Wednesday, April 28, 2010

Arwah Pak Ngah's Funeral

Singgah di pusara Arwah Ayahnda Ab Rahim
Baru selesai bacaan talkin di pusara Arwah Pak Ngah (3002), di sebelah arwah adik Aminul Rashid (3001)
Arwah Aminul Rashid mati akibat terkena tembakan polis sehari sebelum Arwah Pak Ngah meninggal
Pusara Arwah Pak Ngah di lot nombor 3002
Pusara Arwah Ustaz Asri; vokalis kumpulan Nasyid Rabbani di lot 2800

Tuesday, April 27, 2010

Pak Ngah Meninggal Dunia

Aku dapat berita ni dalam pukul 10.45pm. Wifey pun tak berapa sihat. Aku pulak still kepenatan. Baru je plan nak rileks-rileks layan citer Bella tuh. Memang agak terkejut la jugak dengan pemergian Arwah Pak Ngah atau nama sebenarnya mengikut IC; Mohetar @ Mokhtar Bin Mohamad.

Arwah Pak Ngah meninggal dunia di kediaman beliau di Seksyen 18, Shah Alam. Arwah sebelum ini terkena strok kira-kira 2 tahun lalu kalau tak silap aku. Tapi keadaan Arwah sebenarnya telah beransur sembuh dan sihat dari segi fizikal dan juga pertuturan. Mengikut apa yang diceritakan oleh Mak Ngah, Arwah jatuh tersungkur ke atas meja makan ketika baru saja selesai makan malam bersama kaum keluarga.

Arwah diangkat masuk ke dalam rumah untuk dibaringkan sambil Mak Ngah memangku kepala Arwah untuk dibuat apa-apa yang patut seperti diajarkan mengucap kalimah Syahadah. Mak Ngah jugak menitikkan air zamzam ke dalam mulut Arwah dengan harapan ada reaksi positif dari Arwah. Tetapi, Allah lebih sayangkan Pak Ngah. Ambulan dari HTAR Klang pun dipercayai tersesat jalan dan hanya tiba di rumah Arwah kira-kira sejam kemudian. Aku rasa Arwah Pak Ngah pergi dalam pangkuan Mak Ngah. Sedih aku tengok Mak Ngah.

Sedih jugak bila dapat tahu Wana, anak Arwah Pak Ngah akan melangsungkan majlis pertunangannya pada 8hb Mei ni. Majlis kemungkinan besar terpaksa ditunda ke tarikh lain yang belum ditetapkan.

Aku dan wifey bergerak terus ke rumah Arwah Pak Ngah kira-kira jam 11.30mlm.

Semoga roh Arwah Pak Ngah sentiasa tenang dan ditempatkan bersama roh orang-orang yang beriman, Amin. Al-Fatihah.

Sunday, April 25, 2010

Berjalan-jalan Ke Damansara

Inilah tempat yang kami lawati petang Ahad minggu ini. Sebagaimana topik pos di atas, foto ini saya rakamkan di Damansara. Untuk lebih spesifik lagi, di IKEA. Pasti ramai di antara pembaca yang terbaca blog saya ini tidak percaya dengan apa yang telah saya katakan sebelum ini. Kepada pembaca yang arif tentang kawasan sekitar dan telah biasa keluar masuk IKEA, sudah tentu mereka dapat mengenal pasti di bahagian mana foto ini dirakamkan.
Tak banyak barang yang kami beli dari IKEA pada kali ini. Itupun isteri saya yang begitu beria-ia untuk ke sana. Walaubagaimanapun, saya sempat melihat beberapa barang yang menarik perhatian saya untuk dibeli. Antaranya adalah, Stool With Storage, Laptop Cushion, Mini Fold-able Table dan Glass Cabinet. Nampak gayanya, saya terpaksalah mengumpulkan duit daripada sekarang. Saya pasti, kunjungan saya ke IKEA selepas ini akan menyebabkan barang-barang yang saya sebutkan tadi akan berhijrah ke rumah baru mereka!!!

