Sunday, May 30, 2010

Aircond Station


check aircond gas available dalam Kelly's aircond system; 0.18/0.50kg

diagram about how the system works

bukak dashboard untuk cuci cooling coil

Setelah 5 tahun dan 6 bulan, akhirnye pada hari ini, Cik Kelly telah pun dihantar ke klinik pakar aircond. Setelah aircon mula buat hal baru-baru ni. Dan setelah aku 'menyurvey' kat net dan feforum pasal aircond ni, aku terjumpa la satu posting kat forum mesra.net yang 'mengsuggest' aku try service dekat Aircond Station, Section 7, Shah Alam.
flushing aircond oil yg dah kotor

Yang menariknya pasal workshop ni ialah, pemiliknya ialah orang Melayu. Jarang sangat aku jumpa workshop kete milik orang Melayu ni, especially kat area Klang Valley ni. So, why not, give it a try. Mana la tau hasilnya memuaskan?

any problem regarding your car air condition system, please visit this outlet!!!

Hasilnya? Aku sampai kat workshop tu dalam kul 11 am la. Kebetulan masa tu memang tengah takda orang, ye la, pagi Ahad kan. Biasanya banyak kedai atau workshop tutup. Tapi sebab dah janji dengan Dahari ( boss a.k.a owner ) tu yang aku pergi gak tuh. Lagipun, aku tak sanggup la nak biarkan wifey berpanas-panas dalam Cik Kelly lelama sangat kan.

Dipendekkan cerita, dekat kul 3pm baru Kelly selesai dikerjakan oleh Dahari and his assistant. Tu pun belum betul-betul settle lagi tuh. Receiver dryer kene tukar (MYR50). Hari ni takleh tukar sebab barang tu takde, dia kene beli dan kedai yang jual tu pulak tutup arini. Aku kena la pergi lagi sekali minggu depan kot.

Hari ni diorang buat flushing minyak dalam aircond system tuh, memang dah pekat colour nya macam minyak masak cap buruh! Pastu gas pun tinggal 180gram je lagi. According to Dahari, for a car like Kelly and her class, patutnya kandungan gas tu should be around 450 to 500 gram. Ok, at least I'm learning something here okay! Another thing is diorang cuci cooling coil Kelly kat bawah dashboard tuh. Sempat la aku tengok hasil habuk selama 5 tahun lebih ni yang melekat kat coil tuh; macam vacuum cleaner yang tak pernah dibuang habuk! Sebab kereta in Kelly's class takde filter macam kereta-kereta mewah. Penapis ni terletak dekat dengan cooling coil.

Untuk hari ni, aku habiskan MYR300.00 untuk service aircond Kelly. Dan aku rasa berbaloi. Lagipun ni first time aku service aircond Kelly. Minggu depan another MYR50.00 for receiver dryer. On the way balik, memang sedap la aircond Kelly tuh. Cuma new problem arised; radio FM tak dapat detect any signal, pasang MP3 modulator ok je. So, minggu depan aku nak mintak Dahari checkkan balik. Takut ada yang tersilap teknik masa nak bukak dashboard nak cuci coling coil tuh.

Solution untuk radio FM tu rupa-rupanya, aerial tuh tak connect dengan radio. No wonder la radio tak dapat detect signal on air. Fixed at no charge!

Reminder, please service your car air condition system every 30,000 kilometers!!!

PERHATIAN!!!

PENULIS TIDAK MEMPUNYAI KEPENTINGAN DALAM MEMPROMOSI KEDAI SERVIS HAWA DINGIN KERETA DI ATAS. DAN JUGA TIDAK MENDAPAT ATAU MENGHARAP APA-APA KEUNTUNGAN DARIPADA MANA-MANA PIHAK SEKALIPUN. NIAT PENULIS HANYALAH UNTUK MEMBANTU SETELAH BERPUAS-HATI DENGAN LAYANAN DAN HASIL KERJA YANG DITERIMA DARI AIRCOND STATION. TERIMA KASIH DAN HARAP MAKLUM.

