepas hujan petang tadi. Hope to see a colourful FIFA World Cup 2010 in South Africa as well. The kick-off will be at 2200hrs Malaysian time, featuring the host, South Africa against Mexico.

Saturday, June 5, 2010

Bubut, Kaka & Didie

video
Melayan kerenah budak-budak di petang Sabtu, sambil tunggu wifey abih keje!

Tuesday, June 1, 2010

Hari Ulangtahun TUDM Ke 52

aku tahu sapa amik gambar ni, mamat yang tak join formation tuh...ni la masa aku dengan Jeffry ternganga kat tingkap office; skodeng diorang ni lalu betul-betul atas bumbung opis aku...
Dah seminggu aku perasaan diorang ni selalu buat rehearsal kat ruang udara Klang Valley ni untuk preparation for today. Tetapi, yang aku musykilnya, yang selalu flyover my parent's house ialah Hawk dan MiG-29.

Bila aku dah standby kat tingkap office aku pagi ni, aku dikejutkan oleh kehadiran 10 bijik Su-30 MKM dalam formation yang cantik. Tapi gambar yang aku paste kat sini bukan la dari kamera aku la. Aku cilok dari kenkawan kat forum Panggilan Pertiwi. He he, sorry ek Afiq Flanker, den pun gila dengan burung besi ni, meleleh-leleh air liur tengok gambar Suk's kat forum tuh. Pasni kau akan jadi kroni aku la Fiq!!! He he.. ada masa nanti kalau aku balik Kelantan, boleh aa aku singgah kau punya fighter town tuh.. okey bro?

Bila la nak dapat model Sukhoi, MiG dan Hornet ni ek...
Ni la formation Sukhoi masa lalu betul-betul atas bumbung opis aku pagi tadi, around 1030 hours. Sebenarnya ada 10 bijik, tapi lagi satu tu eksyen gamaknya, takmo masuk formation yang 9 bijik ni. Tapi papepun, ni la first time in my life aku dapat tengok 10 Sukhois sekali gus. Perghhh!!! I'm speechless!!! Ternganga aku dengan Jeffry kat tingkap office...

Totally a priceless experience.

Looking forward to Sungai Besi AB open day in conjunction of RMAF 52nd Anniversary this coming June 20th, 2010 if i'm not mistaken.

(the top two photos taken from TUDM website)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...