PRK Hulu Selangor

Sebenarnya, aku bukannya suka sangat nak berceloteh pasal politik ni. Perkara ini merupakan satu isu yang sangat sensitif di Malaya ini. Silap karang cerita, badan bakal merana. Maklumlah, ada orang yang tidak boleh dikritik. Kritik je lepas tu mesti menangis, mengadu. Silap-silap meraung macam anak kecil tidak mendapat robot dari siri kartun Transformer di kedai mainan.

Saja je aku nak bagitau kat sini, parti besar yang kaya raya tu akhirnya berjaya jugak menang PRK yang ke 10 ini, berkat 'usaha gigih' mereka yang pagi petang siang malam tanpa jemu menabur janji dan menabur beribu-ribu lemon ke kawasan-kawasan yang terlibat dalam proses membuang undi. Tahniah diucapkan. Kesian dan malang sungguh parti miskin yang tidak mempunyai harta itu. Kalah jugak akhirnya.

Apa yang hebat sangat pasal PRK ni? Oo, lupa, ini pertandingan untuk merebut kerusi Parlimen negeri yang paling kaya di Semenanjung Malaya. Tak tahulah dah berapa billion Ringgit agaknya si kaya itu dah 'pendek' sejak si miskin berjaya merampas tampuk pemerintahan negeri Selangor ini ya. Hasil dari negeri Selangor ini mungkin telah diurus tadbir dengan cara yang berbeza sejak si miskin memerintah berbanding dengan cara pemerintahan pemegang tampuk sebelum ini.

Tapi sayang sungguh si miskin tidak mampu menandingi kekayaan si kaya yang sungguh amat kaya dan mewah itu. "Kau ikut aku, aku belanja kau ais-krim sampai muka kau jadi macam batang ais-krim tuh nak tak? Kalau kau nak b*** pun, aku akan bagi kau b*** sebanyak mana yang kau nak! Jom, jom, jom, jom, jom ikut aku!" Cenggitulah agaknya bait-bait ayat si kaya yang sungguh tiada pegangan hidup itu. Kuasa itu penting. Dan wang itu adalah senjata utama.

Maka peminat ais-krim dan b*** pun bersetuju bukan dengan sebulat suara lagi dah, tapi dengan semua bentuk fizikal suara yang wujud di dunia ini untuk mengikut orang kaya itu. Bagi aku, lantaklah apa nak jadi. Apa yang penting, bila disoal di akhirat kelak, aku dah menunaikan kewajipan aku sebagai umat Islam untuk memilih orang atau pertubuhan yang lebih menitikberatkan bukan saja soal duniawi, tetapi, soal di belakang hari nanti.

Mesti lagi banyak 'pendek' saku si kaya itu. Tak pasal-pasal, semua pemegang kad kredit dipaksa sedekah sekurang-kurangnya MYR25 seorang untuk mengisi semula tabung si kaya yang sungguh baik itu.

Keputusan aggregat setakat PRK-10; Kaya 3 Miskin 7!
Wallahualam.

Friday, April 23, 2010

Ular & Wendy's


pasangan bahagia yang memekak kat Jusco malam tuh...

Plan asalnya singgah JJ AU3 ni nak solat maghrib je. Tapi lepas solat maghrib, aku tertarik plak tengok ada aktiviti kat concourse shopping mall tuh. First sekali aku ternampak ada mamat duk pegang ular sawa dewasa. Siap biarkan ular sawa tuh melepak-lepak dan melingkar atas badan mamat yang tengah pegang tuh. Aku dan wifey pun interested nak close-up dengan reptilia makan orang tuh. Wifey interested nak pegang dan rasa badan ular tuh je. Aku plak 50-50 samada nak pegang or nak buat macam mamat-mamat tuh buat. Finally wifey dapat pegang badan ular tuh, aku pulak dengan mengontrol rasa cuak dan konon-konon macho pun suh la mamat-mamat staff Zoo Negara tuh letak ular sawa batik tuh atas belakang aku. Gambar aku dengan si sawa tuh ada kat sini. Pergh, cuak betul sebenarnye, tapi kene control sket la sebab ramai orang tengah berkerumun tengok mamat tulang baru balik keje cuba mengofferkan diri untuk jadi santapan ular tuh.