Friday, May 28, 2010

Jelitas Balik Dari Sydney


Hari ni aku dengan wifey ke KLIA untuk pick up Tort, Apai and Jelitas balik dari perantauan. Macam jauh je bunyinya. Terasa sungguh bersemangat untuk travel setiap kali jejakkan kaki ke KLIA dan LCCT. Ha ha...

thank you for these!!!

Kali ni, Jelita 1 dah tak bad mood macam masa nak pergi dulu. Ceria dan happy je bila nampak AJ and Auntie Malin. He he!

Thursday, May 27, 2010

Malaysians warned of rising debt without cuts

KUALA LUMPUR, May 27 (Reuters) - Malaysia risks becoming the next Greece unless voters swallow subsidy cuts that will see the price of petrol, food, electricity and other staples rise, a government minister warned on Thursday.

A government think-tank charged with producing plans to cut the country's subsidy bill presented its plans to the public in a bid to win acceptance for painful cuts, which have yet to be voted on by the government.

Idris Jala, a minister in the prime minister's department who heads the body advising the government, said that Malaysia's debt would rise to 100 percent of gross domestic product by 2019 from 54 percent of GDP at present without the cuts.

"We don't want to end up as another Greece," he told a roadshow, referring to the European Union member whose debt woes have unsettled global markets.

Malaysia spent 15.3 percent of total federal government operating spending on subsidies in its 2009 budget when its deficit surged to a 20-year high of 7 percent of GDP.

The cabinet discussed the subsidy proposals on Wednesday, but any decision on cuts could be months away, a government source told Reuters.

Political analysts and economists say the failure of the government to push through previous subsidy cuts casts doubt on whether it can do it this time, especially with state elections looming in Sarawak, a government stronghold that is under threat from the opposition.

The proposals presented would see petrol prices for the benchmark RON95 blend rise by an initial 15 sen (Malaysian cents) per litre from their current price at some stage this year.

The benchmark RON 95 grade currently costs 1.80 ringgit ($0.543) per litre.

Under the proposals presented by the advisory body, the price of petrol would be hiked some time this year followed by two price hikes totalling 20 sen per litre in 2011 and two more totalling 20 sen per litre in 2012.

In 2013-2015, the price hikes would slow and by the end of 2015, the price of RON95 would stand at 2.60 ringgit per litre, according to the plans that have yet to be approved by the government.

The forecasts were based on a crude oil price forecast of $73.06 per barrel for 2011 and $79.41-$94.52 for 2013-2015.

(Reporting by Royce Cheah and Razak Ahmad; Writing by David Chance; Editing by Liau Y-Sing and Sugita Katyal)
Artikel di atas di ambil dari Reuters; officemate aku forward kat aku...

Sunday, May 23, 2010

Kenduri Aqiqah Amir Hijaz


Kenduri ni diadakan di rumah seorang ustaz di USJ4. Aku tak sempat nak snap foto Hijaz sebab masa aku sampai kat situ, Hijaz tengah tdo. 

Awek Bubut di USJ4

Hari ni jugak aircond kereta menunjukkan tanda tak berapa sihat. Tak salah aku, sistem penghawa dingin kereta ni tak pernah di selenggara sejak Wifey ambik kereta ni pada Nov 2004. So, aku rasa tidak mustahillah kalau sekarang dia dah menunjukkan tanda-tanda sistem penghawa dinginnya perlu diperiksa dengan kadar segera.

Hmm, duit lagi ni...

Saturday, May 22, 2010

Flight To Sydney 2210 hrs


self check-in kiosk

Apai, Tort, Jelita 1 dan Jelita 2 off to Sydney for 6 days. Will be back to KL on May 28th. Aku dengan Kitam menghantar diorang ke KLIA. Flight departing at 2210hrs. So, kena la ada kat sana by 1910hrs. Bertolak dari Fama's pun dah pukul 6 lebih!!!

Tu belum cerita lagi pasal kisah Jelita 1 yang tak puas tidur and probably not enough rest, mengamuk takmo pergi. Takmo pakai baju. Takmo Ayah Joe driving. Nak pakai baju kat rumah Tokma. Daddy pusing la balik..( dengan cara mereverse Matrix tu ke belakang sampai rumah Tokma!!! ) Kesian anak sedara den.