first time makan kat Wendy's

Lepas aktiviti pegang ular sawa batik, ular tikus( kecik cam ular lidi ) dan tengok-tengok burung kenyalang dan lepas wifey melayan tarikan Body Shop, kitorang gi dinner kat Wendy's. Actually aku memang dah lama planned nak dine kat situ sejak aku ternampak iklan Wendy's kat local dailies yang tengah promote 3 layer melted cheese and mushroom burger. Memang meleleh-leleh air liur aku tengok burger tuh dan akhirnya, impian aku terlaksana jugak malam ni. Wifey pun first time makan kat Wendy's ni. Happy aku dapat introduce Wendy's ni kat wifey.

wifey had garden salad with grilled chicken, banyak betul isi salad dengan ayam tuh...

aku order Mushroom melted cheese double punye combo MYR16.49

Tengok ni, burgernya tak la besar sangat, tapi bila dah dibukak, hmm, bau cheese yang tengah panas dan cair tuh dengan bau daging burger tuh...hmm, perghh, tak terkata la. Teringat-ingat sampai sekarang woo. Tapi secara total, aku conclude yang Wendy's ni memang best daripada Burger King, McDonalds, maybe setaraf dengan Carl's Junior dari segi rasanya la. Price memang murah daripada Carl's Junior tapi lebih la daripada McD and Burger King.

Thursday, April 22, 2010

Jaya Jusco J Card Member's Day

Ni sebahagian dari hasil yang berjaya dirembat kat Jusco Wangsa Maju tadi. Bantal-bantal yang banyak itu dah pun dipunggah masuk ke dalam perut Cik Kelly. Ni gambar masa dinner kat Mekdi.

Ada lagi sedikit kegilaan yang dialami masa sales ni. Cerita banyak pun tak guna, why not just tengok video ni. Tu la salah satu daripada faktor yang menyebabkan banyak bantal dalam perut Cik Kelly.
video

At Least United Still Top of This Table

The above table was taken from The Sun UK, and provided by Forbes Magazine.

Tuesday, April 20, 2010

Ayam Brand & Liverpool FC

suratan atau kebetulan??? he he he...
Email yang si Ashraf forward kat aku. Gambar ayam tu pun sama, tahun established pun sama gak. Jangan marah ye Liverpool fans sedunia :)

Sunday, April 18, 2010

Man City 0 Man United 1; Spurs 2 Chelsea 1


The most anticipated derby match, at the most crucial time of the season with both sides with their own agenda. The home side looking for fourth place finish and at the same time try to deny their neighbor; one of the most successful club in the world to retain the Premier League. While the visitor in red trying hard to play and get the 3 points and make sure they still in contention for the title of this season.

this one for the fans, for United fans!!!
Rooney was in the starting line-up together with the veteran trio of captain Gary Neville, Paul Scholes and Ryan Giggs. Rooney wasn't fully fit while Berbatov on the bench. Darron Gibson was given the opportunity to start with the senior in midfield. The absence of Rio to partner with Vidic made way for Evans.

United look more lively than the home side. When the match almost looked settle for a draw, there came a last gasp Red attack from Gabriel Obertan who passed the ball to Evra to cross into the middle of the box where Paul Scholes headed into the bottom left post of Given's goal. It came as late as 93rd minutes of 3 minutes added time.
The differences between 2 managers. The one with blue and white scarf and the joyous old man with United official neck-tie.

Manchester in Red still rules Manchester. No matter how much money invested by the stupid Sheikh into the City, it's clearly said that glory cannot be bought. Maybe success can be bought, but not in overnight. City spent a few hundred million pounds just to finish fourth? Real Madrid spent bigger than City but unable to beat the glorious Barcelona, and out of Europe at earlier stage than United.

the last one to leave the Eastland pitch to show how much United meant to him!!!

A 1-0 victory was enough to put United back on the track for the title, even tough it will depends on the later match result in London. Victory for the Devils definitely will put more pressure on Chelsea to beat Spurs. Well, good luck to Harry Redknapp's team. We did you guys a huge favor by beating City, hopefully you guys will do the same for us!

(all photos courtesy of Manutd.com)
--------------------------------------------------------------------

Tottenham Hotspurs 2 Chelsea 1
(John 'Bad Boy' Terry was sent off with 2 bookable offences within 5 minutes)

The London result put the title race back on. Spurs could have killed the game ealier. According to BBC News, Spurs played like they were the top table teams. Thank you Spurs! Unfortunely, United is their next opponent at Old Trafford next weekend.

Chelsea's next big game is Liverpool at Anfield. It's the time for me to be a Kop for a while! Ha ha ha.

Sunday, April 11, 2010

Blackburn 0 Manchester United 0

More points dropped from a Rooneyless United. Premier League title is slipping away from the Devils trophy cabinet. At least, that is what i can say now about the Red Devils. Chelsea and Arsenal must be smiling and they were planning to put United to third place when the Barclays Premier League put their curtains down later in May.

With 4 games left, and the title contenders had a game in hand, United can just hoping that their rivals dropping more points. Or else, United will finish 3rd, or could be worse.

Next Saturday will be a crucial derby match at Eastlands. City was in top form and their frontman scores dozens of goal in their last few matches. That's look scary for United defence and their supporters. News of injuries to Rio Ferdinand, John O'Shea and Ryan Giggs can add more troubles to United camp that already missed Rooney, but he is scheduled to fit for that derby encounter.

Many devils supporter must be getting frustrated by the Bulgarian striker Berbatov now. He obviously couldn't fill Rooney's place to put the ball into the net. And he must be feared that his Old Trafford career might come to end this summer. I hope Fergie will keep him because for me, Berbatov is one of the creative players in Premier League. It's just that he's not the Rooney or Tevez type players, he's a player who creates the opportunity for others to score. Remember his passed to Valencia that the later failed to slot past Paul Robinson?

Kiko Macheda isn't ready for such a big game. He needs more exposure. Maybe after a few first team outing, he'll be well-prepared. For the game against Blackburn, i think Park should start alongside Berbatov.

Saturday, April 10, 2010

Lucy Delivered Kitten

Bubut dapat 5 ekor adik hari ni, according to Papa la. Gambar pun aku tak amik lagi. By the time aku amik gambar nanti, sure adik-adik Bubut dah besar, dan maybe tak semua survive.

Didie pun belum balik dari merantau lagi. Risau pulak makcik tuh. Dah tetua jalan tak balik-balik. Ke dah nyanyuk? Hopefully she's gonna be fine and can find her way back home. Jangan membohsiakan diri dah ler...

Sama la pulak birthday adik-adik Bubut dengan aku dan wifey punye 5th anniversary hari ni. I love you Marlina! (tetiba je kua ayat jiwang kat sini...)

xoxo

Thursday, April 8, 2010

United Out of Europe

It was a frustrating night at Old Trafford.

The Devils were 3-0 up after 41 minutes in the first half. Only to concede a silly goal by a poor Carrick defending, and another immatured display of Rafael who were shown a red card after 2 unnecessary mistakes.

The departure of the young Brazillian was the turning point of the match. United were force to defend a 3-1 lead from the 51st minutes till the end of the match. Rooney limping again. He needs to be replace as soon as possible.