Sempat la aku drive sampai Dewan MPS tuh dari rumah Tokma. Tak sampai 400 meter pun kot. Last-last, stop kat tepi dewan, aku dengan Kitam turun duk belakang dengan Tort dan Jelita 2. Apai take over the steering wheel with Jelita 1 sat in front next to her daddy. Dan Jelita 1 terus chorus tak henti-henti sampai la Daddynya berhenti kat R & R Highway KL - Putrajaya tuh. After that, baru la Jelita 1 calm down dan mula ceria macam biasa.

Maybe dah penat nangis kot... poor my little niece....

view from Anjung Tinjau at night

Friday, May 21, 2010

Lerk Thai at AEON Setiawangsa

Hari ni wifey beria-ria nak belanja aku makan kat restoren masakan Thai kat Jusco a.k.a AEON Setiawangsa. Balik keje, macam biasa la, wifey tunggu aku kat Stesyen Setiawangsa dan terus ke lokasi dinner malam ni.

Wifey dah pernah dine kat Lerk Thai ni sebelum ni dengan her colleague. Dia cakap sedap. Aku takde masalah. He he.

Tengok dari luar mmg cantik la surrounding outlet ni. Kene pulak landscape Jusco ni pun mmg unik bagi aku la. So, sapa2 yang belum pernah sampai ke Jusco Setiawangsa ni, sila la berbuat demikian. Promote la pulak! Jusco takmo kasi hadiah or complimentary gift ke kat aku???

Berbalik pada Lerk Thai ni. Bahagian dalam restoren ni nampak cozy dan cool je. Describe je, gambar interior restaurant tuh takde pulak. Amik gambar meal yang dipesan je.

Aku sebenarnya memang suka masakan Thai ni. Tapi aku tak tahu la sebab apa aku tak excited sangat dengan taste Lerk Thai ni. Maybe selera aku tak leh masuk dengan cara masakan or recipe diorang kot. Nak tahu sedap ke tak, korang la pulak pergi situ ok?

ready to eat?
aku suka landscape ari pancut ni, budak2 kecik lagi la suka...


Selamat mencuba!!!

Wednesday, May 19, 2010

Dari LCCT ke Hulu Langat


rak yang pamerkan hasil keluaran Dazzle Food

Lepas keluar dari LCCT, aku terfikir nak cari Dazzle sebab aku tak jumpa pun kat LCCT punye kedai ceklat lepas breakfast kat McD tadi. Yang bestnye, bila aku tanya shopkeeper tuh, dia macam blur pulak bila aku tanya ada jual tak coklat Dazzle yang buatan Malaysia tuh? Aku yakin yang minah tuh tak tahu langsung pasal Dazzle kot. Dia cakap Danson ada la. Danson buat apa ye tak. Aku nak produk Muslim dan Malaysia yang lebih terjamin kehalalannya.

ni semua MYR25, jimat sket kalau beli satu bag ni...

Dari MRR2 terus aku masuk Jalan Ampang. Gamble je ni cari Dazzle ni, tu pun sebab office-mate aku yang duk kat Hulu Langat cakap kedai Dazzle ni tepi jalan je. Tu yang buat aku confident sket tuh.

chocolate lover? meleleh tak air liur?

Aku berjaya ngabihkan dekat MYR60 duit aku untuk Dazzle hari ni. Takpe la, sekali-sekala kan. Lagipun produk Muslim Malaysia kan. Masa kat showroom tuh, aku sempat merasa coklat yang dicampur perasa durian. Ok la jugak. Rasa macam ice-cream durian la.

Staff Dazzle tuh cakap diorang ada bukak booth masa exhibition kat IKBN Dusun Tua minggu lepas. Tu yang aku pelik tuh. Padahal aku dah round cari booth diorang on that Sunday, tapi tak jumpa pun.

Yang penting sekali, Muslim product!!!

Live From LCCT

My spot in McDonald's

Wifey attending an exhibition in Singapore today. I took a day off to send her to LCCT, and pick her up later tonight at the same place. We left Section 6 before Subuh prayer and reached LCCT less than an hour later. The flight departed at 0745 hours.