It's another dream start to United who scored as early as 3rd minutes when Darron Gibson latched a screamer to the bottom left corner of Bayern's Butt goal. That were followed by another 5 star performance by Nani who scored twice to put United in a quite comfortable lead and aggregate. I was thinking of another 'Roma masacre' show when United when 3-0 up inside 40 minutes. But unfortunately, it's not what you expected.

In my opinion, Rafael and the sending off was the main factor. Another factor was Carrick below par performance. I noticed that the midfielder was not at his best in the last few games. The supporters wasn't in the full volume, especially when the guys on the pitch really need it when Rafael's departure. And i wonder where is Park? I prefer Park to start instead of Carrick.

Love to see this line up for United next game.

Van der Sar, Rafael, Ferdinand, Vidic, Evra, Valencia, Fletcher, Park, Nani, Berbatov, Rooney.

Sub: Kuszack, O'Shea, Giggs, Scholes, Macheda

Now United must do all they can to retain the Premier League, overtake Chelsea from the top of the table, make a new club and Premier League history by winning the league in 4 consecutive seasons; especially with very limited striker.

Monday, April 5, 2010

Wifey Tak Sihat


Dari malam tadi lagi wifey tak leh nak tdo. Sebab banyak gas. Asyik erk erk jer. Kesian aku tgk. Ntah kul bape ntah aku tersedar masa tu wifey mmg belum tdo lagi. Dah la tempreture mlm tuh agak panas. Aku pun gosok2 wifey sket sambil baca2 pape yg patut. Last2 tertdo jugak wifey, Alhamdulillah.

Sib baik aku tak keje hari ni. Ganti cuti untuk datang testing aritu. Wifey ajak aku gi Klinik Idzham. Doctor Hanifah cakap ada bengkak kat dalam perut tempat appendiks tuh sebab makan seafood. So, tu la ubat2 yg clinic tuh kasi. Ubat untuk angin. Pain-killer. Antibiotic.

Doctor siap reccomend makan sup sawi yg dicampur dgn lada hitam. Balik dari amik wifey kat Keramat, terus singgah pasar malam Setiawangsa untuk cari bahan2 mentah untuk prepare soup tuh. Sawi, lada hitam, perencah soup ikan, ikan merah 2 keping.

Malam ni dinner terus makan soup sawi ikan merah. It turns out to be quite delicious actually. Tapi badan mmg terasa panas la. Sendiri mau ingat la kan dah belasah pepper.

Get well soon darling! xoxo

Sunday, April 4, 2010

Man Utd 1 Chelsea 2

A game without Rooney. I think Utd deserve a point from this game. Drogba's goal was clearly off-side, and yet the referee still counted it. Poor decision by the match official.

I was quite disappointed when Devils starting line-up was shown. Nani on the bench? With his current outstanding performance, i think Fergie should include him in the starting 11. By the time Nani & Kiko were introduced, it's already too late. United could be celebrating a win or at least a draw should both player were brought in earlier.

Anyway, United had one eye on this coming Wednesday. A crucial and bigger occasion at Old Trafford when Bayern Munich visit them for the second leg of Champions League quarter final. Hopefully the Devils will play a much better football like they did during the second half against Chelsea. I really hope to see Bayern get Romanized by United.

Thursday, April 1, 2010

NurSyifa Citronella Creme


Ni krim untuk sapu bahagian luaran badan je la. Sani yang introduced kat aku pasal ointment ni. Sebenarnya ni kali kedua aku beli krim ni. First time beli, memang aku belikan untuk wife aku. Nampak ok je dia pakai. So bila dah habis, ni la baru aku berpeluang beli lagi. Bukannye jauh pun aku beli. Kat Tabung Haji je. First time aku beli, harga yang aku bayar ialah MYR34.00. Kat kotak dia print MYR35.00 untuk size besar. Kalau yang kecik harga dalam MYR15.00 kot.
Kali ni aku angkut 3 kotak terus. Dapat la MYR100.00. Satu untuk wife, satu untuk Mama dan satu kotak lagi untuk Mak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...