I spent some time here just to enjoy my free breakfast courtesy of wifey's daily meal allowance of USD30. Beside that, i'm also looking for Dazzle Chocolate at the chocolate stores available at the airport.

Sunday, May 16, 2010

Bio Aura Water Filter Installation & Kitam's Birthday

Birthday treat at Restoren Mohd Chan Abdullah, Taman Melawati

Saja introduce Yip & Zura kat Mohd Chan. Malam ni since coincidence dgn Yip punye birthday, aku belanja la diorang dan jugak wifey kat sini. Makan besar!!! Ingatnye nak ajak papa ngan mama sekali, tapi sebab papa ngan mama belum sampai dari Penang, terpaksa la belanja birthday boy dan isterinye je. Next time ye FAMA!
one unit of this cost us MYR1,000.00

Bio Aura ni Encik Fuad; Liza TI's brother in-law yang bawak dan tolong pasangkan. Simple je nampak installation process tuh. Tapi yang slack ialah, takde official payment voucher dan jugak lagi haru ialah paip lama kat sinki tu boleh bocor pulak secara tiba-tiba. Panik la aku sekejap.

To solve the problem, lepas dinner kat Mohd Chan, aku dan wife pergi ke hardware shop kat Taman Greenwood to get a new pipe to attach to the water filter unit. It cost me MYR35.00 after discount. Rushed home in a heavy downpour and managed to get the pipe connected to the filter correctly.
this is after half an hour filtering the raw water from our water supply in the kitchen sink

So after this, there'll be no more aktiviti mengangkut air suling dari office ke rumah setiap hari. Hopefully with this new gadget, kesihatan tubuh badan akan lebih terjamin, InsyaAllah. Amin.

Memang patut pun setiap rumah kena ada sekurang-kurangnya satu penapis air, terutama sekali untuk bekalan air minum dan juga untuk kegunaan memasak.

Saturday, May 15, 2010

Wash & Vacum




MYR6.00 wash & vacum

On a different note, i spoke to Sukri of AmBank Section 15 Shah Alam just now. According to him, from AmBank valuation today, our Kelly worth MYR 23,700.00. Not bad, not bad at all. But, i'm totally not willing to let her go. Even though wifey thinking of swapping Kelly for Vios TRD Sportivo.

Friday, May 14, 2010

Kak Mon

Comel je kartun ni. Tapi mesej yang disampaikan memang sangat pedas dan berbisa. Kalau keadaan macam dalam kartun ni yang terjadi, boleh tak kita simpulkan bahawa makhluk Allah macam Kak Mon ni lagi bagus daripada manusia yang membuang bayi2 comel ni?

Tuesday, May 11, 2010

I'm Not Feeling Well

5 prescriptions given by Dr. Harjeet

It started with a soar throat the day before and last night it's getting worse. And i decided to consult Dr Harjeet at Mediviron's Clinic nearby for help. He said that i got a temperature coming. No oily and fried meal, no spicy meal. And maybe no cold drinks as well.

I wished myself, get well soon!

XoXo

Sunday, May 9, 2010

New Stock


another 24kgs of Blackwood Adult Cat Food


Selama ini, kekucing korang makan 'biskut' brand apa? Ke diorang makan nasi campur ikan rebus je? Dulu masa aku kecik memang la nasi gaul dengan ikan goreng je menu untuk kekucing aku. Kenkadang mak aku rebus ikan untuk digaul dengan nasi tuh. Berebut-rebut jugak kekucing aku makan masa tuh.

Zaman sekarang ni, most of the cat owners akan feed the best premium cat food available in town for their lovely pets. Tapi sebenarnya bergantung jugak pada poket tuan kucing tu la. Kalau setakat Smartheart beli kat Pasaraya Ong Tai Kim kat Gombak dan Sentul tuh ok la, murah. Tapi khasiatnya tak sama dengan premium imported cat food. Kena pulak dengan brand yang famous amos macam iAMS, Royale Canin dan Science Plan. Harga pun hampir dua kali ganda dengan Smartheart tuh. Takpun lagi mahal. Smartheart tuh antara yang termurah kalau nak dibandingkan dengan makanan kucing yang setaraf dengannya seperti Friskies dan Whiskas.

Aku berkenalan dengan Blackwood ni sejak aku terjumpa product tuh dekat forum PetFinder. Setelah mengambil sample Blackwood tuh dari wakil penjual BW tuh, dan kekucing aku memang makan dengan berseleranya, maka sejak tu la aku order sekampit or seguni Blackwood seberat 24kg tuh. 24kg tuh untuk 2 bulan ok! Huih sungguh la eksyen kucing aku dapat makan best-best dan berkhasiat pulak tuh. Patut la banyak kucing aku yang lebih sihat dan hensem dari aku yer...

Kalau korang cat lover nak tahu lebih lanjut, jenguk-jenguk la forum PetFinder tuh ok.

Gengster Dusun Tua

video
Ni la mamat yang makan lamb grill masa last visit aku ke IKBN Dusun Tua. Nasib baik la dia still recognize aku lagi. Ni la aksi manje terlampau dia kat kaki aku, dengan harapan aku belanja dia makan lamb lagi la ni...

Monday, May 3, 2010

Sunderland 0 Manchester United 1

Stadium of Lights is always a tricky ground to play. The host gave their all to deny United's ambition of retaining the trophy and making history. Steve Bruce's starting line-up includes the ex-United trio of Phil Bardsley, Kieran Richardson and Fraizer Campbell. Even the manager himself was once a United captain.

While the Kop downed and buried at home, the Chelsea supporters already celebrating their title winning season. As for me, United didn't lose and Chelsea actually not winning the Premier League. Stevie G's madness set up a 'crucial' goal for Drogba the volleyball player. I wonder Gerrard must be over'Glee'd the night before the game. Somebody should go out and check the Kop's captain offshore account. Fabio Capello should reconsider of letting Gerrard have a plane ticket to South Africa... ha ha ha!

Beside Drogba, John Terry is Chelsea's volleyball team captain. He got booked for trying to 'dig' the ball from entering Chelsea's penalty box.
Phil Bardsley, our ex defender had learn how to dive inside the penalty box after watching too much Chelsea's game, specially Didier's antic and maybe some of our own Ronaldo's. He got a booking for that.
After all, Red Devils survived a tough test at Sunderland's ground, thanks to Nani superb finishing to the bottom right corner of Craig Gordon's goal. After the 28th minutes goal, Sunderland became more aggressive. United did look fragile in the midfield. I wish Park and Valencia started the match but both of them not even on the bench.

Owen Hargreaves finally made a debut for this season campaign after long injury absence with knees operation. Hopefully he'll get better next season.

Unofficially, the title belongs to United again. Let see if Wigan have the guts to make a major upset on the final day! Go Wigan! Go Devils!
(photos from manutd.com)
video video

Saturday, May 1, 2010

Restoran Mohd Chan Abdullah, Taman Melawati

Aku punye nasi goreng seafood dan air tembikai laici
Aku dengan wifey dah perasan kewujudan restoren ni. Wifey la interested nak pergi. Akhirnya sampai jugak aku malam sabtu tuh. Restoren ni dekat Taman Melawati. Agak tersorok kepada sesiapa yang tak biasa dengan area ni.

Masa aku sampai tuh, ramai jugak pelanggan yang ada. Most of them Malay la, Chinese pun ada jugak. Masuk-masuk je, terus aku ternampak Encik Hassan Mansor, ex-Seagroatt dulu dengan isterinya sedang menjamu selera. Actually, Encik Hassan temankan isteri dia je dinner. Aku dan wifey seated next to their table. Aku rasa tempat ni macam sesuai la untuk bawa family makan-makan. Pilihan makanan pun agak banyak. Arman pun dah pergi sebelum ni dan dia pun recommend aku datang sini. Dari nasi goreng seafood yang aku order tuh, aku rasa kena dengan selera aku. Walaupun harganya MYR7.50, tapi aku puas hati la. Ala, bukannya tiap-tiap hari nak datang makan kat sini kan.

Papepun, nak tau lebih lanjut dan nak tengok apa menu dan cawangan restoren ni, sila la click sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...